15-årige Clara Tauson sluttede 2 forrygende uger, hvor hun etablerede sig i den absolutte verdenstop hos juniorerne, med sikker sejr i kampen om 3. pladsen

Som omtalt i både Tennisavisen og flere af de største landsdækkende danske medier har 15-årige Clara Tauson for alvor markeret sig på tennis-scenen, da hun efter at have vundet en Grade A titel i Osaka i suveræn stil, fortsatte stimen af sejre i de 3 indledende puljekampe ved 2018 ITF Junior Masters i Chengdu i Kina.

ITF Junior Masters: Clara Tauson gør rent bord i gruppespillet inden semifinalen

Dermed var Clara videre til lørdagens semifinale, der ligesom de to sidste puljekampe blev transmitteret direkte på TV2 Sport, som har prioriteret kampene med Clara højere end flere af kampene ved WTA Finals i Singapore.

Inden turneringen var der ikke stillet tårnhøje forventninger om, at Clara skulle gå hele vejen i turneringen, og Dansk Tennis Forbunds Sportschef fremhævede at deltagelsen primært handlede om, at Clara fortsat udvikler sig som spiller.

Efter den suveræne titel i Osaka efterfulgt af sejrene i gruppespillet var der skabt baggrund for at håbe på endnu mere, og i modsætning til nogle af gruppe kampene måtte Clara som en naturlig følge af disse resultater påtage sig rollen som favorit mod 16-årige Maria Camila Osorio Serrano (COL), som Clara ikke havde mødt tidligere.

Serrano havde i den første kamp i gruppespillet tabt 2-6, 2-6 til Clara Burel (FRA), men i den næste runde vandt columbianeren 6-3, 6-2 over den topseedede Xiyu Wang (CHN), og i den sidste puljekamp vandt hun den direkte duel om en plads i semifinalen mod Eleonora Molinaro (LUX) 6-3, 3-6, 7-5.

Clara kom bedst fra start i kampen, hvor hun havde overtaget i de fleste dueller, som blev bygget godt op og ofte afgjort med dansk vinder eller fremprovokerede fejl fra Serrano, og derved fik Clara tidligt i 1. sæt brudt sin modstander.

Columbianeren blev dog i løbet af sættet bedre til at modstå den danske offensive stil med solidt spil og stor sikkerhed, mens Clara til gengæld flere gange gik lidt for tidligt efter at afgøre boldene, og det lykkedes for Serrano at bryde tilbage, så sættet måtte afgøres i en meget tæt tiebreak, som Clara med nød og næppe vandt 8-6.

Selvom Serrano tabte 1. sæt, fortsatte hun med at spille stabilt, og hun slog ofte kontra, når muligheden opstod.
Til gengæld steg antallet af fejl fra Clara, der ikke havde den fornødne tålmodighed til at vente på den rigtige chance, og Serrano desuden havde godt fat i de danske server, som blev returneret med kvalitet og længde, blev serven brudt flere gange, og Serrano vandt 2. sæt 6-2.

Det samme mønster fortsatte i 3. sæt, hvor Serrano fortsat var boldsikker og udstrålede selvtillid, og Clara fortsatte med en høj fejlprocent, og hun kom afgørende bagud 2-5, men Clara kæmpede videre, og det lykkedes at få reduceret til 4-5, hvor kampen blev midlertidig afbrudt på grund af regn.

Da kampen blev genoptaget ca. 20 minutter senere, kunne Serrano serve for kampen, som hun efter 2 timer 37 minutter vandt 6-7(6), 6-2, 6-4.

Efter kampen havde Clara en ærgerlig følelse over, at hun ikke havde udnyttet sine chancer i kampen, men hun anerkendte at hendes modstander bare var bedre.
På ITFs hjemmeside er Clara citeret for disse bemærkninger:
I feel awful, I had my chances but I didn’t take them.” samt
I won three good matches this week, but today was bad for me. I felt I was playing well in the first set but she was better than me, that’s just how it is.

Serrano blev efter kampen citeret for disse kommentarer angående 1. sæt:
I knew that she is a really good player and both of us had ups and downs. In the first set she played really well and was hitting the ball really hard. I was just trying to hit it back at that stage.

Desuden havde hun denne forklaring på, hvordan hun fik vendt kampen:
But I started to open the court a little bit more in the second set and hitting more drop shots and slices. In the end, I think the rain helped me a little bit and allowed me to compose myself for that final service game. I’m so happy.

Clara sikrer 3. pladsen med ny sejr over Liang

Turneringen sluttede dog ikke for Clara efter semifinalen, idet der udover finalen også spilles om de øvrige placeringer ved Junior Masters, og her mødte Clara En Shou Liang (TPE), som hun havde vundet over 7-6(7), 6-1 i den første puljekamp onsdag.

I modsætning til det første opgør, hvor 1. sæt var meget jævnbyrdigt, havde Clara denne gang overtaget i begge sæt, da hun vandt 6-2, 6-3.
Selvom Clara stadig ærgrede sig over nederlaget i semifinalen, gik hun til opgaven med en positiv indstilling, hvilket hun efter kampen udtrykte således til ITFs hjemmeside:
I don’t feel better about that match, but I came out here with a positive face and I just kept fighting“, og hun synes 3. pladsen mod gode spillere var et godt resultat som den yngste deltager, da hun tilføjede:
Third is fine. I am the youngest one here and have had some good results against some good players“.

“Navnesøster” Clara Buriel (FRA) blev vinder af Girls singles, da hun i finalen vandt 7-6(6), 6-1 over Serrano, der ellers startede med at komme foran 3-0 i 1. sæt, og i tiebreaken havde hun 2 sætbolde, hvor hun efter dobbeltfejl på den første, havde presset modstanderen i bund på den næste, men fransmanden modstod det massive pres med flere glimrende returneringer, hvorefter hun både vandt sættet og fik kontrol over resten af kampen.

Claras far og coach, Søren Tauson har fremsendt ovenstående billede fra præmie-ceremonien, hvor den tidligere kinesiske Grand Slam vinder Li Na ses sammen med de 3 præmievindere.
Søren fremhæver, at Clara viste karakter efter det ærgerlige nederlag i semifinalen, da hun i kampen om 3. pladsen leverede en stærk præstation mod WTA-ranglistens no. 280.

Der er al mulig grund til at være både stolt og tilfreds med de resultater, som Clara har opnået i 2018, og især de seneste par måneder har hun som suveræn vinder af U18 Europamesterskabet i Klosters i Schweiz efterfulgt af Grade 1 titlen i Repentigny i Canada forud for US Open og de sidste par uger med Grade A titlen i Osaka og 3. pladsen ved Junior Masters bevist, at hun er blandt Verdens absolut bedste juniorer, hvilket 5 titler i løbet af året samt 3. pladsen på ranglisten understreger.

Hård træning forud for overgangen som professionel

Clara Tauson fortalte efter turneringen til TV2, at hun var godt tilfreds med sin indsats, som har givet selvtillid inden næste sæson, som hun ser frem til.
Der er endnu ikke lagt præcise planer for resten af året, men Clara fortæller  til TV2, at der følger en hård periode med forberedelserne til næste sæson.

Der er næppe tvivl om, at Clara i langt højere grad kommer til at deltage i Women’s Pro touren, hvor hun formentlig kan få en række wildcards, da der i den nye turnerings-struktur er reserveret wildcards til de højst rangerede juniorer, så overgangen til en professionel tilværelse gøres lettere.

Især semifinalen ved Junior Masters har uden tvivl været en nyttig erfaring at tage med videre, så Clara fremover kan blive endnu bedre i stand til at fastholde det overtag, som hun i kraft af sin eminente teknik og slagkraft er i stand til at skabe mod de fleste spillere, så hun oftere vælger den rette situation til at gå efter at afgøre boldene.