Tennis Europe fastholder at flere af kvalifikations-grupperne til Junior EM afvikles i Tyrkiet, hvilket har medført afbud fra en række lande. Danmark deltager i U14 drenge uden Holger Rune

De fleste tennis-interesserede husker formentlig stadig debatten fra sidste år, hvor bl.a. Caroline Wozniacki var kritisk på grund af, at ITF fastholdt, at FED Cup Group II Europe/Africa skulle afvikles i Cairo, selvom resultatet blev, at flere nationer trak sig fra turneringen med henvisning til terror-risikoen i Egypten, og desuden meldte flere af de deltagende nationers spillere afbud, hvilket eksempelvis betød, at Finland stillede med et amputeret hold.

Efter terror-angrebet i Istanbul Nytårsdag 2017 er en lignende situation opstået hos Tennis Europe (TE) i forbindelse med Europamesterskaberne for juniorhold, hvor 3 af de indledende puljer netop var placeret i Istanbul.

Tennis Europe har efterfølgende placeret alle disse puljer i Antalya, som betragtes som et mere sikkert område i Tyrkiet end den oprindelige placering, men alligevel har nedenstående nationer meldt afbud
U14 drenge: Great Britain, Holland
U14 piger: Serbien, Schweiz
U16 piger: Østrig, Letland, Spanien, Schweiz

I U16 piger var der oprindeligt 7 nationer i Zone D, hvor der således kun er de 3 tilbageværende nationer Bulgarien, Rusland og Tyrkiet til at spille om 2 pladser i slutspillet i Brest i Frankrig.

I U14 drenge, hvor Danmark med ranglistens no. 1 Holger Vitus Nødskov Rune og no. 2 Elmer Møller måtte anses for at være oplagt favorit til både at vinde kvalifikations-pulje D 3-5. februar og selve slutspillet i Kazan i Rusland 17-19. februar, er der på grund af placeringen i Tyrkiet meldt afbud fra Holger, og holdet består derefter af Elmer Møller, Richard Biagiotti og David Francati, hvilket dog ikke behøver at betyde, at Danmark ikke har mulighed for at kvalificere sig til slutspillet, men det svækker naturligvis chancerne betragteligt i Zone D, hvor de øvrige nationer er Hviderusland, Bulgarien, Georgien, Rumænien og Tyrkiet.
Anders Grinderslev fra Skovbakken, hvor både Elmer og Richard spiller, er dansk holdkaptajn.

Elmer Møller
Richard van Loon www.tennisfoto.net – Elmer Møller

Lodtrækningen til kvalstævnet blev offentliggjort torsdag, og Danmark kom i samme halvdel som Rumænien og Hviderusland, som begge skal besejres, hvis Danmark skal med i slutspillet.
Danmark møder fredag Rumænien, hvis hold består af ranglistens no. 164 Matel Victor Palcau, og Alexandru Ioan Stupar og Razan Aghion, der begge er på en delt placering som no. 763.
På papiret har Danmark således en rimelig chance, da Elmer som no. 2 må være favorit mod Rumænernes 1. single, og hvis Elmer lever op til favoritværdigheden, skal Danmark håbe på, at Richard, der er no. 289 på ranglisten, kan bringe Danmark i front i 2. singlen, eller at Elmer sammen med enten Richard eller David vinder doublen.

Richard Biagiotti
Foto: Privat – Richard Biagiotti

Hviderusland er oversidder og dermed direkte i semifinalen, hvor de lørdag møder vinderen af Danmarks kamp, og vinderen er sikret deltagelse i slutspillet.
Hviderusland stiller op med no. 40 Saveli Rachalouski, no. 192 Nikita Matiyevich og no. 311 Yahor Suzevich.
Bedømt efter rangeringerne ligner det en noget større udfordring, hvor Danmark formentlig er afhængig af, at Elmer vinder 1. singlen.
Richard kan give Danmark en drømmestart, hvis han kan bringe Danmark på 1-0 i 2. singlen, og Elmer derefter kører sejren i hus i 1. singlen.
Ellers kan matchen meget vel blive afgjort i doublen, hvor det umiddelbart er svært at pege på en oplagt favorit.

David Francati
Foto: Sportsfotograf.com. – David Francati

I den modsatte halvdel af lodtrækningen er Tyrkiet oversidder, og de møder i lørdagens semifinale vinderen af fredagens opgør mellem Bulgarien og Georgien.
Tyrkiet stiller med no. 48 Orhan Gur Umur, no. 164 Arda Azara og no. 742 Togan Tokac.
Bulgariens hold er no. 64 Dinko Dinev, no. 173 Nikolay Nedelchev og no. 182 Petr Nesterov.
Georgien stiller med no. 11 Tsotne Dzimistarishvili og to urangerede spillere, Nika Bidzinashvili og David Totikashvili.
Georgiens bedste var i 3 sæt mod Elmer ved Les Petits As i sidste uge, og hvis han som forventet vinder 1. singlen, afhænger Georgiens muligheder formentlig af, om han også kan vinde doublen i en eventuel semifinale mod Tyrkiet.

For kort varsel til at finde alternativ nation som arrangør

DTFs sportschef Jens Anker Buus Andersen fortalte forleden til Tennisavisen, at det ikke havde været muligt med så kort varsel at finde et andet land, som kunne påtage sig at være vært for U14 drengene, som er den eneste kategori, hvor Danmark bliver berørt.

Tennisavisen spurgte ved samme lejlighed, om det ikke ville være oplagt, at Danmark tilbød at overtage denne række, hvor der måske kunne skabes lidt ekstra PR-interesse på grund af de to danske topnavne i aldersgruppen.
Svaret fra Sportschefen var, at Danmark samme weekend (3-5. februar) har hjemmebane mod Marokko i Davis Cup, og derfor har DTF ikke de fornødne resurser til at have dette arrangement samtidig.

Billedet herover viser, da Danmark for 2 år siden vandt EM for U12 indendørs, hvilket senere blev gentaget udendørs, hvor holdet begge gange bestod af Elmer Møller, Holger Vitus Nødskov Rune, og Arthur Leonhard Linck.
Disse resultater blev senere belønnet med prisen som “Årets juniorspiller”.,

Jens Anker Buus Andersen samt Holger Vitus Nødskov Rune, Elmer Møller og Arthur Leonhard Linck
Foto: Tennisavisen – Sportschef Jens Anker Buus Andersen og “Årets Juniorspiller” U12 EM holdet med Arthur Leonhard Linck, Elmer Møller og Holger Vitus Nødskov Rune

I U14 hos pigerne er Danmark i Zone B, som afvikles 3-5. februar i Pecs i Ungarn, og slutspillet er 17-19. februar i Rakovnik i Tjekkiet.
Det danske hold består af no. 134 Sille Larsen, no. 284 Johanne Christine Svendsen, no. 305 Cirkeline Lundberg, og holdet har Adam Blicher som holdkaptajn.

Der er i skrivende stund endnu ikke trukket lod i Zone B, hvor de øvrige nationer er Estland, Georgien, Great Britain, Ungarn, Letland, Holland og Spanien.
Bedømt efter spillernes rangering er Great Britain med no. 9 Kylie Blichev, no. 26 Amelia Bissett og no. 333 Andrea Pineda samt Ungarn med no. 23 Amarissa Klara Toth, Natalia Szabanin og no. 585 favoritter til at gå videre til slutspillet.

Desuden har Holland 2 spillere i top 100, no. 66 Melissa Boyden og no. 77 Bente Spee, og derudover no. 487 Marwa Hakimi.
Spanien med no. 104 Maria Dolores Lopez Martinez, no. 128 Lucia Linares Domingo og no. 163 Maria Berlanga Bandera må formentlig også regnes med i favorit-feltet, hvor Danmark måske kan betegnes som “outsider”, der kan overraske positivt.

Danmark deltager hverken hos pigerne eller drengene i U16.
Kvalifikation til U12 blev afviklet forrige weekend, hvor Danmark både deltog hos pigerne og drengene – dog uden at kvalificere sig.

EM U12 piger kval: Danmark sluttede med sejr over Frankrig i Consolation finale

EM U12 drenge kval: Sejre til Yakup Uzunel og Christopher Garde ved kvalstævne

Forrige artikelKaos i DH-turneringen
Næste artikelDavis Cup: Løchte indleder mod 19-årig. Hess-Olesen debut mod “genopstået” marokkaner
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.