Holger Rune var med til at skrive tennis-historie ved French Open alle 4 deltagere fra årgang 2003 spillede sig i semifinalen

Med risiko for at Detector kan modbevise det, fremsættes den påstand at det ALDRIG tidligere er sket i tennis-historien, at alle 4 semifinalister ved en junior Grand Slam turnering i Boys singles tilhører den tredje-ældste juniorårgang.

Tennisavisen har fået oplyst, at så unge spillere ikke har været i en semifinale siden Felix Auger-Aliassime, og hvis han bruges som målestok, er der tale om talenter af højeste karat.

Derfor er der formentlig tale om tennis-historie, at alle kvartfinalerne i Boys singles ved French Open blev vundet af spillere fra årgang 2003, hvilket er ekstraordinært imponerende i betragtning af, at der blot er en enkelt spiller fra ranglistens top 10, som ikke deltager ved turneringen.
Desuden er det velkendt, at fysikken hos drengene spiller en langt større rolle end hos pigerne, hvor det er mere “normalt”, at 14-15 årige topper ranglisterne, inden relativt flere af dem skifter til professionel tennis.

Tennisavisen har længe haft særlig fokus på 2003-årgangen, som med fuldt hus i semifinalen ved French Open for alvor har indikeret, at det måske er i denne årgang man kan finde afløserne til de store legender, som fortsat huserer i herre-tennis, når de en gang ad åre lægger ketsjeren på hylden.

Gennem hele juniortiden har Holger Vitus Nødskov Rune det meste af tiden været et skridt foran de øvrige fra samme årgang, og kigger man på den øjeblikkelige rangliste, er det fortsat Holger, der topper årgangen som no. 8 på ranglisten.
Den placering er han helt sikker på at forbedre yderligere, efter at han torsdag i kvartfinalen vandt en sikker sejr over 17-årige 15. seedede Filip Cristian Jianu (ROU), der ikke kunne stille meget op mod danskeren.

Holger havde tidligere på dagen færdigspillet 1/8-finalen mod no. 49 Arthur Cazaux (FRA), som Holger havde tabt til i de to seneste opgør, men indtil regnen blandede sig i kampen onsdag havde Holger med overbevisende spil bragt sig foran 6-4, 2-0, og selvom franskmanden blev lukket tilbage i opgøret efter en rent break til 3-3, greb Holger igen taktstokken og sikrede sejren 6-4, 6-3.

Herefter kunne Holger blot vente på, at modstanderen i kvartfinalen blev fundet i den udsatte kamp mellem Jianu og vinderen af Junior Masters 2018 i Chengdu, 3. seedede 17-årige Brandon Nakashima (USA), og Holger havde næppe indvendinger mod, at det blev en lang og slidsom kamp, som rumæneren vandt 6-7(3), 6-3, 6-4.

Da kvartfinalen blev indledt kort før kl. 16, fortsatte Holger de samme takter som i 1/8-finalen, og han bragte sig hurtigt foran 3-0, hvorefter rumæneren blev tilset under en medical timeout, hvor han tilsyneladende fik en pille.
Resten af sættet fortsatte den danske totale dominans, og Holger uddelte et “æg” (6-0).

Fra starten af 2. sæt var Jianu bedre med, og i flere partier var stillingen helt lige, men det var stadig Holger, der oftest vandt de afgørende bolde, og derved bragte han sig foran 4-1, hvorefter rumænere valgte at trække sig fra kampen, som derved sluttede 6-0, 4-1 Ret’d.

Holgers double-makker no. 39 Shintaro Mochizuki (JPN), der blev 16-år 2. juni, vandt den udsatte 1/8-finale mod no. 52 Pablo Llamas Ruiz (ESP), der er årgang 2002, med cifrene 7-5, 6-4, hvorefter han gjorde kort proces mod 17-årige no. 41 Flavio Cobolli (ITA).

Holger Vitus Nødskov Rune og Shintaro Mochizuki
Foto: Privat – Holger Rune og Shintaro Mochizuki

Japaneren møder i semifinalen no. 32 Toby Alex Kodat (USA), der blev 16 år 13. januar.
Kodat havde i 1. runde til manges overraskelse vundet over U16 Europamesteren Carlos Alcaraz Garia (ESP), der trods sin lavere rangering som no. 39 alligevel blev begunstiget med en seedning som no. 13, hvorved ranglistens no. 19 Gauthier Onclin (BEL) blev “snydt” for at blive seedet 16, og belgieren blev derefter sendt ud i 2. runde af 1. seedede Lorenzo Musetti (ITA).

Garfia betragtes af sine spanske landsmænd som det suverænt største talent i årgang 2003, og det hævdes at han er bedre end Rafael Nadal på samme alderstrin.
Garfia har fået wildcards til flere ATP Challenger turneringer samt til ATP 500 turneringen i Barcelona, hvor han vandt et enkelt sæt mod ATP-ranglistens no. 106 Pedro Sousa (POR), og han har også vist gode takter i Challenger sammenhæng.

Derfor var der formentlig ekstra store forventninger til Garfia, da han for et par uger siden deltog ved Grade A turneringen i Milan og ikke mindst ved French Open, men stortalentet kunne ikke helt indfri disse forventninger, da han i Milan tabte i 2. runde mod 1. seedede Emilio Nava (USA), og i Paris tabte han 4-6, 4-6 til Kodat i 1. runde.

Carlos Alcarz Garfia
Foto: I. Evlakhov/Tennis Europe – Carlos Alcaraz Garfia, Europamester U16

Kodat vandt derefter i 2. runde 6-2, 6-4 over Kyrian Jacquet (FRA), der havde fået wildcard, og i den udsatte 1/8-finale vandt han over den 18-årige 5. seedede Adrian Andreev (BUL), der trak sig fra kampen, da Kodat førte 6-7(5), 5-3.
Senere på dagen vandt Kodat 7-6(3), 6-2 over 17-årige no. 44 Taha Baadi (CAN).

I fredagens sidste kvartfinale kunne 10. seedede Martin Damm, der fylder 16 år 30. september, fuldbyrde 2003-triumftoget, da han efter at have vundet 7-6(3), 6-1 i den udsatte 1/8-finale mod 5. seedede 18-årige Thiago Agustin Tirante (ARG), som han havde tabt til 2 gange i år, skulle møde 17-årige no. 27 Peter Makk (HUN).

Ungareren havde været igennem kvalifikationen, og han havde i den udsatte 1/8-finale sensationelt vundet 7-6(5), 4-6, 7-5 over 1. seedede Lorenzo Musetti (ITA), der i januar vandt Australian Open.
Trods nederlaget er Musetti dog sikker på, at overtage ranglistens 1. plads efter Chun Hsin Tseng (TPE), der er den eneste fra top 10, som ikke deltager ved French Open.

Martin Damm satte sig på kampen fra start, og det lignede en sikker sejr ved stillingen 6-1, 4-1, men ungareren fik dog udlignet til 4-4, hvorefter Damm igen brød serven og servede sejren hjem med et rent parti til 6-1, 6-4.

Holger Vitus Nødskov Rune, Martin Damm
Foto: Privat – Holger Rune og Martn Damm – Doublemakkere ved Grade A i Milan 2019

Holger overtog efter sejren i kvartfinalen 4. pladsen på live-rankingen, men den kan Damm overtage, hvis han vinder over Holger i semifinalen, hvorimod Holger i tilfælde af sejr – efter Tennisavisens beregninger – bliver no. 3, og hvis han desuden vinder titlen, bliver han no. 2 på ranglisten, hvilket Damm ligeledes kan blive, hvis han vinder titlen.

Både Toby Alex Kodat og hans landsmand Martin Damm samt japanske Shintaro Mochizuki træner på det berømte IMG Acedemy i Bradenton i Florida, hvor især Damm, der er en høj venstrehånds-spiller med en god serv, henover Nytår har taget et kæmpe spring både fysisk og mentalt, og han er derved kommet mere i rampelyset, hvor han tidligere stod lidt i skyggen sammenlignet med Kodat og enkelte andre.

Holger tabte 3-6, 4-6 til Damm, da de i år mødtes i 2. runde i Porto Alegre, og Damm var for nogle måneder siden formentlig et lille skridt foran Holger i sin udvikling, men i mellemtiden har Holger taget et stort ryk både spillemæssigt og mentalt, hvilket Grade 1 titlerne i både Beaulieu Sur Mer i Frankrig dagen før Holgers 16-års fødselsdag og i Santa Croce Sull i Italien få uger senere er konkrete eksempler på.

Derfor er det 2 spillere sprængfyldte med selvtillid, der mødes i fredagens semifinale fredag kl. 1100 på Court 6, hvilket bliver vist på Eurosport 2, samtidig med at Kodat og Mochizuki mødes på Court 12.

Kodat og Damm kan få en travl dag, idet de senere spiller kvartfinale i double, og i tilfælde af sejr skal de desuden endnu senere også spille semifinale i double.

Foto: Sportsfotograf.com. Eric Vanshelboim

Også KBs ukrainer Eric Vanshelboim kan “risikere” at spille 2 doublekampe, idet han sammen med Andrew Paulson (CZE) vandt 6-2, 7-5 i 1/8-finalen mod det franske par Baptiste Anselmo og Loris Pourroy.

De møder i kvartfinalen et andet fransk par, Harold Mayot og Arthur Cazaux, hvilket er 2. kamp efter kl. 1100 Court 14, hvor den – ligesom alle kampe ved French Open – kan følges på Eurosport Player.

Holger Vitus Nødskov Rune, Christian Lerby
Foto: Aneke Rune – Holger Rune og Christian Lerby i Pretoria 2018.

Dansk-hollandske Christian Lerby og hans makker Dali Blanch (USA) blev i 1/8-finalen besejret 7-5, 6-0 af 5. seedede Thiago Agustin Tirante (ARG) og Matheus Pucinelli De Almeida (BRA).

 

Forrige artikelTorsdag 6. juni: Holger på mission afbrudt ved 6-4, 2-0. Kvartfinaler ved French Open
Næste artikelFredag 7. juni: Semifinaler med top 4 ATP og Top 4 årgang 2003
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.