Holger Rune har endnu ikke ramt et stabilt højt niveau på hardcourt i de første måneder af 2023, hvor han skulle vænne sig til favoritrollen, som han forventes at håndtere bedre i den kommende grussæson

Inden Holger Vitus Nødskov Rune et par dage efter sin 19-års fødselsdag 29. april sidste år vandt sin første ATP 250 titel i München var han no. 72 på ATP-ranglisten, og med titlen avancerede han til no. 45.

Den næste milepæl var kvartfinalen ved French Open, hvor Holger avancerede til top 30, hvorefter der fulgte en resultat-fattig periode i både græssæsonen og resten af grussæsonen, indtil der igen gik hul på bylden i harcourt sæsonen, hvor Holger efter ATP 250 finale i Sofia og titel i Stockholm samt en ATP 500 finale i Basel sluttede året med ATP 1000 titlen i Paris kortvarigt var no. 10, inden han sluttede året som no. 11.

Ikke mindst på grund af Holgers sprudlende og tempofyldte spil blev der skabt store – og berettigede – forventninger hos både Holger selv og tennisentusiaster om, at han i 2023 ville fortsætte kursen mod den absolutte tennistop, og han satte endda selv det mål at slutte året som no. 1.

Vejen mod tinderne er dog sjælden – eller aldrig – uden bump undervejs, og i de første måneder af 2023 har Holger stadig sin første titel til gode – ofte efter nederlag i kampe, hvor Holger på forhånd var oplagt favorit, idet han i hardcourt sæsonen i år endnu ikke har ramt samme stabilt høje niveau som i slutningen af 2022.

Holger har dog i perioder vist spil af ekstrem høj klasse, men ofte har der været store udsving i præstationerne, hvilket skader og problemer med krampe ligeledes har bidraget til.

Alligevel har Holger formået at forbedre sin rangering, hvor han de sidste par uger har været no. 8.
Dog er han på racelisten, som kun omfatter point optjent i indeværende sæson, no. 15, hvilket dog isoleret set må betegnes som positivt i betragtning af, at han endnu ikke har ramt sit topniveau.

I forrige uge i Indian Wells ramte Holger stadig ikke sit topniveau, da han allerede efter 2 kampe måtte forlade turneringen, da veteranen Stan Wawrinka vandt 6-2, 6-7(5), 7-5.

Indian Wells: Holger fastholder offensiv tilgang selvom et stabilt højt niveau i 2023 er udeblevet

Derfor var forventningerne til succes i Holgers sidste turnering på hardcourt – forud for grussæsonen – ved ATP 1000 Miami mere nedtonet end forud for de tidligere turneringer i år – ikke mindst da Holger fik den værst tænkelige lodtrækning med udsigt til en eventuel 1/8-finale mod formstærke Taylor Fritz og kvartfinale mod 1. seedede Carlos Alcaraz.

Fritz var no. 5 inden Indian Wells, men da han ikke forsvarede titlen fra sidste år, dalede han 5 pladser på ranglisten, hvorved han blev seedet 9, og ved skæbnens ugunst havnede han i samme 1/8-del som Holger, der for en sjælden gangs skyld ikke var bookmakernes favorit.

Efter kampens første 4 partier havde begge spillere i princippet haft mulighed for at føre 4-0, da alle 4 partier var helt jævnbyrdige med break-muligheder til begge, og derfor var det “retfærdigt” nok, at stillingen blev 2-2 efter et break til hver.

Sættet blev dog afgjort, da Holger servede ved 3-4, hvor han nærmest forærede Fritz et break med 4 fejl i træk, da han sendte en oplagt vindermulighed efter en kort returnering på en perfekt 1. serv, og efter en kort slagudveksling i den næste duel satte et fejltræf Holger under yderligere pres ved 0-30.
Et dansk es bevarede dog kontakten, men en efterfølgende dobbeltfejl og en mislykket stopbold gav Fritz et gratis break.

Fritz kom bagud 0-30, da han servede for sættet, og Holger havde en god chance for at spille sig frem til 2 break-muligheder, men chancen blev forpasset med en longline forhånd, der blev for lang, hvorefter et par effektive 1. server banede vejen for, at Fritz vandt sit serveparti og dermed 1. sæt 6-3.

I det første parti i 2. sæt vandt Holger ved 0-15 de næste 2 point efter insisterende og tempofyldt spil efterfulgt af et es til 40-15, men i den næste duel gik Holger igen tidligt efter en longline vinder fra baghånden, som havnede i nettet, og i den næste duel var Holger fortsat spilstyrende, men da han forsøgte at afgøre duellen ramte bolden netkanten og landede en anelse udenfor linjen.
Endnu en dansk fejl gav derefter break-mulighed til Fritz, der tog initiativet i den næste duel, hvor Holger dog med en stærk defensiv fik chancen for at få overtaget, men i stedet for at presse modstanderen gik Holger straks efter at afgøre duellen med en longline baghånd, som blev for lang og sikrede Fritz et unødvendigt break, som mest skyldtes fejl fra Holger, der for sjældent bevarede tålmodigheden til at vente på den rette mulighed.

I resten af kampen fik Holger ikke muligheden for at bryde serven hos Fritz, der var bundsolid, hvorimod Holger havde større besvær med at vinde sine servepartier, hvilket dog lykkedes trods næsten dobbelt så mange danske fejl undervejs, og derved blev det de førnævnte “unødvendige” breaks, der blev afgørende for, at Fritz fuldt fortjent vandt kampen 6-3, 6-4.

Der er dog en rimelig chance for at Holger beholder 8. pladsen, hvor han højst kan miste en enkelt placering, hvis enten Fritz, Jannik Sinner eller Karen Khachanov vinder titlen, som dog forventes at blive et anliggende mellem Carlos Alcaraz og Daniil Medvedev.

Efter en turnerings-fri uge indledes grussæsonen, hvor Holger deltager i yderligere 3 ATP 1000 turneringer (Monte Carlo, Madrid og Rom) inden Grand Slam turneringen French Open i slutningen af maj.

Holger vil forventes at blive seedet 8 i Monte Carlo, med mindre Fritz med en titel i Miami overtager pladsen, og ugen efter bliver Holger og Fritz seedet 1 og 2 foran Alexander Zverev og Matteo Berrettini ved ATP 250 München, hvor Holger skal forsøge at forsvare titlen.

Med en placering som no. 15 på racelisten er Holger væsentlig bedre stillet end for et år siden, og derfor bør han ikke lade sig stresse af, at han både mister point fra titlen i München og kvartfinalen ved French Open, da der er masser af point at spille om i 3 Masters og en Grand Slam, hvor Holger har ekstra gode muligheder, da han i år vil være seedet i disse turneringer.

Desuden er Holger uden tvivl ved at vænne sig til at være “jagtet” af konkurrenterne, hvor han sidste år var mindre presset af forventninger mod de bedste, og derfor er der grund til at tro på, at han på sit tidligere favorit-underlag finder et højere stabilt niveau, som helt automatisk vil medføre fremgang på racelisten, som i slutningen af året smelter sammen med ranglisten.

Forrige artikelTurneringer uge 13: Holger Rune og Taylor Fritz dyster om evt. kvartfinale mod Carlos Alcaraz
Næste artikelBJKC: Tilmelding til W80 Zaragoza skaber forvirring om Clara Tausons deltagelse i Billie Jean King Cup
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.