Som ventet blev 15-årige Clara Tauson udtaget til Fed Cup, mens det for de fleste er uventet, at Holger Rune kan få Davis Cup debut som 14-årig

I april måned spiller Danmark både Davis Cup og Fed Cup.
Truppen til Fed Cup blev offentliggjort allerede 19. marts, selvom kampene i Fed Cup Group II Europe/Africa først afvikles 18-21. april i Athen, men 27. marts har Dansk Tennis Forbund i en pressemeddelelse også offentliggjort truppen til Davis Cup opgøret i Gentoftehallen 7-8. april mod Egypten i Group II Europe/Africa.

Da Danmark sidste år spillede Fed Cup i Egypten, var der debut til Clara Tauson, som dengang stadig var 14 år.
Clara var dog først og fremmest med på holdet for at opnå erfaring ved at være en del af holdet, og hun fik ikke nogen afgørende rolle ved Danmarks kampe, men hun fik dog en enkelt kamp i doublen sammen med Mai Grage mod Egypten, efter at Karen Barritza og Emilie Francati havde sikret dansk sejr med afgørende føring 2-0.

Fed Cup
Foto: Mai Grage – Fed Cup holdet i Egypten 2017

Til kampene i Athen har holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen atter udtaget Clara Tauson, som 21. december 2017 fyldte 15 år, og selvom holdkaptajnen endnu ikke vil løfte sløret for holdopstillingen på forhånd, vil et kvalificeret gæt antagelig være, at det bliver Clara og Karen, der spiller singlerne, mens doublen udgøres af Emilie Francati og Maria Jespersen, som netop har vundet en double-titel sammen i Heraklion, hvor de i denne uge forsøger at gentage succesen – foreløbig med sejr i 1/8-finalen.
Jonas Svendsen er ligesom sidste år med som coach for holdet, hvor Maria Jespersen gør comeback.

Maria Jespersen, Emilie Francati
Foto: Privat – Maria Jespersen og Emilie Francati vinder double-titel i Heraklion

Også Tennisavisen vil være tilstede under kampene i Athen, og forhåbentlig bliver der mulighed for at livestreame på Tennisavisens facebook i forbindelse med pressemøderne.

ITF rangliste
ITF Junior Ranking efter alder

Da DTF 27. marts offentliggjorde truppen til Davis Cup opgøret mod Egypten, blev der også her udtaget en 14-årig, idet der kan blive debut til Holger Vitus Nødskov Rune.

I filmen om Bjørn Borg, som blev vist for nylig, blev de betænkeligheder der var forbundet med at lade ham spille Davis Cup allerede som 15-årig berørt, og Kenneth Carlsen og Sportschefen har formentlig gjort sig tilsvarende overvejelser, inden de besluttede at udtage en 14-årig, især da forskellen i fysikken i forhold til de “voksne” spillere er mere udtalt hos drengene end hos pigerne, hvilket ovenstående oversigt illustrerer.

Oversigten er et udtræk fra den seneste ITF junior rangliste, som er sorteret efter alder, og til venstre vises top 25 hos pigerne, mens listen til højre viser de 25 yngste i top 250 hos drengene.
Som det fremgår toppes begge lister af de to største talenter, som i øjeblikket findes i dansk juniortennis, og i begge tilfælde findes der således i hele Verden ikke en eneste højere rangeret spiller, der er yngre end de to danskere.

For Holgers vedkommende er der en afstand på 60 pladser til den næstyngste, og man skal helt uden for top 250 for at finde andre spillere i samme årgang (2003), så hvis det kommer på tale at lade en 14-årige få debut i Davis Cup, er Holger det mest oplagte tilfælde, hvor det kan give mening.

En væsentlig årsag til at Holger allerede udtages som 14-årig, er formentlig at Søren Hess-Olesen er skadet, og at hverken Benjamin Hannestad eller August Holmgren, der begge var med i truppen mod Irland i februar, ifølge pressemeddelelsen fra DTF kan få fri fra college.
Det samme er formentlig også tilfældet for  Mikael Torpegaard, Christian Sigsgaard, Johannes Ingildsen og Simon Friis Søndergaard, der alle indgår i Davis Cup brutto-truppen.

Klubkammeraterne i HIK Sebastian Grundtvig og Holger Rune var altdominerende i Riga Open. Foto: Aneke Rune

16-årige Sebastian Grundtvig indgår ligeledes i brutto-truppen, og han er også udtaget til truppen mod Egypten, og for både Holger og Sebastian betyder det, at de kan slå Kurt Nielsens rekord som den hidtil yngste Davis Cup debutant som 17-årig i 1948, hvis de kommer i aktion.
Sebastian og Holger vandt sidste år double-rækken ved en Grade 4 i Riga, hvor de desuden mødtes i finalen i single, og i sidste uge vandt de sammen titlen ved en Grade 3 i Casablanca, hvor Holger desuden var i finalen i single.

Selvom Kurt Nielsen mister førnævnte rekord som den yngste debutant, vil han i så fald fortsat have en enkelt rekord tilbage med flest vundne singler (42-23).
Hans barnebarn Frederik Løchte Nielsen har efterhånden overtaget alle de øvrige, og den sidste har han også planer om at overtage.
Det kræver dog yderligere 6 sejre at tangere rekorden, men Løchte er ikke uvant med at vinde begge singler, når han spiller på Davis Cup holdet, så rekorden er bestemt indenfor rækkevidde.

Med de nævnte afbud ligger der uden tvivl et endnu større ansvar på Løchtes skuldre mod Egypten, men det vil være urimeligt at udråbe ham til favorit mod nogen af Egyptens singler, hvis 2 bedste Karim-Mohamed Maamoun og Youssef Hossam er henholdsvis no. 282 og 313 på ATP-ranglisten, hvilket er et pænt stykke højere end Løchte, der er no. 552.

Thomas Kromann er som sædvanlig udtaget, og han er sammen med Løchte selvskreven til at spille doublen, hvor de er Danmarks mest vindende nogensinde i Davis Cup.

frederik løchte nielsen og thomas kromann
Foto: Sportsfotograf.com. – Danmarks mest vindende double nogensinde i Davis Cup

Carlsen har desuden udtaget 28-årige Christoffer Kønigsfeldt, der 2 gange tidligere har repræsenteret Danmark ved Davis Cup, da han i 2012 vandt 6-3, 7-6 over Herkko Pollanen i den sidste kamp, da Danmark vandt 4-1 over Finland.
Året efter tabte Christoffer 4-6, 3-6 i den sidste kamp mod Rumænien, som vandt 5-0.

Christoffer Kønigsfeldt besejrer Martin Pedersen
Foto: Sportsfotograf.com. – Christoffer Kønigsfeldt efter sejr over tidligere Davis Cup spiller Martin Pedersen

Da Carlsen formentlig – som sædvane er – først dagen inden opgøret vil løfte sløret for, hvordan holdopstillingen bliver, må vi alle vente i spænding på, om det bliver Holger, Christoffer eller Thomas, der foruden Løchte, der betragtes som selvskreven, spiller single på førstedagen mod Egyptens 1. single.

Der er dog ingen tvivl om, at der PR-mæssigt bliver størst opmærksomhed om opgøret, hvis man vælger at lade 14-årige Holger få debut, hvilket formentlig også vil give genlyd internationalt.
Holger fortæller selv, at han er helt klar – og ikke nok med det, han er “max. tændt”.

Herunder flere informationer, bl.a. om billetsalg i forbindelse med Davis Cup opgøret.

Forrige artikelDagens kampe tirsdag 27. marts: TV3 Sport med fra start kl. 17 til ATP 1/8-finaler
Næste artikelDagens kampe onsdag 28. marts: ATP kvartfinaler på TV3 Sport – uden fodbold
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.