Holger Rune og hans amerikanske makker Martin Damm havde matchbold i semifinalen mod 18-årige double-specialister, som løb med titlen

Holger Vitus Nødskov Rune har i den forløbne del af grussæsonen fortsat sin tennismæssige udvikling med stormskridt, og derfor kan der være basis for at tro på, at han allerede i næste uge ved juniorernes French Open kan levere et topresultat.

Baggrunden for denne optimisme baseres blandt andet på, at Holger i de seneste uger har vundet 2 Grade 1 titler i henholdsvis Beaulieu Sur Mer i Frankrig – dagen før han fyldte 16 år – og 3 uger senere i Santa Croce Sull i Italien.
I begge turneringer viste Holger spil af høj klasse, og i sidstnævnte turnering afgav Holger højst 2 partier i et sæt både i de 3 første kampe og i selve finalen.
Dog var der spænding om udfaldet mod 17-årige Harold Mayot (FRA) i semifinalen, hvor nerverne og respekten for modstanderen også spillede ind, hvilket er en påmindelse om, at det mindste fald i koncentration kan blive udslagsgivende.

ITF Junior Santa Croce Sull: Holger Rune suveræn vinder af Grade 1

I førnævnte turnering var Holger også i finalen i double sammen med Shintaro Mochizuki (JPN), der ligesom Holger tilhører årgang 2003, og som også bliver Holgers makker ved French Open.

De optjente point, hvor doubler medregnes med 25 procent, betød at Holger avancerede til 7. pladsen på ITFs junior-rangliste sidste mandag, og han blev dermed den første fra årgang 2003 i top 10, som ellers domineres af spillere fra årgang 2001 samt 2002-supertalentet Lorenzo Musetti (ITA), der vandt Australian Open og er no. 2 på ranglisten.

Desuden betød Holgers resultater, at han overtog 1. pladsen på ITF Junior Finals Road to Chengdu, som omfatter point optjent siden 10. september 2018 og giver adgang til slutspillet i Chengdu 23-27. oktober 2019.
Dansk tennis oplevede således den helt unikke situation – som næppe tidligere er forekommet – at Dannebrog var øverst på listen i både Boys singles og Girls singles, hvor Clara Tauson topper listen.

Desuden bliver Holger belønnet med et wildcard til en $25.000 turnering i Pontedera i Italien, hvilket kan blive første gang, at Holger deltager i denne kategori.

Umiddelbart efter ovennævnte turnering i Italien gik turen videre til Milan, hvor hovedparten af junior-eliten deltog i den traditionsrige Grade A turnering 60th Trofeo Bonfiglio – Campionati Internazionali d’Italia Juniores, og her fortsatte Holger de gode takter, da han i 1. runde (R64) vandt 6-3, 6-3 over 18-årige Tristan Schoolkate (AUS), som dog senenere tog grusom hævn i double.

De mange kampe – ofte både single og double dagligt – begyndte dog at sætte sine spor hos Holger, da han i 2. runde mødte 18-årige Filippo Moroni (ITA), der havde wildcard til turneringen.
Italieneren havde få uger forinden været i kvartfinalen ved en 25K-turnering i Vercelli, og et par uger forinden havde han vundet en Grade 2 titel i Fiorentina.

Holger var dog tæt på at sikre sin 12. sejr på stribe, da han efter 2-6 i 1. sæt vandt 6-3 i 2. sæt og derefter bragte sig foran med break til føring både 3-1 og 4-2 i afgørende sæt, men i den sidste ende manglede den sidste fysiske og mentale energi til at modstå den insisterende italiener, der brød tilbage og sikrede sejren 6-2, 3-6, 6-4.

Moroni vandt også sin næste kamp i 1/8-finalen mod 17-årige Roman Andres Burruchaga (ARG), og i kvartfinalen vandt han 1. sæt i tiebreak mod Holger doublemakker i turneringen, 15-årige Martin Damm (USA), der dog fik vendt slagets gang og vandt 6-7(4), 6-3, 6-1.

Som det ses på øverste billede, hvor Holger ses sammen med Martin Damm, har amerikaneren større fysik, hvilket især udnyttes med en kraftfuld serv, som har bidraget væsentligt til, at han er blandt de dominerende i årgang 2003 sammen med først og fremmest Holger og U16 Europamesteren Carlos Alcaraz Garfia, som spanierne ser som Nadals naturlige afløser.

Garfia får maksimal støtte i Spanien, hvor han har et professionelt team omkring sig, og han har ingen problemer med at få wildcards til diverse turneringer, og derved har han allerede som 15-årige deltaget i 2 ATP Challenger turneringer, hvor han har vist imponerende takter.

I Alicante i begyndelsen af april vandt han således 6-2, 3-6, 6-3 over 17-årige Jannik Sinner, der er den højst rangerede junior på ATP-ranglisten som no. 215, hvilket bl.a. er foran Mikael Torpegaard, og han tabte derefter knebent 2-6, 6-4, 4-6 til 33-årige Lukas Rosol (CZE), der i 2014 var no. 26 på ATP-ranglisten.
Sinner er i øvrigt et skoleeksempel på, at en spiller kan begå sig, selvom han aldrig har haft bemærkelsesværdige resultater i junior-sammenhæng.

Ugen efter vandt Garfia de 2 første runder i Murcia, inden han måtte bøje sig for det 18-årige tyske talent Rudolf Molleker, der vandt 6-1, 6-7(5), 6-3.
Et par uger senere fik Garfia wildcard til kvalifikationen ved ATP 500 i Barcelona, hvor han igen tog sæt fra en højt rangeret spiller, da han tabte 7-6(5), 3-6, 1-6 til Pedro Sousa (POR), der i februar var oppe og snuse til top 100 som no. 99.

Garfia var også med i Grade A turneringen i Milan, hvor han dog i 2. runde blev besejret 4-6, 6-3, 7-6(2) af 1. seedede Emilio Nava (USA).

Carlos Alcarz Garfia
Foto: I. Evlakhov/Tennis Europe – Carlos Alcaraz Garfia ved U16 EM 2018

Martin Damm sørgede dog for, at 2003-årgangen fortsat var med i single helt frem til semifinalen, hvor han tabte 5-7, 6-4, 2-6 til 18-årige 13. seedede Thiago Agustin Tirante (ARG), som derefter blev besejret i finalen 6-3, 6-4 af 4. seedede Jonas Forejtek (CZE).

I double-rækken var Holger og Damm snublende tæt på at kunne været gået hele vejen, da de i semifinalen havde matchbold i 2. sæt mod de to 18-årige australiere Dane Sweeny og Tristan Schoolkate, der dog afværgede matchbolden, hvorefter de vandt både 2. sæts tiebreak og match-tiebreak til australsk sejr 6-7(5), 7-6(2), [10-3].

Det var 3. gang i 2019, at Holger med forskellige makkere tabte til det australske par, der betegnes som double-specialister, hvilket de også demonstrerede, da de vandt finalen 6-4, 7-6(3) over Admir Kalender (CRO) og Thago Agustin Tirante (ARG).

Holger og Damm havde på deres vej mod semifinalen vundet 6-4, 6-2 i 1. runde (R32) over Blaise Bicknell/Mark Mandlik (USA), og derefter 6-3, 7-5 over Cannon Kingsley (USA)/Dalibor Svrcina (CZE) i 1/8-finalen samt 7-6(4), 6-4 i kvartfinalen mod Pablo Llamas Ruiz (ESP)/Bruno Oliveira (BRA).

På arrangørernes facebook herunder er der en række billeder fra finaledagen, hvor Girls singles blev vundet af 6. seedede Alexa Noel (USA), der vandt 6-2, 6-4 over Sada Nahimana (BDI), og i Girls doubles vandt 2. seedede Adrienn Nagy (HUN) og Natsumi Kawaguchi (JPN) 6-1, 6-3 over 6. seedede Sada Nahimana (BDI) og Sohyun Park (OR)

For 1. seedede Clara Tauson blev turneringen ikke den store sportslige oplevelse, idet hun sensationelt tabte 2-6, 2-6 i 1. runde til 17-årige Carole Monnet (FRA).
Clara var desuden med double, hvor hun sammen med Federica Rossi (ITA) vandt i 1. runde 6-1, 6-1 over 8. seedede Priska Madelyn Nugroho (INA)/Hong Yi Cody Wong (HKG) og derefter 6-2 6-3 i 2. runde over Veronika Pepelyaeva (RUS)/Valentina Ryser (SUI), inden de i kvartfinalen blev besejret 3-6, 7-5, [10-8] af Melodie Collard (CAN)/Lauren G. Anzalotta-Kynoch (PUR).

Det var forventet, at Clara i denne uge skulle deltage i kvalifikationen til W25 i Essen, hvor hun optræder på Acceptancelisten, men da lodtrækningen blev offentliggjort søndag, var Clara ikke med, og Tennisavisen har ikke fået svar på spørgsmålet om årsagen hertil.

Clara Tauson
Foto: Privat – Clara Tauson, vinder W60 Shenzhen

17-årige dansk-hollandske Christian Lerby deltog også i Milan, hvor han i 1. runde vandt 6-2, 6-1 over Dalibor Svrcina (CZE).
I 2. runde blev han i en tæt kamp besejret 6-3, 3-6, 6-4 af 11. seedede Rinky Hijikata (AUS).

Christian og hans amerikanske makker Ronan Jachuck tabte i 1. runde i double 2-6, 1-6 til Juan Bautista Rorres (ARG) og Shintaro Mochizuki (JPN).
Japaneren var som omtalt i finalen sammen med Holger ugen forinden, og ved French Open spiller de to 2003-drenge som nævnt igen sammen.

Holger Vitus Nødskov Rune, Christian Lerby
Foto: Aneke Rune – Holger Vitus Nødskov Rune og Christian Lerby i Pretoria 2018

Selvom Holger var irriteret over, at han ikke var med i single hele vejen, udtrykker han dog stor tilfredshed med de seneste ugers præstationer, som har givet masser af selvtillid inden han om en uge for første gang deltager i French Open, hvor han bliver seedet 5-8, idet han på den nye rangliste, som seedning baseres på, vil være no. 8.

Holgers bemærkelsesværdige resultater og deraf følgende top 10 rangering, som for en 16-årige mandlig dansk spiller er en ganske unik præstation, har fået meget lidt fokus i de danske medier, som finder Kyrgios’ ketsjer-kast, flaske-spark og stole-kast langt mere væsentlig, men Leschly Tennis Foundation, der har været med til at støtte Holger, betegner herunder rangeringen som no. 7 som bemærkelsesværdig.

 

Forrige artikelFrench Open 2019: Det var den grussæson -Wozniacki ude af French Open
Næste artikelITF World Tennis Tour: WTA/ATP point kan igen optjenes i alle ITF-kategorier efter kritik
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.