Ruslands topnavn Daria Kasatkina uden sejre i 2019, mens Anastasia Pavlyuchenkova har vist høj klasse ved Australian Open. Magda Linette og Iga Swiatek Polens topnavne

Mandag var rejsedag for både det danske Fed Cup hold og Tennisavisens udsendte.
Undertegnede var dog så privilegeret at have følgeskab af to ægte tennisfans, Inge Ejsing og John Sellerup Pedersen, som tilbød at køre i deres splinternye bil, som mandag formiddag satte kursen mod Gedser for at tage med færgen kl. 11 til Rostock.

Herefter var planen, at Georg Beyer Clausen skulle følge efter med fly fra Stockholm, men flere flyforsinkelser undervejs betød, at han strandede i Frankfurt og først kan nå frem tirsdag formiddag, hvorved han gik glip af en velsmagende Golonka.

Foto: Privat – Ole Dalsgaard Jensen, Inge Ejsing, John Sellerup Pedersen

Den danske Fed Cup trup (øverste billede fra DTF) nåede dog frem i tide, men det var uden 2 af de oprindeligt udtagene spillere, idet Caroline Wozniacki ikke uventet meldte afbud, og hun blev erstattet af Hannah Viller Møller, der er debutant på Fed Cup holdet.
Mere uventet var det, at Emilie Francati ikke optrådte på ovenstående holdbillede, som Dansk Tennis Forbund offentliggjorde efter ankomsten til Zielona Gora, men hun meldte afbud på grund af en skade, og Danmarks trup består herefter af Karen Barritza, Clara Tauson, Maria Jespersen og Hannah Viller Møller.

Karen er den eneste, der har en WTA-rangering, og derfor forventes hun at blive 1. single på holdet, hvor Clara Tauson uden tvivl bliver 2. single.
Danmark er i en pulje med 3 nationer sammen med Rusland og Polen, og uden Caroline på holdet er der ingen grund til at spørge holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen, om Danmark er favorit i nogle af kampene, når Tennisavisen får lejlighed til at få en snak med holdet i en pause under træningen tirsdag eftermiddag.

Den endelige holdopstilling bliver dog først oplyst senere, men hvis Danmarks modstandere følger de udtagne spilleres rangering, stiller Rusland med Daria Kasatkina i 1. single og Anastasia Pavlyuchenkova som 2. single.

Kasatkina har stadig sin første sejr til gode i 2019, hvor det blev til 1. runde nederlag mod lavt rangerede spillere i Brisbane til no. 289 Kimberly Birrel (AUS) og til no 192 Timea Bacsinszky (SUI) i Australian Open, og ind imellem disse kampe tabte hun i Sydney til no. 30 Aliaksandra Sasnovich (BLR).
I den seneste turnering i St. Petersburg nåede Kasatkina ganske vist kvartfinalen, men det skete uden at slå til en eneste bold, idet hun i 1. runde var oversidder og i 1/8-finalen vandt på walkover mod Maria Sharapova (RUS).
Da hun omsider kom i aktion i kvartfinalen, tabte hun 3-6, 6-7(3) til veteranen Vera Zvonareva (RUS), som ser ud til at nærmes sig sit tidligere niveau fra perioden, hvor hun var no. 2 i Verden.

Selvom Kasatkina muligvis er inde i en formkrise, vil det under alle omstændigheder være en af de større sensationer, hvis dansk sejr kommer på tale i 1. singlen, og det samme gælder i 2. singlen, hvis Clara Tauson møder Pavlyuchenkova, der både under Australian Open og i St. Petersburg i sidste uge har vist spil af meget høj klasse, bl.a. med sejre i Melbourne over Kiki Bertens og Sloane Stephens.
Bertens fik dog revanche, da hun vandt 6-0 i 3. sæt i St. Petersburg, hvor hun også løb med titlen.

Anastasia Pavlyuchenkova
© 2017 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Karen har ikke spillet turneringer på ITF-niveau siden august 2018, men hun har dog spillet en del holdkampe i for både Birkerød i Elitedivisionen og for Malmø, som i finalen om det svenske holdmesterskab tabte til Helsingborg med både Clara Tauson, Emilie Francati og Maria Jespersen på holdet.

Clara har vist meget høje klasse, da hun vandt junior-rækken ved Australian Open, og en eventuel kamp mod Pavlyuchenkova kan blive en god målestok for afstanden til den absolutte elite.

Inden Danmark torsdag kl. 16 møder Rusland, spiller russerne onsdag kl. 16 mod Polen, hvis højst rangerede spiller er no. 89 Magda Linette.
Da truppen blev offentliggjort var Magdalena Frech rangeret højere end Iga Swiatek, men i mellemtiden er Swiatek avanceret til no. 141, mens Frech er no. 180, og derfor er det nærliggende at forvente, at Linette og Swiatek spiller singlerne.

Trods hjemmebanen kræver det formentlig også en sensation, hvis de besejrer de russiske topnavne, når de tørner sammen onsdag kl. 16.
Derfor handler fredagens kamp mellem Danmark og Polen formentlig om, at undgå sidstepladsen i pulje A og en nedrykningskamp lørdag mod no. 4 i pulje B.

Swiatek vandt sidste år juniorernes udgave af Wimbledon, men selvom hun er årgang 2001 og dermed stadig junior, har hun efterfølgende primært har koncentreret sig om WTA-ranglisten, hvor hun har optjent vitale point ved at vinde $60.000 titler i både Budapest og Montreux i efteråret 2018.
Ved Australian Open vandt hun 3 kval-kampe og i 1. runde af hovedturneringen over no. 81 Ana Bogdan (ROU), inden hun tabte 2-6, 0-6 til Camila Giorgi (ITA).

Den forventede 2. single mellem Swiatek og Clara kan formentlig også give et godt fingerpeg om, hvor Clara står sammenlignet med top 100-200.

Iga Swiatek
Foto: Öyvind Haug – Iga Swiatek, Stockholm 2016

Sverige vs. Ukraine nøgleopgør i pulje B

I modsætning til Danmarks pulje, hvor Rusland er oplagt favorit til 1. pladsen og Danmark til 3. pladsen, forekommer det mere åbent i pulje B, hvor Sverige og Ukraine har 2 spillere fra top 100 i truppen.
Selvom Ukraine ifølge Tennisavisens oplysninger har afbud fra no. 7 Elina Svitolina, er både ranglistens no. 24 Lesia Tsurenko og 18-årige no. 34 Dayana Yastremska med i truppen.

Sidstnævnte har netop vundet sin 2. WTA-titel, da hun i finalen ved International turneringen i Hua Hin vandt efter en tæt afgørelse i 3 sæt over Ajla Tomljanovic (AUS).
Sidste år vandt hun sin første titel i Hong Kong.

Dayana Yastremska
© 2018 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Dayana Yastremska, vinder Hong Kong 2018

Den formodede 1. single 29-årige Tsurenko har vundet 4 WTA-titler i karrieren, senest i Acapulco for et år siden.

Ukraine møder onsdag kl. 1000 Sverige, som ligeledes har 2 spillere i top 100, no. 54 Rebecca Peterson og 30-årige no. 74 Johanna Larsson, der i flere år har været Sveriges bedste, og desuden er en af Verdens bedste double-spillere med 13 WTA titler.

Samtidig spilles i samme pulje kampen mellem Estland og Bulgarien.
Estlands topnavn er 23-årige Anett Kontaveit, der er no. 20 på WTA-ranglisten, mens de øvrige på holdet er relativt ukendte navne.

 

Anett Kontaveit
© 2019 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Anett Kontaveit, Brisbane 2019

Bulgariens topnavn er 23-årige no. 158 Viktoriya Tomova, og desuden er ranglistens no. 251 Isabella Shinikova, mens de øvrige på holdet er under top 500.

Kampen mellem Sverige og Ukraine tegner således til at blive gruppens nøglekamp, som er placeret på Court 2, mens Bulgarien og Estland spiller på Centre Court, hvor også Rusland og Polen spiller onsdag.

Når Tennisavisens første “Dagsrapport” inden onsdagens kampe udkommer, tilstræbes at bringe interviews og kommentarer fra både den danske og svenske trup, og hvis muligt desuden med Polens og Ruslands trup.

Fed Cup 2019
Forrige artikelKampe uge 6: Tennistv fra 3 ATP 250 turneringer – Fed Cup uge
Næste artikelFed Cup: Dansk succes hvis nedrykning undgås. Svensk respekt for Ukraine
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.