Opskriften på succes for KBs Eric Vanshelboim er disciplin og hårdt arbejde, og coach Rune Thomsen betoner, at ansvaret for udvikling først og fremmes ligger hos spillerne selv

I den første uge af 2019 opnåede 17-årige Eric Vanshelboim et foreløbigt karriere-højdepunkt, da han vandt titlen ved $15.000 turneringen 2019 Hotspring Peninsula ITF M15 Anning i Kina.

Eric vandt sin første seniorturnering

Titlen er kulminationen på en målrettet og ambitiøs satsning fra ukraineren, der gennem sin opvækst har spillet tennis i KB, som han fortsat repræsenterer i holdturneringen.

De seneste par sæsoner har Eric tilbragt et anseligt antal uger på alverdens tennisbaner, især efter at han i august 2017 flyttede til Spanien.
Den tidligere KB-træner Rune Thomsen, der er coach for Eric, støder ofte under ophold i Danmark på den formodning, at Eric er tilknyttet et top tunet spansk tennis akademi, hvor han har mulighed for ATP top 100 sparring med top trænere, men intet kan være mere forkert, og Rune udtrykker opskriften på Eric’s succes på denne måde:

Diciplin/diciplin/diciplin/hårdt arbejde/Hårdt arbejde dag ud og dag ind/kontinuitet omkring ham, og en meget velvalgt turneringsplan – samt en masse fravalg“.
Kun en enkelt eller højst 2 gange om ugen har Eric mulighed for sparring “opad”, og Rune håber, at dette kan bidrage til at skabe større forståelse hos spillere og (nok mest) forældre for, (citat:) “at ansvaret for udvikling ligger hos spilleren selv, og det ikke er andre, der skal gøre spilleren gode, men vedkommende selv, samt at det at turde investere i sin tennis er nødvendigt for at udvikle sig“.

Eric vandt i 2017 3 Grade 5 titler og 2 Grade 4 titler, hvilket i 2018 blev fulgt op med yderligere 3 titler, hvor den ene var i Grade 3 kategorien, hvilket bidrog til et avancement til top 100 på ITF’s junior-ranglisten, hvor han ved starten af 2019, der er hans sidste år som junior, er no. 58.

Eric Vanshelboim, Piyush Surendra Salekar
Foto: Rune Thomsen – Eric Vanshelboim vandt 2 titler i Columbo september 2017

Ny ITF World Tennis Tour struktur adgangsbillet

Derved fik Eric gavn af den nye struktur for ITF World Tennis Tour, hvor ITF for at gøre overgangen for de bedste juniorer nemmere reserverer 5 pladser til de højst rangerede tilmeldte juniorer i turneringer i $15.000 kategorien (M15), hvilket blev adgangs-billetten til turneringen i Anning, hvor Eric ellers ikke havde haft mulighed for at deltage.

Chancen blev udnyttet, da Eric som nævnt vandt turneringen efter finalesejr 6-3, 6-2 over 21-årige 5. seedede Luca Castelnuovo (SUI), der er no. 665 på ATP-ranglisten, og Rune Thomsen satte disse ord på indsatsen:
Finalen var hans bedste kamp i denne uge, serven var god og med høj procent, samt han fik vundet mange bolde bagved serven på at spille tungt med forhånden.
Hans “signatur slag” serve-volley” har også reddet “kastanierne ud af ilden en del gange i denne uge”.
Modstanderen i finalen havde tydeligt undervurderet Eric, og kom med en helt forkert attitude til kampen.  Derudover har hans gode fysisk hjulpet ham igennem, de mange lange og tætte kampe“.

På vejen til finalen havde Eric i 1. runde (R32) vundet med de knusende cifre 6-0, 6-1 over 26-årige Ya Hui Nie (CHN), der havde wildcard.
I 1/8-finalen måtte Eric bruge 3 sæt, da han vandt over 24-årige 8. seedede no. 779 Kazuki Nishiwaki (JPN) 4-6, 6-1, 6-4.

I kvartfinalen vandt Eric uventet stort 6-0, 6-2 over 35-årige 1. seedede no. 501 Ti Chen (TPE), der i 2015 havde sin højeste rangering som no. 184.
Chen forekom træt og sparede tilsyneladende på kræfterne til en senere double, men i semifinalen blev der igen kamp til stregen, da Eric vandt 6-7(1), 7-5, 6-4 over 26-årige Jung-Woong Na (KOR), der har no. 404 som højeste ATP-rangering i 2013.

I rapporten til Tennisavisen fortæller Rune Thomsen, at Eric gerne vil takke KB, som har givet ham hans tennisopdragelse, og skabt basen for denne flotte udvikling, og Rune tilføjer:
Her bør nævnes Mikkel Nørby og hans team, og tidligere trænere Michael Mortensen & Thierry Guardiola med mfl.
Samt at dette kan motivere andre danskere til at rejse ud og spille, da mange derhjemme har et tilsvarende niveau som Eric og derfor burde kunne levere tilsvarende“.

I samme rapport advarer Rune Thomsen mod, at der lægges alt for meget i det flotte resultat med disse bemærkninger:
Det er selvfølgelig en stor overraskelse for alle og han er meget glad, men jeg må kort præcisere at det, at spille mod asiaterne på grus og i høj attitude, og som første turnering i året, har været af afgørende betydning, så jeg har personligt sagt til ham, at han ikke skal ligge for meget i dette resultat.
Da alle kan levere godt i en uge, det ser vi jævnligt i diverse internationale turneringer, og endda også fra danskere en såkaldt “one week wonder”, som ikke altid bliver fulgt op.
Det jeg håber dette resultat kan give, er en større forståelse hos den unge mand, for at de ting han bliver påtalt igen og igen i dagligdagen gør en forskel, hvis man gør det igen og igen. For holder man snuden i sporet, skal man nok komme fremad, men der er ingen shotcuts i tennis“.

Grade 3 i Japan pga. forsinket visum til Australien

Efterfølgende rejste Rune med Eric til Kawaguchi i Japan, hvor Eric har deltaget i Grade 3 turneringen ITF Saitama Junior Tennis 2019.
Efter sejr i 1. runde 6-3, 7-5 over Kaiyo Teshima (JPN) og i 1/8-finalen 6-3, 6-1 over Daisuke Inagawa (JPN) blev Eric’s stime på 7 sejre brudt, da han i kvartfinalen tabte 3-6, 6-7(9) til 7. seedede Taiyo Hirano (JPN).

Eric deltog også i double, hvor han sammen med Romain Faucon (BEL) er seedet 1, og kun de helt små marginaler hindrede, at de er med i søndagens finale, men i semifinalen tabte de i 3 tætte sæt 7-6(4), 5-7, [8-10] til det japanske par Gaku Moriya og Noritaka Koizumi, der i finalen møder deres 2. seedede landsmænd Tomoya Fujiwara og Riku Takahata.
De to sidstnævnte mødes forinden i finalen i single, hvor alle fire semifinalister er japanske spillere.

Oprindelig var det planen, at Eric skulle havde deltaget ved Grade 1 turneringen 2019 AGL Loy Yang Traralgon Junior International, hvor både Clara Tauson og Holger Vitus Nødskov Rune deltager som optakt til Australian Open, men planen blev ændret, da ansøgning om visum til ukraineren ikke nåede at blive behandlet.
Efterfølgende har Eric dog fået visum, så han kan deltage i Australian Open, hvor han på Acceptancelisten er direkte i hovedturneringen.

Forrige artikelCaroline Wozniackis offensive tilgang afgørende i titelforsvaret i Australian Open
Næste artikelITF Junior Traralgon: Clara holder sejrskursen. Holger får ny chance
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.