Clara Tauson sendte både vinderne af French Open 2017 og Australian Open 2020 ud. Holger Rune viste mental styrke, da han i 2. runde afværgede 0-40 ved 4-4 i 5. sæt og vendte 0-5 i matchtiebreak til 10-7

De to 21-årige danske tennis-stjerner Clara Tauson og Holger Rune har for længst overbevist de fleste eksperter om, at de begge har så højt et topniveau, at der altid vil være et berettiget håb om, at de kan nå langt i Grand Slam sammenhæng.

Store udsving i præstationerne kan ikke alene begrundes med sygdom og skader, og derfor blev der ikke udtrykt de største forventninger om succes i dette års udgave af French Open, selvom der inden sæsonstarten især for Holger var forventninger om en god grussæson, idet han 2 år i træk nåede kvartfinalen i French Open, og desuden var han i 2 Masters 1000 finaler sidste år, hvor han endvidere genvandt sin ATP 250 titel i München.

Uge 22: Usikkerhed om mulighederne ved French Open for Clara og Holger

Clara havde ikke mindst efter sejren ved Billie Jean King Cup over ranglistens no. 7 Maria Sakkari igen vist, at hun kan hamle op med de bedste, når hun er på toppen, men i den seneste kamp ved WTA 1000 i Rom var nederlaget 1-6, 2-6 mod no. 25 Anna Kalinskaya medvirkende til at dæmpe forventningerne forud for French Open.

Det var dog ventet, at Clara havde gode chancer for at vinde sin første kamp, hvor hun mødte 36-årige Tatjana Maria (GER), som Clara vandt komfortabelt over 6-2, 6-3 uden at være i problemer.

Kampen i 2. runde mod 9. seedede Jelena Ostapenko blev på grund af vejret udsat til næste dag, hvor vejret fortsat drillede, idet kampen blev afbrudt allerede efter et enkelt parti, hvor Ostapenko vandt sit serveparti.
Da kampen blev genoptaget vandt Clara sit serveparti rent, og hun udlignede til 2-2 efter 40-15, men i sit næste serveparti måtte Clara redde 2 break-muligheder, inden hun udlignede med et es.

Til gengæld fik Clara nærmest foræret en break-mulighed af Ostapenko, der dog reddede sit serveparti med 2 vindere til 4-3.
I de næste partier brillerede Clara med både stopbolde og sin velkendte “easy power”, og 3 returneringer af sidstnævnte slags gav break-mulighed ved 5-5, hvor Clara dog oversatsede men fik en ny mulighed efter endnu en skarp returnering.
En feberredning fra Ostapenko afværgede også den mulighed, men et præcist lob gav endnu en mulighed, som blev udnyttet, så Clara kunne serve for sættet.

Imidlertid svigtede førsteserven, og Ostapenko udlignede efter 15-40 og sikrede afgørelse i tiebreak, hvor Clara havde minibreaks til både 1-0 og 4-1, og da hun vandt begge sine efterfølgende server, var der 5 sætbolde.
De 3 første blev dog afværget, men en vinder fra forhånden sørgede for, at Clara vandt 7-4.

Som det ofte sker efter et vundet sæt, slækkede Clara utilsigtet lidt for meget på koncentrationen, og hun kom derved hurtigt bagud med dobbelt break til 0-3.
Clara genfandt dog sit fokus og tog det ene break tilbage, og hun reducerede til 2-3 efter et rent serveparti, og Clara havde desuden mulighed for at udligne til 3-3 ved 15-40, men store udsving og deraf følgende frustrationer hjalp Ostapenko med at vinde partiet.

I Ostapenkos næste serveparti fik Clara igen break-mulighed ved 15-40, og hun udlignede til 4-4, men mangel på førsteserver og presset fra modstanderen bevirkede, at Ostapenko efter endnu et break kunne serve for 2. sæt.
En dobbeltfejl gav Clara 2 muligheder for at udligne til 5-5, men et es og 2 vindere gav i stedet lettisk sætbold, som efter en dansk fejl sikrede sættet til Ostapenko 6-4.

Da Clara derefter blev brudt rent i sit første serveparti i 3. sæt, efterlod hun det indtryk, at hun var på vej til at stemple ud af kampen, men hun stemplede hurtigt ind igen og brød tilbage, og hun fik senere foræret en break-mulighed efter dobbeltfejl, som dog ikke blev udnyttet, da Clara oversatsede, og Ostapenko udlignede i stedet til 2-2 med et es.

En forkert beslutning, som kunne have givet 30-0 i egen serv, blev straks efter i stedet til 15-40, hvor en vinder på servereturneringen gav Ostapenko break til 3-2, men et ustabilt serveparti medvirkede til, at Clara brød rent tilbage, og hun bevarede derefter fuld fokus på opgaven, da hun vandt sit serveparti til 4-3 med både vinder, es og fremprovokeret fejl.

En perfekt stopbold og en forhånd vinder longline sikrede Clara break til 5-3, og yderligere 2 stopbolde og en cross vinder gav 3 matchbolde, og på den første sikrede Clara sejren 7-6(4), 4-6, 6-3.

Sejren betød, at Clara var no. 75 på Olympics Race liverankingen, hvilket muligvis rækker til at kvalificere sig til OL, men med endnu en sejr ville OL-deltagelsen være sikret.
Det krævede dog sejr over 2020 vinderen af Australian Open, Sofia Kenin, der i 2. runde havde vundet komfortabelt 6-3, 6-3 over 21. seedede Caroline Garcia.

25-årige Kenin har ikke leveret specielt skræmmende resultater i 2024, hvor hun i de første 11 turneringer kun nåede videre fra 1. runde 2 gange, men sejren 6-3, 6-2 over no. 46 Lucia Bronzetti og 7-5, 2-6, 6-4 over Ons Jabeur ved WTA 1000 i Rom samt sejren over Garcia antydede dog, at Kenin igen var på vej mod et højt niveau.

I kampens allerførste parti var Clara bagud 0-40 i egen serv, men hun kæmpede sig tilbage vandt partiet.
Da Kenin servede ved 1-2 førte hun 40-0, men Clara holdt sig inde i partiet, og hun udnyttede en en break-mulighed og sikrede en drømmestart, da hun derefter afværgede en amerikansk break-mulighed og bragte sig foran 4-1 med en vinder.

På det tidspunkt i kampen blev vist en statistik, som viste 7 fremprovokerede fejl fra Kenin som resultat af den power, som Clara udsatte hende for.
Ved 4-2 havde Kenin mulighed for at bryde tilbage, men et es på 2. serven medvirkede til, at Clara vandt sit serveparti, og da Kenin servede for at blive i sættet gav et par fejl 2 danske sætbolde, og en ny stor fejl sørgede for, at Clara vandt sættet komfortabelt 6-2.

Clara indledte 2. sæt med at bringe sig på 1-0 efter 40-15, og flere fejl fra Kenin gav Clara 5 break-muligheder, som blev afværget, men på den 6. mulighed brød Clara serven, og alt tydede på endnu en komfortabel sætsejr, men da Clara satte 40-15 over styr, blev Kenin unødvendigt lukket tilbage i sættet, hvor hun tilsyneladende var ved at få momentum, idet Clara kom bagud 0-30 ved stillingen 2-2, men hun reddede dog partiet i land.

Derefter fulgte en periode med store udsving i spillets kvalitet, da Clara først brød til 4-2 og Kenin straks brød tilbage, inden de igen vandt deres egne servepartier frem til 6-5, hvor Kenin førte 40-0, da hun servede for at blive i opgøret, men Clara indhentede forspringet og havde desuden en matchbold, som blev misbrugt efter en risikabel stopbold.
Et suverænt lob fra Clara gav endnu en matchbold, hvor Clara returnerede serven i nettet.
En amerikansk dobbeltfejl sørgede dog for endnu en matchbold, som efter endnu en amerikansk sejr sikrede både sejren 6-2, 7-5.

Sejren betyder, at Clara nu er no. 65 på Olympics Race liverankingen, og selvom flere spillere har mulighed for at skubbe Clara nogle pladser ned ad listen ved at optjene point i næste uge ved WTA 125 turneringer i Kroatien og Italien, betragter Dansk Tennis Forbund OL deltagelsen som sikret.

Den sidste rest af tvivl kan dog bortelimineres, hvis Clara søndag vinder i 1/8-finalen mod 8. seedede Ons Jabeur, hvilket langt fra er utænkeligt, hvis Clara finder et mere stabilt højt niveau end i de seneste kampe, hvor spillet dog i perioder var på et niveau, der kan volde problemer for de bedste spillere i WTA-toppen.
Da Clara mødte Jabeur ved Fed Cup mod Tunesien i Helsinki i 2020, vandt Jabeur 6-4, 6-4, og Clara følte dengang på intet tidspunkt, at hun havde muligheder i tuneserens servepartier, men 4 års udvikling og mere erfaring har uden tvivl minimeret forskellen.

Inden 1/8-finalerne er de 4 topseedede fortsat med i turneringen, men 1. seedede Iga Swiatek var tæt på at blive sendt ud allerede i 2. rune mod tilbagevendte tidligere no. 1, Naomi Osaka, der førte 5-2 i 3. sæt, inden Swiatek i en gyseragtig afslutniing vandt 7-6(1), 1-6, 7-5.

Både i 1. eller 3. runde vandt Swiatek sikre sejre, og kort før artiklens udgivelse vandt hun med de knusende cifre 6-0, 6-0 over no. 41 Anastasia Potapova i 1/8-finalen, og hun møder i kvartfinalen 5. seedede Marketa Vondrousova.
3. seedede CoCo Gauff, der ligeledes er videre med sikre 2-sæts sejre i de 3 første runder, har netop før udgivelsen vundet 6-1, 6-2 over no. 52 Elisabetta Cocciaretto (ITA), og hun er dermed klar til at møde Clara eller Jabeur i kvartfinalen.
Gauff var inden kampe allerede noteret for 18 sejre på Roland-Garros som 21-årig.

I den modsatte halvdel af lodtrækningen har hverken 2. seedede Aryna Sabalenka og 4. seedede Elena Rybakina været i problemer i de første 3 runder, og de har direkte kurs mod hinanden i den forventede semifinale.

Selvom der i optakten blev udtrykt dæmpede forventninger til Holger Rune, ville det dog være en større overraskelse, hvis han ikke klarede sig igennem 1. runde mod no. 60 Daniel Evans (GBR).
Allerede tidligt i kampen fik Holger break-muligheder efter 2 britiske dobbeltfejl, men Holger var fra starten lidt for aggressiv i servereturneringerne, og fejlprocenten var derved i overkanten, og derfor blev mulighederne for at sikre et break ikke udnyttet.

Til gengæld havde Holger ingen problemer med at vinde sine egne servepartier, og ved stillingen 4-4 fik Holger omsider bedre styr på servereturneringerne, hvorved han brød serven, og han servede i sikker stil sættet hjem 6-4.

Med større omhu kunne Holger have fået en drømmestart i 2. sæt, da Evans var bagud 0-40, men Holger misbrugte et par store muligheder for et tidligt break.
Ved stillingen 2-2 fik Holger igen muligheder i modstanderens serveparti efter en britisk fejl til 15-40, og Holger blev belønnet for sit initiativ, som resulterede i et break, som blev fastholdt, så Holger med en fokuseret indsats bragte sig foran 2-0 i sæt.

I 3. sæt bevirkede flere danske fejl, at Holger kom i problemer, da han blev brudt til 2-4, og frustrationerne førte til diskussioner med dommeren, hvilket omvendt irriterede Evans, som mistede sit momentum, mens Holger tværtimod brugte frustrationerne mere konstruktivt, idet han brød tilbage, og efter yderligere et dansk break til 5-4 bevarede Holger fokus, og på sin 2. matchbold sikrede han sejren 6-4, 6-4, 6-4.

Konklusionen efter sejren er dog, at Holger i de kommende runder får brug for både at få flere førsteserver og servereturneringer i spil.

i 2. runde mødte Holger 22-årige no. 53 Flavio Cobolli (ITA), der i ATP 250 Geneve ugen før var tæt på en finaleplads, da han havde Casper Ruud i tovene, inden nordmanden dog vandt 1-6, 6-1, 7-6(4) og derefter titlen med finalesejr 7-5, 6-3 over no. 34 Tomas Machac (CZE).

Holger kom flyvende fra start, da Cobolli straks kom bagud 0-40 i kampens første serveparti, og han havde desuden 2 break-muligheder for endnu et break til 3-0.
Det tidlige break rakte dog til at vinde sættet, hvor Holger afværgede en enkelt break-mulighed i sit første serveparti.

I 2. sæt nåede Holger at bryde modstanderens serv til 4-3, inden regnen satte en midlertidig stopper for videre spil, og da kampen blev genoptaget vandt Holger de næste 12 point i træk og sikrede sættet 6-3, og han var tilsyneladende på sikker sejrskurs med 2-0 i sæt.

Imidlertid mistede Holger grebet om kampen i fortsættelsen, hvor Cobolli fik overtaget og brød til 2-1 efter 15-40, og da Holger ikke udnyttede flere break-muligheder i resten af sættet, vandt Cobolli 3. sæt 6-3.

I 4. sæt blev Holger belønnet for at tage initiativ, som satte Cobolli under pres ved 2-2 0-40, og efter en italiensk servevinder fulgte en fejl, som satte Holger tilbage på sejrskurs, men en stopbold ved 30-30 i Holgers næste serveparti blev fatal, da Cobolli brød tilbage og fik fornyet selvtillid og momentum, mens Holger tilsyneladende havde mistet koncentrationen, og som en naturlig konsekvens blev Holger brudt igen, og Cobolli vandt derefter sit serveparti ved 40-15 og sættet 6-3.

I det første parti i 5. sæt afværgede Holger en enkelt italiensk break-mulighed, men i de næste 4 servepartier blev kun afgivet et enkelt point af serveren.
Derefter havde Holger en break-mulighed ved både 3-2 og 4-3 uden at udnytte mulighederne.

Begge spillede i samme periode på et højere niveau end tidligere i kampen, så tilskuere og seere fik både god underholdning og drama for pengene.
Ved 4-4 kom Holger for alvor i problemer bagud 0-40 i egen serv, men som så ofte før fandt han både modet og de mentale resurser til at redde sig ud af vanskelighederne, og han reddede sit serveparti og lagde presset over på Cobolli, der dog udlignede til 5-5 efter 40-15, og han udlignede desuden til 6-6 ved samme stilling.

Dermed skulle kampen afgøres i match-tiebreak, hvor Cobolli fik en drømmestart og førte 5-0, inden Holger igen måtte grave dybt for at finde nogle mentale resurser,  som bragte ham tilbage og sikrede sejren 6-4, 6-3, 3-6, 3-6, 7-6(7).I

På forhånd var det forventet, at Holger i 3. runde ville møde 18. seedede Karen Khachanov, der i 2. runde var godt på vej mod sejren, da han førte 2-0 i sæt mod no. 146 Jozef Kovalik (SVK), efter nederlag i kvalfinalen havde fået en ekstra chance som Lucky Loser.
Med et sensationelt comeback vandt slovakken dog 4-6, 4-6, 6-4, 6-3, 6-4, hvorved Holger på papiret fik en væsentlig mere overkommelig modstander,.

Som i de tidligere kampe fik Holger ikke overtaget i modstanderens servepartier fra start, og derfor lykkedes det for Kovalik at vinde sine 5 første servepartier uden at være i problemer, men Holger var heller ikke selv i problemer i sine servepartier.
Da Kovalik servede ved 5-6 medvirkede 2 dobbeltfejl dog til, at Holger brød serven rent og sikrede sættet 7-5.

2. sæt blev indledt af et rent serveparti til Holger, der derved havde vundet 12 point i træk, inden Kovalik derefter førte 40-0 i egen serv, men Holger fik udlignet og brød derefter til 2-0, og klasseforskellen på spillerne kom til udtryk, så Holger uden problemer vandt sættet 6-1, og det var svært at forestille sig, at han ville få besvær med at køre kampen sikkert hjem i 3 sæt, da Holger brød til serven til 2-1.

Imidlertid kom “legebarnet” op i Holger, der med 2 ukvalificerede stopbolde forærede Kovalic 2 break-muligheder, og han blev helt unødvendigt lukket tilbage i sættet, hvor han fulgte med til 4-4, inden Holger efter 4 forsøg igen brød serven og bragte sig på vinderkurs.

Da Holger servede for kampen, skabte han problemer med en dobbeltfejl til 0-30, men en vinder og en servevinder sikrede dog 30-30, hvorefter en fejl på 2. bolden gav Kovalic break-mulighed, som blev udnyttet og skabte fornyet spænding i sættet, som blev afgjort i tiebreak, hvor Kovalic førte 2-1 efter det første minibreak.

Igen viste Holger sin evne til at steppe op i afgørende situationer, som har bevirket, at han sammen med Novak Djokovic er den meste effektive, når det gælder tiebreak, og kampen mod Kovalic var ingen undtagelse, idet Holger vandt de næste 6 point i træk og dermed kampen 7-5, 6-1, 7-6(2).

Som ventet bliver Holgers modstander i 1/8-finalen 4. seedede Alexander Zverev, der dog var i store problemer i 3. runde mod den 26. seedede flyvende hollænder Tallon Griekspoor, der førte 4-1 i 5. sæt, men en kæmpeafbrænder forærede Zverev det ene break tilbage, og mirakuløst lykkedes det alligevel for Zverev at vinde kampen 3-6, 6-4, 6-2, 4-6, 7-6(3).

Efter titlen ved ATP 1000 Rom og de første kampe ved French Open er de mange kampe formentlig begyndt at sætte sine spor hos Zverev, der ikke var helt oppe på samme niveau, som sikrede titlen i Rom, og derfor kan der være ekstra grund til at tro på Holgers muligheder, som dog forudsætter, at han finder et stabilt niveau gennem hele kampen, som spilles mandag.

Herover ser Holger frem mod opgøret mod Zverev, som Holger besejrede 6-3, 6-2 i 1/8-finalen i München i 2022, hvor Holger vandt sin første ATP 250 titel.

Vinderen af opgøret forventes i kvartfinalen at møde 5. seedede Daniil Medvedev, der møder 11. seedede Alex De Minaur.

Den anden kvartfinale i øverste halvdel kan blive en gentagelse af sidste års finale mellem Novak Djokovic og Casper Ruud.
Djokovic vandt med stort besvær i 3. runde over 30. seedede Lorenzo Musetti (ITA) 7-5, 6-7(6), 2-6, 6-3, 6-0, og han møder i 1/8-finalen 23. seedede Francisco Cerundolo.

 

Ruud var udfordret i 2. runde mod no. 34 Alejandro Davidovich Fokina (ESP), men han fandt dog vejen til sejren 7-6(5), 1-6, 6-3, 4-6, 6-3.

I 3. runde vandt Ruud 6-4, 1-6, 6-2, 6-2 over 28. seedede Tomas Martin Etcheverry (ARG), og han møder i 1/8-finalen 12. seedede Taylor Fritz.

I nederste halvdel er både 2. seedede Jannik Sinner og 3. seedede Carlos Alcaraz videre til 1/8-finalen, hvor de forventes at møde hinanden i semifinalen, hvis Alcaraz først vinder over 21. seedede Felix Auger-Aliassime, der er godt på vej tilbage mod sit tidligere niveau.

 

 

Forrige artikelUge 22: Usikkerhed om mulighederne ved French Open for Clara og Holger
Næste artikelHold skuldrene sunde: 6 vigtige tips til tennisspillere
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.