Dansk power fra Holger Rune sikrede efter knap 3 timers fight sejr over bundsolide Alex De Minaur i en semifinale med spænding, fight og udsving mellem sublim verdensklasse og kostbare fejl

Både ved ATP 250 i Sofia – med en finaleplads – og i denne uge ved Stockholm Open har 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune leveret tennis på et så stabilt højt niveau, at der al mulig grund til at tro på, at han fortsætter sin kurs mod verdenstoppen.

Senest i kvartfinalen mod Cameron Norrie, der 3 gange tidligere i år har vundet tætte indbyrdes opgør, fik Holger vendt et truende nyt nederlag til sejr efter et ærgerligt tabt 1. sæt, hvor Holger ellers havde haft et overtag.

ATP 250 Stockholm: Rune og Ruusuvouro sørgede for nordisk repræsentation i semifinalerne

Fælles for alle spillere foran Holgers 27. plads på ranglisten er, at rundt regnet 12 pr. dusin er så bundsolide, at selv de mindste udfald i koncentrationen ofte medfører break til modstanderne, og derfor har der i en periode været ekstra fokus på serven, som er markant forbedret og har skaffet mange sikre servepartier.

Desuden er servereturneringerne blevet stadig mere stabile, hvorved chancen er større for at udnytte Holgers power, når han får kvalificerede returneringerne i spil og samtidig bevarer en position tæt ved baglinjen og tager tiden fra modstanderen ved at møde bolden tidligt.

Endvidere har Holger en formidabel evne til at finde sprækkerne, når han er allermest under pres, og netop den evne blev demonstreret i den allerførste duel i semifinalen mod 23-årige Alex De Minauer, der er no. 23 på ATP-ranglisten få pladser foran Holger.
Australieren fulgte en velplaceret 1. serv op med en longline forhånd, som Holger med en cross baghånd returnerede lavt over nettet, hvor De Minaur ikke formåede at afgøre bolden, selvom flugtningen blev placeret modsat, men Holger nåede på tværs og passerede modstanderen med en longline vinder, som udløste jubel fra publikum.

Dermed var kampen i gang og stilen langt til knap 3 timers topunderholdning, hvor det gennemgående mønster var, at Holger i perioder spillede på et ekstremt højt niveau med et festfyrværkeri af vindere, men til tider også med et antal store fejl, når fokus ikke blev fastholdt, hvorimod De Minaur gennem det meste af kampen var bundsolid og returnerede danske “kanonkugler”, som havde været rene vindere mod de fleste.

En longline vinder fra Holgers forhånd ved 40-30 forhindrede, at De Minauer vandt sit indledende serveparti, idet australieren derefter sendte Holgers servereturnering i nettet, og på break-bolden satte Holger efter en slagudveksling turboen til og pressede modstanderen til en fejl, som sikrede Holger en drømmestart med et tidligt break.

I det første point i Holgers serv blev De Minaur igen presset i bund, men han vandt alligevel pointet efter en kæmpe afbrænder på et smash fra Holger, der efter udligning til 15-15 blev lidt for passiv i den næste duel, hvor De Minauer tog initiativet og fremtvang fejl til 15-30, og presset blev ikke mindre efter en dansk dobbeltfejl til 15-40.
Begge break-muligheder blev dog afværget på fornem vis, og Holger havde igen et solidt overtag i næste duel, hvor De Minauer fortsat sendte alt tilbage, hvilket blev belønnet af en dansk fejl ved nettet, og en ny dansk fejl – trods overtag – betød at De Minauer som følge af 4 større danske fejl var tilbage i sættet.

Holger havde derefter igen break-muligheder i australierens næste serveparti ved 15-40, men igen udnyttede De Minauer, at Holger blev for passiv, da han med et fremstød til nettet pressede Holger til en fejl, og han fulgte desuden en velplaceret 1. serv op med en vinder ved nettet til 40-40.
En australsk fejl gav dog Holger en ny break-mulighed, men De Minauer havde initiativet gennem hele næste duel, som sluttede med dansk fejl, hvorefter Holger fik overtaget i den næste duel, hvor en dansk vinder gav endnu en break-mulighed, der dog blev misbrugt, da Holger efter en slagudveksling sendte et forsøg på en vinder med baghånden for lang, og derved slap De Minauer med skrækken og vandt partiet.

Begge vandt derefter deres servepartier uden at være i alvorlige problemer, men da Holger servede for at blive i sættet ved 4-5, bevirkede et fejltræf ved 30-30, at De Minaur fik sætbold, hvor Holger efter en slagudveksling tog initiativet og fulgte op ved nettet, hvor han sendte bolden i nettet og indkasserede en advarsel for en efterfølgende “ball-abuse” forårsaget af frustrationen over at have tabt sættet, som Holger med rette kunne føle, at han selv havde haft sine muligheder for at vinde.

Starten på 2. sæt blev en gentagelse, idet Holger igen fik en drømmestart, da han brød rent til 1-0, men efter en heldig netruller og en mislykket dansk stopbold samt en fejl ved nettet brød De Minauer straks tilbage med et rent parti.

Det begyndte at se sort ud for Holger, da han blev brudt til 1-3 i sit næste serveparti, hvor manglende koncentration medførte flere store fejl, men efter dette udfald genfandt Holger fuldt fokus med højere tempo, og han havde desuden marginalerne med sig med en vinder på det yderste af linjen til 15-40, og på den 2. break-mulighed blev De Minauer fanget i fødderne ved nettet, hvorved Holger var helt tilbage i sættet.

I australierens næste – psykologiske syvende – serveparti, som blev kampens længste, vandt Holger ovenstående point, hvor han havde tid til at samle sin ketsjer op, og han havde endvidere 2 break-muligheder, som dog ikke blev udnyttet, men Holger lod ikke ærgrelsen herover påvirke i det næste danske serveparti, som blev vundet rent.

Ved stillingen 4-5 30-30 i Holgers serveparti var De Minauer blot 2 point fra sejren, men Holger holdt hovedet koldt, og koncentrerede sig udelukkende om det næste point i stedet for at lade sig stresse af stillingen, og han udlignede derved til 5-5, hvor Holger igen havde 2 break-muligheder, som heller ikke blev udnyttet, men igen holdt han hovedet koldt i egen serv, som blev vundet ved 40-15.

I den afgørende tiebreak førte De Minauer 1-0, men da Holger derefter vandt 7 point i træk, sikrede han sig, at kampen skulle afgøres i 3. sæt, hvor Holger bragte sig på sejrskurs, da han vandt sit eget serveparti ved 40-30 og derefter brød australierens serv til 2-0 efter et sandt bombardement, som De Minaur ikke kunne modstå i længden, og han afsluttede partiet ved nettet med en flugtning i en position, hvor han flere gange tidligere i kampen havde sendt bolden i nettet.

Selvom Holger i den periode af kampen havde momentum og spillede på ekstremt højt niveau, skal der mod en så boldsikker spiller som De Minauer meget lidt til, inden han er tilbage i kampen, og det var præcis, hvad der skete, da australieren efter hjælp fra netkanten fik tid og plads til at sende en baghånd forbi Holger til 15-30, og da Holger i den næste sendte en satset baghånd i nettet, var han pludselig nede med 2 break-bolde, som han dog afværgede med en fremprovokeret australsk fejl og et efterfølgende es på en om-serv, fordi der efter 2. serven pludselig trillede en bold ind på banen.
En fejl på 2. bolden efter en perfekt serv gav De Minauer en ny break-mulighed, og en dansk fejl i den efterfølgende duel lukkede australieren helt tilbage i kampen ved 3-4.

Ved stillingen 5-5 satte Holger en 40-0 føring over styr, men han vandt alligevel partiet, da en serv-flugtning med hjælp fra en netruller samt en fremprovokeret fejl efter en aggressiv forhånd afgjorde partiet, hvorefter De Minauer i sit næste serveparti kom under pres, da en satset forhånd blev for lang til 0-15, og presset steg yderligere efter en dobbeltfejl til 15-30.
Efter en længere slagudveksling, hvor begge forsøgte at få overtaget, rykkede De Minauer frem til nettet, hvor Holger pressede ham til en fejl med en bold lavt over nettet, hvorved Holger havde 2 matchbolde.
På den første matchbold satte Holger en dyb returnering, som pressede De Minauer til en kort returnering, men Holger forivrede sig en smule og sendte den oplagte vindermulighed for langt, men på den næste matchbold sendte De Minauer efter en slagudveksling bolden en anelse udenfor linjen, og kort efter bekræftede Hawkeye, at Holger vandt kampen 4-6, 7-6(1), 7-5 efter 2 tim. 50 min. til stor hyldest fra publikum, som værdsatte en velspillet og spændende fight.

Dermed er Holger for 2. uge i træk klar til en ATP 250 finale, hvor Holger næppe vil være favorit, selvom han tidligere har vundet over 1. seedede Stefanos Tsitsipas, der lørdag aften vandt overbevisende 6-2, 6-2 i den anden semifinale over Emil Ruusuvouri (FIN).

Finalen kan følges på TV 2 Sport X og SVT 1 søndag kl. 1530.

 

 

Forrige artikelATP 250 Stockholm: Rune og Ruusuvouro sørgede for nordisk repræsentation i semifinalerne
Næste artikelATP 250 Stockholm: Holger Rune blandt legender som vinder af den traditionsrige Stockholm Open
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.