En chock-start fra Clara Tauson med chance til 5-0 i 1. sæt gav kortvarigt håb om sensation. Karen Barritza havde fordel til 5-3 i 2. sæt mod no. 14 Daria Kasatkina

Clara gik uimponeret til opgaven, da hun indledte Fed Cup opgøret i Zielona Gora mod Ruslands 2. single Natalia Vikhlyantseva, og hun spillede fra start i et imponerende højt tempo, hvor russeren havde svært ved at følge med, og da hendes servereturneringer samtidig var af høj kvalitet, formåede hun at bryde modstanderens serv til både 0-2, 0-4.

I det næste serveparti kom Clara dog bagud 0-40, men med et par store vinderslag fik hun udlignet til 40-40, og hun afværgede yderligere en break-bold med en tung velplaceret forhånd, og russerens 5. break-mulighed blev ligeledes afværget, hvorefter Clara med et serve-es selv havde fordel, som dog ikke blev udnyttet, men en servevinder gav ny fordel, som blev afværget af Vikhlyantseva, som dog på den 7. break-mulighed sikrede det første russiske point til 1-4.

Russeren holdt derefter serv til 2-4, hvorefter Clara igen fik overtaget i eget serveparti og sikrede føring til 5-2.
Clara var tæt på en sætbold, da russeren var presset i bund, men en bold i nettet gav i stedet russisk fordel, som blev udnyttet reducering til 5-3.

Da Clara servede for sættet fik russeren som følge af udeblevne danske første-server og et par lidt for lange bolde og en dobbeltfejl også det andet break tilbage til 4-5.
Russeren havde derefter 40-15 i egen serv, men en forhåndsvinder longline bragte balance ved 40-40, men russeren holdt alligevel serv og udlignede til 5-5.

Clara kom foran 40-0 i egen serv, men føringen blev indhentet, og russeren havde break-mulighed, som dog blev afværget med en servevinder.
Den 2. dobbeltfejl i partiet gav endnu en russisk break-mulighed, som Clara afværgede med en vinder på en slagflugtning, hvorefter Clara havde endnu en fordel, som blev udnyttet til 6-5, da russerens forsøg på en longline vinder endte i grøften.

Vikhlyantseva holdt derefter serv til 6-6, og i tiebreak’en kom Clara bagud med et minibreak til 0-1, og russeren holdt begge server til 3-0, og en russisk vinder gav endnu et minibreak til 4-0.
I den næste duel stoppede Clara spillet, da en bold var lang, men dommeren havde godkendt bolden, hvilket fremkaldte voldsomme protester fra både Clara og holdkaptajnen, og de fik overbevist dommeren om, at den var dømt ude af linjedommeren, og episoden endte med, at bolden blev spillet om, og Clara vandt bolden til 1-4.

Hun kom derefter bagud 1-5, men fik taget et minibreak tilbage ved 2-5, hvorefter en fejl gav russiske sætbolde ved 6-2. Clara afværgede den første, men en efterfølgende dansk fejl betød, at Vikhlyantseva vandt tiebreak’en 7-3.

Ligesom i slutningen af 1. sæt kunne Clara i 2. sæt ikke helt holde det ekstremt høje niveau, som er nødvendigt mod spillere på russerens niveau, og derfor kunne det ikke undgås, at der sneg sig flere fejl ind i danskerens spil, men Vikhlyantseva bevarede et højt stabilt niveau, og derved kom Clara bagud 0-3, efter at hun blev brudt til 0-2.

Clara blev brudt igen til 0-4, da russeren indhentede en dansk 40-15 føring, og det blev 5-0, da russeren afsluttede sit serveparti med et es.
Med et komfortabelt serveparti sørgede Clara for at undgå et “æg”, men russeren spillede sig derefter frem til 3 matchbolde, og efter en dobbeltfejl afsluttede hun den 2. matchbold med en longline vinder kampen med russisk sejr 7-6(3), 6-1.

Karen Barritza følger Kasatkina til dørs i 2. sæt

I 1. singlen havde Rusland valgt Daria Kasatkina, som endnu ikke havde vundet en eneste kamp i 2019.
Til gengæld har hun ikke mødt spillere med en rangering, der er på linje med Danmarks 1. single, Karen Barritza, og derfor kunne kampen være en kærkommen anledning for Kasatkina til at komme tilbage på vindersporet.

Forskellen i spillernes rangering kom til udtryk, da russeren vandt 1. sæt 6-0, men alligevel var Karen godt med i flere partier, men Kasatkina formåede at vinde de afgørende bolde, og derved afgav hun ikke et eneste parti i 1. sæt, som russeren vandt 6-0.

Fed Cup
Foto: Georg Beyer Clausen

I starten af 2. sæt lykkedes det omsider for Karen at holde serv til både 1-0 og 2-1, og hun havde desuden break-mulighed til 3-1, men Kasatkina fik alligevel udlignet til 2-2.
En afbrænder på en slagflugtning gav 2 russiske break-muligheder, og efter at den første blev afværget, brød russeren herefter serven med en forhånds-vinder til 3-2.

Karen brød tilbage til 3-3 på sin 2. break-mulighed i et længere parti, og derefter bragte hun sig med et es foran 4-3 i sit næste serveparti, og hun havde desuden break-mulighed til 5-3 i Kasatkinas serveparti, men selvom russeren ikke havde meget fart i sine server, lykkedes det hende at udligne til 4-4.

Derefter blev Karen brudt rent, og Kasatkina kunne serve for kampen, som hun vandt på sin første matchbold ved 40-15 til resultatet 6-0, 6-4.
Dermed er Rusland med en afgørende føring på 2-0 klar til lørdagens finale mod vinderen af pulje B.

Fed Cup
Foto: Dansk Tennis Forbund

I doublen blev det danske par med Karen Barritza og Maria Jespersen brudt rent i kampens første serveparti, men Danmark kom på tavlen, da Karens serveparti blev vundet rent.
I Marias næste serveparti blev det til endnu et rent break, som dog straks blev taget tilbage til 2-4.
Et nyt russisk break i Karens serv gav russisk 5-2 føring, hvorefter russerne servede sættet hjem 6-2.

Russerne indledte også 2. sæt med at bryde Marias serveparti trods dansk fordel.
Danmark fik reduceret til 1-2 i Karens serveparti, hvorefter russerne både holdt egen serv og brød danskerne til 4-1 samt igen holdt serv til 5-1.

Danmark forlængede kampen, da der blev reduceret til 2-5 i det næste danske serveparti, men i Potapova’s efterfølgende serveparti havde russerne 2 matchbolde, som dog blev misbrugt med en dobbeltfejl og et fejltræf fra Potapova, men på den 3. matchbold afgjorde Gasparyan kampen med et smash.

Herunder et sammendrag fra alle 3 ovennævnte kampe. Under redigeringen blev Clara Tausons navn indsat i begge singler, men det var selvfølgelig Karen Barritza, som spillede 2. singlen.
Kameramanden nåede først frem, da Clara førte 4-0, men han bør ikke påtage sig ansvaret for, at kampen netop på det tidspunkt begyndte at vippe over til russerens fordel.

Tennisavisen havde efterfølgende først en snak med Clara Tauson, som både var godt tilfreds med at få bekræftet, at hun kan spille et tæt opgør mod en spiller, der har været omkring top 50, og samtidig ærgerlig over at hun ikke fik sikret sig 1. sæt.

Holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen var fuldt ud tilfreds med spillernes indsats, og han var enig i, at Clara især i de første partier fik vist spil af en klasse, som kan bringe hende helt til tops, hvis hun fortsætter sin positive udvikling.
Han var også imponeret af, at Karen i 2. sæt formåede at sætte Verdens no. 14 under pres, men han var godt klar over, at Karen kan spille på et højt niveau.

Maria Jespersen indledte interviewet med at fremhæve indsatsen fra både Clara og Karen i singlerne.
Hun medgav, at hun aldrig tidligere har spillet double mod et par, der har så højt et niveau som de russiske modstandere, og hun betegnede det som sit livs tennismæssige oplevelse, som var iblandet ærgrelse over, at hun ikke selv helt præsterede sit allerbedste.

I det afsluttende interview betegnede Karen Barritza det som en fed oplevelse at spille mod Kasatkina. Hun nød at være på banen, og hun var godt tilfreds med, at hun var i stand til at presse hende i 2. sæt, selvom det var ærgerligt, at hun ikke fik udnytte sine muligheder.

 

Forrige artikelFed Cup: Sverige tog et nyt skridt mod 1. pladsen i pulje B
Næste artikelFed Cup: Livestream fra afsluttende puljekampe fredag
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.