Efter en fejlfri kamp i verdensklasse indskriver Holger Rune sig på listen af 19-årige vindere af Stockholm Open sammen med legenderne John McEnroe og Mats Willander

2022 er ganske vist første gang, at 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune har deltaget i den traditionsrige ATP-turnering Stockholm Open, som første gang blev afviklet i 1969, hvor Nikola Pilić i finalen vandt 6-4, 4-6, 6-2 over Ilie Nästase, og året efter var det det ligeledes 2 af datidens store navne Stan Smith og Arthur Ashe, der var i finalen med førstnævnte som vinder, og han genvandt titlen i 1972, efter at Arthur Ashe havde vundet i 1971, hvilket han gentog  i 1974.

Forinden var Björn Borg snublende tæt på at vinde titlen, som Tom Gorman dog snuppede efter 6-3, 4-6, 7-6(5) i finalen i 1973 – samme år som Kenneth Carlsen blev født – men i 1980 lykkedes det Sveriges største navn til dato at vinde titlen på hjemmebanen, da han vandt 6-3, 6-4 over en anden af datidens helt store navne John McEnroe, der havde vundet titlen i både 1978 og 1979, og amerikaneren vandt desuden titlen i både 1984 og 1985.

Desuden har eksempelvis Boris Becer vundet titlen i 1988, 1990, 1991 og 1994, Stefan Edberg 1986 og 1987 og den nuværende turnerings-direktør Thomas Enqvist 1995, 1996 og 1999.
Den seneste svenske – og skandinaviske – vinder er Thomas Johansson, der vandt titlen i 2000 og 2004, hvilket var året efter, at Holger blev født i 2003.

Holger kender derfor primært disse store navne fra historiebøgerne eller som “hang-arounds” ved de store tennisturneringer, hvorimod vinderen fra 2010, Roger Federer blev  Holgers helt store idol.

Året efter Federers titel i Stockholm var Holger selv blandt tilskuerne, og allerede på det tidspunkt havde Holger store drømme om at blive Verdens bedste tennisspiller, og drømmen om selv en dag at stå som vinder af Stockholm Open skinner igennem i billedet herunder fra 2011, hvor Gaël Monfils vandt finalen 7-5, 3-6, 6-2 over Finlands hidtil største navn Jarkko Nieminen.

Allerede dengang var Holger begyndt at spille tennis, og hans træner fra den spæde begyndelse var såmænd Lars Christensen, der straks fornemmede, at der var tale om en passioneret lille dreng, som desuden var i besiddelse af et helt unikt talent.

Derfor besluttede Lars, at han ville dedikere sig 100 procent til at hjælpe Holger med at indfri de store drømme, da han ikke var i tvivl om, at potentialet var til stede, og det samme var familien indstillet på – ikke mindst mor Aneke Rune, der har fulgt Holger i tykt og tyndt og fungeret som hans manager.

I artiklen herunder fra 2014 fortæller Lars detaljeret om, hvorledes han allerede dengang doserede træningen for Holger, der på det tidspunkt kun var 11 år, men alligevel kunne Holger fremvise et pokalskab, som de fleste vil være pavestolte af efter en hel karriere – incl. 70+.

Danmarks næste store tennisstjerne: Holger og drømmen om Roger Federer

Gennem hele juniorkarrieren har Holger konstant været en af de absolut bedste i sin årgang, hvor han det meste af tiden var no. 1 i årgangen med et utal af titler, herunder U14 EM og som prikken over i’et vinder af French Open som 16-årig i 2019, hvor han desuden vandt junior-slutspillet, og han sluttede juniorkarrieren – 2 år før nødvendigt – på 1. pladsen.

Efterfølgende har Holger måttet sande, at springet fra at være Verdens bedste som junior til at indfri de store drømme er kæmpestort spring fyldt med bump på vejen i form af trælse nederlag undervejs, men alligevel har Holger i raketfart bevæget sig op ad ATP-ranglisten, hvor han indledte 2020-sæsonen udenfor top 1.000.

Trods corona-pause var han ved indgangen til 2021 avanceret til top 500, og i slutningen af 2021 var han kun et mulehår fra top 100, men reelt havde han vist top 100 klasse, idet han var i top 70 på racelisten, hvor fastfrosne point optjent i 2019 og 2020 ikke indgik.

Inden 2022-sæsonen var Holgers målsætning bl.a at vinde en ATP 250 turnering, hvilket blev opnået, da Holger vandt BMW Open – og en splinterny BMW elbil – efter at han få dage før han fyldte 19-år havde taget karrierens hidtil største skalp med sejr over ranglistens no. 3 Alexander Zverev.

ATP 250 München: Ny milepæl for Holger Rune med karrierens første ATP 250 titel

Det næste store skridt mod tinderne blev taget under French Open, hvor Holger nåede kvartfinalen efter sejre over både Denis Shapovalov og Stefanos Tsitispas, inden han blev stoppet af Norges Casper Ruud, og han nærmede sig derved sæson-målet, da han efter French Open var no. 28 på ranglisten.

Dog fulgte en periode men ny bump på vejen i form af tidligere exits i både græssæsonen og de efterfølgende grusturneringer, og indledningen af hardcourt-sæsonen gav ikke helt de forventede resultater, men alligevel bevarede Holger en rangering omkring top 30.

Efter en kvartfinale ved ATP 250 i Metz, fik Holger for alvor genskabt både stabiliteten selvtilliden, som er en afgørende forudsætning for succes mod bundsolide spillere på ATP-touren, da han ved ATP 250 i Sofia spillede sig frem til karrierens 2. ATP 250 finale, hvor Marc-Andrea Huesler (SUI) dog gentog sin sejr over Holger fra Båstad, idet han vandt finalen 6-4, 7-6(8).

Derefter fravalgte Holger at spille turneringer i de næste par uger, hvor der blev ladet op med forberedelser til en sæsonafslutning, hvor Holgers team blev suppleret med Patrick Mouratoglou i de sidste 4 turneringer i træk ved ATP 250 Stockholm, ATP 500  Basel, ATP 1000 Paris samt Next Gen ATP Finals i Milano.

Patrick Mouratoglou coach for Holger Rune resten af året sammen med Lars Christensen

Pausen og forberedelserne havde tydeligvis haft den gavnlige effekt, at Holger var topmotiveret fra turneringens start, og i alle kampene leverede Holger tennis på et konstant højt niveau med ganske få “udfald”, som dog i både kvartfinalen mod Cameron Norrie og semifinalen mod Alex De Minauer bevirkede, at Holger trods et spillemæssigt overtag afgav 1. sæt i begge kampe, men i længden kunne hverken Norrie eller eller De Minauer modstå Holgers tempofyldte aggressive spil, som resulterede i dansk sejr og karrierens 2. ATP 250 finale.

ATP 250 Stockholm: Holger Rune i finale efter topunderholdning og festfyrværkeri mod Alex De Minaur

Som tidligere nævnt havde Holger ved French Open vundet over Stefanos Tsitsipas, der dog alligevel var oplagt favorit til at genvinde titlen ved Stockholm Open, som han vandt i 2018 med finalesejr over Ernests Gulbis 6-4, 6-4 ved sin første optræden i turneringen.

Tsitsipas havde desuden brugt væsentlig færre kræfter på vejen mod finalen, idet han var oversidder i 1. runde, inden han dog blev udfordret i begge sæt i 1/8-finalen, hvor han vandt i 2 uhyre jævnbyrdige tiebreaks 7-5, 14-12 over Maxime Cressy, hvorefter han vandt komfortabelt i 2 sæt over de nordiske håb Mikael Ymer i kvartfinalen og Emil Ruusuvuori i semifinalen, hvorimod Holger i semifinalen måtte slide sig igennem 2 timer og 50 minutters fight i sin semifinale.

Udsigten til at indskrive sig på listen med vindere af den prestigefyldte Stockholm Open kan dog få enhver ambitiøs tennisspiller til at glemme alt om træthed, som må vente til efter kampen, og Holger sprudlede fra kampens start af både energi og kamplyst.

Desuden var Holger 100 procent fokuseret fra start til slut, og han leverede sit allerbedste spil, hvor både server og returneringer fungerede perfekt, og han havde et solidt overtag i de fleste dueller med både sublime vindere og stor sikkerhed og tålmodighed i duellerne.

I hele 1. sæt havde Tsitsipas ikke en eneste break-mulighed mod Holger, der til gengæld fik sin første break-mulighed ved 15-40 i grækerens 2. serveparti, og i 2. forsøg brød Holger serven og fulgte op med en rent serveparti til 3-1, og han lukkede senere sættet til 6-4 i egen serv.

I 2. sæt fortsatte Holger ufortrødent den høje klasse uden tegn på træthed, og han bevarede gennem hele sættet fuld koncentration om opgaven, og ligesom i 1. sæt kom belønningen i grækerens serveparti ved 1-1, hvor Tsitsipas ellers førte 40-0 i egen serv, men Holger fik udlignet til 40-40 efter en følt stop-halvflugtning, som kan genses herunder, efterfulgt af en græsk baghånd i nettet på 2. bolden, og Holger fulgte en dyb servereturnering op ved at presse Tsitsipas til en fejl, som betød dansk break-mulighed, som blev eksekveret med en ny skarp servereturnering, som fremprovokerede græsk fejl.

I grækerens næste serveparti, havde Holger igen break-mulighed, som formentlig endegyldigt havde afgjort kampen med dobbelt break, men Tsitsipas reddede sit serveparti, og der blev pludselig ny spænding om udfaldet, da Holger ved 30-15 forsøgte en stopbold, som ikke kom over netkanten, og en efterfølgende skarp græsk returnering fremprovokerede en fejl på 2. bolden og dermed havde grækeren sin første – og eneste – break-mulighed i hele kampen.

Holger udviste dog det fornødne mod, da han pressede Tsitsipas og fulgte med frem til nettet, hvor han lod bolden passere, selvom den viste sig at være mistænkelig tæt på sidelinjen, men bolden var en anelse ude, og i den næste duel blev Tsitsipas igen presset til en fejl, som udløste et begejstrings-brøl fra Holger, men Tsitsipas forlængede partiet med en perfekt stopbold, som holdt ham inde i partiet.

Der blev dog fortsat ikke lettet på speederen, da Holger efter en kort slagudveksling afgjorde det næste point med en vinder fra baghånden, og han afsluttede partiet til 4-2 med et es.

Partiet var det tætteste, som Tsitsipas kom på et comeback i kampen, og ved stillingen 5-4 blev der ikke rystet på hånden, da Holger på sin første matchbold ved 40-15 fremprovokerede en græsk fejl, som sikrede Holger sejren 6-4, 6-4.

De svenske arrangører var så begejstrede over Holgers præstation, at de ikke kunne få nok af at vise matchbolden.

Derved blev Holger den første danske vinder nogensinde af Stockholm Open, og udover at få sit navn på den lange liste af legendariske vindere af turneringen, blev det desuden fremhævet, at han indskrev sig på en unik liste med spillere, der allerede i en alder af 19 år har vundet titlen, hvilket udover Holger bl.a. er tilfældet for John McEnroe (1978) og Mats Willander (1983),

Der var blandt både danske og internationale kommentatorer bred enighed om, at Holger i fremtiden vil være med til at dominere verdenstoppen i tennis, hvor den jævnaldrende Carlos Alcaraz allerede som 19-årig vandt US Open og satte sig på 1. pladsen.

Blandt de spillere, der ligeledes forventes at præge tennistoppen i fremtiden, har både Felix Auger-Aliassime og Lorenzo Musetti været nævnt, og det er tankevækkende, at det netop er Holger, Musetti og Auger-Aliassime, der er løbet med titlerne ved den forløbne uges ATP 250 titler i henholdsvis Stockholm, Palermo og Antwerpen.

I den kommende uge deltager alle de 3 nævnte samt Alcaraz ved ATP 500 turneringen Swiss Indoors Basel, hvor Holger i 1. runde igen møder Alex De Minauer, der er seedet 7 i turneringen.

Selvom Holger vandt over australieren i semifinalen, er De Minauer svag favorit hos bookmakerne, der formentlig ikke forventer, at Holger kan fortsætte på samme niveau 2 uger i træk.
Dog får Holger hviledag både mandag og tirsdag med mulighed for at restituere og genoplade batterierne, inden de mødes på onsdag, og Holgers motivation vil formentlig fortsat være helt i top, da et af hans erklærede sæsonmål også er at vinde en ATP 500 titel i 2022, og turneringen i Basel er sidste mulighed for at indfri dette mål.

Der er allerede sat flueben – endda 2 – ved det første mål, som var at vinde en ATP 250 titel, og det næste mål om at nå top 25 er også opnået, da Holger på den nye rangliste er no. 25 på ranglisten, men det kræver formentlig yderligere en sejr eller to, hvis Holger også er i top 25 ved årets udgang.

Turneringen i Basel kan følges på TV 2 Sport X og Play samt Tennistv, og 1. seedede Alcaraz har netop spillet sig videre til 2. runde, efter at han var på nederlagets rand mod 20-årige no. 45 Jack Draper (GBR), der vandt 1. sæt og førte 5-4 i 3. sæt, inden Alcaraz til sidst vandt 4-6, 6-2, 7-5.

Forrige artikelATP 250 Stockholm: Holger Rune i finale efter topunderholdning og festfyrværkeri mod Alex De Minaur
Næste artikelTurneringer uge 43: Clara Tauson starter på en frisk på ITF-touren. Holger Rune møder atter Alex De Minauer i Basel
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.