Trods udtagelse til Billie Jean King Cup er Clara Tauson tilmeldt W80 turnering i samme uge

Det er helt normal praksis i forbindelse med turneringer under ITF World Tennis Tour, at spillere er på Acceptancelisten til flere forskellige turneringer i samme uge indtil “Withdrawal deadline”, som er fristen for framelding om tirsdagen knap 2 uger inden turneringen starter, og hvis spillerne ikke selv manuelt framelder sig inden fristen, sørger systemet selv for, at spillerne frameldes, så der kun bibeholdes 1 turnering på baggrund af turneringens kategori og spillernes prioritering ved tilmeldingen.

Da fristen for framelding til turneringer i uge 15 – 10-16. april – udløb i tirsdags, var Clara Tauson fortsat på Acceptancelisten til W80 Zaragoza i Spanien, selvom Dansk Tennis Forbund 14. marts meddelte, at Clara Tauson er med i truppen til Billie Jean King Cup (BJKC) Group I Europe/Africa, der afvikles i Antalya i Tyrkiet i samme uge.

Det fremgår ligeledes på BJKC’s hjemmeside at Clara er udtaget til Danmarks trup sammen med Johanne Christine Svendsen, Rebecca Munk Mortensen, Natacha Schou og Sarafina Olivia Hansen.

Derfor er det nærliggende at forestille sig, at der må være tale om en forglemmelse, at Clara ikke blev frameldt W80 Zaragoza inden fristen, idet DTF har bekræftet, at der ikke er modtaget afbud fra Clara, som DTF forventer deltager, og DTF har desuden bekræftet, at holdkaptajnen havde været i kontakt med de udtagne spillere, inden truppen blev offentliggjort i en pressemeddelelse 14. marts.

Det er dog – efter henvendelse til både KB og Tauson familien – ikke lykkedes at få bekræftet, at Clara bliver frameldt W80 Zaragoza, og derfor er der skabt usikkerhed herom – ikke mindst fordi Clara fortsat 3 dage efter frameldingsfristen optræder på Acceptancelisten til Zaragoza, hvilket ikke indikerer at der er tale om en simpel forglemmelse.

Det er dog svært at forestille sig, at Clara fravælger BJKC, da en forudsætning for at Clara kan deltage ved OL 2024 er, at hun siden sidste OL optræder mindst 2 gange ved BJKC for Danmark, hvilket teoretisk set stadig er muligt, hvis Danmark – uden Clara på holdet – ved stævnet i Antalya kvalificerer sig til at spille Play-offs i november 2023, og derefter enten Qualifiers eller Group I til april 2024, men det forekommer ikke realistisk, at de øvrige danske spillere kan blande sig i topstriden i det skrappe selskab, hvis Clara ikke selv spiller i Antalya,

En anden forudsætning for at deltage ved OL er, at Clara er blandt de 56 bedste på WTA-ranglisten pr. 24. juni 2024, hvilket forekommer yderst realistisk, hvis der bliver styr på de skader, som har været årsag til, at Clara pt. er udenfor top 100.

Clara deltog i sidste uge i en W40 turnering i Maribor i Slovenien, hvor hun efter en hårdt tilkæmpet sejr 6-3, 2-6, 7-6(2) over 32-årige Mona Barthel (GER) vandt sikre 2-sæts sejre, hvorefter hun i finalen mod Mai Hontama (JPN) flere gange modtog behandling, men hun gennemførte dog kampen, som japaneren vandt 6-4, 3-6, 6-4.

Noget tyder dog på, at skaden stadig volder problemer, idet Clara i denne uges W40 turnering i Murska Sobota i Slovenien igen fik behandling i 1. runde kampen mod den 31-årige tidligere top 100 spiller, Andreea Mitu (ROU).
Clara blev brudt i kampens første parti, hvorefter hun vandt de næste 6 partier i træk, inden Mitu fik overtaget og vandt 2. sæt 6-3, men i 3. sæt trak Clara sig fra kampen, da Mitu førte 3-0.

Tennisavisen har ikke modtaget officielle meldinger om skadens omfang, og derfor er det ikke muligt at vurdere, om Clara kan være klar til BJKC, hvor blot en enkelt eller få kampe vil betyde, at Clara i så fald stadig kan nå at opfylde kravet til OL deltagelse, som fremgår af dette link.

Der er endnu ikke trukket lod om puljefordelingen ved BJKC-stævnet i Antalya, hvor de 2 puljevindere er direkte kvalificeret til Play-offs til november, mens no. 2 i puljerne dyster om den 3. plads.
No. 3-5 i puljerne spiller om at undgå nedrykning til Group II Europe/Africa.

På papiret er de stærkeste nationer Kroatien med no. 20 Donna Vekic og no. 41 Petra Martic samt Ungarn med no. 79 Dalma Galfi og no. 80 Anna Bondar.
Desuden har både Letland med no. 23 Jelena Ostapenko og Sverige med no. 76 Rebecca Peterson spillere fra top 100 i truppen.
De øvrige nationer er Bulgarien, Egypten, Holland, Norge, Serbien og Tyrkiet.

Rebecca Munk Mortensen viste storform, da hun i sidste uge vandt sin hidtil største juniortitel ved J300 i Villena i Spanien, og holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen kan derfor stå med et “luksusproblem”, hvis han skal vælge mellem Rebecca og Johanne Christine Svendsen til 2. singlen i nogle af kampene, da Clara betragtes som selvskreven til 1. singlen, hvis hun når at blive kampklar og er til rådighed.

Da der er 4 eller 5 puljekampe, kan der blive brug for at fordele resurserne, så der bliver brug for både Rebecca og Johanne i nogle af singlerne, hvorimod der formentlig højst kan blive tale om “bonus-kampe” til Natacha Schou eller Sarafina Olivia Hansen.

Selvom det kun er godt 3 måneder siden, at Clara fyldte 20 år, er hun rutineret alderspræsident på holdet, hvor hun deltog for første gang for 6 år siden i Siauliai i Litauen, hvor hun spillede en enkelt double sammen med Mai Grage.

Som eneste medie fra den danske verdenspresse tog Tennisavisen imod holdet i Kastrup Lufthavn, hvor spillerne havde fået humøret tilbage, selvom oprykningen ved den lejlighed glippede.

Fed Cup: Humøret tilbage ved hjemkomsten selvom oprykning glippede

Efterfølgende har Clara haft en mere fremtrædende rolle på holdet i både 2018 i Grækenland og 2019 i Polen samt senest kort før Corona pandemien i Finland 2020 i en periode, hvor grundstammen på holdet desuden var Karen Barritza, Emilie Francati og Marie Jespersen, som alle var med til at sikre oprykning til Group I i Helsinki, hvor de 2 sidstnævnte kusiner vandt den afgørende double mod Tunesien med Ons Jabeur på holdet.

Fed Cup Helsinki: Danmark vinder gyser mod Tunesien og rykker op

I 2022 skete et større generationsskifte, da Danmark udelukkende havde debutanter – Sofia Nami Samavati, Johanne Christine Svendsen og Rebecca Munk Mortensen – på holdet, som trods afbud fra Clara alligevel formåede at forblive i Group I – ikke mindst som følge af nogle sensationelle sejre af Sofia Nami Samavati, der fortsat er langtidsskadet og derfor ikke til rådighed.

BJKC Group I: Sejr i nedrykningskamp skaber håb om oprykning næste år

Sidste år var ambitionen naturligt nok at forsøge at undgå nedrykning, men med Clara tilbage på holdet lagde holdkaptajnen i førnævnte pressemeddelelse ikke skjul på, at ambitionen i år er at blande sig i striden om at være med i Play-offs, som afvikles 10-11. eller 11-12. november 2023.

Hvis det lykkes, kan Danmark langt om længe måske få mulighed for at at spille Billie Jean King Cup på hjemmebane, da Play-offs  afvikles på samme måde som i Davis Cup, hvor der trækkes lod om, hvilke nationer der møder hinanden i bedst af 5 kampe (4 singler og en double), og med lidt held i sprøjten, kan Danmark få hjemmebane mod en nation med “attraktive” navne, men i så fald vil Clara formentlig være det største trækplaster.

Forrige artikelATP 1000 Miami: Holger Rune fortsat i top 10 trods svingende præstationer på hardcourt siden sæsonstart
Næste artikelM25 Frankrig: Sigsgaard og Holmgren vinder M25 double titler 2 uger i træk
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.