Målrettede forberedelser lagde grunden til Eric Vanshelboims hidtil største junior-titel i en Grade 1 turnering, hvor han desuden var tilsmilet af en smule held og de mindre ting gik op i en højere enhed

17-årige Eric Vanshelboim, der er ukrainer og er opvokset i Danmark, hvor han spiller tennis i KB, vandt søndag sin hidtil største junior-titel, da han vandt Grade 1 turneringen Yeltsin Cup i Kazan i Rusland.
Ved præmieoverrækkelsen ses Eric herover sammen med Naina Jeltsin, der er enke efter Boris Jeltsin, der døde i 2007, da Eric var 6 år, hvilket kan være årsagen til, at Eric ikke kendte til den tidligere russiske præsidents eksistens.

Rune Thomsen, der er coach for Eric, fortæller at baggrunden for triumfen er resultatet af et langt forløb, hvor der er arbejdet målrettet på at forbedre hans spil på hardcourt, hvor han ikke havde leveret de samme resultater som på andre underlag, og det har været et ønske, at Eric kan gøre sig gældende på alle underlag.

Derfor har Eric siden Australian Open, hvor han allerede i 1. runde (R64) tabte 2-6, 1-6 til Valentin Royer (FRA), udelukkende trænet på hardcourt, og som led i forberedelserne deltog han for et par uger siden i den Grade 4 turnering, som blev afviklet i KB, hvor Eric fik tildelt wildcard til kvalifikationen, hvorefter han vandt titlen efter 7 sikre sejre.

Rune er overbevist om, at Eric uden disse kampe ikke havde vundet i Kazan, hvor han desuden både var tilsmilet af heldet, og de mindre ting gik op i en højere enhed.
Eric var seedet 4 i turneringen og var oversidder i 1. runde (R64), og i 2. runde vandt han 7-6(3), 6-3 over Daniel Ibragimov (RUS).

I 1/8-finalen var 14. seedede James Story små-syg, da Eric vandt 6-2, 6-4, og i kvartfinalen vandt han 6-3, 6-3 over Marat Sharipov (RUS), inden han i semifinalen mødte 1. seedede no. 26 Sergey Fomin (UZB), der ifølge Rune ikke havde ramt niveau under turneringen, og han undervurderede desuden Eric, der vandt en kneben sejr 7-5, 7-6(5).

Finalen blev en gentagelse af finalen i KB, hvor Eric vandt 6-1, 0-6, 6-1 over 17-årige Evgeny Philippov (RUS), der ugen efter vandt en Grade 3 titel i Almetievsk i Rusland, og derfor var det en træt og slidt modstander, der efter 3 uger med 16 single-kampe manglede overskuddet til 3. sæt, da Eric besejrede russeren i finalen i Kazan, hvor cifrene blev 6-4, 3-6, 6-0.

Rune var især tilfreds med Erics mentale udvikling, som har været en fornøjelse at følge, og i både semifinalen og finalen fik han vist, at han er “vokset inde i hovedet”, og Rune fremhæver hvordan Eric bevarede fatningen i semifinalen, hvor han i 2. sæt førte både 3-0 og 5-3 samt 5-4 40-0, hvor han på en matchbold missede et oplagt smash, så sættet måtte afgøres i tiebreak, men trods disse forspildte muligheder bevarede Eric koncentrationen og sikrede sejren.

Rune fremhæver desuden, at der har været lagt nogle gode game-plans for hver af modstanderne inden kampene, er der har kun været benyttet on-court coaching en enkelt gang.

Titlen er det største resultat i Erics junior-karriere, og han er på den nye rangliste avanceret 26 pladser til no. 38, hvorved han kan være sikker på en plads direkte i hovedturneringen ved junior Grand Slam i French Open og Wimbledon samt formentlig også US Open, inden juniortiden slutter ved årets udgang.

Selvom en Grade 1 titel er et stort resultat, overgår det næppe Erics hidtidige højdepunkt, da han i starten af året vandt $15.000 turneringen 2019 Hotspring Peninsula ITF M15 Anning i Kina.

Coach sender opråb til danske spillere efter titel til Eric fra KB

Rune Thomsen gentager, at “det Eric har gjort ikke er noget andre danske juniorer ikke kan gøre“, og fremfor blot at gentage opfordring til hårdt arbejde og disciplin, illustrerer han det med disse bemærkninger:
Efter AO hvor jeg ikke var tilfreds med hans baghånds retur i ulige side, har vi haft mange hele træningspas (2 timer), hvor vi ikke har lavet andet end at jeg har stået på servelinjen i ulige side og servet udad. Det er røvsygt for alle, og mange danske juniorer ville knække halsen på dette, men det er igen noget alle kan gøre“.

Eric vil igen både takke KB og alle hans venner i Danmark for støtte og support.