Danmark fik en optimal start med 2-1 sejr over Finland, som førte 1-0 efter 2. singlen mod Karen Barritza, men Clara Tauson udlignede, hvorefter Emilie Francati og Maria Jespersen sikrede sejren

I Danmarks første kamp ved Fed Cup Group II Europa/Africa i Helsinki, fik Karen Barritza en god start, da hun indledte med at bryde sin 19-årige modstander Anastasia Kulikovas serv, og hun holdt derefter selv serv, hvorefter Kulikova reducerede til 1-2.
Karen bevarede forspringet med en rent serveparti til 3-1, og hun brød igen serv med en returvinder ved 15-40 til dansk 4-1 føring.
Karen fortsatte med stabilt spil, hvorimod Kulikovas større fejlprocent medvirkede til yderligere dansk føring 5-1.
Et fejlfrit finsk serveparti gav reducering til 2-5, og Kulikova havde derefter 2 chancer for at tage det ene break tilbage, da Karen servede for sættet, men danskeren løftede spillet og sikrede sig sættet 6-2.

I starten 2. sæt holdt Kulikova serv, efter at Karen havde 2 break-bolde, og da Karen var på vej til at udligne ved 40-0 i egen serv, betød 5 vundne finske bolde i træk break til 2-0, og forspringet blev udbygget, da Kulkova holdt serv til 3-0, inden Karen reducerede til 1-3, men Kulikova fortsatte med at have overtaget, da hun komfortabelt holdt serv til 4-1.
Karen holdt derefter serv til 2-4, og det samme gjorde Kulikova til 5-2, da Karens utagelige servereturnering på tværs ved 40-30 sad en anelse udenfor.

Med et serve-es ved 40-15 sørgede Karen for at holde liv i sættet ved 3-5, men Kulikova sikrede med et overbevisende serveparti til 6-3 sættet, hvor den afgørende forskel således blev de 2 misbrugte break-muligheder i 1. parti og det efterfølgende finske break trods 40-0 i Karens serv.
Desuden var Kulikovas fejlprocent reduceret i forhold til 1. sæt.

I 3. sæt kom Karen under pres fra start i egen serv, hvor hun var bagud 0-30, og selvom hun fik udlignet til 30-30, blev hun brudt efter en finsk vinder fra forhånden til 0-1.
Karen fik dog udlignet efter kampens bedste parti, hvor Kulikova afværgede en breakbold med en forhåndsvinder longline, hvorefter Karen i en totalt presset situation afværgede en fordel med en refleksvinder fra forhånden.
Kulikova afværgede en ny dansk break-mulighed med et es, men på den tredje mulighed, lykkedes det at bryde tilbage til 1-1.

Kulikova fortsatte sit kraftfulde spil og hun brød igen Karens serv til 1-2, men danskeren havde derefter en enkelt chance for at bryde tilbage, men i stedet fik Kulikova ny fordel, hvor Karen fik presset modstanderen til en kort bold, men på en af Karens meget få uprovokerede fejl blev bolden løftet ud til finsk 3-1 føring.
Karen holdt sig dog inde i kampen, da hun holdt serv til 2-3, men efter at Kulikova holdt serv til 4-2, måtte Karen afværge 3 break-bolde, inden hun reducerede til 3-4 efter et parti, hvor Kulikova konstant lagde pres på Karen, som med nød og næppe reddede sit serveparti.

Presset på Danmark steg yderligere, da Kulikova holdt serv rent til 5-3, hvorefter Kulikova i Karens serveparti øgede presset efter en returvinder og efterfølgende longline vinder fra venstrehånden, og selvom Karen kæmpede heroisk kunne hun ikke hindre finsk sejr 2-6, 6-3, 6-3 efter en kamp, hvor Kulikovas større slagkraft blev afgørende.

I et efterfølgende interview – umiddelbart efter at Clara Tauson i den næste kamp udlignede til 1-1 i den samlede stilling – fortalte Karen, at hun i 1. sæt havde et mentalt overtag, og hun fik lagt et godt pres på Kulikova, og derved fik hun lukket sættet på en god måde.

Da Kulikova i starten af 2. sæt reddede 2 breakbolde, og Karen ikke holdt serv trods 40-0, var det Karens opfattelse, at det var medvirkende til at give modstanderen et overtag, hvor Karen kom lidt “på bagbenene” i løbet af sættet, hvor hun ikke fik lagt nok tryk på finnen, som kom mere ovenpå, da Karen ikke fik udnyttet chancerne i starten af sættet.

I resten af kampen følte Karen, at Kulikova havde et overtag og lagde et pres, så Karen hele tiden skulle være klar.
Selvom Karen havde gjort hvad hun kunne, var det alligevel rigtig tungt ikke at have vundet kampen, da man altid gerne vil vinde for sit land og sit hold, men hun både håbede og troede på, at de andre kunne sikre samlet dansk sejr alligevel.

I 1. singlen fik Clara Tauson en god start mod Oona Orpana, som blev brudt til dansk 2-0 føring efter en baghånd vinder fra danskeren, og Clara holdt derefter serv til 3-0.
Orpana fik reduceret til 1-3.
Orpana spillede sig frem til break-mulighed i Claras næste serveparti, og selvom Clara afværgede den første, betød 2 efterfølgende danske fejl, at Orpana brød tilbage til 2-3.

Det var dog en stakket frist, idet Clara atter brød finnens serv, og efter at have holdt serv til 5-2, spillede Clara sig i finnens næste serveparti frem til 2 sætbolde ved 40-15, men Orpana afværgede begge og reducerede til 3-5, og hun var helt tilbage i sættet, da hun brød tilbage til 4-5.
Clara sikrede sig derefter sættet 6-4, da hun brød finnen ved 30-40.

Efter et rent parti til 1-0 i 2. sæt havde Clara 3 break-muligheder til 2-0, men Orpana udlignede til 1-1 efter kampens længste parti på sin 5. fordel, og i det efterfølgende parti blev Clara brudt ved 15-40, hvorefter begge holdt serv frem til stillingen 3-4, efter at Clara havde reddet en enkelt breakbold, men i det efterfølgende parti brød Clara tilbage, da hun afgjorde duellen med en sublim flugtning på tværs.

Clara bragte sig foran da hun afsluttede det næste parti med et smash til 5-4.
Orpana holdt derefter serv til 5-5 efter et par danske fejl og en mindre velvalgt stopbold, som blev straffet af en finsk vinder, hvorefter Clara blev passere af en vinder efter et netangreb.

I det efterfølgende danske serveparti måtte Clara redde 2 breakbolde, og hun fik ved dansk fordel dømt en bold ude til store danske protester, men Clara vandt alligevel de næste 2 bolde, og bragte sig foran 6-5.

Da Orpana servede for at blive i kampen, havde Clara 2 matchbolde, men finnen afværgede begge efter eminent spil, og hun fik derved tvunget sættet ud i tiebreak, hvor Clara ved 3-3 vandt 3 bolde i træk, og derved havde yderligere 3 matchbolde.
På den anden matchbold havde Clara presset sin modstanderen i bund, men hun fik alligevel returneret bolden, som Clara lod gå, da hun troede den var ude, men på den 3. matchbold lukkede hun kampen 6-4, 7-6(5), og udlignede til 1-1 i den samlede stilling.

Da doublen således blev afgørende for det samlede udfald, ændrede Finland som forventet opstilling i doublen, så de to topnavne Oona Orpana og Anastasia Kulikova mødte Emilie Francati og Maria Jespersen, der kom skidt fra start, da de blev brudt til 0-2.
De tog dog straks breaket tilbage til 1-2, men finnerne brød igen og holdt derefter serv til 4-1.

Emilie og Maria holdt derefter serven rent til 2-4 og tog Finlands break tilbage ved 3-4, efter at Finland havde haft 2 fordele, hvorefter de holdt serv til 4-4, og efter endnu et break til 5-4 servede de sættet hjem til 6-4.

I 2. sæt indledte begge par med at holde serv, hvorefter Danmark brød til 2-1, men Finland brød straks tilbage til 2-2, men efter endnu et dansk break i 3 forsøg til 3-2, holdt Emilie og Maria serv til 4-2, og de bevarede føringen til 5-3 efter at have afværget 2 breakbolde ved 4-3.
Finland holdt serv til 4-5, hvorefter danskerne servede kampen hjem på den første matchbold til slutcifrene 6-4, 6-4, hvorved Danmark indledte Fed Cup med samlet sejr 2-1.

Efter afgørelsen fik Tennisavisen først en snak med Clara om sejren i singlen og derefter med Emilie og Maria om doublen.
Selvom Clara kom foran 5-2, oplevede hun partierne som lige, og at de begge spillede en meget solid kamp, hvor Clara dog havde størst overtag i både server og retur i 1. sæt.
Da Clara kom bagud i 2. sæt, følte hun sig ikke på noget tidspunkt helt sikker på, at hun nok skulle vinde kampen, men hun følte alligevel et overtag i mange af Orpanas partier uden dog helt at få dem lukket, og derfor var hun glad for, at hun blev ved at holde serv, så hun kunne udnytte, da hun fik chancen for at komme tilbage i sættet.

Emilie fortalte, at både hun og Maria havde gjort deres forarbejde ved at træne godt inden Fed Cup, så de følte sig klar til at gå ind og give den gas.
Selvom de kom bagud fra start, fortalte Maria at de holdt fast i deres plan, og de skulle lige vænne sig til banen og situationen ved at spille en afgørende kamp på center court, og det gjaldt om at holde fast i deres kvaliteter ved at søge meget efter at afgøre ved nettet, samt at sætte nogle gode returneringer og 1. server, hvilket i sidste ende gav pote.
Det ændrede ikke noget i taktikken, at Finland ændrede opstilling i forhold til den oprindeligt annoncerede, og derfor spillede de på samme måde som planlagt, hvilket rakte til sejren.

I den anden kamp i Pool B bragte Sandra Samir Egypten for 1-0 mod Portugal efter sejr i 2. singlen 4-6, 6-4, 6-2 over Maria Ines Fonto.
Portugals 1. single Francisca Jorge havde matchbold ved 6-5 i tiebreak i 3. sæt, men Maiar Sherif Ahmed Abdelaziz sikrede alligevel med de tætte cifre 6-7(5), 6-4, 7-6(6) den afgørende 2-0 føring, hvorefter Matilde Jorge og Ines Murta reducerede til 1-2 i doublen, hvor de vandt 6-2, 5-7, 6-1 over Mai El Kamash og Rana Sherif Ahmed.

Danmark møder Portugal i den 2. puljekamp onsdag kl. 1400cet, og hvis begge holdkaptajner fastholder samme holdopstilling, indleder Karen i 2. singlen mod no. 894 Maria Ines Fonte, som blev 18 år 1. februar, men en mulig modstander kan også være 22-årige Ines Murta, der er højere rangeret som no. 628.
I den efterfølgende 1. single møder Clara formentlig 19-årige no. 561 Francisca Jorge, der som nævnt havde matchbold mod Egyptens 1. single, som er no. 188.

Finland har kniven på struben, når de i den anden kamp i puljen møder Egypten, men i tilfælde af sejre over både Egypten og Portugal torsdag, kan den finske holdkaptajn Emma Laines ønske om, at både Danmark og Finland får en oprykningskamp stadig gå i opfyldelse.

I Pool A blev det til favoritsejre i begge opgør, idet Tunesien vandt en knusende 3-0 sejr, da Chiraz Bechri vandt 6-2, 6-3 over Daniela Ciobanu, og Ons Jabeur fulgte op med 6-2, 6-0 over Anastasia Vdovenco, hvorefter Ferdaous Bahri og Chiraz Bechri cementerede sejren i doublen, som blev vundet 6-4, 6-4 over Daniela Ciobanu og Iana Tishchenko.

Selvom Israel er har den højeste nationale rangering af deltagerne, var det alligevel ventet, at Georgien vil løbe med sejren, som blev grundlagt, da Ekaterine Gorgodze vandt 6-3, 4-6, 6-4 over Lina Glushko, og sejren blev sikret, da Mariam Bolkvadze vandt 2. singlen 7-6(5), 6-1 over Viada Katic.
Israel fik derefter reduceret til 1-2, da Lina Glushko og Shavit Kimchi vandt doublen 4-6, 7-5, 6-3 over Oksana Kalashnikova og Zoziya Kardava.

Ligesom i Danmarks pulje møder tirsdagens vindere de tabende nationer, og derfor spiller Tunesien mod Israel og Georgien møder Moldavien.
Georgien er kæmpe-favorit mod Moldavien, men hvis Lina Glushko vinder 2. singlen mod Tunesien, og Ons Jabeur tager den forventede “pligtsejr” i 1. singlen, kan der komme spænding om udfaldet i doublen.

 

Forrige artikelFed Cup Helsinki: Danmark i pulje med Finland, Portugal og Egypten
Næste artikelEn god historie fra Ry Tennis Klub
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.