Ved stillingen 4-5 0-40 i 3. sæt var slaget næsten tabt - men ikke helt - Olga Helmi kæmpede sig tilbage og vandt sin 2. titel i Norge

For en sjælden gangs skyld har det været muligt at følge med, når en dansk junior deltager i en ITF turnering, da Olga Helmi fredag spillede finale ved Grade 4 turneringen ITF Gjovik Porsche Open i Norge mod Gemma Heath (GBR).

Når det så samtidig bliver dansk sejr i både single og double, kan det være et gensyn værd – og derfor kan det anbefales at se nærmere på dette YouTube link herunder, hvordan det gik til, da Olga Helmi vandt titlen i single og efterfølgende i double.

Den første del af optagelsen viser den ene semifinale i Boys singels, hvor (577) Jesper Tull Freimuth (GER) vandt 6-3, 4-6, 6-1 over det lokale håb, 3. seedede (519) Johannes Foss Abrahamsen (NOR).
Tyskeren møder i lørdagens finale (645) Roberts Grinvalds (LAT).

Pigernes finale blev som bekendt allerede spillet fredag, og undertegnede sad og fulgte kampen sideløbende med, at der også blev fulgt med, da Christian Sigsgaard samtidig tryllede i Georgien mod deres 1. single – og senere i Olgas kamp skulle også lige holdes øje med Frederik Løchte Nielsen, da han skulle bruge 1. sæt på at få bugt med Georgiens 2. single, inden han kunne sikre dansk 2-0 føring.

I starten af Olgas kamp mod den 1 år yngre britiske 5. seedede modstander så det ud til, at Olga havde rimelig styr på begivenhederne, og med en solid indsats sikrede hun sig 1. sæt 6-3.

I 2. sæt blev det mere jævnbyrdigt, og Olga lavede flere fejl end tidligere i kampen, og derved kom hun mere på hælene i egen serv, hvor hun midt i sættet var bagud 0-40, men hun fik dog afværget et break i første omgang.
Ved 3-4 fik Olga ikke udnyttet fordel i serven, og blev brudt til 3-5, hvorefter Gemma Heath tog sættet 6-3.

Olga fik en god start på 3. sæt, hvor hun kom foran 3-1, men resten af kampen var hun konstant på hælene i egen serv, som blev brudt i samtlige af hendes efterfølgende servepartier.
Derved fik britten udlignet til 3-3, og Olga blev derefter brudt til 3-4 på en dobbeltfejl, men hun brød straks tilbage, selvom hun nåede at formøble 0-40 til 40-40, inden hun dog vandt partiet alligevel.

Det blev også 4-5, da Olga blev brudt blankt afsluttende med en dobbeltfejl, hvorefter modstanderen i egen serv bragte sig foran 40-0 og havde 3 matchbolde i hånden, og de fleste, som fulgte kampen, havde formentlig forudset, at det var afgørelsen.
Olga havde dog helt andre planer, idet hun viste formidabel moral og løftede spillet og afværgede alle tre matchbolde og udlignede til 5-5.

Trængslerne var dog ikke helt overstået, da Olga også blev brudt til 5-6, men igen løftede hun niveauet og kom på 0-40, hvorefter hun fik udlignet til 6-6 på modstanderens dobbeltfejl, så alt skulle afgøres i en tiebreak, hvor Olga fik mini-break til 2-1, hvorefter begge holdt server til 4-3.
Olga holdt også de to næste server, da hun med en vinder fra baghånden skaffede matchbold, og i første forsøg fremtvang hun en fejl, og titlen var i hus.

Kort tid herefter sendte Olga denne besked til Tennisavisen: “Jeg vandt 7-6 i 3 sæt, og var nede med 3 match bolde på 4-5 i 3.” Beskeden var ledsaget af fire pokal-ikoner, og få minutter senere fremsendte hun ovenstående billede med det synlige bevis for titlen, som er hendes første på Grade 4 niveau, hvor hun for godt et år siden var i en finale i Vesterås i Sverige, og det er senere blevet til flere semifinaler, og i november 2015 vandt hun en Grade 5 titel i Stavanger.

Resultaterne bekræfter, at Olga er ved at være moden til at prøve kræfter på Grade 1 niveau, og hun var da også tilmeldt en Grade 1 i Kroation – hvor både August Holmgren og Philip Hjorth deltager – men hun har meldt fra igen, da hun først fylder 16 år 27. marts, og man må som 15-årig ikke spille så mange turneringer, forklarer hun.

Der gik ikke lang tid efter denne triumf, inden Olga igen stod på samme bane, da hun sammen med Lillian Gabrielsen (NOR) mødte 1. seedede Csenge Furak (HUN)/Helena Jansen Figueras (ESP) i double finalen, som ligeledes kan genses på ovenstående YouTube optagelse.

1. sæt kunne tyde på, at det blev en forholdsvis enkel opgave, idet det 2. seedede dansk-norske par i overbevisende stil vandt sættet 6-1, og kort tid efter førte de 3-0 i 2. sæt.
Så let skulle det dog ikke gå, og sættet endte med at blive afgjort i tiebreak, hvor det gik skandinavernes vej, og de tog titlen med cifrene 6-1, 7-6(3).

Det blev således en herlig start på en tennis-weekend, hvor Davis Cup holdet også kom godt fra land, ligesom Caroline Wozniacki tilsyneladende er tilbage på vindersporet, og desuden har vi Emilie Francati i en double-finale i Macon.

Forrige artikelDavis Cup: Christian Sigsgaard skaber overraskelsen
Næste artikelDavis Cup: Løchte følger op og bringer Danmark på sejrskurs
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.