Som ventet er Clara Tauson ude efter 1. runde mod 11. seedet. Både Holger Rune og Caroline Wozniacki har fundet storspillet frem og er videre til 3. runde

I optakten til Wimbledon herunder var det ventet, at både Holger Rune og Caroline Wozniacki fortsat ville være med efter de første 2 runder, selvom det måtte erkendes, at Leylah Fernandez kunne blive en større udfordring i en eventuel 2. runde mod Caroline.

Derimod var der ikke større forventning til, at Clara Tauson efter 2 nederlag i græssæsonen ville vinde over 11. seedede Danielle Collins.
Dog blev en dansk overraskelse ikke helt udelukket, da Collins de sidste 3 sæsonener ikke har leveret nævneværdige resultater på græs, og hun havde ikke spillet kampe på underlaget inden kampen mod Clara.

Wimbledon 2024: Behersket optimisme på vegne de danske deltagere

En dansk sejr ville dog forudsætte, at Clara fandt et højere niveau end i de 2 foregående kampe på græs, hvor bundniveauet var for lavt, og både et stort antal fejl og for lidt gejst prægede indsatsen.

Både Clara eller Collins havde i starten af kampen store problemer i egne servepartier, og de 5 første partier endte med break til modstanderen, indtil Collins omsider vandt sit serveparti til 4-2, hvorefter Clara også vandt sit serveparti til 3-4.
Collins bevarede dog forspringet til 5-3, og da Clara derefter igen blev brudt, vandt Collins sættet 6-3.

I 2. sæt indledte Collins med et rent serveparti, hvorimod Clara måtte afværge 3 break-muligheder, inden hun udlignede til 1-1, men hun fik dog bedre styr på sine næste servepartier, da hun udlignede til både 2-2 og 3-3, uden at Collins blev truet i sine servepartier.

Ved 3-4 afværgede Clara break-muligheder ved 15-40 og udlignede til 4-4, hvor kampen blev suspenderet på grund af mørket.
Da den blev genoptaget næste dag, afværgede Clara en matchbold ved 5-6 og sikrede en afgørelse i tiebreak, hvor et minibreak til 2-1 blev fastholdt af Collins, der sin 2. matchbold sikrede sejren 6-3, 7-6(4).

Clara Tauson
© 2024 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Clara Tauson

Clara deltog sammen med Yulia Putintseva (KAZ) i Ladies doubles, hvor de torsdag var på vinderkurs mod Elena Vesnina og Diana Shnaider, da de vandt 1. sæt 6-4 og i 2. sæt havde de 4 break-muligheder til 4-0, men Vesnina og Shnaider reddede partiet hjem, og de vandt derefter deres eget serveparti rent til 2-4, hvorefter de brød Claras serveparti på den 4. break-mulighed i partiet.

Sættet blev afgjort i tiebreak, hvor Vesnina og Shnaider havde marginalerne til sidst og vandt 10-8, hvorefter de tog fuld kontrol over kampen og uddelte “æg” i 3. sæt, og de vandt derved kampen 6-4, 6-7(8), 6-0.

Dermed slutter græssæsonen uden sejre for Clara, hvis næste turnering er OL, som afvikles på Roland Garros anlægget på grus, hvor Clara uden tvivl føler sig væsentligt bedre tilpas.

Caroline fortsatte de gode takter fra WTA 500 Bad Homburg, da hun i 1. runde mødte no. 121 Alycia Parks (USA), der efter en stime på 12 nederlag i træk efter Australian Open omsider oplevede sejrens sødme, da hun forleden vandt en WTA 125 titel i Gaiba i Italien, og hun kvalificerede sig med 3 sikre 2-sæts sejre til hovedturneringen i Wimbledon.

Det blev dog hurtigt klart, at Caroline har en stabilitet, som kan neutralisere modstanderens aggressive stil, og mange dueller blev afsluttet med fejl fra Parks, når boldene havde passeret nettet 3-4 gange.
Derved blev kampen en ensidig forestilling, som blev præget af Carolines bundsolide spil, som fremprovokerede et utal af fejl, som førte til en knusende dansk sejr 6-2, 6-0.

Alycia Parks
© 2023 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Alycia Parks

Sejren over en svag modstander kan være en usikker målestok til vurdering af Carolines niveau, men da hun i 2. runde mødte 30. seedede Leylah Fernandez (CAN), blev hun sat under et massivt pres, som hun dog modstod i kraft af sin velkendte evne til at få en ekstra bold over og holde sig inde i partierne, og derved afværgede hun 4 canadiske break-muligheder ved 2-2, og hun udnyttede selv en break-mulighed ved 4-3 30-30, og efter 40-0 i egen serv, lukkede Caroline 1. sæt på den 3. sætbold til 6-3.

I 2. sæt blev Caroline brudt til 0-2, og selvom hun brød tilbage på sin eneste break-mulighed i sættet til 2-3, brød Fernandez igen til 4-2 efter 15-40, og trods 30-0 i egen serv blev Caroline brudt igen til 2-6 i et sæt, hvor Caroline det meste af tiden blev presset i bund af canadiernes offensive stil.

Caroline Wozniacki
© 2024 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Caroline Woznicki

Som kampen havde forløbet, var momentum klart på canadierens side, og set med danske øjne ville det optimale være, hvis kampen blev afbrudt på grund af tiltagende mørke, men trods opfordring hertil fra Caroline fastholdt dommeren, at spillet fortsatte.

Pausen inden 3. sæt brød tilsyneladende canadierens momentum, som kortvarigt skiftede over til Caroline, der brød serven fra start på den 2. mulighed ved 0-40, men Fernandez svarede straks igen og brød tilbage efter 15-40, men begge var derefter dybt fokuserede i deres egne servepartier, som blev vundet komfortabelt, indtil dommeren omsider forbarmede sig og suspenderede kampen på grund af mørket ved stillingen 3-3.

Både spillerne og de fleste andre forventede derfor, at kampen ville blive færdigspillet på samme bane (12) næste dag, men da der var udsigt til regn det meste af dagen, insisterede arrangørerne på, at kampen blev spillet færdig på den overdækkede No.1 Court, når den sidste planlagte kamp var færdigspillet.

Beslutningen medførte en voldsom kritik fra både kommentatorer og andre, der fandt det urimeligt overfor spillerne, selvom det ikke er meget anderledes end de vilkår, som ofte opleves ved Wimbledon med udsættelser og deraf følgende uvished på grund af vejret, men efterfølgende er de fleste danske kritikere formentlig – set i bagklogskabens ulideligt klare lys – godt tilfredse med, at kampen blev færdigspillet på Court 1 i stedet for at blive placeret som 2. kamp på Court 12, hvor den første kamp fredag ikke nåede at blive færdigspillet på grund af regn.

Den væsentligste årsag til holdningsændringen er dog, at afslutningen af kampen blev en af de helt store episke oplevelser for danske tenniselskere.
Ganske vist tydede starten (af fortsættelsen) på, at Fernandez ville gøre kort proces, da hun vandt de første 6 point i træk, og Caroline var presset helt i bund, da hun kom bagud 15-40 i egen serv, men igen viste hun en jernvilje og evne til at fighte sig tilbage, da hun udlignede til 4-4, og hun reddede desuden 2 matchbolde, inden hun vandt sit serveparti til 5-5.

I det efterfølgende canadiske serveparti var det til gengæld Fernandez, der var under massivt pres, idet hun afværgede 5 danske break-muligheder, inden det alligevel lykkedes for Caroline at bryde serven til 6-5, hvorefter hun i overbevisende stil spilede sig frem til 2 matchbolde i egen serv, og på den første sikrede hun en hårdt tilkæmpet sejr 6-3, 2-6, 7-5.

I linket herunder findes en række highlights med de bedste point fra kampen.

Lørdag eftermiddag møder Caroline i 3. runde 4. seedede Elina Rybakina, der efter 6-3, 6-1 i 1. runde mod no. 152 Elena-Gabriela Ruse (ROU) måtte bruge 3 sæt, da hun vandt 6-3, 3-6, 6-3 over no. 73 Laura Siegemund (GER).

Kampen spilles – ligesom afslutningen af kampen mod Fernandez – på Court 1, så der er ingen risiko for, at den ikke kan gennemføres som planlagt på grund af vejret.

Elena Rybakina
© 2024 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Elina Rybakina

Samme garanti er der ikke, når Holger lørdag i 3. runde spiller 2. kamp på Court 18, som umiddelbart inden artiklens udgivelse lørdag kl. 12:00 er overdækket på grund af regn.
Holgers modstander bliver no. 220 Quentin Halys (FRA), der med en rangering som no. 220 umiddelbart forekommer at være en overkommelig opgave for Holger, der i de 2 første runder har imponeret med et tårnhøjt niveau.

I 1. runde mod Soon Woo Kwon (KOR), der både i 2021 og 2022 vandt over Holger, fungerede spillet optimalt, og Kwon havde i hele kampen ikke en eneste break-mulighed, hvorimod Holger selv udnyttede 4 af de 13 muligheder, som han spillede sig frem til, hvorved han vandt stensikkert 6-1, 6-4, 6-4.

I 2. runde mødte Holger derefter no. 74 Thiago Seyboth Wild, der i 1. runde vendte 1-6, 3-6 i de 2 første sæt til 7-6(6), 6-4, 7-5 mod no. 289 Paul Jubb (GBR), så på papiret ventede en relativ overkommelig opgave.
Imidlertid er der set mange eksempler på, at upåagtede spillere – især på græs – primært i kraft af serven kan volde problemer mod de bedste, og 1. sæt blev et godt eksempel på det, idet Wild servede på et ekstremt højt niveau og indledte med 2 rene servepartier, hvorefter Holger selv blev brudt til 1-3.

Ganske vist vandt Holger sine næste servepartier rent, men Wild fortsatte med at serve overbevisende, og derved blev det ene udfald i koncentrationen i egen serv afgørende for udfaldet af 1. sæt, som Wild vandt 6-3 efter kun at have afgivet 4 point i egen serv.

I 2. sæt blev der intet tidspunkt slækket på koncentrationen i egne server, og til gengæld begyndte returneringerne af fungere, hvilket blev belønnet med et break til 3-1, hvorefter Holger vandt sættet 6-3

Allerede i det første parti i 3. sæt blev Wild sat under pres i serven, og på den 3. break-mulighed var kurset sat mod endnu et dansk sæt.
Dog måtte Holger afværge 2 break-muligheder, inden han vandt sit serveparti til 3-1, hvorefter han i stedet sikrede sig endnu et break til 4-1, og han fulgte op med 2 rene servepartier, som sikrede 3. sæt 6-2.

I 4. sæt afværgede Holger en enkelt brasiliansk break-mulighed, da han udlignede til 1-1, og han brød derefter modstanderens serv til 2-1 og fulgte op med et rent parti til 3-1.
Et udfald i koncentrationen forærede derefter nærmest Wild break-muligheder ved 3-2 0-40, men Holger genfandt straks fokus og vandt partiet, og han fulgte det op med endnu et break, hvorefter han sikkert servede sejren hjem 3-6, 6-3, 6-2, 6-2.

 

Niveauet i de 2 første kampe lover godt for fortsættelsen, og det vil være en større overraskelse, hvis Holger ikke spiller sig videre til 1/8-finalen, hvor han med stor sandsynlighed møde 2. seedede Novak Djokovic, der er storfavorit i 3. runde mod no. 47 Alexei Popyrin (AUS) i lørdagens sidste kamp på Centre Court.

Forrige artikelUge 27: Holger, Clara og Caroline Wimbledon tirsdag. Elmer, August og Joe tager Challengers
Næste artikelUge 28: Holger Rune har reel mulighed for at overraske mod Djokovic
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.