Caroline Wozniacki har fået en god lodtrækning, som kan bringe hende langt ved French Open, men første alvorlige hindring kan allerede være i 3. runde mod Kiki Bertens

Forud for sidste uges WTA International turnering i Strasbourg blev sandsynligheden for, at Caroline Wozniacki allerede måtte forlade turneringen begrænset til det faktum, at alle topspillere kan tabe, hvis de ikke leverer en solid præstation.

Der er næppe mange tennis-eksperter, der vil hævde, at Carolines præstation fra starten af kampen i Strasbourg mod Shelby Rogers (USA) var specielt “solid”, og mange fik det indtryk, at hun ikke virkede særligt tændt og opsat i starten, selvom meldinger fra familien tydede på, at den skulderskade, der fik hende til at trække sig i opgøret i Madrid mod Carla Suarez Navarro (ESP), var helt overstået.

Shelby Rogers kom relativt nemt langt foran i 1. sæt, inden Caroline omsider fik løftet sit spil og kæmpede sig tilbage i sættet, som hun fik tvunget ud i en tiebreak-afgørelse, hvor Caroline satte en sikker sejrskurs ved at bringe sig foran 5-0, men til stor overraskelse for alle tilskuere og TV-seere blev forspringet formøblet, så Rogers alligevel vandt sættet 10-8 i tiebreak.

Bagud 0-1 i 2. sæt fik Caroline behandling, og efter at have spillet yderligere et par bolde så hun sig nødsaget til at trække sig med en skade i ryggen, og dermed var det begrænset, hvor meget gavn turneringen i Strasbourg kunne give til optakten til French Open, hvor Caroline spiller sin første kamp mandag kl. 1100 på Suzanne-Lenglen Court mod 17-årige Jaimee Fourlis (AUS), som er no. 336 på ranglisten og er med på et wildcard.

Caroline indleder mod 17-årig Australsk wildcard spiller

Når man studerer den unge modstanders resultater i både 2016 og 2017 er der kun et enkelt resultat, der falder i øjnene, idet hun i februar sidste år vandt en $25.000 turnering i Perth efter at have været igennem kvalifikation. I finalen vandt hun 6-4, 2-6, 7-6(1) over 5. seedede Su Jeong Jang (KOR), der var no. 190 og den højest rangerede spiller, som hun besejrede på vejen.
Fourlis vandt nogle uger senere også en Grade 4 juniorturnering i Melbourne, hvilket næppe et argument for at få tildelt wildcard, men yderligere research viser, at tildeling af dette wildcard er sket via en playoff, hvor 7 spillere fra Australien – Destanee Aiava, Arina Rodionova, Lizette Cabrera, Jaimee Fourlis, Storm Sanders, Isabelle Wallace og Priscilla Hon – har kæmpet om et af de eftertragtede wildcards.

Caroline kan også møde en wildcard spiller i 2. runde, idet hun i tilfælde af den forventede sejr møder vinderen af 20-årige no. 195 Francoise Abanda (CAN), der har været gennem kvalifikation, og 18-årige no. 269 Tessah Andrianjafitrimo (FRA), som har fået wildcard.
For begge de første runder gælder førnævnte analyse, at kun en manglende solid indsats fra Carolines side kan medføre exit inden 3. runde.

Ingen wildcard til Maria Sharapova

Mange havde i spænding afventet, om den tidligere vinder af French Open, Maria Sharapova også ville få tildelt et wildcard, ligesom det var tilfældet i både Stuttgart, Madrid og Rom, som alle er turneringer under WTA.
Grand Slam turneringerne afvikles under ITF, som på et møde i Constitutional Committee i starten af maj – på Dansk foranledning – har behandlet et forslag om, at der ikke må tildeles wildcard til spillere det første år efter afsonet karantæne for doping.

Tennisavisen har fået oplyst, at resultatet på mødet blev, at der endnu ikke er vedtaget noget, og at ITF vil tage problemstillingen op til diskussioner med WTA, ATP og de 4 arrangører af Grand Slam turneringerne.
French Tennis Federation (FFT) har dog besluttet, at de ikke tildeler wildcard til Sharapova, som derfor ikke kan deltage i French Open, da hun manglede en enkelt sejr for at have optjent point nok til at kunne deltage i kvalifikationen.

Til gengæld har hun siden opnået tilstrækkeligt antal point, så hun kan deltage i kvalifikationen til Wimbledon, og hun har efterfølgende selv meddelt, at hun ikke vil søge wildcard til Wimbledon, hvor hun i stedet vil forsøge at slippe ind via kvalifikationen.

Kiki Bertens blandt grussæsonens mest formstærke

Den mest sandsynlige modstander for Caroline i 3. runde (R32) er 18. seedede Kiki Bertens (NED), der er en af de spillere, som har klaret sig bedst i grussæsonen.
I Madrid nåede hun kvartfinalen, og det blev til semifinale i Rom, og i den netop overståede WTA International turnering i Nürnberg gik Bertens hele vejen og vandt titlen uden at afgive et eneste sæt undervejs.

Risikoen for 25-årige Bertens er dog, at hun efter et hårdt program med mange kampe tre uger i træk kan være både mentalt og fysisk slidt, og derfor kan hun få det svært, hvis Caroline formår at gøre deres kamp til en slidsom affære, hvor Caroline vil have en fordel rent fysisk.
Bertens indleder mod 24-årige Alja Tomljanovic (CRO), der har fået en Protected Ranking (PR), da hun ikke var aktiv fra Australian Open i januar 2016 og indtil hun sidst i februar 2017 gjorde comeback i Acapulco, hvor hun vandt over Eugenie Bouchard (CAN) og derefter måtte trække sig i 2. sæt mod Kristen Flipkens (BEL), som hun tabte til igen i sidste uge i Nürnberg i 3 sæt.
I 2 runde møde Bertens  enten 18-årige Catherine (CeCi) Bellis (USA), der er no. 48 på ranglisten, eller 25-årige no. 128 Quirine Lemoine (NED), der er videre fra kvalifikationen.

Kiki Bertens
Foto: Morten Sylvest – Kiki Bertens i Båstad 2015

Hvis Caroline overlever mødet med Kike Bertens, kan der vente en mindst lige så svær opgave i 1/8-finalen, hvor modstanderen kan blive 8. seedede Svetlana Kuznetsova (RUS), der allerede har været i aktion, da hun i 1. runde søndag vandt over no. 60 Christina McHale (USA).
Kuznetsova undgår at møde den uberegnelige no. 93 Camila Giorigi (ITA), som tabte 2-6, 3-6 til no. 57 Oceane Dodin (FRA), som næppe kan spænde ben for Russeren, der i 3. runde formentlig møder 32. seedede Shuai Zhang (CHN) eller no. 96 Aliaksandra Sasnovich (BLR), som vandt 4-6, 7-5, 6-3 over no. 63 Viktorija Golubic (SUI).

Konklusionen af ovenstående vil være “forsigtig optimisme” på Carolines vegne, når muligheden for at slippe videre til kvartfinalen vurderes.

Petra Kvitova fik flyvende start mod Julia Boserup

En af bejlerne til en hvilken som helst Grand Slam titel vil under normale omstændigheder være den tidligere Verdens-toer Petra Kvitova, der ikke har spillet turneringer siden et knivoverfald i december 2016.
Derfor var der med stor spænding set frem mod hendes comeback kamp, da hun søndag mødte Dansk-Amerikanske no. 86 Julia Boserup, som af samme grund helt ekstraordinært oplevede at spille på en af de helt store tennisarenaer, da de mødtes på Philippe-Chatrier Court.

Kampen viste at Kvitova fortsat har en skarp serv, og hun fandt fra start frem til et meget højt niveau, som Julia havde svært ved at hamle op med i kampens start, hvor nervøsitet på grund af den uvante situation formentlig også har spillet ind, og hun blev brudt ved 15-40 i sit første serveparti.
I løbet af sættet kom Julia langt bedre med, og hun havde flere chancer for at bryde tilbage, inden Kvitova sikrede sig 1. sæt med det førnævnte break, som udgjorde den afgørende forskel i sættet, hvor Julia ikke havde problemer med at matche stjernen i det etablerede spil.

Da Julia allerede blev brudt fra start igen i 2. sæt, blev det hurtigt klart, at Kvitova havde kontrol over kampen, som hun vandt 6-3, 6-2.

Tennisspilleren Julia Boserup
På billedet ses Julia Boserup. Foto: Sportsfotograf.com.

Kvitova kan blive en seriøs kandidat til en kvartfinale mod Caroline, Bertens eller Kuznetsova, idet hun befinder sig i øverste 4. del, hvor 1. seedede Angelique Kerber (GER) søndag tabte i 1. runde til no. 40 Ekaterina Makarova (RUS), hvilket trods forskel i rangering ikke er nogen sensation, når man betragter Kerbers hidtidige resultater i løbet af 2017.

Makarova kan i 3. runde møde no. 45 Jelena Ostapenko (LAT), der har formatet til at nå langt, hvis hun kan spille mere konstant flere kampe i træk, men hun kan også risikere at blive sendt ud allerede i 2. runde mod OL-vinderen no. 41 Monica Puig (PUR), som var grædefærdig af lykke, da hun søndag vandt over 31. seedede Roberta Vinci (ITA), som efter kampen gav hende et kæmpe anerkende kram.
Hvis Puig omsider kan finde frem til noget spil som ved OL, kan kampen mod Ostapenko blive en af de mest attraktive i 2. runde.

Kvitova møder i 2. runde no. 116 Bethanie Mattek-Sands (USA), som hun næppe får problemer mod, hvis hun spiller på samme niveau som i den første kamp, og i 3. runde er de sandsynligste modstandere 23. seedede Samantha Stosur (AUS) eller no. 89 Kirsten Flipkens (BEL).

Analysen vil være, at det bliver et tæt kapløb mellem Makarova, Ostapenko og Kvitova. Sidstnævnte vil stå med de bedste kort, hvis hun kan ramme sit “gamle” niveau, men ellers er det helt åbent.

Muguruza kan styrtdykke på ranglisten

Ovenstående omhandler øverste fjerdedel af lodtrækningen, og ifølge seedningen vil modstanderen i semifinalen blive 4. seedede Garbine Muguruza (ESP), som sidste år vandt French Open med sejr i finalen over Serena Williams (USA), der er gravid og dermed ude af spillet – i det mindste indtil videre.

Spanieren har langt fra fundet storformen frem, og derfor er der stor risiko for, at hun ikke kan forsvare særlig mange af de 2.000 point, som hun opnåede med sejren i 2016.
Når alle spillerne får fratrukket deres point fra French Open sidste år, vil Muguruza formentlig starte omkring en placering som no. 16.

Til gengæld vil Caroline avancere til top 10, men den endelige placering bliver først afgjort efter French Open.
Efter den første uge af French Open kan der opstå en situation, hvor sidste års point bliver forældede, da turneringen blev afviklet 1 uge tidligere, hvilket kan betyde at der en enkelt uge vil være en rangliste uden point fra French Open, og de erstattes i så fald af 17. bedste resultat, som for Caroline er 60 point fra Auckland, og hun vil på denne liste formentlig være no. 9.

Selvom Kerber tabte i 1. runde, vil hun bevare 1. pladsen, med mindre Karolina Pliskova (CZE) eller Simona Halep (ROU) vinder French Open.

Muguruza kan i en eventuel 1/8-finale møde 13. seedede Kristina Mladenovic (FRA), som var i finalen i Madrid og også må regnes med blandt kandidaterne til titlen.

I kvartfinalen i denne del af lodtrækningen kan modstanderen til Muguruza eller Mladenovic blive 6. seedede Dominika Cibulkova (SVK) eller 10. seedede Venus Williams (USA).

Flere af de største favoritter i samme halvdel

Som nævnt herover kan både Simona Helep og Karolina Pliskova med sejr i French Open overtage 1. pladsen på ranglisten, og især Halep har på det seneste vist stor styrke, da hun var vandt titlen i Madrid og var i finalen mod Svitolina i Rom, og Halep må sammen med Svitolina regnes blandt de største favoritter til titlen.

Begge er i nederste halvdel af lodtrækningen, hvor desuden både Pliskova og Johanna Konta (GBR) befinder sig.
De 2 sidstnævnte var blandt de mest dominerende inden grussæsonen, hvor de endnu ikke har vist helt de samme takter, men de har til gengæld haft tid til restitution, og derfor bør de under alle omstændigheder tages alvorligt, når man skal forsøge at udpege kandidater til titlen i Paris.

 

Forrige artikelDagens kampe mandag 29. maj: Caroline Wozniacki på Suzanne-Lenglen kl. 1100
Næste artikelFrench Open 2017: Caroline Wozniacki overlever aggressiv teenager
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.