Danmarks næste store tennisstjerne kan meget vel hedde Holger Rune. Den 11-årige HIK-spiller har vist et helt særligt talent for spillet, som han kombinerer med en ualmindelig træningsiver.

Holger Vitus Nødskov Rune har sammen med Elmer Møller og Arthur Leonhard Linck vist, at Danmark er bedste europæiske tennis nation i U12, da de i februar i suveræn stil blev Europamestre.

Allerede omkring nytår havde de talentfulde drenge vist stor styrke da i turneringen 26ème OPEN DES 10-12 i BOULOGNE-BILLANCOURT havde de to 11-årige, Holger Vitus Nødskov Rune fra HIK og Elmer Møller fra Aarhus 1900, begge spillet sig frem til finalen uden at afgive sæt undervejs, hvorefter Holger i en meget jævnbyrdig finale vandt 6-4, 7-5 over Elmer. Efterfølgende vandt de sammen finalen i double.

Danmark Europamestre i U12 rækken

Ved junior EM for hold, var Danmark i U12 repræsenteret af Holger og Elmer samt Arthur Leonhard Linck fra KB, og juniorlandstræner Jens Anker Buus Andersen var med som coach for drengene.

Det førnævnte resultat gav optimistiske forhåbninger om, at Danmark kunne gøre sig gældende i U12 rækken, og forhåbentlig være i stand til at gå videre fra kvalifikationen til selve finalestævnet.

Disse forventninger blev til fulde indfriet, da det ved kvalifikationen i Istanbul blev til lutter 3-0 sejre – først over Bulgarien i den indledende runde, derefter i semifinalen over Rumænien og endelig i finalen over England.

Holger og Elmer spillede alle singlerne, hvor de fleste kampe blev vundet med overbevisende cifre – herunder flere sæt med 6-0. Kun et enkelt sæt blev afgivet i single undervejs, og eneste tabte sæt i double var i en tiebreak, da Elmer og Arthur vandt 6-3, 6-7(2), 6-1 mod Rumænien.

Med disse suveræne sejre var der også basis for at tro på et godt resultat ved selve finalestævnet, som blev afviklet i Tjekkiet omkring midten af februar, og endnu en gang blev forventningerne til fulde indfriet, da Danmark først vandt 3-0 over Polen, og i semifinalen sikrede de med 2-0 føring efter singlerne finalepladsen med 2-1 sejr over Tjekkiet.

I finalen blev det til et nyt opgør mod England, som Danmark som nævnt havde besejret i finalen ved kvalifikationen, og med sejr i begge singler blev titlen som Europamestre sikret, og doublen blev derfor ikke spillet.

Tennisspilleren Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Sportsfotograf.com.

Roger Federer har overtaget Rafael Nadals rolle som Holgers idol

Tennisavisen har efterfølgende været i kontakt med Holger i forbindelse med hans træning i HIK, hvor det også blev til en snak med hans træner Lars Christensen og moderen Aneke Rune, og Holger lægger ikke skjul på, hvad hans personlige ambitioner er som tennisspiller

“Jeg vil være Verdens bedste tennisspiller”, siger Holger uden at blinke med øjnene

Hans helt store forbillede er Roger Federer, som i Holgers (og mange andres) øjne er den største tennisspiller nogensinde, og Holger er meget inspireret af Federers spillestil, som han forsøger at indføre i sit eget spil.

Oprindelig var det store idol Rafael Nadal, da Holger som 6-årig startede med at spille skumtennis, og han havde plakater med Nadal hængende overalt derhjemme på værelset.

Meget tidligt i sin tennis-tilværelse fandt den meget ambitiøse Holger dog ud af, at Nadal ikke var det rette forbillede for ham, da Holger – efter at været blevet nummer 2 ved et skumtennis-stævne – grædende nægtede at modtage sin pokal, og han gik direkte hjem på sit værelse og rev alle plakater med Nadal, som dengang var nummer 2 på ATP-ranglisten, ned – og udbrød

[quote_box_center]”Nummer 2 er noget lort !! – Jeg skal aldrig være nummer 2 igen. Hæng nummer 1 op på mit værelse. Jeg skal være nummer 1 !!”[/quote_box_center]

Siden da har Roger Federer været Holgers altoverskyggende idol, hvilket mor Aneke er ganske godt tilfreds med, da Federer på grund af sit elegante spil og hans sympatiske fremtoning er det perfekte forbillede.

Holger har også set op til nogle af de danske spillere, hvor det i starten især var hans 2 år ældre klubkammerat Sebastian Grundtvig, der tidligere som U12 spiller var dominerende.

Mens Tennisavisen besøgte Holger i HIK, var Sebastian i fuld gang med træning på en af de andre baner sammen med Tine Scheuer-Larsen, som derefter fortsatte med et andet af klubbens store talenter Hannah Viller Møller, der ligesom Sebastian er blandt Danmarks bedste i U14. Tine er sikker på, at begge ligesom Holger har en spændende tennisfremtid foran sig.

Holger nævnte også Benjamin Hannestad, Christian Sigsgaard, Philip Hjorth og Patrick Kristensen som eksempler på danske spillere, der har imponeret ham.

De ældre juniorer har altid været flinke til at acceptere, at Holger færdes blandt dem.

Fra Holger var helt lille og med sin søster ude til turneringer, satte han sig ofte foran banen, hvor hans forbilleder spillede, og så deres kampe fra start til slut.

Holger var vildt imponeret, da Christian Sigsgaard under en kamp i Gentofte henvendte sig til ham og udtalte: “Nu laver jeg et serve-es, Holger!”, hvorefter han også gjorde det.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Aneke Rune

Opbakning fra træner, klub, forældre, skole til forfølgelse af drømmen

Hvis Holger kunne bestemme alting selv, ville han formentlig tilbringe alle sine vågne timer på tennisbanen, da tennis er hans altoverskyggende passion, og han opfatter det næsten som en straf, når han er “tvunget” til at blive væk fra tennisbanen en hel dag.

Holger passer dog også sin skole, men han forsøger at udnytte enhver mulighed for at tilbringe nogle timer på tennisbanen sammen med træner Lars Christensen, som er 100 procent indstillet på at hjælpe med at udvikle Holger som tennisspiller.

Ofte når der er mulighed for at finde et hul i skoleskemaet, udnyttes det til at få et par timer på tennisbanen sammen med Lars. Skolen har udvist stor fleksibilitet, så Holger kan få mest mulig tid til tennis, uden at det går ud over skolegangen, og derved bliver det til et pænt antal timers tennis hver uge.

Forældrene bakker også fuldt ud op om Holgers dedikation for tennis, hvilket er en forudsætning for, at det overhovedet kan lade sig gøre. Aneke Rune beskriver det således:

[quote_box_center]”Holger vil være verdens bedste tennisspiller. Og jeg er vild med hans motivation. Jo, han elsker at vinde og hader at tabe, men hans største drive er, at han simpelthen elsker at spille tennis, og jeg nyder hans begejstring og besættelse, som man vel nærmest kan kalde det.

Han er dybt passioneret omkring sin tennis, og han er vanvittig forfængelig og perfektionistisk i alt, hvad han gør på banen.

Og heldigt for Holger har han en træner, der mærker hans passion og forstår at arbejde hamrende seriøst med ham.”[/quote_box_center]

Der er også fuld opbakning til Holger fra klubben, hvor cheftræner Morten Christensen både sørger for at booke baner og i øvrigt udarbejder et træningsprogram, som sikrer Holger den træning, som han har brug for.

Aneke udtrykker det således:

[quote_box_center]”Det er ikke uvæsentligt for at lykkes med sin tennis, at man også har seriøs opbakning fra klubben – og ikke mindst klubchefen. Det er bestemt ikke selvfølgeligt, og Morten har altid udvist stor fleksibilitet over for os.”[/quote_box_center]

Holgers 16-årige storesøster Alma er også en dygtig tennisspiller, der har været blandt de bedste i sin årgang herhjemme, men hun har ikke de samme tennismæssige ambitioner som Holger, da hun i stedet har valgt at prioritere skole og uddannelse, og derfor er det vigtigere for hende at prioritere skolearbejdet, hvor hun ikke er uvant med topkarakterer.

Heller ikke på det område mangler opbakningen hjemmefra:

[quote_box_center]”Jeg har altid bakket begge vore børn op i deres drømme, for jeg tror selv på, at hvis passionen er stærk nok for noget, og de forstår at arbejde for deres mål, så vil de lykkes med det, de sætter sig for”[/quote_box_center]

Alma vil ikke afvise, at hun igen vil forsøge at gøre sig gældende blandt de bedste herhjemme, men det bliver næppe med de samme ambitioner, som hendes lillebror lægger for dagen.

Tennisspilleren Holger Noedskov Rune.
Foto: Sportsfotograf.com.

Holger og Elmer gode venner og konkurrenter, som kan løfte hinanden

Både Holger og Elmer har gennem deres resultater demonstreret, at de begge hører til blandt de absolut bedste U12 spillere i Europa.

Elmer bor ofte hos Holger, når han deltager i turneringer i hovedstadsområdet, og de 2 drenge er gode kammerater, selvom de på banen er benhårde konkurrenter, som ikke har lyst til at tabe, når de spiller mod hinanden.

Holger mener, at han selv fører 7-4 i indbyrdes opgør mod Elmer, som af Lars beskrives som en rigtig dygtig kontra-spiller, der holder en masse bolde i banen, hvor Holgers spillestil er mere offensivt orienteret.

Begge er meget ambitiøse, og Lars er ikke i tvivl om, at deres indbyrdes konkurrence vil være med til at sikre, at de kan løfte niveauet hos hinanden.

Lars påpeger også vigtigheden af, at Holger ikke lader sig begrænse af, at han er rimelig suveræn sammenlignet med de fleste jævnaldrende, som han møder i U12 turneringer, og derfor får han også lov at prøve kræfter mod U14 spillere, hvor han ikke kan forvente at vinde hver gang.

Det er som regel i de kampe, hvor man taber, at man kan indhøste de bedste erfaringer, som man kan få gavn af fremover.

Holger Vitus Nødskov Rune og Elmer Møller
Foto: Aneke Rune

Holger kan måske være inspiration for andre med store drømme

Formålet med denne artikel er på ingen måde et forsøg på at sætte Holger op på en piedestal som en kommende verdensstjerne, men Holgers flotte præstationer og hans dedikerede tilgang til sin sport, som han er passioneret af og brænder 100 procent for, fortjener at få omtale.

Måske kan hans tilgang til sporten og omgivelsernes opbakning være med til at inspirere andre med lignende ambitioner.

Holgers træner, Lars Christensen lægger vægt på, at træningen handler om kvalitet, og at kvantitet er en progressiv konsekvens af kvalitet i ethvert træningspas. Her fortæller han om sit arbejde med Holger:

[quote_box_center]”Jeg begyndte at træne med Holger i vintersæsonen 2009. Han var 6 år, og havde spillet en enkelt sommersæson på tennisskolen i den klub, hvor jeg på daværende tidspunkt var cheftræner.

Han var en lidt stille dreng til at starte med – jeg tror der gik et halvt år før jeg hørte ham sige andet end ja og nej – men jeg bemærkede meget hurtigt, at han var usædvanligt passioneret omkring sin tennis.

Han missede aldrig en træning og han kampsvedte fra træningen startede til den sluttede, og vigtigst af alt så oplevede jeg en dreng, der bare ville lære de ting, som vi arbejdede med til perfektion”[/quote_box_center]

Træningen af de små var opbygget med læringstemaer fra uge til uge og med udviklingsplaner over indesæson som udesæson, og de spillere der trænede flere gange om ugen blev således præsenteret for hvert emne flere gange.

[quote_box_center]”Med Holger kunne jeg være sikker på, at de ting jeg havde undervist i om mandagen, dem beherskede han om onsdagen når han kom til træning igen, og jeg kunne bygge ovenpå det allerede indlærte.

Han øvede sig simpelthen hjemme på stuegulvet med skyggetennis. På den måde blev han meget hurtigt dygtigere end sine jævnaldrende, og jeg måtte flytte ham til hold med ældre og dygtigere spillere.”[/quote_box_center]

Fra 7-års alderen trænede Holger ca. 3½ time om ugen foruden 1 times fysisk træning, men derudover trænede han mange ekstra timer sammen med sin søster, Alma.

[quote_box_center]”Hver gang han havde fået en times træning med mig i klubregi, trænede han selv to timer oveni, plus han spillede en del skumturneringer. På den måde spillede han i alt 563 timers tennis i 2010″[/quote_box_center]

Træningsmængden blev gradvist øget til 6½ timers træning om ugen, da han var 8 år, og med 2 timers selvtræning efter hver træningstime nåede Holger op på 900 timers tennis årligt.

[quote_box_center]”Denne udvikling er fortsat, og i dag træner Holger 2-3 timer om dagen. Det der har været kendetegnende for hele den træningsmæssige udvikling af Holger, har været en perfektionistisk tilgang til det at beherske teknikken ned til allermindste detalje, samt at kvaliteten skulle være i top i enhver træning og i enhver øvelse.”[/quote_box_center]

Lars stiller store krav til Holger i træningen og i enhver øvelse, men de er altid klart definerede og afpasset efter hans formåen, så de altid er mulige at indfri, forudsat Holger yder sit bedste fra start til slut.

Holger stiller også selv kæmpestore krav og har store forventninger til sit spil.

[quote_box_center]

“Denne cocktail kan af og til blive problematisk, for Holger er barn og spiller og forventer kontant afregning i form af håndgribelige resultater – så som ramte målfelter, eller tider der er bedre end det han har præsteret før, eller naturligvis sejre.

Hvor jeg som træner hele tiden ser fremad og i al mit arbejde forsøger at bringe ham et skridt ad gangen op af udviklingsstigen – og dette arbejde indebærer at turde give slip, dvæle ved en detalje, lave øvelser der er hårde fysisk og mentalt, fejle, og af og til tabe.

Da Holger (heldigvis) hader at tabe eller præstere dårligere end hvad han selv forventer, så slår det indimellem gnister imellem træner og elev, men der er en grundlæggende respekt og dedikation fra begges side, så når dagen er omme er Lars verdens bedste træner og Holger verdens bedste elev.”

[/quote_box_center]

En dyr drøm

Forældrenes opbakning en nødvendig forudsætning for at drømmen kan forfølges.

Uden opbakning fra forældrene er det formentlig umuligt at forfølge så stor en drøm, da hverken Dansk Tennis Forbund eller klubberne har mulighed for at ofre de resurser, som er en forudsætning for, at vore talenter kan rejse rundt til turneringer, og Team Danmark giver ikke økonomisk støtte til de yngste årgange.
Derfor er spillerne som regel afhængige af, at forældrene har mulighed for – og er villige til – at betale de fleste af de udgifter, der er forbundet med at deltage i internationale turneringer.

I flere tilfælde bliver opholdsudgifter dog dækket, så det “kun” er udgiften til flybilletter, der bekostes af forældrene, men det kan også hurtigt løbe op.

Livet som professionel tennisspiler er en dyr drøm.

Tennisspilleren Holger Noedskov Rune.
Foto: Sportsfotograf.com.
Forrige artikelBusto Arsizio ITF: Katic ude af kvalen
Næste artikelITF Junior Roehampton: Francati og Hannestad stoppet af top 10 spillere
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.