Jannik Sinner var totalt dominerende i 1. sæt, hvorefter Holger Rune lod sig tænde af buh-råb til at præstere på højeste niveau

I optakten til ATP 1000 Monte-Carlo Masters herunder findes dette citat angående forventningerne til 19-årige Holger Vitus Nødskov Runes muligheder i grussæsonen:
Det ubesvarede spørgsmål inden grus-sæsonen er, om Holger kan finde et højere stabilt bundniveau, end det har været tilfældet i de første måneder af året, hvor Holger dog trods flere udsving er avanceret fra no. 11 til no. 8 på ATP-ranglisten.

Turneringer uge 15: Holgers udfordring bliver Medvedev i kvart og Djokovic i semi

Efter de første runder frem mod semifinalen tydede Holgers præstationer på, at der kan være store resultater i vente i den kommende periode, og samtidig blev varslet et snarligt tronskifte og forventning om, at Holger overtager den skandinaviske grus-trone fra Norges Casper Ruud.

ATP 1000 Monte Carlo: Storspillende Holger Rune varsler tronskifte som Skandinaviens Gruskonge

Dog havde Holger blot spillet 2 kampe inden semifinalen, idet han var oversidder i 1. runde (R64), og i kvartfinalen gik Holger videre på walkover, da Matteo Berrettini trak sig efter kvartfinalen.
Det indgik dog i vurderingen, at Holger sidste år både i grussæsonen om foråret og i slutningen af hardcourt sæsonen havde leveret præstationer af meget høj klasse, og derfor var der gode argumenter for at tro på, at der er store resultater i vente.

Ganske vist havde både bookmakerne og iagttagere, som ser tingene uden rød-hvide briller – Sinner som relativ klar favorit inden semifinalen, hvilket der sagtens kan argumenteres for efter italienerens hidtidige præstationer i 2023, hvor Holger i hardcourt-sæsonen har været mere svingende.

Efter 1. sæt tydede meget da også på, at førnævnte analyse ramte plet, idet Sinner totalt dominerede kampen gennem hele sættet, hvor Holger for sjældent udfordrede sin modstander, da han for ofte blev utålmodig og forsøgte at afgøre duellerne for tidligt, og desuden var fejlprocenten for stor, hvilken en kraftig blæst kan have haft indflydelse på.

I de få dueller, hvor Holger bevarede tålmodigheden, vandt han til gengæld flere gange point’et, hvilket han måske havde indset i 2. sæt, hvor Holger spillede langt mere disciplineret.
Derved fik Sinner også fik muligheder for at lave fejl, og det lykkedes for Holger at bryde italienerens serv til 2-0, efter at Sinner forinden havde afværget break-muligheder ved 15-40 samt yderligere en mulighed, inden Holger i 4. forsøg vandt point’et.

Holger bragte sig derefter foran 3-0 efter 40-15, og momentum var skiftet i dansk favør.
Imidlertid bevirkede regnvejr, at det var for farligt at fortsætte – ikke så meget på grund af banen – men da linjerne var for glatte, blev kampen afbrudt, indtil det igen blev sikkert at spille videre.

Da kampen blev genoptaget, indledte Sinner med et rent serveparti, hvorimod Holger måtte afværge en break-mulighed, da han holdt serv til 4-1, og momentum var tilsyneladende ved at svinge tilbage til Sinner, der blev lukket helt tilbage i sættet, idet Holger blev brudt rent, da han ved 5-3 servede for sættet.
Den første duel blev afsluttet med en usikker forhånd i nettet, og det blev 0-30 efter en fejl på 2. bolden.
Et passerslag fra Sinner betød 0-40, og endnu en dansk fejl afgjorde partiet.

En dobbeltfejl til 15-30, og en fejl fra Sinner efter en cross baghånds-duel til 15-40 gav dog Holger 2 sætbolde, men selvom Holger satte en kvalificeret returnering efter 2. serven, blev muligheden forpasset efter en usikker baghånd i nettet.
Derefter fulgte en længere slagudveksling, hvor Sinner efter en for kort bold sendte en vinder af sted, og han udlignede derved til 5-5.

Presset svingede over på Holgers side, da han efter efter en fejl kom bagud 0-15, men han udlignede straks med en effektiv 1. serv til 15-15, hvorefter han lagde sig ud med tilskuerne, fordi han flere gange tyssede på dem, hvilket er den sikreste måde at få dem på nakken, og dommeren forsøgte at overbevise Holger om, at det ikke ville gavne ham at fortsætte hermed.

Imidlertid var det blot med til at anspore Holger yderligere, og han bragte sig på 30-15, da Sinner returnerede 2. serven i nettet, og et es gjorde det til 40-15, og efter endnu en effektiv 2. serv blev Sinner efter 2. bolden presset til fejl, som sikrede partiet til 6-5.
Efter kampen erkendte Holger, at han bevidst lagde sig ud med publikum med det formål at bruge den energi, som episoden skabte, og det var tydeligt at se, at Holger ved sidebyttet smilende nød situationen, og han var tydeligt tændt (“fired up”), da han han gik på banen for at tage imod serven fra Sinner.

Holger havde dog også opbakning blandt publikum, ikke mindste fra de danske.

Reaktionen på tilskuernes buh-råb viste sig at give pote, idet Sinner efter en fejl via netkanten kom bagud 0-15, og efter en længere slagudveksling lagde Holger pludselig en stopbold, som Sinner ganske vist nåede frem til, men han kunne ikke holde bolden i banen, så han kom på 0-30.
Samtidig viste en statistik på TV-skærmen, at Holger i dueller på mere end 9 gange over nettet havde vundet 10 point mod 5.
Den næste duel endte dog med fejl fra Holger, men endnu en længere slagudveksling resulterede i fejl fra Sinner og dermed 2 sætbolde til Holger, der udstrålede gejst og spillehumør.

En italiensk servevinder afværgede den første sætbold, men endnu en slagudveksling endte som det oftest var tilfældet med fejl fra Sinner, hvorved Holger vandt sættet 7-5, og Holger kunne gå ind til et afgørende 3. sæt med tydeligt momentum på sin side.

I 3. sæt fortsatte Holger med at spille op til sit bedste, og han afgav på intet tidspunkt mere end højst 2 point i sine servepartier, hvorimod Sinner var på hælene, da han ved 1-2 måtte afværge 3 danske break-muligheder, og ved 3-4 afværgede Sinner yderligere 2 danske muligheder.

Et af Sinners point i Holgers serveparti ved 3-3 i 3. sæt var til gengæld et ganske sublimt et af slagsen.

Efter et rent dansk parti til 5-4, fulgte Holger med til 40-40, men Sinner udlignede dog til 5-5 uden at blive konfronteret med nye danske break-muligheder.
En statistik på TV-skærmen afspejlede Holgers overtag i egne servepartier, idet statistikken viste, at der i løbet af kampen blev spillet 80 point i Holgers servepartier mod 110 i Sinners.
Da Sinner ved 5-6 servede for at blive i kampen, indledte han med en halvflugtning og piruette ved nettet, hvor han med en feberreaktion fik returneret Holger forsøg på at passere ham, og han fulgte op med en servevinder til 30-0, hvorved en tiebreak afgørelse tilsyneladende ventede lige om hjørnet.

I den næste duel pressede Holger med en skarp cross baghånd, som efter dommertjek blev godkendt, Sinner til en fejl, og ved det næste point udnyttede Holger en kort bold, til at presse Sinner dybt i baghånden, og han fulgte op ved nettet, hvor han under nethøjde lagde en sublim stopflugtning til 30-30.

Derefter fulgte endnu en af de længere dueller, der ligesom i de fleste øvrige tilfælde afsluttedes med fejl fra Sinner, som derved var nede med matchbold, hvor præcis det samme skete, da endnu en slagudveksling endte med fejl fra Sinner, hvorved Holger vandt 1-6, 7-5, 7-5 efter et afgørende sæt, som herunder betegnes som et af de bedste, man kan få at se hele året.

Umiddelbart efter kampen løb Holger ud til nogle af de danske fans og takkede dem for den opbakning, som de havde givet ham under kampen.

ATP 1000 Monte Carlo 2023
Tennistv – Holger Rune takke danske fans for opbakning under kampen

Dermed er Holger for 2. gang i sin unge karriere klar til en Masters 1000 finale, og han møder søndag kl. 1430 5. seedede Andrey Rublev, som i semifinalen vandt 5-7, 6-1, 6-3 over 3. seedede Taylor Fritz.

På vejen mod titlen i Paris i november vandt Holger 6-4, 7-5 over Rublev i 2. runde, og Holger var i oplagt sejrskurs i 1/8-finalen ved Australian Open, da han førte 5-0 i match-tiebreak, men Rublev vandt 6-3, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6(9).
Det var uden tvivl et af karrierens mest bitre nederlag, som Holger er 100 procent opsat på at revanchere, og ifølge bookmakerne – og formentlig de fleste eksperter – er Holger favorit til at løbe med titlen.

Holger kan med en sejr overtage 6. pladsen på ATP-ranglisten, og – ikke mindre vigtig – 7. pladsen på racelisten, som han kan bygge videre på resten af sæsonen uden at behøve at tænke på at skulle forsvare de point, som han mister fra sidste år.

 

 

Forrige artikelATP 1000 Monte Carlo: Storspillende Holger Rune varsler tronskifte som Skandinaviens Gruskonge
Næste artikelGalleri: 197 billeder fra UM Inde 2023
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.