Sofia Nami Samavati nærmer sig top 300 efter markante fremskridt i 2022, og hun er klar til at dyste i højere kategorier med udsigt til Grand Slam kval næste år

Siden Georg Beyer Clausen, der efter pensionering har valgt at nyde sit otium i udkanten af Stockholm, tog imod en opfordring til at dukke op ved Stockholm Ladies i 2017, har han været inkarneret fan af Clara Tauson.

Efterfølgende har han bidraget med billeder og video-optagelser fra Fed Cup i Grækenland, Polen og Finland samt i enkelte tilfælde ved Davis Cup.

I 2019 blev Georg ligeledes opfordret til at dukke op ved Stockholm Ladies, hvor Sofia Nami Samavati og Hannah Viller Møller var blandt deltagerne, hvilket resulterede i nedenstående artikel, hvor der bl.a. findes et interview med Sofa, der fortalte om sin udvikling og ambitioner om at spille i højere kategorier samt ønske om at spille Fed Cup.
Desuden nævntes hendes velkendte temperament, som hun ser som noget positivt, der med større erfaring kan bruges positivt.

Stockholm Ladies: Kort “tema-uge” for dansk dækning af Hannah og Sofia

Stockholm Ladies var Sofias sidste turnering i 2019, og i 2020 nåede hun kun at spille 2 turneringer, hvor det blev nederlag i 1. runde ved W15 i Liepaja i januar og i 1. kvalrunde ved W25 i Altenkirchen en måned senere, hvilket pga. corona var de eneste 2 kampe i hele 2020.

I marts 2021 spillede Sofia 3 W15 turneringer i Sharm El Sheikh uden større succes, og det gik ikke meget bedre ved W25 i Ystad, hvor hun dog vandt 2 kvalkampe, inden hun blev sendt ud i 1. runde.
Ved W15 i Vejle sidste år vandt hun en enkelt kamp, og i KB ugen efter vandt hun 2 kvalkampe samt 2 kampe i hovedturneringen, inden hun i kvartfinalen blev besejret 6-3, 3-6, 6-4 af  Lena Ruppert efter en kamp, hvor Sofias temperament mest gavnede modstanderen.

Medio august begyndte der at ske noget, da Sofia ved W15 i Erwitte (GER) nåede finalen, som Julia Middendorf (GER) vandt i 3 sæt, og ugen efter strøg hun helt til tops ved W15 Wanfercee-Baulet i Belgien med finalesejr, 4-6, 6-3, 6-1 over Astrid Brune Olsen, hvilket bragte Sofia tæt på top 800.

I oktober var Sofia 2 gange i kvartfinalen i W15 turneringer i Bulgarien, og hun sluttede 2021 sæsonen med endnu en kvartfinale.

Resultaterne betød at Sofia sluttede 2021 som no. 767 på WTA-ranglisten, og i slutningen af januar vandt Sofia for første gang en W25-titel i Loughborough (GBR) hvor hun i kvartfinalen vandt 6-1, 6-2 over Anastasia Kulikova (FIN), og i finalen vandt hun over 1. seedede Mariam Bokvadze (GEO), der trak sig ved 5-5 i 2. sæt efter at Sofia havde vundet 1. sæt 6-2.

K25 Loughborough: Mental kraftpræstation sikrer W25 titel til Sofia Nami Samavati

Derved tog Sofia et stort hop og nærmede sig top 500 på ranglisten, og hun avancerede yderligere efter en finale ved W15 Gonesse i Frankrig i marts.

Resultaterne medvirkede til, at hun blev udtaget til Billie Jean King Cup i Antalya, hvor hun fik en afgørende rolle, da hun trådte i karakter og sikrede de nødvendige sejre, som sikrede forbliven i Group I.

BJKC Group I: Sejr i nedrykningskamp skaber håb om oprykning næste år

I maj vandt Sofia en W25 titel i Varberg, og hun nåede semifinalen ved W25 i Denain (FRA), og i slutningen af juni var hun i finalen i Ystad, hvilket medvirkede til yderligere avancement på WTA-ranglisten, hvor Sofia for et par uger siden opnåede sin hidtil højeste rangering som no. 318.

Derved blev Sofia seedet 3 ved sidste uges W25 turnering Good To Great Open i Danderyd, hvor hun i 1. runde vandt 6-1, 7-5 over 19-årige Daria Lopatetska (UKR).

I torsdagens i 1/8-finalen skulle Sofia møde Kajsa Rinaldo Persson (SWE), der ugen forinden vandt over Johanne Christine Svendsen i 1. runde ved W15 i KB, inden hun trak sig i kvartfinalen mod Jessica Luisa Alsola, efter at begge havde vundet et sæt.

W25 Danderyd 2022
Foto: Georg Beyer Clausen – Sofia Nami Samavati

Efter opfordring mødte Georg op i Danderyd i torsdags, og han har fremsendt ovenstående billede med Sofia på vej til kampen samt nedenstående godt 2 minutters uddrag fra kampen, som Sofia vandt 6-4, 6-4

Desuden har Georg efterfølgende fremsendt nedenstående slowmotion optagelser, hvor der primært fokuseres på serven.

Forinden havde Georg fulgt et par af de tidligere kampe, og han fremsendte nedenstående billede af det 15-årige tjekkiske supertalent Brenda Fruhvirtova, som forventes at blev et af fremtidens helt store navne.
Brenda havde i 1. runde vundet 6-0, 6-3 over Madison Bourguignon (USA), og hun uddelte endnu et “æg”, da hun – kort før dette billede blev taget – vandt 6-1, 6-0 over 20-årige Emilie Elde (NOR) i den 2. kamp på Bana 10.

W25 Danderyd 2022
Foto: Georg Beyer Clausen – Brenda Fruhvirtova

De 2 første kampe på Bana 8 var færdigspillet efter i alt ca. 3 timer, hvorimod den første kamp fortsat var i fuld gang på Bana 10, hvor den 22-årige svenske wildcard spiller Lisa Zaar, der på billedet herunder kæmpede bravt, efter ca. 3½ time sikrede sejren 6-7(4), 6-2, 7-6(2) over Victoria Muntean (FRA).

W25 Danderyd 2022
Foto: Georg Beyer Clausen – Lisa Zaar

I den efterfølgende kamp på Bana 10 var den ene deltager 32-årige Mona Barthel (GER), der er født samme dag som Caroline Wozniacki 11. juli 1990.
Hun havde sine højeste rangering i 2013 som no. 23, men hun befinder sig nu omkring top 400

Billedet herunder blev taget efter sejren i 1/8-finalen 6-2, 6-3 over Anita Husaric (BIH).
Barthel havde i 1. runde vundet 5-7, 6-4, 6-3 over Rina Saigo (JPN).

W25 Danderyd 2022
Foto: Georg Beyer Clausen – Mona Barthel

Sofia havde inden sin kamp indvilget i at stille op til endnu et interview, hvor der var forberedt en række spørgsmål, men forinden havde Sofia brug for lige at køle ned og komme til hægterne efter kampen, og i ventetiden gjorde Georg klar til interviewet.

W25 Danderyd 2022
Foto: Georg Beyer Clausen – klar til intereview med Sofia Nami Samavati

I interviewet herunder fortæller Sofia om sit trænings setup, hvor hun udover træningen i Holte Tennisklub er tilknyttet både DTFs elitecenter under ledelse af Frederik Løchte Nielsen samt Leschly Tennis Foundation, hvilket betegnes som et super godt mix.
Desuden fremhæver hun betydningen af muligheden for at kunne have coach med ved turneringer, og hun er taknemmelig for, at hendes svenske klub Fair Play i Malmø stillede en coach til rådighed ved turneringer i Sverige.

W25 Danderyd 2022
Foto: Georg Beyer Clausen – Evaluering med Nabil fra Fair Play umiddelbart efter 1/8-finalen mod Kajsa Rinaldo Persson

For at få økonomien til at hænge sammen spiller hun holdkampe for klubber i 3 lande, og hun udtrykker håb om, at hun i fremtiden kan få træner med til alle turneringer, da det giver en kæmpe fordel i forhold til spillere, der er af sted på egen hånd.
Derfor håber hun på at få nogle sponsorer, som kan supplere økonomisk udover den støtte hun allerede har med udstyr fra Transocean og Wilson.

Sofia føler at hun det seneste år har forbedret sig både spillemæssigt, mentalt og fysisk, og hun har ved at spille flere turneringer opnået større erfaring, så hun gradvist har kunnet spille større turneringer.

W25 Danderyd 2022
Foto: Georg Beyer Clausen –  Interview med Sofia Nami Samavati 

Deltagelsen på Billie Jean King Cup holdet var en stor oplevelse for Sofia, der glæder sig over, at hun fik mulighed for at møde gode spillere i en stærk gruppe, hvor hun spillede nogle gode kampe, da det virkelig gjaldt, så Danmark kunne forblive i gruppen.

På det mentale plan ser Sofia det som en fordel, at hendes temperament kan bibringe den nødvendige intensitet, når kampene bliver tætte.
Hun fremhævede betydningen af samarbejdet med hendes mentaltræner, Allan.
Hun erkendte dog, at der stadig er stykke vej, men hun arbejder hårdt på at blive stærkere på det område.

Angående fremtiden er målet fremadrettet at spille i højere kategorier (W60, W80, W100), hvor der er flere point, som kan forbedre rangeringen yderligere, og sideløbende skal arbejdes videre på at forbedre både spillet, fysikken og det mentale.

Næste år er målet at få mulighed for at deltage i kvalifikation til Grand Slam turneringer

I fredagens kvartfinaler vandt Mona Barthel 6-4, 6-2 over sin landsmand Natalia Siedliska, og det blev ligeledes sikre 2-sæts sejre til Lisa Zaar, der vandt 6-3, 6-1 over Alica Rusova (SVK), og Brenda Fruhvirtova vandt for 3. kamp i træk med suverænce cifre (6-1, 6-1) over 6. seedede Sapfo Sakellaridi (GRE).

Sofia måtte som den eneste bruge 3 sæt, inden hun kunne trække sig fra kvartfinalen som vinder, men til gengæld uddelte hun “æg” i 3. sæt, da hun vandt 6-3, 5-7, 6-0 over Jacqueline Cabaj Awad (SWE).

Indtil semifinalen havde Brenda Fruhvirtova som nævnt vundet suveræne 2-sæts sejre i alle kampe, men Sofia formåede som den eneste at presse stortalentet, der ganske vist vandt 1. sæt 6-2, men Sofia fik overtaget i 2. sæt, som hun vandt 6-4.
Derved havde Sofia momentum ved indgangen til 3. sæt, hvor et par store afbrændere dog blev årsag til, at tjekken vandt sit første serveparti, hvilket udløste store frustrationer, som forplantede sig til det videre forløb af kampen, som Brenda derved lidt for nemt vandt 6-2, 4-6, 6-1.

I den anden semifinale vandt Barthel efter 3 timer 2-6, 7-6(6), 7-5 over Lisa Zaar, men i søndagens finale kun tyskeren ikke hamle op med Brenda Fruhvirtova, der vandt 6-1, 6-3.

Morten Christensen fra Leschly Tennis Foundation fulgte Sofias semifinale på livestream fra tennis.se/play, hvor kampene fortsat kan genses – dog uden scoretavle – og selvom han derved kunne konstatere, at Sofia stadig kan have mentale udfordringer, fremhæver han de store fremskridt, der er sket på det område.

Morten ledsager efter planen Sofia som coach ved en række turneringer i højere kategorier i løbet af september.

Forrige artikelDH: Sådan spilles semifinalerne
Næste artikelATP 1000 Cincinnati: Store fremskridt af Holger Rune rakte ikke til sejr mod Norrie
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.