Holger Rune viste atter offensive kvaliteter, som pressede no. 11 Cameron Norrie til det sidste, men en afsluttende dobbeltfejl sikrede britten sejren

Selvom 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune har vundet kampe i de 2 seneste turneringer på hardcourt, havde han endnu ikke fundet et stabilt højt niveau, hvor han kunne diktere med en offensiv tilgang til spillet.
Derfor var der meget neddæmpede forventninger, inden Holger i 1. runde ved ATP 1000 Western & Southern Open i Cincinnati mødte 9. seedede Cameron Norrie (GBR).

Imidlertid skulle det vise sig, at Holger gennem hele opgøret mod Norrie viste nogle af de offensive kvaliteter, som har bragt ham i top 30 på ATP-ranglisten, idet han gennem det meste af kampen formåede at bevare en fremad orienteret baneposition, som ofte gav et overtag i spillet.

Derved blev kampen helt jævnbyrdig, og det var derfor alene et spørgsmål om, hvem der formåede at gribe de få break-chancer, der altid vil opstå i et jævnbyrdigt opgør.

Den første mulighed tilfaldt Norrie ved stillingen 3-2 30-30 med en feberredning ved nettet, efter at Holger med en bold i fødderne havde tvunget britten at servere et vinder-oplæg.
Muligheden blev dog afværget med en serv udad fulgt op med en vinder modsat.

I det næste britiske serveparti havde Norrie flere gange problemer med bold-opkastet til serven, hvilket ved 30-15 førte til 2 dobbeltfejl og dermed dansk break-mulighed.
En dyb returnering på den efterfølgende 1. serv førte til en fejl fra Norrie på 2. bolden, og dermed havde Holger teten ved 4-2.

Et break er som bekendt først et break, hvis der holdes serv bagefter, men da Holger under den første duel havde mulighed for at passere Norrie med en longline baghånd ved nettet, ramte bolden ved siden af linjen, og da Holger derefter overforcerede på 2. bolden efter en kort servereturnering, var han bagud 0-30, og efter endnu en upresset fejl fra forhånden var Holger godt på vej til selv at invitere Norrie tilbage i sættet ved 0-40.
2 direkte point bag serven gav dog Holger mulighed for at komme tilbage i partiet, men efter en længere slagudveksling fik Norrie overtaget og afsluttede med en vinder, og derved blev den svigtende koncentration i starten af partiet årsag til, at Norrie brød tilbage.

Sættet blev afgjort i en tiebreak, hvor Holger tog det første minibreak til 2-0 med en longline vinder med forhånden, men Norrie tog minibreak’et tilbage, da han fik overtaget og afsluttede med en vinder efter Holgers næste serv.
En efterfølgende bold i fødderne på Holger ved nettet blev fulgt op ved at lægge bolden forbi danskeren, og derved var Norrie foran med minibreak, men en dyb servereturnering fra Holger sørgede for balance, da Holger på sin næste serv udlignede til 4-4.

En helkikset forhånd gav derefter Norrie et nyt minibreak, som Holger dog straks vandt tilbage, da den næste duel afsluttedes med en britisk bold i nettet, men en servevinder gav derefter sætbold til Norrie.
I den efterfølgende længerevarende slagudveksling var Holger mere henholdende end hidtil, og duellen sluttede med en dansk fejl, som sikrede Norrie sættet 7-5, og Holger afreagerede den opståede frustration ved at sende en bold ud af anlægget.

Efter et toilet-break vendte Holger derefter fuldt fokuseret og determineret tilbage, og han indledte 2. sæt med en yderst aggressiv tilgang, der bevirkede at Norrie blev fuldkommen udspillet i de første 2 partier, hvor det eneste britiske point var en dansk dobbeltfejl.
I modsætning til 1. sæt fastholdt Holger sit break, og efter endnu et rent serveparti førte Holger 4-2, men i det næste danske serveparti ved 4-3 blev Norrie igen lukket tilbage i sættet, da Holger forsøgte sig med en kort slice, som Norrie lagde tilbage modsat til 15-30, og en efterfølgende fejl fra forhånden samt en dobbeltfejl sørgede for udligning til 4-4.

En britisk dobbeltfejl til 15-30, der blev fulgt op af en skarp dansk returnering, som fremkaldte fejl til 15-40, gav dog Holger mulighed for et nyt break, som blev sikret, da Norrie sendte 2. bolden efter en dyb returnering for lang.
Herefter var der ingen slinger i valsen, da Holger med et rent serveparti vandt 2. sæt 6-4.

I 3. sæt havde Norrie muligheder for break allerede i Holgers første serveparti efter 2 fejl til 15-40, men en longline vinder på 2. bolden efter en udadskruet serv samt et es forhindrede muligheden.
Ved 2-2 kom Norrie under pres efter en fejl til 0-30, hvor Holger trådte ind i banen for at udnytte en kort bold, som han dog sendte i nettet, men efter en britisk servevinder til 30-30 fik Holger dog en break-mulighed, da en longline forhånd helt ude i hjørnet fremkaldte fejl, men Norrie slap med skrækken, da et dansk forsøg på at passere ham ramte netkanten, hvorefter Norrie efter 2 fordele vandt partiet.

I det næste danske serveparti førte Holger 30-0, men en dobbeltfejl og en forhånd i nettet lukkede Norrie tilbage ved 30-30, hvorefter endnu en dobbeltfejl blev skæbnesvanger, da endnu en fejl fra Holger gav Norrie break til 4-2.
Derefter førte Norrie både 15-0 og 30-15 i sit næste serveparti, men Holger bevarede kontakten med en vinder til 15-15 og en skarp retur, som fremtvang fejl til 30-30, hvorefter Holger tog initiativet i den næste duel og fremtvang en fejl, og break-muligheden blev udnyttet, da Holger med en bold i fødderne pressede Norrie til at løfte bolden for langt, hvorefter Holger vandt sit næste serveparti og udlignede til 4-4.

I det næste britiske serveparti førte Norrie 40-15, men Holger udlignede til 40-40 efter en dobbeltfejl og en direkte vinder på den næste servereturnering, hvorefter Holger pressede Norrie til en kort bold, som Holger sendte for langt.
Endnu en dobbeltfejl holdt Holger inde i partiet, men i det næste point blev det igen en fejl fra Holger, som gav Norrie en fordel, men kontakten blev fortsat bevaret, da Norrie fulgte med frem efter serven og lagde Holgers returnering i nettet.
En skarp dansk returnering gav Holger et solidt overtag i den næste duel, hvor Norrie dog holdt bolden på banen, indtil Holger mistede tålmodigheden og forsøgte en stopbold, som ikke var i nærheden af at kommer over nettet, men igen udlignede Holger med en sublim cross baghåndsvinder, som løftede stemningen hos publikum.

Derefter satte Norrie en 1. serv, som Holger ikke kunne holde i banen, hvilket betød den 6. britiske mulighed for at lukke partiet, som efter endnu en slagudveksling blev afgjort af et dansk fejltræf, som sikrede Norrie partiet til 5-4.
Ved 15-15 i Holgers næste serveparti lagde Holger en sliced cross baghånd, som Norrie uden problemer kunne nå frem til og lægge en longline vinder til 15-30, og selvom Holger havde overtaget i den næste duel, lagde Norrie alle bolde retur, indtil Holger mistede tålmodigheden og forcerede en baghånd i nettet til 2 britiske matchbolde.
Den første blev reddet med en servevinder, men en efterfølgende dobbeltfejl afgjorde kampen, som Norrie derved vandt 6-7(5), 4-6, 6-4.

Trods nederlaget giver Holgers spillemæssige fremskridt grund til optimisme forud for US Open, især hvis Holger også i næste uge kan præstere på dette niveau, hvorved der vil være gode chancer for, at han i den sidste optakt til US Open ved ATP 250 i Winston Salem, hvor han formentlig bliver seedet 4, kan opnå nogle sejre, som kan styrke selvtilliden yderligere.
Med en anelse mere selvtillid, havde Holger formentlig undgået nogle af de skæbnesvangre fejl, som betød forskellen på sejr og nederlag mod Norrie.

Da seedning til US Open baseres på ranglisten efter Cincinnati på mandag, ville et nederlag i 1. runde medføre et yderligere fald på ranglisten med risiko for, at Holger ikke bliver seedet ved US Open.

De øvrige resultater har dog flasket sig, så Holger mindst vil være no. 32 – formentlig no. 31, med mindre vinderen af 1/8-finalen mellem de 2 amerikanere John Isner og Sebastian Korda når finalen i Cincinnati, og derfor er Holger sikret en 25-32. seedning, hvorved han tidligst kan møde seedet 1-8 i 3. runde (R32).

Det vil uden tvivl også være med til at skærpe kampformen, at Holger sammen med Stefanos Tsitsipas har fået wildcard til double i Cincinnati, hvor de natten til torsdag dansk tid mødte Rafael Matos (BRA) og David Vega Hernandez, der sammen har vundet 4 titler i i 2022 – senest ved ATP 250 Båstad.

Kampen blev vist på Tennistv, der ved Masters turneringer også viser doubler, men da doubler ikke er omfattet af TV 2’s aftale med ATP Media, bliv kampen ikke vist på hverken TV 2 Sport eller Play.
Hvis man valgte at blive længe oppe for at følge doublen på Tennistv, kunne man nå at følge 1. sæt, som Holger og Tsitsipas vandt 6-2, samt at de bragte sig foran 2-1 i 2. sæt, inden regnen afbrød alle kampe halvanden times tid.

I Holgers første serveparti i 2. sæt blev 0-40 vendt til 1-0 med 4 point i træk, og da Holger servede næste gang et par timer senere, blev yderligere 2 break-muligheder afværget, og det samme gentog sig i Holgers næste serveparti, hvor Holger med en servevinder sikrede græsk-dansk sejr 6-2, 6-3.

Tsitsipas havde inden torsdagens double vundet 6-3, 6-4 over Filip Krajinovic (SRB) i sin første kamp i single, hvor han som 4. seedet var oversidder i 1. runde.
Torsdag kan Tsitsipas se frem til igen at spille 2 kampe, idet han torsdag ved 1930-tiden møder 13. seedede Diego Schwartzman (ARG) i 1/8-finalen, inden han sammen med Holger møder det 5. seedede kroatiske par Nikola Mektic og Mate Pavic.

Kroaterne har i 2022 bl.a. vundet titlen ved ATP 1000 i Rom, og de var i finalen ved Wimbledon.
Sidste år vandt de Masters titler i både Miami og Rom og senere både  Wimbledon og OL-guld.

TV 2 har efterfølgende oplyst, at de “naturligvis” viser torsdagens double på TV 2 Sport, eller hvis det trækker langt ud kun på TV 2 Play.

2. runde bød på en mindre sensation, da 19-årige no. 282 Ben Shelton (USA), der havde wildcard, vandt 6-3, 6-3 over 5. seedede Casper Ruud.
Shelton møder i 1/8-finalen Cameron Norrie, der i 2. runde vandt 3-6, 6-3, 6-4 over Andy Murray, der forinden vandt veteran-opgøret mod Stan Wawrinka 7-6(3), 5-7, 7-5.

Det var for de fleste også uventet, at no. 157 Borna Coric (CRO) vandt 7-6(9), 4-6, 6-3 over 2. seedede Rafael Nadal, hvis seneste kamp var 5-sæts sejren i kvartfinalen ved Wimbledon over Taylor Fritz, hvorefter Nadal var slidt op og trak sig før semifinalen, så Nick Kyrgios gik direkte i finalen mod mesteren Novak Djokovic.
Coric er dog en af de få spillere, der har positiv indbyrdes statistik (3-2) mod Nadal, som i forberedelserne til turneringen bl.a. havde trænet et par timer sammen med Holger (billedet øverst).

Begge finalister fra sidste uges ATP 1000 i Montreal er ude af turneringen i Cincinnati, idet titelvinderen Pablo Carreno Busta blev sendt ud allerede i 1. runde af Miomir Kecmanovic (SRB), der vandt 1-6, 7-5, 7-6(4).
8. seedede Hubert Hurkacz var oversidder, og han blev i 2. runde sendt ud af John Isner, der vandt 7-6(5), 6-7(5), 6-2.

Det er dog ikke usædvanligt, at spillere ryger tidligt ud efter en succesrig turnering, og af samme grund var det heller ikke uventet, at Taylor Fritz relativt ubesværet vandt 6-3, 6-2 over Nick Kyrgios, der tydeligvis har brug for at lade batterierne op efter en række formidable præstationer.

Taylor Fritz har netop i skrivende stund spillet sig videre til kvartfinalen, idet han vandt 6-7(4), 6-2, 7-5 over 6. seedede Andrey Rublev.

Forrige artikelW25 Danderyd: Samavati på vej mod top 300 og større udfordringer
Næste artikelSlutspil: To favoritter i semifinalerne
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.