Sofia Nami Samavati, Johanne Christine Svendsen og Rebecca Munk Mortensen er kategoriseret som Bruttogruppeatleter hos Team Danmark, hvor Holger Rune er opgraderet til Verdensklasseatlet, mens Clara Tauson fortsat er Eliteatlet

Da Team Danmark i 2022 genoptog samarbejdet med Dansk Tennis Forbund, var baggrunden først og fremmest, at de 2 danske topnavne Clara Tauson og Holger Vitus Nødskov Rune vurderedes at kunne opfylde målsætningen om top 8 potentiale inden for de næste 4 år.
Begge blev dengang indplaceret som “Eliteatleter”, idet de inden for en treårig årrække vurderedes at kunne opnå præstationer til OL og Grand Slams,

Perspektiver for talentudvikling efter aftale om Team Danmark støtte til dansk tennis

Efterfølgende er Holger avanceret til den højeste Team DK kategori “Verdensklasseatleter”, som omfatter atleter, der allerede har opnået top 8 placeringer ved VM/OL, og det samme gælder en tennis Grand Slam kvartfinale, som Holger opnåede ved French Open.

Selvom Clara Tauson som følge af sygdom og skader er ude af top 100 er hun hos Team DK fortsat “Eliteatlet”, som vurderes at have resultatperspektiv til at opnå top 8-placeringer ved VM/OL og/eller medalje ved EM.

I begge kategorier har man adgang til Team Danmarks ekspertydelser og øvrige servicetilbud, men som det fremgår af førnævnte omtale, var der ikke direkte økonomisk støtte til hverken Clara eller Holger.
Sidstnævntes succes i 2022 har dog bevirket, at økonomien næppe er noget problem mere på grund af præmie- og sponsorindtægter, hvor nedenstående får betegnelsen “en meget flot aftale” med på vejen.

Det fremgår af medieomtalen, at Clara ikke mere har tilknyttet Olivier Jeunehomme fra Justine Henin Academy i Belgien som coach, da økonomien ikke mere tillader det på grund af udeblevne indtægter på grund af den lange ufrivillige turneringspause.
Der er meget sparsomme officielle udmeldinger om, hvilken rolle både DTF og KB spiller i bestræbelserne på at få karrieren på skinner igen, men DTF har tidligere oplyst, at Frederik Løchte skulle have ledsaget Clara i Australien ved de turneringer, som Clara på grund af en ny skade blev tvunget til at framelde.

Clara er ifølge opslaget på Instagram herover for et par uger siden tilbage på træningsbanen, og hun var desuden på Acceptancelisten til W60 Andrezieux-Boutheon i Frankrig i uge 4, men hun blev dog frameldt få dage før turneringen.

I de kommende 2 uger rækker hendes rangering akkurat til en af de sidste pladser til kvalifikationen ved tilmeldingen til WTA 250 Lyon, hvor Clara vandt titlen for 2 år siden, samt til WTA 250 Linz i Østrig ugen efter.

Hverken KB eller Team Tauson har svaret på spørgsmålet om, hvorvidt Clara ledsages af en coach fra hendes danske klub KB, og DTF har svaret, at der ikke er coach med fra forbundet, der som nævnt tidligere havde meddelt, at Løchte skulle have ledsaget hende ved Australian Open.

På den seneste rangliste 16. januar er Clara no. 108, men på liverankingen, hvor point fra Australian Open 2022 er fratrukket, er Clara no. 138, og derfor kan det i de efterfølgende uger blive aktuelt at deltage i turneringer på ITF Women’s World Tennis Tour, indtil hun igen bevæger sig op ad ranglisten.

Sofia, Johanne og Rebecca Bruttotrupatleter

Team DK opererer desuden med begrebet “Bruttogruppeatleter”, som ikke har adgang til Team Danmarks ekspertsupport, men de kan benytte Team Danmarks øvrige servicetilbud (uddannelse og karriere, bolig- og spiseordninger, fysiske træningsfaciliteter m.v.).

3 kvindelige danske tennisspillere optræder i sidstnævnte gruppe, nemlig 22-årige Sofia Nami Samavati, 18-årige Johannes Christine Svendsen og 17-årige Rebecca Munk Mortensen, som alle 3 repræsenterede Danmark ved Billie Jean King Cup i Antalya i 2022.

BJKC Group I: Sejr i nedrykningskamp skaber håb om oprykning næste år

De 2 sidstnævnte var omfattet af sidste års støttekoncept, hvor der årligt er afsat 400.000 kr., som i 2022 blev målrettet de juniorer, der skulle spille junior Grand Slams eller var på tærsklen dertil.
Rebecca er den eneste af de 3 førnævnte, der fortsat er junior, hvilket indikerer at DTF og Team DK i 2023 har valgt at prioritere nogle af de spillere, som forventes at være inde i billedet til Billie Jean King Cup (BJKC).

Alle 3 debuterede, da Danmark i april 2022 – trods afbud fra Clara Tauson – sikrede forbliven i Group I Europe/Africa ved BJKC-stævnet i Antalya i Tyrkiet, hvor især Sofia spillede en hovedrolle med flere afgørende sejre som 1. single.

En titel ved W25 Loughborough i England samt de flotte præstationer ved BJKC blev startskuddet til en hastig opstigning på WTA-ranglisten, hvor Sofia i løbet af sæsonen avancerede fra no. 767 til no. 272 i starten af november, og Sofia satte sig nye og højere mål.

I interviewet herover fortæller Sofia om sine ambitioner for 2023, hvor hun bl.a. håber på at få mulighed for at deltage i kvalifikation til Grand Slam.
Imidlertid har et sprunget ledbånd i slutningen af oktober tvunget Sofia til en længere skadespause, og hun forventer først at være helt klar igen på et tidspunkt mellem maj og august.
Hun er dog så småt begyndt igen at være med på tennisbanen, og hun fortæller, at det går langsomt fremad.

Johanne deltog i sit sidste år som junior ved samtlige 4 Grand Slam turneringer i 2022, hvor det bedste resultat var 3. runde i single og kvartfinale i double ved French Open.

På ITF Women’s Tennis Tour forsvarede Johanne titlen fra 2021 ved W15 i Vejle, og hun er efterfølgende avanceret støt fra en rangering udenfor top 1.000 til udkanten af top 500.
Johanne deltager primært i W60 kategorien, hvor hendes bedste resultater er kvartfinaler i Berkely i Californien og Calgary i Canada i efteråret.

I denne uge nåede Johanne 1/8-finalen ved W60 Orlando i Florida, hvor hun mødte Ann Li (USA), der for et år siden var no. 44 på WTA-ranglisten.
Forskellen i rangering afspejles i resultatet 6-3, 6-0 til Ann Li.

BJKC Group I 2022
Foto: Thomas Svendsen – Rebecca Munk Mortensen og Johanne Christine Svendsen ved BJKC Antalya 2022

Rebecca er netop påbegyndt sit sidste år som junior, og hun forventes at deltage i alle 4 Grand Slam turneringer, hvorimod hun sidste år kun nåede at være med ved US Open, hvor hun opnåede en enkelt sejr i single.

I 2023 har turneringerne under ITF World Tennis Tour Juniors fået nye betegnelser, som afspejler det antal point, som vinderen opnår, og i optakten til Australian Open fik Rebecca  en fornem start i J300 turneringen i Traralgon, hvor hun efter 2 sejre i kvalifikationen spillede sig videre til 3. runde efter yderligere 2 sejre – bl.a. 6-0, 6-0 over Ekaterina Ivanova, der forinden havde vundet over 6. seedede Nina Vargova (SVK), der er no. 14 på ranglisten.

I 1/8-finalen blev Rebecca dog stoppet af 12. seedede no. 25 Ranah Akua Stoiber (GBR), der vandt 6-2, 6-1.

Rebecca fortsatte de gode takter ved Australian Open, hvor hun efter 2 suveræne 2-sæts sejre i kvalifikationen sensationelt vandt 6-1, 6-2 over 6. seedede no. 14 Mayu Crossley (JPN) i 1. runde, og hun vandt derefter 6-3, 6-1 over no. 44 Theadora Rabman (USA), inden hun i 1/8-finalen mødte 9. seedede no. 17 Alina Korneeva, der vandt 6-3, 7-6(4).

I double-rækken vandt Rebecca sammen med Kristiana Sidorova 2 kampe, inden de i kvartfinalen blev besejret 6-4, 4-6, [10-7] af det 5. seedede japanske par Ena Koike og Sayaka Ishii.

Både Sofia, Rebecca og Johanne er fast tilknyttet DTFs Elitemiljø sammen med Davis Cup spillerne August Holmstrøm, Elmer Møller, Johannes Ingildsen og Christian Sigsgaard, der alle er udtaget til næste uges opgør mod Indien i Hillerød.
Desuden deltager Benjamin Hannestad, og lejlighedsvis inviteres collegespillere, når de er hjemme fra USA, og andre til at deltage i træningen.

Derudover er Sofia, Rebecca, Johanne, August og Elmer samt Henrik Korsgaard tilknyttet Leschly Tennis Foundation, som desuden yder støtte og/eller træning til lidt mere end en håndfuld juniorer.

På nedenstående oversigt med Rang- og Entrylister for top 100 og udvalgte danske spillere tilstræbes at informere særskilt om både rangering og forestående turneringer for Holger og Clara samt de spillere, som indgår i DTFs Elitemiljø.

Derudover tilstræbes at opdatere informationer særskilt om de U18-juniorer, som er i top 400 på ITF junior-ranglisten, samt U16-juniorer i top 1.000 på samme liste.
Som noget nyt er desuden tilføjet top 50 på U14-ranglisten hos Tennis Europe, hvor eneste danske spiller pt. er no. 32 Andreas Philip Cort Maleeva Hansen.

Rang & Entry 2023: Opdateret oversigt med top 100 og udvalgte danske spilleres rangering og spilleplan

Flere af spillerne på førnævnte liste har på det seneste klaret sig fornemt i J60 kategorien, hvor 16-årige Laura Brunkel i Malmø vandt en ren dansk finale mod 17-årige Sarafina Olivia Hansen, og sammen vandt de titlen i double.

Ugen forinden var Sarafina i finalen ved J100 i Bromma, hvor Vilma Krebs Hyllested vandt titlen i double sammen med Tilda Hessleryd (SWE).

I sidste uge var Sarafina igen i en J100 finale i Glasgow, og i samme uge vandt 17-årige Cornelius Alexander Shalmi en J60 titel i San Jose, Costa Rico, hvor han ugen forinden vandt double-titlen sammen med svenske Tom Noltorp.

Selvom Tennisavisen kun sporadisk har særskilt omtale af ITF-turneringer med deltagelse af danske spillere, kan interesserede alligevel følge med i resultaterne, som løbende opdateres i den ugentlige udgave af ugens turneringer, hvor der bl.a. er disse genveje:
 ATP ChallengerWTA ChallengerITF MenITF WomenITF JuniorTE Junior

Ofte kan ITF-turneringer følges på Livestream, og i så fald vil det som regel fremgå af det daglige opslag på Tennisavisens facebook med “Udvalgte kampe”.

Forrige artikelDH: KB og Gentofte i kamp om førstepladsen
Næste artikelDH: Gentofte har ryggen mod muren
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.