Både Elmer Møller og Holger Vitus Nødskov Rune blev presset til det yderste i den afgørende kamp om at sikre deltagelse i Junior Davis Cup, og de udviste begge stor mental styrke, som sikrede sejren over de 1 år ældre russiske modstandere

Det er velkendt i både danske og internationale tenniskredse, at Danmark i årgang 2003 råder over et par drenge, som tilhører den absolutte elite i deres aldersgruppe, hvilket allerede var klart for mange, da de i deres sidste sæson som U12 var totalt dominerende i Europa, hvor de vandt et stort antal turneringer, og som kronen på værket sikrede Europamesterskabet for hold i U12 både indendørs og udendørs.

Sidste år blev Holger Vitus Nødskov Rune desuden individuel Europamester i U14, og for få uger siden var Elmer Møller i finalen ved det individuelle Europamesterskab i U16, hvor han i finalen tabte til Carlos Alcarez Garfia, der på vejen mod titlen desuden vandt over Holger i kvartfinalen.

I denne uge deltager Holger og Elmer sammen med Oskar Brostrøm Poulsen i kampen om Europamesterskabet for U16 hold, hvilket de i sidste uge kvalificerede sig til i Mannheim i Tyskland med sejre over Estland og Holland.

EM U16 Hold: Sejre i singlerne mod både Estland og Holland sikrer slutspil

I finalen ved kvalstævnet i Zone A mødte Danmark den 1. seedede nation Frankrig, som i singlerne stillede med to 16-årige, som begge er i top 50 på ITFs juniorrangliste.
Elmer mødte i 2. singlen ITF-ranglistens no. 42 Harold Mayot, og resultatet af kampen har uden tvivl fået mange til at spærre øjnene op, da den undertippede dansker vandt med de imponerende cifre 6-0, 4-6, 6-0 over en frustreret franskmand, hvis ketsjer efter sigende fik en hård medfart.

Frankrigs 1. single Arthur Cazaux, der er no. 34 på samme rangliste, fik udlignet til 1-1, da han vandt 6-1, 6-3 over Holger, og derfor blev finalen afgjort i doublen, som Cazaux sammen med Lilian Marmousez vandt 6-4, 6-3, hvilket sikrede Frankrig en seedning ved finalestævnet i Le Tourquet i Frankrig.

Spanien vinder afgørende double efter revanche til Holger

Som no. 2 ved kvalstævnet skulle Danmark møde en af finalevinderne fra de 4 kvalstævner, og lodtrækningen betød, at Danmark i den første runde mandag ved finalestævnet mødte Spanien, hvis 1. single er U16 Europamesteren Carlos Alcarez Garfia, der ligesom Holger og Elmer tilhører de bedste i årgang 2003.

Spanien kom bedst fra start, da 16-årige Gonzalez Fernandez vandt 6-2, 6-3 over Elmer i 2. singlen.
Holger holdt liv i Danmarks muligheder, da han i 1. singlen fik en kærkommen revanche for nederlaget i kvartfinalen til Garfia ved det individuelle EM, da han efter endnu en jævnbyrdig kamp mod spanieren vandt 7-5, 6-4.

I den afgørende double fik Holger og Elmer den bedste start, da de vandt 1. sæt 6-2, men herefter fik det spanske par Garfia og Pablo Llmas Ruiz kontrol over kampen, som endte med spansk sejr 2-6, 6-1, [10-2].

Danmarks rolle var dog ikke helt udspillet, idet de 6 bedste nationer ved EM kvalificerer sig til deltagelse ved Junior Davis Cup 25-30. september i Budapest i Ungarn, hvilket pointeres af Dansk Tennis Forbund i nedenstående opslag på deres facebook.

Danmark vinder 2 tætte singler mod Rusland

Med udsigten muligheden for at kvalificere sig til Junior Davis Cup var kampen om placeringerne 5-8 ekstra vigtige, og kravet til at kvalificere sig var sejr i tirsdagens kamp mod Rusland, hvor både Elmer og Holger mødte 1 år ældre modstandere fra en nation, som har tradition for at fostre klassespillere.

Elmer mødte i 2. singlen Evgeny Philloppov i en yderst jævnbyrdig gyser-kamp, som blev afgjort i tiebreak i 3. sæt, hvor der blev brug for de mentale resurser, hvilket Elmer formåede, da han bragte Danmark foran 1-0 med cifrene 6-4, 5-7, 7-6(5).

I 1. singlen måtte Holger ligeledes finde de mentale resurser frem, da han efter at have tabt 1. sæt tvang kampen ud i et 3. sæt, hvor stillingen i flere af partierne skiftede med fordele  begge veje, inden Holger sikrede sejren 3-6, 6-3, 6-3, og dermed var deltagelsen i Junior Davis Cup sikret med dansk 2-0 føring.
Danmark vandt derefter doublen på walkover, så den samlede sejr blev 3-0, og derfor blev der ikke spilletid til Oskar Brostrøm Poulsen i denne omgang.

Dansk Tennis Forbund udsendte efterfølgende en pressemeddelelse, som kan ses i forbindelse med nedenstående facebook-opslag.

Elmer er efter sejren citeret for disse kommentarer, som bekræfter betydningen af det mentale aspekt:
Det var en fed kamp at spille. Han spillede faktisk rigtig godt, men det handlede meget om, hvornår jeg var på mentalt og kom ind og slog offensivt på boldene. Jeg var modig og turde gå ind og spille på de vigtige bolde i den afgørende tiebreak.

Selvom både Elmer og Holger trods deres unge alder allerede har vundet en masse, betegnede Elmer kvalifikationen til Junior Davis Cup som noget specielt med denne kommentar:
Det er mega fedt, og jeg tror, at det bliver en kæmpe oplevelse. Når man normalt er lidt for sig selv, er det fedt, når man er afsted som et hold og bakker hinanden op. Det er fedt, at man kan dele mange af de gode ting, men også dem, man går og slåsser med.

Dansk Tennis Forbunds Sportschef Jens Anker Buus Andersen, der er taget til Frankrig for at støtte holdet, der har Lars Christensen som kaptajn, er imponeret over, at det er lykkedes at kvalificere holdet til Davis Cup, og han er citeret for denne kommentar:
Det er stort. Normalt er det forbeholdt de virkelig store tennislande at være med til Junior Davis Cup, så det er noget, vi skal nyde. Vi synes, at det er sjovt at stille op som et hold, og det er god forberedelse til Davis Cup senere i deres karriere.

Holger har dog fået en forsmag på Davis Cup, da han tidligere på året som den hidtil yngste fik debut på Danmarks Davis Cup hold, hvilket endda var med en sejr over Egyptens 1. single Youssef Hossam, der var no. 311 på ATP-ranglisten.

Danmark møder Great Britain om 5. pladsen

Onsdag spilles de sidste kampe ved finale-stævnet, hvor finalen bliver mellem Frankrig og Italien, som også inden stævnet var det bedste bud på en finale.

Italien blev dog fulgt helt til dørs i semifinalen af Spanien, da Garfia udlignede til 1-1 med sejr over Luciano Darderi 6-1, 5-7, 6-4, efter at Fernandez havde tabt 6-4, 3-6, 3-6 til Flavio Cobolli.
I den afgørende double sikrede Cobolli og Luca Nardi sejren til Italien, da de vandt 4-6, 6-1, [10-6] over Garfia og Llamas Ruiz.

Spanien og Ungarn spiller om 3-4. pladsen, og i kampen om 5-6. pladsen bliver Danmarks modstander Great Britain, der fik lidt hjælp, da Letlands Karlis Ozolins måtte trække sig mod Joel Pierlon, der førte 3-1.
Jack Pinnington Jones sikrede britterne den afgørende 2-0 føring, da han vandt 6-4, 6-4 over Daniel Linkuns-Morozovs.

I kampen om 7-8. pladsen mødes Rusland og Letland.

Forrige artikelTirsdag 7. august: Kyrgios og Wawrinka på TV3 Sport kl. 17
Næste artikelOnsdag 8. august: Natkampe med Halep og Wozniacki på TV2 Sport fra 0030
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.