Med en kæmpeafbrænder ved 5-3 i tiebreak efterfulgt af dobbeltfejl og yderligere 2 fejl forærede Holger Rune 1. sæt til Casper Ruud, som også blev lukket tilbage med store fejl i 2. sæt

Da 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune for præcis 1 år siden mødte den 23-årige norske stjerne Casper Ruud i 1. runde ved ATP 1000 Rolex Monte-Carlo Masters, fik danskeren en større tennislektion af nordmanden, der på det tidspunkt var no. 26 på ATP-ranglisten, hvor Holger ved samme tid var no. 321.
Få måneder senere gav nordmanden en ny lektion ved Nordic Open i Båstad, og i mellemtiden var han avanceret til 14. pladsen, primært i kraft af en række flotte resultater på grus efter semifinaler i Monte Carlo, og ved ATP 250 i München samt ved ATP Masters i Madrid efterfulgt af en ATP 250 titel i Geneve.

Ruud fortsatte himmelflugten mod toppen med nye ATP 250 titler på grus i Båstad, Gstaad og Kitzbühel, og han har efterfølgende desuden vundet en ATP 250 titel på hardcourt i San Diego, inden han for et par måneder siden igen vandt en ATP 250 titel på grus i Buenos Aires, inden han for et par uger siden var i en Masters 1000 finale på hardcourt i Miami, hvor han i finalen blev besejret af den 18-årige spanske komet Carlos Alcaraz.

Derved har nordmanden nået et foreløbigt karriere-højdepunkt som no. 7 på ATP-ranglisten, og derfor var Holger selvsagt underdog, da han onsdag mødte Ruud i 2. runde ved dette års udgave af Rolex Monte-Carlo Masters.

Holger er i samme periode ligeledes avanceret markant på ranglisten, hvilket 4 ATP Challenger titler sidste år har bidraget væsentligt til, idet han sluttede året som no. 103, og selvom han i de første måneder af året langt fra har opnået de resultater, som han selv havde håbet på, og som mange også havde forventet af ham, er han efter endnu en ATP Challenger titel i Sanremo i sidste uge no. 79 på den seneste rangliste.

Efter 5 sejre på stribe i Sanremo fortsatte Holger efter finalen i lørdags direkte til Monte Carlo, hvor han samme dag vandt 1. kvalrunde, og næste dag dag spillede han sig med sejr i kvalfinalen videre til hovedturneringen, hvor han i 1. runde vandt sæsonens hidtil største sejr, da han vandt 7-6(1), 4-6, 6-3 over ranglistens no. 30 Aslan Karatsev.

Selvom Holger for blot 2 måneder siden havde tabt til Karatsev i 2 sæt ved ATP 250 i Marseille, var det på ingen måde nogen overraskelse for bookmakerne, der havde Holger som favorit mod Karatsev.

Masters Monte Carlo: Sæsonens største sejr til Holger Rune

Inden opgøret mod Ruud var der dog langt fra samme tiltro til Holgers muligheder mod nordmanden, idet en dansk sejr ville give pengene mere end 5 gange tilbage.

De seneste mange sejre på grus har uden tvivl styrket den unge dansker selvtillid, hvilket skinnede tydeligt igennem fra starten af kampen, hvor Holger var fuldt fokuseret i sine egne servepartier, hvor Ruud kun i et enkelt tilfælde fulgte med til 40-40, hvorimod Holger både ved 2-2 og 4-4 havde muligheder for at bryde nordmandens serv, men i det første tilfælde blev muligheden afværget med et es udad, men på den næste fik Holger mulighed for at lægge pres på nordmanden efter 2. serven, men en dyb 2. bold i forhånds-hjørnet pressede Holger til en for kort returnering, som Ruud udnyttede til at sende en vinder forbi Holger, der var på vej modsat.

Derved skulle sættet afgøres i en tiebreak, hvor Holger frem til 5-3 fortsat var den mest dominerende spiller på banen, hvilket dette point herunder var et eksempel på, og Ruud viste sin anerkendelse heraf.

Holger spillede sig frem til en kæmpestor chance for at bringe sig foran 6-3 med en oplagt smash-mulighed, som imidlertid havnede ved siden af linjen, hvor den på det øverste billede fra Tennistv er på vej ud.

Frustrationen over at have misset en så oplagt mulighed for 3 sætbolde, påvirkede de efterfølgende point, hvor en dobbeltfejl efterfulgt af yderligere 2 danske fejl reelt forærede Ruud sættet, og ved sidebyttet inden 2. sæt førte frustrationerne til voldsomme verbale selvbebrejdende udbrud, hvilket efterfølgende har fremkaldt mange kritiske røster på sociale medier fra seere, der fulgte kampen hjemme i sofaen bag kakkelbordet, hvor der ikke altid er forståelse for, at passion og skuffelse kommer til udtryk på den måde.

Masters Monte Carlo 2022
Tennistv – Holger Vitus Nødskov Rune efter 1. sæt

I modsætning til stjerner som Medvedev, Zverev, Tsitsipas, der i lignende situationer ofte har smadret ketsjere på stribe, nøjedes Holger dog med at få frustrationerne ud verbalt, og rent faktisk genfandt han derved den fulde koncentration fra starten af 2. sæt, hvor han igen havde overtaget og initiativet med højt tempo og sikkerhed i spillet.

Overtaget resulterede i et dansk break til 3-1, og Holger havde ved 40-30 i egen serv mulighed for at udbygge føringen, men en dobbeltfejl lukkede Ruud tilbage i partiet, hvorefter en dansk longline vinder med forhånden gav ny en mulighed, men en fejl fra Holgers baghånd lukkede igen nordmanden tilbage, hvorefter en stor fejl fra forhånden gav Ruud break-mulighed, som Holger selv afgjorde efter et mistræf fra forhånden.

Det blev således igen en stribe danske fejl, der lukkede nordmanden tilbage i sættet, efter at Holger hidtil nærmest havde spillet fejlfrit og haft overtaget i spillet, men i tennis kan blot den mindste slækkelse på koncentrationen vende et opgør 180 grader, hvilket der ikke er råde til mod en klassespiller som Casper Ruud, der i Holgers næste serveparti brød serven rent i en periode, hvor Ruud vandt 11 af de seneste 12 point.

Desuden fik Holger problemer med det ene knæ, som blev behandlet i pausen, inden Ruud servede ved 4-3.
En kortvarig dansk opblomstring bevirkede dog, at Holger trods norsk 40-15 føring fik brudt tilbage til 4-4, men Holger fandt aldrig frem til de samme takter, som tidligere i kampen, og han blev brudt igen, så Ruud kunne serve for kampen ved 5-4.

Holger holdt dog liv i det spinkle håb om sejr, da han brød tilbage til 5-5 ved 15-40, men han kom derefter bagud 0-40 i sit næste serveparti, hvor Ruud brød serven igen, og derefter vandt han sit næste serveparti på den første matchbold ved 40-15 til slutresultatet 7-6(5), 7-5.

Masters Monte Carlo 2022
Tennistv – Casper Ruud og Holger Vitus Nødskov Rune efter kampen

Både afslutningen af 1. sæts tiebreak og en stribe fejl, da Ruud brød tilbage, må være utrolig bitre at tænke tilbage på for Holger, der indtil da reelt havde haft krammet på nordmanden, men det var samtidig endnu et eksempel på, at Holger fortsat mangler den fornødne erfaring, så det fulde fokus bevares hele vejen, når han har chancen for en af de helt store skalpe, som reelt var indenfor rækkevidde mod Ruud.

Holger ser dog – trods skuffelsen – det positive ved kampen, som bekræfter at han er på rette vej i sin tennisudvikling.

Tennisavisen har efterfølgende fået oplyst, at der ikke er alvorlige problemer med knæet, som gjorde ondt i 2. sæt, men Holger er dog alligevel blevet frameldt kvalifikationen til næste uges ATP 500 turnering i Barcelona.
Han er dog no. 4 på Alternate-listen til ATP 250 i Beograd, hvor han forventes at deltage i næste uge, hvis han inden deadline fredag kl. 16 når ind i turneringen, der har Novak Djokovic og Andrey Rublev som topnavne.

Ellers benyttes ugen til træning forud for de kommende grus-turneringer, som er kval til ATP 250 i München efterfulgt af kval til ATP 1000 Madrid og Rom inden French Open, hvor Holger er direkte i hovedturneringen.

Forrige artikelHotel Vejlefjord: Tennisweekend og wellness på ‘Slottet i skoven’
Næste artikelBJKC Group I: Comeback i både 1. singlen og doublen sikrer Danmark sejr over Estland
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.