Efter break-mulighed til 1-5 i 1. sæt i semifinalen fightede Holger Rune sig tilbage i sættet, som blev servet hjem trods 0-40, og finalekurset var stukket ud

16-årige Holger Vitus Nødskov Rune har flere gange demonstreret sin enorme sejrsvilje ved at fighte og spille sig ud af vanskelige situationer, hvilket mange formentlig husker fra hans Davis Cup debut som 14-årig, hvor han afværgede 8 sætbolde mod Egyptens 1. single, der var no. 311 på ATP-ranglisten.

Da Holger i semifinalen ved juniorernes Grand Slam turnering, French Open, tilsyneladende var på vej til at tabe 1. sæt mod Martin Damm (USA), der ved stillingen 4-1 havde en break-mulighed til at bringe sig afgørende foran 5-1, var det både Holgers enorme sejrsvilje og tennismæssige kvaliteter, der fik vendt kampen til egen fordel.

Martin Damm havde tidligt i sættet sat Holger under pres ved 0-40 i Holgers serv, og selvom de 3 break-muligheder blev afværget, betød et par efterfølgende enkle danske fejl, som formentlig kan tilskrives nerver på grund af udsigten til en Grand Slam finale, at Holger kom bagud.
Holger fik dog chancen for straks at bryde tilbage, men en afbrænder ved nettet holdt amerikaneren i front, og som nævnt havde han mulighed for endnu et break til 5-1.

Imidlertid holdt Holger sig inde i sættet, da han holdt serven til 2-4, hvorefter det lykkedes at bryde tilbage, og da Holger herefter både holdt serv og brød Damm endnu en gang, kunne han serve sættet hjem.
Det blev dog ikke en ekspeditionssag, idet Holger igen kom bagud 0-40, men igen fik han udlignet til 40-40, og efter en meget nervepirrende afgørelse sikrede Holger sig 1. sæt.

I 2. sæt blev der aldrig for alvor tvivl om udfaldet, idet Holger bevarede et konstant højt niveau resten af kampen, og han sikrede sig dermed sejren 6-4, 6-2, og han kunne række armene i vejret, som fotografen Virginie Bouyer fangede herover, og sige tak for kampen til Martin Damm, hvis far med samme navn er en tidligere tjekkisk tennisspiller, som i 1997 var no. 42 på ATP-ranglisten.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Virginie Bouyer, Mouratoglou Tennis Academy

Samme fotograf fra Mouratoglou Tennis Academy (MTA) tog også billedet herunder, hvor lettelsen over sejren er til at få øje på.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Virginie Bouyer, Mouratoglou Tennis Academy

MTA påpeger at Holger er den yngste Grand Slam finalist siden det canadiske supertalent Felix Auger-Aliassime, som Holger ser op til, for 3 år siden var i US Open finalen, hvor han vandt 6-3, 6-0 over Miomir Kecmanovic (SRB), hvilket var måneden efter, at canadieren var fyldt 16 år 8. august, samme dag som Roger Federer fyldte 35 år.

Auger havde dog tidligere samme år – mens han fortsat var 15 – været i finalen ved French Open, hvor finalen blev vundet 1-6, 6-3, 8-6 af Geoffrey Blancaneaux (FRA).

Holger kan således i tilfælde af sejr i finalen ligesom Auger blive Grand Slam vinder godt en måned efter det fyldte 16 år 29. april, hvor han også deler fødselsdato med en legende, idet Andre Agassi blev 49 år samme dag.

Holger har ofte trænet hos MTA, som i flere år har stillet akademiets faciliteter til rådighed for Holger, og de benyttede anledningen til at fremhæve, at juniorer fra akademiet har været i finalen i de seneste 7 junior Grand Slams.

Både Martin Damm og begge deltagerne i den anden semifinale, Toby Alex Kodat (USA) og Shintaro Mochizuki (JPN), er tilknyttet IMG Tennis Academy i Bradenton i Florida, og ligesom både Holger og Damm tilhører de den gyldne 2003-årgang, som Tennisavisen hævder har leveret en sensationel tennishistorie, med 4 semifinale-deltagere fra den 3. ældste junior-årgang.

French Open: Holger skriver Grand Slam historie i semifinale med 4 årgang 2003-spillere

Vinderen af opgøret mellem de 2 gode venner blev Toby Alex Kodat, som vandt 6-3, 6-4 over Shintaro Mochizuki, som Holger spillede sammen med i double ved French Open og tidligere både i Santa Croce Sull i Italien og Criciuma i Brasilien.

Holgers finalemodstander lørdag bliver således Toby Alex Kodat, som Holger tidligere i år har mødt 2 gange i Grade 1 turneringer.
I det første møde i Criciuma i Brasilien vandt Holger 1. sæt 6-1 efter overbevisende spil, hvorefter han i resten af kampen aldrig fandt ind i samme rytme, hvilket Kodat straks udnyttede, og han vandt derved kampen 1-6, 6-2, 6-1.

ITF Junior Brasilien: Lærerig optakt for Holger inden næste uges Grade A

Da de mødtes næste gang i Beaulieu Sur Mer i Frankrig tog Holger kommandoen fra start og vandt 1. sæt 6-0, og selvom 2. sæt blev mere jævnbyrdigt, sikrede Holger sejren i 2 sæt 6-0, 7-6(1), og senere vandt han også titlen i turneringen.

Som Holger har spillet på det seneste, både da han vandt de 2 Grade 1 titler og på vejen mod finalen i French Open, undgår han ikke favoritværdigheden inden finalen, men for begge spillere vil en sejr være et stort karriere-højdepunkt, som næppe kan undgå at give sommerfugle i maven, og derfor handler det også om, hvem der bedst formår at håndtere det mentale aspekt.

Eurosport 2 transmitterer finalen, som afvikles på Court 14, når finalen i Girls singles kl. 11 mellem 1. seedede Leylah Annie Fernandez (CAN), der har fejet al modstand til side, og 8. seedede Emma Navarro (USA) er færdigspillet.

Både Ondrej Kralik, der hidtil har kommenteret alle Holger kampe, og Thomas Skouboe sidder ved mikrofonen under finalen, som forventes at blive spillet ved 12-1230 tiden.

Tilføjelse: Efter artiklens udgivelse modtog Tennisavisen nedenstående billede af Holger sammen med træner Lars Christensen og Lars Robl, der er mental coach for Holger.
Hele teamet fortjener ros for deres flotte arbejde med Holger.

Lars Christensen, Lars Robl, Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Roger Parker
Forrige artikelFredag 7. juni: Semifinaler med top 4 ATP og Top 4 årgang 2003
Næste artikelLørdag 8. juni: Holger finale mens Djokovic og Thiem spiller færdigt inden kvindernes finale
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.