Holger Rune har indledt grussæsonen med overbevisende sejre over Dominic Thiem og Daniil Medvedev og sender dermed signaler om, at han er klar til at overtage den skandinaviske grus-trone

Siden Holger Vitus Nødskov Rune i 2021 som 17-årig fik wildcard til ATP 1000 Rolex Monte-Carlo Masters har han hvert år gjort store fremskridt.

I den første optræden i turneringen mødte Holger den norske grus-konge Casper Ruud, der vandt en knusende sikker sejr 6-2, 6-1, hvilket både skyldtes nordmandens solide spil, samt at Holger var for langt fra sit topniveau, hvor han allerede havde vist, at han kunne hamle op med top 100 spillere.

ATP 1000 Monte-Carlo: Holger Rune for langt fra sit topniveau til at true bundsolid nordmand

Senere samme år mødte Holger igen Casper Ruud ved ATP 250 Nordea Open i Båstad, hvor klasseforskellen på “Kongen og Knægten”, der på det tidspunkt var no. 219, igen blev udstillet, da Ruud i 2. runde vandt 6-0, 6-2 og siden også hele turneringen.

I resten af 2021 fortsatte Holger en eksplosive udvikling, som bragte ham omkring top 70 på racelisten, og det var udelukkende på grund af et pointsystem, der favoriserede etablerede spillere med point optjent 2-3 år i forvejen, at Holger sluttede året lige udenfor top 100.

Derved var forskellen på de 2 skandinaviske topnavne væsentligt reduceret, da Holger sidste år igen mødte Ruud i Monte Carlo – endda i en grad, så det var danskeren, der i det meste af kampen havde nordmanden fuldstændig på krogen, indtil han i 1. sæts tiebreak med en kæmpe-afbrænder, som ville have givet Holger 3 sætbolde, selv lukkede nordmanden ind i kampen.
Også i 2. sæt havde Holger overtaget langt hen i sættet, men igen blev nordmandens større rutine og stabilitet afgørende, så Holger efter et knebent nederlag 6-7(5), 5-7 måtte forlade turneringen, hvor han dog forinden vandt 2-sæts sejre i kvalifikationen over Radu Albot (MDA) og Maxime Cressy (USA) samt i 1. runde af hovedturneringen 7-6(1), 4-6, 6-3 over Aslan Karatsev, der kort tid forinden var no. 14 på ranglisten, men siden da er det gået stejlt ned ad bakke og ud af top 100.

ATP Masters Monte Carlo: Holger Rune havde Casper Ruud på krogen men gav slip

2 uger senere vandt Holger sin første ATP 250 titel i München og ved French Open viste han ligeledes sine grus-kvaliteter, da med storspil og sejr over Stefanos Tsitsipas nåede kvartfinalen, hvor endnu et skandinavisk opgør mellem “Kongen og Knægten” cementerede, at “Ruud-er-Konge” af Norden.

French Open: Præstation på det jævne hindrede Holger Runes drømmefinale

Meget tyder dog på, at et tronskifte kan være på vej, da Holger især i de sidste måneder af 2022 – efter US Open – har præsteret markant bedre resultater end nordmanden, og det samme har også været tilfældet i de første 3 måneder på hardcourt i 2023, selvom der har været udsving i Holgers præstationer – dog ikke større end at Holger ved afslutningen af hardcourt-sæsonen efter Masters 1000 i Indian Wells og Miami var no. 15 på racelisten, hvor Ruud var nede omkring top 70.

Nordmanden fik dog vendt skuden, da han i sidste uge var tilbage på sit favorit-underlag på gruset ved ATP 250 Estoril i Portugal, hvor han vandt titlen uden dog at møde spillere fra top 30.

I de første kampe ved dette års Monte Carlo var Ruud dog stadig ikke på det niveau, som forventes af ham på grus, men han fik dog kæmpet en kneben sejr 7-5, 7-6(1) i land mod no. 31 Botic Van De Zandschulp (NED), men i 1/8-finalen blev den 5. seedede nordmand sendt ud af no. Jan-Lennard Struff (GER), der nærmest fejede Ruud ud af banen i 1. sæt, inden han efter et jævnbyrdigt 2. sæt vandt 6-1, 7-6(6).

Til gengæld har Holger hurtigt fundet sig til rette på gruset i Monte Carlo tæt ved hans bopæl, og han trådte ind i turneringen med maner, da han i sin første kamp mod den tidligere no. 3 og østrigske Grand Slam vinder Dominic Thiem fandt et tårnhøjt niveau især i 1. sæt, hvor Thiem var chanceløs mod den sprudlende dansker, hvis servepartier aldrig var i fare, hvorimod Holger havde break-mulighed ved 1-1, og han brød østrigerens serv til både 3-2 og 5-2, inden han lukkede sættet.

I 2. sæt havde Holger forsat ikke problemer i egne servepartier, hvor Thiem højst vandt 2 point.
Thiem vandt dog sine 3 første servepartier i sættet uden at være truet, men i det – psykologiske – 7. parti var østrigeren bagud 0-30 og 15-40, hvor han dog reddede begge danske break-muligheder, men Holger spillede sig frem til yderligere 3 break-muligheder, og på den 5. mulighed lykkedes det at få det afgørende break.

Da Holger ved 5-4 kunne serve sejren i hus, blev han for første gang i kampen truet i egen serv, da Thiem med sin velkendte sublime enhånds-baghånd cross passerede Holger ved nettet til 15-40, men som det er kendetegnende for topspillere, afværgede Holger begge muligheder med velplacerede førsteserver, hvorefter Holger afgjorde kampen på sin 3. matchbold til slutresultatet 6-2, 6-4.

I 1/8-finalen skulle Holger have mødt Matteo Berrettini (ITA), der havde vundet 5-7, 7-6(1), 6-4 over Francisco Cerundolo (ARG) i 2. runde, hvor italieneren på et tidspunkt fik behandling, da han tilsyneladende følte sig utilpas.

Berrettini meldte derefter afbud til kampen mod Holger, der således var videre på en walkover til kvartfinalen, hvor han fredag mødte 3. seedede Daniil Medvedev, der er den mest formstærke spiller i 2023, hvilket afspejles med førstepladsen på racelisten.

Medvedev havde torsdag aften kæmpet lidt over 3 timer i 1/8-finalen mod 13. seedede Alexander Zverev, der havde haft et par matchbolde, inden det lykkedes for Medvedev at hive sejren i land 3-6, 7-5, 7-6(7) sent om aftenen.

Formentlig har Medvedev derfor ikke mødt op til kampen med ligeså friske ben som Holger, men det kan dog på ingen måde bortforklare, at Holger igen viste tennis fra øverste hylde, hvor Medvedev var konstant under pres fra den sprudlende dansker, der efter et rent serveparti til 2-1 brød Medvedev på sin 3. break-mulighed i det efterfølgende parti til 3-1, og resten af sættet vandt Holger sikkert sine servepartier og dermed sættet 6-3.

Efter førnævnte break i 1. sæt vandt Medvedev ganske vist sine næste servepartier rent, og han indledte desuden 2. sæt med et rent serveparti, og ved 1-1 førte Medvedev desuden 30-0 i egen serv, indtil han i en efterfølgende slagudveksling blev utålmodig og sendte en forhånd for lang.
Holger udlignede til 30-30 med en sublim stopbold efter 2. bolden fra Medvedev. der i den næste duel pressede Holger helt i bund, men et defensivt lob ramte lige foran baglinjen, hvor Medvedev forsøgte af afgøre duellen med et smash, som blev for lang, og en efterfølgende fejl på 2. bolden bragte Holger på sejrskurs med et break til 2-1.

Imidlertid slækkede Holger derefter på koncentrationen med fejl til både 0-15 og 15-30, og han “forærede” nærmest Medvedev 2 break-muligheder, da han på et oplagt vinderoplæg efter en kort returnering midt i banen sendte en forhånd ved siden af linjen.
Den første blev dog afværget med en førsteserv, som blev returneret for langt, men da Holger på den næste mulighed fulgte serven op ved nettet, var flugtningen for uskarp, og han kunne ikke kontrollere den cross forhånd som Medvedev sendte retur.

Det ærgerlige break, som lukkede Medvedev ind i kampen, fik dog ikke Holger til at ryste på hånden, idet han vandt begge sine næste servepartier efter 40-15, og ved 4-4 blev Medvedev igen sat under pres i sit serveparti, hvor han indledte med at sende 2. bolden i nettet, og en dobbeltfejl til 0-30 øgede presset, men 3 velspillede point i træk reddede dog Medvedev ud af kniben.

Et af kampens bedste aktioner holdt dog Holger inde i partiet, da han under maksimalt pres i baghånden fik løfte bolden tæt på baglinjen, hvor Medvedev sendte endnu en bold mod baghåndshjørnet, hvor Hoger rykkede over og sendte en longline vinder forbi en chanceløs modstander.

En servevinder gav dog Medvedev endnu en fordel, hvor en usikker fejl fra Medvedev stadig holdt Holger inde i partiet, og endnu en fejl gav Holger en break-mulighed, som blev udnyttet, da Holger lagde en cross baghånd i fødderne på Medvedev, der var søgt frem til nettet, hvor bolden blev hængende, og dermed var Holger blot et enkelt serveparti fra sejren.

Da Holger servede for kampen blev Medvedev presset til en fejl fra forhånden, og efter endnu en fejl var frustrationerne til at få øje på.
Da endnu en bold fra Medvedev blev dømt ude, blev dommen ændret og pointet spillet om, og i stedet for 3 matchbolde blev stillingen 30-15 efter en feberreaktion af Medvedev ved nettet.

Den næste serv fra Holger blev fulgt op med en perfekt flugtning, som gav 2 matchbolde, og på den første returnerede Medvedev førsteserven i nettet, hvorved Holger efter 1 time og 16 minutter vandt kampen 6-3, 6-4 efter endnu en overbevisende indsats, som forstærker forventningerne til, at en stor grussæson er påbegyndt.

I semifinalen møder Holger 7. seedede Jannik Sinner, der ligeledes har vist storform på det seneste, ikke mindst da han i kvartfinalen vandt 6-2, 6-2 over sin landsmand, 16. seedede Lorenzo Musetti, der i kvartfinalen sensationelt vandt 4-6, 7-5, 6-4 over Novak Djokovic.

Sinner var dog tæt på nederlag i 1/8-finalen mod 10. seedede Hubert Hurkacz, der havde matchbold ved 6-5 i 2. sæts tiebreak.
Som både Holger og Sinner har spillet under turneringen er der lagt op til en jævnbyrdig affære, selvom bookmakerne har overraskende lave odds på italieneren.
Hvis Holger bevarer sit høje niveau bør han have mindst ligeså gode muligheder for at trække det længste strå, men det vil vise sig, når TV 2 Sport tidligst kl. 1530 lørdag viser kampen.

I den anden semifinale kan 5. seedede Andrey Rublev og 8. seedede Taylor Fritz følges på samme kanal i et opgør, hvor det er umuligt på forhånd at udpege en favorit.

Fritz vandt i kvartfinalen 6-2, 6-4 over 2. seedede Stefanos Tsitsipas, og han skulle sammen med Holger have spillet kvartfinale i double efter fredagens singler, men efter ønske fra Fritz har de trukket sig fra doublen for at have fuldt fokus på single.

 

Forrige artikelBJKC: Danmark nedrykningstruet uden kampklar Clara Tauson
Næste artikelATP 1000 Monte Carlo: Holger i ny Masters 1000 finale efter et af årets bedste afgørende sæt
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.