På den nye ITF junior rangliste er Clara Tauson no. 12, men point fra single-titlen i Firenze mangler. Holger Vitus Nødskov Rune avancerer til no. 132 og udbygger forspringet i sin årgang

I Tennisavisens seneste omtaler efter både semifinalen og finalen ved Grade 2 turneringen 43rd City of Florence har regnemaskinen været flittigt benyttet til at beregne, hvilken betydning Clara Tausons titler i både double og single ville få for hendes rangering.

Der opstod dog et par “regnefejl” undervejs, idet double-titlen i første omgang blev beregnet til 100 point, men i Grade 2 har der hidtil været tildelt 75 point for en double-titel.
Titlen i single ville ganske rigtigt efter skalaen på ITFs hjemmeside udløse 100 point, hvilket ifølge Tennisavisen ville betyde, at Clara med 750 point ville opnå en rangering som no. 9.
I farten blev dog overset, at Alexa Noel (USA) netop har vundet en Grade B1 turnering i Indian Wells, hvorved hun ville opnå endnu flere point end Clara, som derfor ifølge samme beregning ville blive no. 10, og dermed ville artiklens overskrift alligevel holde vand.

ITF Junior Firenze: Clara Tauson i top 10 efter at have vendt 0-6 til sejr over WTA no. 451

Flere andre medier, der har omtalt Clara Tausons succes i Firenze, har henvist til Tennisavisens beregninger, og derfor skal der helst være hold i beregningerne.

Da ranglisten tirsdag blev opdateret på ITFs hjemmeside fik undertegnede for alvor “røde ører”, da det viste sig, at Clara faktisk “kun” er no. 12 på den seneste rangliste, hvilket blev opdaget da eftermiddagskaffen blev nydt samtidig med, at Ashleigh Barty på TV2 Sport var i færd med at sende Sofia Kenin ud af Volvo Car Open i Charleston.

Kaffen blev slugt i en fart, og kampen på TV2 Sport måtte vige, så denne tilsyneladende totale fejlinformering fra Tennisavisen kunne blive undersøgt nærmere.

Forklaringen er dog, at ranglisterne beregnes efter en helt ny skala, hvilket ITF tidligere har proklameret, og derfor er alle resultater de seneste 52 uger genberegnet efter den nye skala, som kan studeres nærmere på http://www.itftennis.com/juniors/rankings/ranking-points.aspx.
På den nye skala belønnes spillerne mere for at vinde titler, og hensigten er desuden at forberede overgangen til den nye struktur, der træder i kraft i 2019.
Tennisavisen har tidligere haft mulighed for at interviewe ITFs Præsident om tankerne bag den nye struktur.

ITF Præsident Haggerty til Tennisavisen: Ny struktur skal sikre levevej for top 750

Når man så studerer nærmere, hvordan ITF er kommet frem til, at Clara alligevel ikke er i top 10, viser det sig, at de 160 point, som en Grade 2 titel udløser efter den nye skala, endnu ikke er medregnet i opgørelsen, hvilket formentlig skyldes, at finalen først blev spillet mandag.
Derimod er de 120 point, som Clara efter den nye skala optjener for lørdagens double-titel sammen med Hannah Viller Møller, er blevet medregnet.

Claras samlede pointsum er 1.182,5, som rækker til 12. pladsen efter den nye skala, og et hurtigt regnestykke betyder, at hun vil opnå yderligere 100 point, når de 160 point for single-titlen erstatter det 6. bedste resultat, som er 60 point fra kvartfinalen i Grade 1 turneringen Eddie Herr i Florida, og dermed vil pointsummen være 1.282,5, hvilket svarer til en rangering som no. 8 lige foran Xiyu Wang (CHN), som har 1.281,25 poinnt.

Holger Rune springer yderligere 23 pladser frem

14-årige Holger Vitus Nødskov Rune var i forvejen den højst rangerede fra sin årgang 2003, og efter den nye skala udbygger han denne position, idet han foretager et spring på 23 pladser frem til no. 132, og dermed er han ca. 100 pladser foran den nærmeste forfølger fra årgangen, som er Toby Alex Kodat, der blev 15 år i januar måned, og man skal således ned til no. 283 for at finde den næsthøjest rangerede 14-årige Shintaro Mochizuki (JPN).

I årgang 2002, som er årgangen over Holger, er der kun 5 spillere, som er højere rangeret.

Sebastian Grundtvig er efter den nye skala no. 275, hvilket er 20 pladser lavere end før.
14-årige Elmer Møller, som netop har vundet sin første ITF-titel ved Grade 5 turneringen 14th Monastir i Tunesien, foretager et kæmpehop på 139 pladser til no. 508 på ranglisten.

ITF Junior Monastir: Elmer Møller vinder sin første ITF single titel

Hannah Viller Møller har forbedret sin rangering efter kvartfinalen i single og double-titlen i Firenze med 23 pladser, og hun er nu meget tæt på top 100, da hun på den nye rangliste er no. 103.

Korrektion!!

Efter artiklens udgivelse har flere gjort opmærksom på, at de 160 point, som Clara optjente med titlen i Firenze faktisk er medregnet, hvilket et nyt nærstudie af pointberegningen bekræfter.

Derfor har Tennisavisens skribent fortsat “røde ører” og må erkende, at Clara endnu ikke er i top 10, men indtil videre er no. 12.
For Clara og hendes team er det dog ikke så afgørende lige nu, om hun er no. 8, 12 eller 22, men det vigtigste er, at hun med sin høje rangering har bedre muligheder for at planlægge sine turneringer på en måde, som bedst gavner mulighederne for den videre udvikling mod endnu højere mål.

Forrige artikelSkribenter søges: Vil du skrive om dansk tennis?
Næste artikelDagens kampe onsdag 4. april. Julia Görges åbner ballet i Charleston. Interessant dyst mellem Osaka og Siegemund i vente.
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.