Caroline Wozniacki viste også i sin tredje kamp efter sit comeback, at hun stadig har kvaliteterne til top 50, men manglende skarphed ved afgørende point medvirkede til nederlag mod Lucky Loser

Erfaringsmæssigt er de færreste tidligere topspillere efter en længere pause i stand til for alvor at spille med om de største titler, og derfor forventede de færreste formentlig, at 33-årige Caroline Wozniacki allerede i sin allerførste turnering ved WTA 1000 Montreal (ikke W100 som det fejlagtigt fremgår i overskriften herunder) efter 3½ års pause ville være i stand at nå længere end 2. runde, hvor hun mødte Wimbledon mesteren Marketa Vondrousova.

W100 Montreal: Wozniacki tæt på at tage sæt fra Wimbledonmester

Imidlertid viste Caroline i perioder af begge kampe så gode takter, at der blev skabt forventninger til, at hun kan gøre sig gældende i top 50, når hun får pudset kampformen endnu mere af.

Sandsynligheden for at få mere end en enkelt kamp ved WTA 1000 Western & Southern Open i Cincinnati var dog begrænset, da lodtrækningen viste, at hun i 1. runde skulle møde 28-årige Elina Svitolina, der efter et års pause i forbindelse med fødsel først i sin 7. turnering opnåede et topresultat, da hun vandt titlen ved WTA 250 Strasbourg, og siden dengang er hun avanceret støt fra omkring top 500 til den seneste rangering som no. 26.

I forbindelse med sit comeback har Svitolina i flere tilfælde deltaget i både W60 og W100 og WTA 125 kategorierne, hvor chancen for flere kampe selvsagt er større, indtil kampformen er tilbage på det tidligere niveau, hvorimod Caroline er sprunget ud på det dybe vand og accepteret invitationer i form af wildcards til den højeste WTA 1000 kategori i Montreal og Cincinnati samt Grand Slam ved US Open.

Ukraineren har valgt at bibeholde navnet Svitolina i WTA regi, men på Twitter benytter hun dog navnet Elina Monfils – Caroline har dog bevaret Wozniacki, selvom hun kunne forkorte det markant ved blot at kalde sig “Caro Lee”.

I et opslag på Twitter – som nu hedder X – meddelte Elina Svitoline/Monfils kort før det planlagte opgør mod Caroline i mandags, at hun på grund af smerter i foden blev nødsaget til at melde afbud til Cincinnati.

Derfor skulle Caroline pludselig med kort varsel indstille sig på at møde ranglistens no. 40, Varvara Gracheva, der siden Ruslands invasion i Ukraine har spillet under neutralt flag, men hun har for kort tid siden fået fransk statsborgerskab, og derfor repræsenterer hun nu Frankrig.

Caroline fik dog en dag ekstra til at forberede sig på den nye modstander, idet vejrguderne sørgede for, at kampen blev udsat til tirsdag, men samtidig fik Gracheva ligeledes mulighed for at kigge nærmere på Carolines to kampe i Montreal.

Som det er tilfældet for de fleste – formentlig alle – i top 50, er der også hos Gracheva meget få gratis point at hente, og selvom hun ikke hører til de mest hårdtslående, formår hun alligevel at slå kontra, når der ikke er tilstrækkelig fart og længde.
Dette blev visualiseret i Carolines serveparti ved 1-1 15-15, hvor en fransk vinder efterfulgt af en dansk dobbeltfejl skulle vise sig at få afgørende betydning for 1. sæt, da Gracheva på den 2. break-mulighed efter en længere slagudveksling fremtvang dansk fejl efter en dyb baghånd tæt på baglinjen.

En fransk dobbeltfejl ved 2-1 30-30 gav dog Caroline muligheden for at bryde direkte tilbage, men Gracheva udnyttede en lidt for kort servereturnering med en cross vinder fra baghånden, og hun forhindrede derved et dansk break back.

I det næste franske serveparti havde Caroline yderligere 2 break-muligheder efter den 2. franske dobbeltfejl til 15-30 og en fransk fejl efter en duel, hvor Caroline havde god længde på boldene.
Den første mulighed blev dog afværget efter en longline vinder tæt på linjen på 2. bolden, og på den næste tog Gracheva initiativet efter en kort servereturnering og pressede Caroline til et smashoplæg.

Et rent dansk serveparti holdt Caroline inde i sættet, hvor hun stadig var med efter 2 afværgede sætbolde, da hun vandt sit serveparti til 4-5, men Gracheva udnyttede derefter sin næste sætbold til 6-4 ved 40-15 i egen serv.

I 2. sæt fik Caroline igen problemer i egen serv, da Gracheva ved 30-30 i det første serveparti pressede Caroline til en kort bold, som blev fulgt op med en vinder, og da Caroline i den næste duel sendte en forhånd for langt, fik franskmanden en drømmestart med et direkte break til 1-0.

Caroline fik dog også i 2. sæt flere muligheder for at bryde tilbage, men både heldet og skarpheden svigtede, hvorimod Gracheva udviste størst stabilitet på de afgørende point.
I Grachevas serveparti ved 2-1 viste Caroline både sine velkendte defensive kvaliteter og paradeslaget med en longline vinder fra baghånden til 0-30, og med en cross vinder fra baghånden til 15-40 havde Caroline med endnu en longline baghånd presset franskmanden helt i bund, men Gracheva fik alligevel ketsjeren på bolden, der mirakuløst havnede på baglinjen, hvorefter Gracheva alligevel vandt partiet – “Svineheld” er nok den mest dækkende betegnelse for, at Gracheva reddede servepartiet.

Da Gracheva servede ved 4-3, blev hun presset til en fejl til 15-30 og en dobbeltfejl gav derefter Caroline yderligere 2 break-muligheder, men en returnering i nettet på en udadskruet serv samt en fransk longline vinder på 2. bolden forhindrede mulighederne, hvorefter endnu en break-mulighed blev misbrugt med en lidt for lang returnering.

Efter et rent dansk serveparti til 4-5 havde Gracheva med et es og en servevinder matchbolde ved 40-15, men Carolines defensive kvaliteter afværgede den første, og efter en fransk dobbeltfejl spillede Caroline sig frem til sin 9. break-mulighed i kampen, men igen viste Gracheva sin større effektivitet på de afgørende point, hvorefter hun afgjorde kampen på den næste matchbold, der sikrede fransk sejr 6-4, 6-4.

Næste opgave for Caroline bliver således US Open, med mindre der pludselig dukker et wildcard op til WTA 125 Chicago eller WTA 250 Cleveland, hvor Clara Tauson ifølge arrangørerne er tilmeldt kvalifikationen.

Selvom Caroline i de 3 første kampe efter sit comeback har overbevist de fleste – og formentlig også sig selv – om, at hun igen kan komme til at gøre sig gældende på WTA-touren, mangler dog fortsat større stabilitet, inden hun kan forvente at nå langt i de større turneringer, og derfor er det måske nærliggende at benytte “Svitolina-modellen” og opbygge kampformen ved at lade nogle turneringer i lavere kategorier indgå i turnerings-planlægningen fremfor udelukkende af basere sit comeback på wildcards fra imødekommende arrangører af de største turneringer.

Forrige artikelGod indsats ved hold-VM for veteraner
Næste artikelDe danske herrer i VM-semifinalen
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.