Den 15-årige australske wildcard-spiller Anastasia Berezov blæste Clara Tauson omkuld i 1. sæt, men den danske favorit fik vendt kampen. Holger Vitus Nødskov Rune fik "lukke-nerver" men vandt i en fornem Grand Slam debut

16-årige Clara Tauson var inden sin første kamp ved Australian Open, hvor hun er seedet 1, tårnhøj favorit mod den et år yngre australier Anastasia Berezov, der havde fået wildcard til turneringen, og som no. 176 på ranglisten var hun ikke levnet mange chancer inden kampen.

I junior-tennis gælder dog de samme betingelser, som er velkendte på WTA-touren, at topspillere altid kan få problemer mod lavt rangerede spillere, hvis de ikke spiller på et rimeligt stabilt niveau, især hvis den undertippede samtidig spiller helt frit uden at være tynget af forventninger eller frygt for at blive kørt over.

Det var præcis den indstilling som Berezov gik ind til kampen med, og hun spillede et fuldkommen fejlfrit 1. sæt på et niveau, som uden tvivl kom helt bag på danskeren, der til gengæld overhovedet ikke kunne få sit normale powerfulde spil til at fungere.

Derved tabte Clara 1. sæt 1-6, og undervejs blev hun tydeligt frustreret, og forsøg fra farmand på ændre spillet blev mødt med en utvetydig opfordring til at forholde sig tavs, og attituden kunne indikere, at en sensationel australsk sejr var en reel mulighed.

I løbet af 2. sæt fik Clara imidlertid langt bedre styr på sit spil, efter at hun fik skreget frustrationerne ud af  kroppen, og gradvis fik hun løftet sit niveau, og selvom hun stadig ikke ramte sit topniveau, rakte det til at vinde 2. sæt 6-3, og i 3. sæt var der ikke mere tvivl om udfaldet af kampen, som endte med dansk sejr 1-6, 6-3, 6-1.

Det mest positive ved kampen er, at Clara formåede at slide sig til en sejr, når spillet ikke fungerede optimalt, hvilket også kendetegner topspillere, men man fik nemt det indtryk, at de høje (og berettigede) forventninger fra både hende selv og omgivelserne har tæret på de mentale resurser, som hun i løbet af 2018 er blevet bedre til at håndtere, men kampen viste også, at der fortsat er noget at arbejde med på det område.

I næste runde venter igen en 15-årig modstander, som bliver ranglistens no. 78 Sijia Wei (CHN), der vandt 6-3, 7-6 over no. 43 Viktoriya Kanapatskaya (BLR).

Holger fik “lukke-nerver” men vandt efter storspil

Umiddelbart efter Clara’s kamp, som blev vist live på Eurosport 2, kunne kanalens seere, der havde trodset nattesøvnen, overvære 15-årige Holger Vitus Nødskov Rune’s debut i Grand Slam sammenhæng, da han mødte no. 43 Dominic Stephan Stricker (SUI), som Holger for få dage siden vandt over i Consolation-turneringen i Traralgon.

Ligesom det var tilfældet i Clara’s kamp, fik danskeren en skidt start med en række fejl, som kunne tyde på, at nervesystemet blev påvirket af situationen at spille i sin første Grand Slam kamp, og Holger kom derved hurtigt bagud 0-2.

Holger har formentlig husket rådet fra sin mentale coach om ikke at fornægte den helt normale frygt, når man for første gang står i en så stor turnering, men i stedet at acceptere og trodse frygten, hvilket giver friheden til at spille sit bedste.

I resten af 1. sæt kontrollerede Holger slagets gang, og han sikrede derved sættet 6-3, men i starten af 2. sæt, kom der samme reaktion, som ofte ses efter et vundet sæt, hvor koncentrationen falder en smule, og derved kom Holger også bagud 0-2 i 2. sæt.

Sættet lignede derefter en tro kopi af 1. sæt, idet Holger straks brød tilbage, og han kontrollerede igen begivenhederne, så han ved 5-3 kunne serve kampen sikkert hjem efter at have bragt sig foran 40-0, hvor han derfor stod med 3 matchbolde og allerede havde tankerne rettet mod at få booket træningsbane til næste dag.

Holger havde på et par af matchboldene spillet sig frem til mulighed for at afslutte kampen, men på mirakuløs vis fik schweizeren reddet sig ud af problemerne, og han fik bragt spændingen tilbage i kampen.

Holger viste dog sit format ved igen at bryde sin modstander, og han spillede sig endnu en gang frem til 3 matchbolde, da han igen servede for kampen ved 6-5.
Schweizeren bed igen godt fra sig, og han afværgede yderligere 2 matchbolde, inden Holger omsider sikrede sejren 6-3, 7-5 efter den serv, som kan ses på matchbolden herunder.

I næste runde får Holger igen brug for at finde storspillet frem, når han tirsdag møder 17-årige 2. seedede Bu Yanchaokete (CHN), som med besvær vandt sin første kamp 4-6, 6-1, 6-4 mod 17-årige Tristan Schoolkate (AUS), der er no. 76 og kom med på wildcard.

Ca. 4 timer senere var Holger atter i aktion i double, hvor han sammen med Valentin Royer (FRA) er seedet 6.
Bortset fra de første partier, hvor Eurosport 2 viste afslutningen af 1. sæt mellem Marin Cilic og Roberto Bautista Agut, blev kampen vist på TV på et mere “menneskeligt” tidspunkt omkring kl. 08.

Et jævnbyrdigt 1. sæt blev vundet af Holger og hans makker, som var suveræne i den afsluttende tiebreak, som de vandt 7-1, hvorefter de tilsyneladende mistede noget af koncentrationen i 2. sæt, som de tabte stort 1-6.
Kampen blev derfor afgjort i match-tiebreak, hvor Holger og makkeren kom bagud med det første mini-break, men herefter genfandt de kontrollen og vandt kampen 7-6(1), 1-6, [10-6].

Forrige artikelSøndag 20. januar: Natte-show med Clara, Holger og Løchte på Eurosport 2
Næste artikelMandag 21. januar: Halep mod endnu en Williams på Eurosport 1 kl. 0900
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.