På ITF's hjemmeside fremhæves Clara Tauson som eksempel på en spiller, der med stor succes har gjort brug af Junior Exempts, som kan gøre overgangen fra junior til professionel hurtigere

Kulminationen på Clara Tausons junior-karriere blev som bekendt for de fleste, da hun vandt titlen ved junior-udgaven af Australian Open i slutningen af januar 2019, efter at hun ugen forinden også havde vundet Grade 1 optakts-turneringen i Traralgon.

I 2018 sluttede Clara som no. 4 på ITF’s junior-rangliste, hvorved hun efter ændringer i regelsættet var berettiget til “Junior Exempts” til 2 turneringer i $60.000 kategorien (W60) og 1 $25.000 (W25) turnering.
Reglerne betyder desuden, at Clara kunne komme direkte i hovedturneringen i alle $15.000 (W15) turneringer, hvor der er reserveret indtil 5 pladser til de højst rangerede blandt de tilmeldte juniorer.

ITF fremhæver Clara Tauson og Sebastien Baez (ARG) som eksempler på spillere, der har haft en succesfuld overgang fra junior-karrieren til professionel tennis i denne artikel – https://www.itftennis.com/en/news-and-media/articles/class-of-2019-part-3-special-reserves/.

Begge har i 2019 vundet 4 titler på ITF World Tennis Tour, og de har haft mulighed for at gøre brug af førnævnte regelændringer, som har til formål at gøre det muligt for juniorer at gøre hurtigere fremskridt ved overgangen til professionel tennis.

Første gang Clara gjorde brug af de nye muligheder var i Monastir i Tunesien, hvor hun i slutningen af februar kom med på en af de 5 reserverede Junior Exempts, og muligheden blev udnyttet til perfektion, da hun løb med titlen.

ITF Monastir: Clara Tauson vandt “pligt-titel” efter solid taktisk indsats

Efter en enkelt uges pause gjorde Clara derefter brug af muligheden for at komme direkte i en W60 turnering i Shenzhen i Kina, og selvom alle de 8 seedede deltagere var i top 200, var det Clara der løb med endnu en titel efter sejre over 3 spillere fra top 200.

ITF Shenzhen: Tauson tæt på WTA top 400 med karrierens største titel

Ugen efter – mens Clara stadig var i Kina – gjorde hun brug af endnu en Junior Exempt til en W15 turnering i Xiamen, hvor succes-bølgen fortsatte med årets 5. titel på stribe og 27 sejre i træk i individuelle turneringer, når de 2 junior-titler i Australien medregnes.

W15 Xiamen: Bonus-titel til Clara Tauson efter 27 sejre på stribe

De imponerende resultater gjorde indtryk i internationale tenniskredse, og Clara fik i starten af april måned et wildcard til kvalifikationen til en WTA International turnering i Lugano i Schweiz, hvor Clara kunne sætte 18 WTA-point på ranglisten efter sejre i to kvalkampe, inden WTA-ranglistens daværende no. 68 Evgeniya Rodina (RUS) i 1. runde af hovedturneringen vandt 6-7(2), 6-2, 7-5 og stoppede den ubrudte sejrsrække.

WTA Lugano: Tauson tilfreds med indsatsen i WTA-debut trods ærgelse efter exit

Træerne vokser som bekendt aldring helt ind i himlen, og det ville være urimeligt at forvente, at Clara helt kunne undgå modgang gennem hele året, og der fulgte en periode, hvor Clara ikke vandt sine kampe med samme “selvfølgelighed”, som mange havde vænnet sig til.

I slutningen af april fik Clara blot en enkelt kamp ved en W60 turnering i Wiesbaden, hvor hun dog var i 3 sæt mod ranglistens no. 172 Katarina Zavatska (UKR).

Derefter var det planen, at Clara skulle deltage ved juniorernes French Open, hvor hun som topseedet ville være oplagt kandidat til titlen.
Optakten blev dog ikke optimal, da Clara i optakten til French Open ved en Grade A turnering i Milan sensationelt blev besejret 6-2, 6-2 af Carole Monnet (FRA), der var no. 67 på junior-ranglisten.

Efterfølgende meldte Clara afbud til French Open på grund af sygdom, og få uger senere blev det meddelt, at Clara definitivt havde sluttet junior-karrieren for helt at fokusere på sin professionel karriere, der fortsatte med en finaleplads ved en W15 turnering i Katenkirchen i juni måned.

Derfor deltog Clara ikke ved juniorernes Wimbledon, men i stedet fik hun mulighed for at deltage i en WTA 125K turnering i Båstad, hvor hun måtte nøjes med en enkelt kamp, da WTA-ranglistens no. 109 Elena Rybakina (KAZ) blev en lidt for hård nød at knække, selvom Clara var meget tæt på at fremtvinge et 3. sæt i kampen, som Rybakina vandt 6-4, 7-6(5)

WTA Båstad 2019: Elena Rybakina var for god

I juli måned var Claras resultater mere “på det jævne” med en kvartfinale ved W15 i Sandefjord i Norge og 1/8-finale ved W25 i Gordzisk Mazowiecki (POL) i juli måned.

Indtil august måned blev der – som følge af nogle meget udskældte regel-ændringer – ikke optjent point til WTA-ranglisten i W15-kategorien, men efterfølgende er reglerne igen ændret, så WTA-ranglisten i starten af august blevet justeret på baggrund af resultaterne fra W15-turneringerne.

Disse ændringer bevirkede, at Clara var meget tæt på top 300, og en måned senere havde Clara tilsyneladende også kurs mod top 200, da hun vandt sin anden W60 titel i Meitar i Israel efter finalesejr 4-6, 6-3, 6-1 over 2. seedede no. 210 Katharina Hobgarski (GER).

ITF Meitar W60 2019: Clara Tauson vandt i Israel

En W60 titel belønnes som regel med 80 point til WTA-ranglisten, men Clara fik ikke godskrevet disse point, fordi hun også var tilmeldt til en WTA Premier turnering i Zhengzhou i Kina, hvor det – formentlig uventet – viste sig, at hendes rangering rakte til at komme ind i kvalifikationen, som indledtes nogle dage i forvejen.
Imidlertid meldte Clara afbud til WTA-turneringen på grund af sygdom, og efter et par ekstra dage til at komme til hægterne stillede hun derefter op i Israel, men da det – efter Tennisavisens oplysninger – er i strid med reglerne at stille op i en ITF-turnering, når man samme uge er tilmeldt en WTA-turnering, fik hun ikke de 80 point.

Et par uger senere fik Clara wildcard til kvalifikationen til Premier 5 turneringen i Wuhan, hvor hun i 1. kvalrunde var i 3 sæt mod WTA-ranglistens no. 85 Zarina Diyas (KAZ), der vandt 6-4, 2-6, 6-2.

Få uger derefter vandt Clara begge kampe i kvalifikationen til en W100 turnering i Suzhou i Kina, og hun fortsatte sejrsrækken med endnu 2 sejre, heraf i 1/8-finalen mod no. 159 Kurumi Nara (JPN), der har været no. 32 i 2014.
I kvartfinalen mødte Clara 2. seedede Nao Hibino (JPN), der vandt 6-2, 6-0.

W100 Suzhou: Clara Tauson etableret i top 300 efter stor skalp mod tidl. no. 32

Ugen efter vandt Clara de 2 første kampe ved en W25-turnering i Nanning, og i kvartfinalen havde hun matchbold mod no. 181 Jia-Jing Lu (CHN), der dog efter mere end 3 timer vandt den ekstremt tætte kamp 5-7, 7-6(7), 7-6(5).

På det tidspunkt havde Clara opholdt sig ca. en måned i Kina, hvor hun oprindeligt var tilmeldt yderligere 2 turneringer, men Clara blev frameldt begge og vendte tilbage til Danmark, og kort tid efter meddelte hun på Instagram, at hun ikke deltager i flere turneringer i 2019, som hun selv betegner som både “up’s og down’s” – med en “tweener” som et højdepunkt.

Der har dog været rigeligt med andre højdepunkter allerede fra årets start, da Clara ved DRs Sportsgalla 5. januar blev kåret som Bestsellers Olympiske Håb få dage efter, at hun var kåret som “Årets Juniortennisspiller 2018”.

Clara er på den seneste WTA-rangliste no. 272 med 214 point, og hun kunne have været lige under top 200, hvis de 80 point fra Israel blev medregnet.

Clara fylder 17 år 21. december, og hun har således stadig en alder, hvor der er grund til at have fokus på den fortsatte udvikling uden alt for store krav om resultater her og nu, men med de resultater, som er opnået indtil nu, kan det ikke undgås, at der er høje forventninger til 2020-sæsonen fra de mange fans, som følger Clara med stor interesse.