Holger Rune indfriede sæsonens første karrieremål med sin første ATP 250 titel, som blev belønnet med både lederhosen og en splinterny BMW

Da Tennisavisen i 2015 forberedte nedenstående portræt af Holger Vitus Nødskov Rune, havde han allerede som 11-årig vundet så mange pokaler, at der ikke var plads til dem alle i pokalskabet.

Danmarks næste store tennisstjerne: Holger og drømmen om Roger Federer

Allerede dengang lagde Holger ikke skjul på sine ambitioner om at blive Verdens bedste tennisspiller, og både familien og hans træner siden 6-års alderen, Lars Christensen troede så meget på, at drømmen var realistisk, at Lars har viet sin trænergerning til at sikre, at Holger kunne udvikle sig som tennisspiller med et professionelt setup, som hele tiden blev afstemt efter de udviklingstrin, som Holger befandt sig på.

Gennem hele juniortiden har Holger markeret sig som en af allerbedste i sin årgang (2003), og pokalsamlingen er vokset i et støt tempo med en række fornemme titler, bl.a. U14 Europamester, French Open Junior vinder som 16-årig i 2019, hvor han desuden vandt Junior Masters slutspillet og sluttede som no. 1 på junior-ranglisten, selvom han konkurrerede mod 2 ældre årgange.

Holgers mål er fortsat at blive Verdens bedste tennisspiller, men på vejen til at opfylde målet, har der været sat nogle delmål, som Holger hidtil har været i stand til at indfri, selvom der både i juniortiden og som professionel har været perioder, hvor Holger har oplevet modgang, især når nye delmål blev udstukket.

Ved overgangen fra både U12 til U14 og til U16 skulle Holger vænne sig til et højere niveau, inden han igen blev den bedste i kategorien, og da han fuldt ud koncentrerede sig om at begå sig som professionel, blev forskellen mellem at være den bedste som junior og en habil spiller på proff-touren åbenbaret, og selvom Holger tennismæssigt var fuldt ud på højde med de fleste modstandere, blev det alligevel til en række nederlag mod spillere, der var bundsolide og gav få gratis point væk.

M25 Klosters: Første professionelle titel sikret efter disciplineret indsats af Holger Rune

Nye delmål blev nået, da Holger efter Corona-pausen i 2020 vandt sin første M25 titel under ITF Men’s World Tennis Tour (Futures) i Klosters i Schweiz, og samme år vandt han desuden M15 titler i Valldoreix og Antalya, hvorved han i starten af 2021 var i top 500.
Alligevel satte han som delmål at slutte året i top 100, og et andet delmål var at vinde den første ATP Challenger titel, hvilket lykkedes, da Holger i starten af juni 2021 vandt Challenger 80 i Biella i Italien, og senere fulgte yderligere 3 Challenger titler efter, hvorved Holger sluttede året som no. 103 på ATP ranglisten.

Challenger Biella 7: Holger Rune indfrier delmål for sæsonen med første ATP Challenger titel

Derved var top 100 delmålet ikke helt opfyldt, hvilket dog udelukkende skyldes, at mange spillere foran stadig havde indefrosne ranglistepoint fra både 2019 og 2020.
På racelisten som udelukkende omfatter resultater fra 2021, var Holger i top 70, så reelt kunne Holger betragte delmålet som indfriet.

Forud for 2022 sæsonen blev sat nye delmål om at at vinde en ATP 250 titel og slutte sæsonen i top 25, og det første af disse delmål blev indfriet, da en forrygende uge i München sluttede med, at Holger vandt sin første ATP 250 titel ved BMW Open by American Express i München, hvor vinderen både optjener 250 point til ranglisen og modtager en præmiesum på ca. 600.000 Dkr., og oveni hatten følger både et par lederhosen og en splinterny 100 procent elektrisk BMW, der på 3 sekunder kan accelerere til 100 km./t.

Inden turneringen, hvor Holger modtog et wildcard, havde han efter en besværlig start på 2022-sæsonen med flere tidlige exits i de seneste turneringer vist spillemæssige takter, som kunne tyde på, at Holger kan bide skeer med de allerbedste, og især i 2. runde mod Alexander Zverev og i kvartfinalen mod Emil Ruusuvouri viste Holger storspil af meget høj klasse, og derfor var han af bookmakerne favorit til at sikre titlen, inden han i finalen mødte 28. årige Botic Van De Zandschulp (NED), der tidligere på ugen havde sendt 2. seedede Casper Ruud ud af turneringen i 2 sæt, og i semifinalen vandt han efter næsten 3 timers indædt kamp 2-6, 7-6(4), 6-4 over Miomir Kecmanovic (BEL).

ATP 250 München: Holger favorit til sin første titel – og BMW

Det blev dog hurtigt klart, at Holger kunne få problemer mod hollænderen, og han erkendte bagefter, at han var meget nervøs i starten, og da de danske stopbolde i starten konsekvent blev straffet, og fejlprocenten var højere end i de tidligere kampe, var det hollænderen, der kom bedst fra start, da han med et tidligt break førte 2-0.

Holger brød dog straks tilbage med et rent break, men Holger havde fortsat problemer med at få spillet til at fungere, da han blev brudt til 1-3 efter 15-40, og hollænderen vandt derefter sit serveparti rent til 4-1, inden Holger omsider holdt serv til 4-2 efter 40-15.

I det næste hollandske parti førte Van De Zandschulp 30-0, da han først fulgte sin 1. serv op med en direkte vinder på 2. bolden, og Holger efter en slagudveksling ramte netkanten, så bolden ramte udenfor.
Holger var derefter presset dybt i baghånden, men en listig cross baghånd i fødderne, tvang hollænderen til en defensiv flugtning, som Holger nemt kunne slå forbi ved nettet, og det blev 30-30 efter tjek af et boldmærke bag Holgers baglinje.

En hollandsk stopbold, der havnede i nettet, gav Holger den første mulighed for at bryde tilbage, men hollænderen afmonterede muligheden med en tung forhånd, som Holger ikke kunne returnere.
I den næste duel byggede Holger tålmodigt spillet op, indtil han efter en kort bold pressede modstanderen til en fejl og endnu en break-mulighed, som blev afværget, da et dansk forsøg på at lægge en cross baghånd i fødderne havnede i nettet.

I en efterfølgende cross slagudveksling i baghånden, lagde hollænderen pludselig en perfekt stopbold, som Holger ikke havde chance for at nå, men i den næste slagudveksling blev hollænderen presset rundt i hjørnerne, og han blev til sidst presset til fejl.
Derefter fik Holger en ny break-mulighed efter en hollandsk fejl på 2. bolden, men muligheden blev afværget, da et forsøg på at lægge bolden i fødderne på modstanderen ved nettet blev afværget med en kort flugtning, som blev fulgt op med en vinder ved nettet.

Hollænderen havde derefter igen en mulighed til 5-3 efter en ny vinder ved nettet, men Holger afværgede muligheden, da han nåede frem til en stopbold og lagde en vinder på tværs af banen.
En hollandsk fejl efter en kort duel gav Holger den 4. break-mulighed, som blev udnyttet, da Holger igen nåede frem til en stopbold, som han lagde longline og fremtvang hollandsk fejl, som bragte Holger helt tilbage i sættet på et tidspunkt, hvor spillet for alvor var begyndt at fungere, så der ikke blev givet flere gratis point til hollænderen.

Det opslidende “psykologiske” 7. parti, som varede 11 minutter, havde tilsyneladende medført, at Van De Zandschulp fik problemer, idet han havde tilkaldt fysioterapeaut, og efterfølgende blev han behandlet udenfor banen, og han var først tilbage efter ca. et kvarter, hvor spillerne varmede op igen, inden spillet omsider kunne genoptages.

Efter blot 4 bolde førte Holger 40-15 i egen serv, da hollænderen indså, at han ikke var i stand til at gennemføre kampen, og dermed vandt Holger titlen ved stillingen 3-4, 40-15, og derfor var der ikke nogen jubelscene, da titlen blev en realitet.

Der kan dog ikke sættes spørgsmål ved, hvorvidt sejren var fortjent, da Holger ikke kan bebrejdes, at modstanderen ikke kunne fortsætte, og i betragtning af præstationen gennem hele turneringen, var Holgers titel – og BMW – fuldt fortjent.

Den seneste danske vinder af en ATP titel, Kenneth Carlsen forudser, at titlen blot er den første af mange.

Titlen indbringer 250 point til ranglisten, hvor Holger mandag avancerer 25 pladser til no. 45 med pil opad, og Holger tog derved et kæmpeskridt mod opfyldelsen af top 25 delmålet.

Den nye rangering ændrer ikke ved, at Holger om en uge skal spille kvalifikation til ATP 1000 i Rom, men da seedningen forventes at være baseret på den nye rangliste, bliver Holger blandt de 7 topseedede i kvalifikationen.

Ugen efter Rom er Holger tilmeldt ATP 250 i Lyon, hvor Holger er no. 2 på Alternate-listen, og derfor forventes han at være direkte i hovedturneringen, hvor han muligvis kan opnå en 5-8. seedning.

Holger vil uden tvivl stadig være fyldt med selvtillid, når han stiller op i Rom, og hvis han kvalificerer sig til hovedturneringen og derefter når kvartfinalen, er en seedning som 25-32 ved French Open formentlig inden for rækkevidde.

Rangeringen giver desuden langt mere fleksible muligheder for at tilrettelægge en optimal turneringsplan, da Holger ikke vil være ligeså afhængig af, om rangeringen rækker til at få adgang til de turneringer, som passer bedst ind i planlægningen.

Stort tillykke til både Holger og hans trofaste støtter Lars Christensen og mor Aneke, der begge har været ved Holgers side på rejsen mod toppen.

Forrige artikelATP 250 München: Holger favorit til sin første titel – og BMW
Næste artikelTurneringer uge 18: Muligt spansk tronskifte dagen efter Carlos Alcaraz fylder 19
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.