Marginalerne svigtede Holger Rune, der både førte 5-2 i 5. sæt og havde 2 matchbolde samt 5-0 i match-tiebreak mod Andrey Rublev, inden netruller afgjorde kampen

Forventningerne til et stort resultat for 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune fik ny næring efter de 3 første runder, hvor Holger vandt overbevisende sejre uden at afgive sæt.

Turneringer uge 4: Holger og Rebecca klar til 2. uge i Australian Open

Holgers modstander i 1/8-finalen 5. seedede Andrey Rublev havde i sine første 3 kampe afgivet et enkelt sæt i 2. runde, da Emil Ruusuvuori (FIN) vandt 3. sæt i tiebreak, men i de 3 øvrige sæt mod finnen samt i 1. runde mod Dominic Thiem (AUT) og i 3. runde mod Daniel Evans (GBR) vandt modstanderne henholdsvis 2, 3 og 4 partier pr. sæt.

Rublev forsøgte inden 1/8-finalen at fjerne noget af presset fra sine egne skuldre ved at lægge favoritværdigheden over på Holger, der havde vundet 6-4, 7-5 i deres tidligere møde ved ATP Masters i Paris få måneder forinden, og bookmakerne havde da også Holger som favorit inden opgøret.

Meget tyder på, at den taktik lykkedes, idet Holger ikke spillede lige så frigjort som i de tidligere kampe, og i 1. sæt fungerede 1. serven langt fra optimalt, idet procenten blot var 48, og Holger vant kun 46 procent bag 1. serven og 50 procent bag 2. serven.
Til gengæld blev Rublev noteret for 11 vindere og 8 uprovokerede fejl, og 1. serven på 74 procent – heraf 4 esser – gav point i 61 procent af tilfældene, mens Holger blot vandt 2 point af 8 mulige efter Rublevs 2. serv.

Alligevel havde Holger ved 2-2 muligheder for at at bryde efter en feberreturnering, der sad helt nede i hjørnet til 0-15, og et befriende lob til 0-40, men Holger udnyttede ikke mulighederne, idet han blev for passiv, da han havde chancen ved 15-40, og ved 30-40 afsluttede Holger en slagudveksling med en fejl.
I stedet blev Holger selv brudt til 2-4, da Rublev med aggressivt tempo fremtvang et par danske fejl, men Holger brød straks tilbage, da Rublev forivrede sig, da Holger et par gange returnerede serven med passive blokeringer.

Imidlertid skabte Holger problemer for sig selv med en stopbold, som Rublev havde nemt ved at nå frem og afgøre, hvorefter en fejl fra forhånden og en efterfølgende dobbeltfejl forærede Rublev et nyt break, som blev fulgt op med et rent serveparti til 6-3.

I 2. sæt afværgede Holger 3 break-muligheder i sit første serveparti, men derefter vendte billedet fuldstændig, idet Holger øgede 1. serverne til 65 procent med en udnyttelse på 79 procent, og samtidig fik Holger overtaget efter modstanderens 2. serv, som Rublev kun udnyttede 30 procent.

Afgørelsen i sættet faldt i Rublevs serveparti ved 1-2, da Holger efter et par henholdende slag pludselig slog kontra med en longline vinder til 0-30, hvorefter Rublev sendte 2. bolden efter serven i nettet til 0-40.
De 2 første danske break-muligheder blev afværget på vanlig vis med et par super førsteserver, men i den næste duel bevarede Holger en god dybde, og han fremtvang til sidst en fejl, som resulterede i dansk break til 3-1.

Ved 3-5 havde Holger 2 sætbolde, som Rublev afværgede, men et rent dansk serveparti sikrede derefter Holger sættet 6-3.

Holger Rune i Australien Open 2023 4. runde mod Andrey Rublev.

I 3. sæt blev rollerne igen byttet om, selvom antallet af førsteserver for begge spillere kun var en anelse over 50 procent, men Rublev vandt 11 point bag 13 førsteserver og 9 point bag 11 andenserver, mens Holger kun vandt lidt over halvdelen bag sine server, og derfor var Holger flere gange under pres i egne servepartier.
Han afværgede dog en break-mulighed ved 1-2, men ved 2-3 blev Holger brudt rent efter et sjusket serveparti, hvor en dobbeltfejl betød 0-40, og med sin 2. fejl direkte på 2. bolden kunne Rublev uden besvær bryde rent, og med 2 rene servepartier vandt Rublev alt for nemt sættet 6-3.

I det første serveparti i 4. sæt måtte Holger afværge 2 break-muligheder, inden han på sin 4. fordel kom foran 1-0.

Begge spillere havde problemer med at sætte førsteserven, men i modsætning til tidligere i kampen havde Holger bedre styr på returneringerne, idet han vandt 13 point efter Rublevs 18 andenserver i sættet.
Ved 2-3 fremprovokerede Holger en fejl til 15-30 med en skarp servereturnering, og selvom den næste returnering havnede i nettet, havde Holger sendt et signal, som fik Rublev til at satse lidt for meget på den næste andenserv, som resulterede i dobbeltfejl, hvorefter endnu en aggressiv returnering banede vejen for et dansk break, som blev fulgt op med et sikkert serveparti til 5-2.

Ved 5-3 havde Holger sin første sætbold, da Rublevs servereturnering blev for lang, men Holger afgav derefter initiativet til Rublev efter en kort slice, der hverken var fugl eller fisk, og da Holger derefter ramte netkanten på en oplagt mulighed, kunne Rublev nemt sende bolden forbi, og en efterfølgende dobbeltfejl lukkede Rublev tilbage i sættet.

Da Rublev derefter servede for at fremtvinge tiebreak, var banen halvt i sol og halv i skygge, og da Holger ved 15-15 sendte bolden fra solsiden og ind i skyggen var Rublev under pres efter et fejltræf, men en velplaceret førsteserv betød 30-30, hvorefter Holger i den næste duel passerede Rublev ved nettet.
På den efterfølgende sætbold agerede Holger levende mur under et massivt pres fra Rublev, der til sidst oversatsede og sendte bolden for langt, og dermed vandt Holger sættet 6-4 og fremtvang et afgørende 5. sæt.

2023 Getty Images – Holger Vitus Nødskov Rune

Fra starten af 5. sæt havde Holger overtaget, og han havde mulighed for at bryde til 2-0, da Rublev efter en dobbeltfejl var bagud 0-40,
Den første mulighed blev afværget med et es, men i den næste duel havde Holger mulighed for at presse sin modstander, men han lod sig friste til at spille henholdende, hvorved Rublev tog initiativet og fremprovokerede en fejl, og med endnu et es blev faren afværget.

I Rublevs næste serveparti udlignede Holger til 15-15 med en ren vinder, og han fortsatte med at spille aggressivt, hvorved han fremprovokerede fejl til 15-30, men Rublev udlignede til 30-30 efter en lidt for lang servereturnering.
Holgers aggressivitet blev gav dog pote, da Holger bevarede presset og rykkede frem og afgjorde næste point ved nettet, og på den efterfølgende break-mulighed blev Rublev presset til fejl på en ny skarp dansk returnering.

Herefter afgav Holger blot et enkelt point i sine 2 næste servepartier, hvorved han førte både 4-1 og 5-2, og han var tilsyneladende på direkte kurs mod kvartfinalen, men da Holger ved 5-3 servede for kampen ophørte magien, og nerverne sneg sig tilsyneladende ind i spillet, da 2. bolden bag førsteserven havnede i nettet til 0-15.
En mulighed for at passere Rublev ved nettet blev forpasset, da Holger en smule tøvende sendte bolden direkte op i Rublevs ketsjer, og efter yderligere 2 fejl i træk, var Rublev ud af den blå luft lukket tilbage i sættet med stor hjælp af danske fejl i et anspændt parti.

Livlinen blev straks udnyttet af Rublev, der udlignede til 5-5 med et rent serveparti, hvorefter Holger dog genfandt sit fokus, da han bragte sig foran 6-5 efter 40-15, og presset blev igen for alvor lagt over på Rublev, der kom bagud 0-30 efter en servereturnering på baglinjen og en efterfølgende fejl via netkanten.
Som så ofte før i pressede situationer fandt Rublev et servees frem, men i den næste duel blev Holgers tålmodighed og fokus belønnet, da en længere slagudveksling sluttede med en fejl fra Rublev, som derved blev konfronteret med 2 danske matchbolde.

Igen blev Rublev reddet af en førsteserv, som Holger returnerede udenfor banen, men Holger fik sat en kvalificeret returnering på den næste førsteserv, og der blev en kort duel, hvor Rublev som den første satte ekstra tryk på forhånden og fremprovokerede en dansk fejl, som afværgede den sidste matchbold, hvorefter Rublev fik fremtvunget afgørelse i match-tiebreak.

2023 Getty Images – Holger Vitus Nødskov Rune

Holger fik en drømmestart, da han førte både 5-0 og 7-3, men da Holger servede ved 7-4 blev han ved begge point en anelse for henholdende, og da Rublev desuden havde marginalerne med sig og ramte det yderste af linjen, tog han de sidste 2 minibreaks tilbage, og efter en servevinder og et es førte Rublev 8-7.
Da Holger derefter forsøgte at presse Rublev i baghånden, havnede bolden i nettet og gav Rublev 2 matchbolde efter 6 vundne bolde i træk.
Den første blev afværget med en servevinder, hvorefter den næste matchbold var i Rublevs serv, hvor Holger blev blev presset til et smashoplæg, hvor han valgte den rigtige side, og med en mirakel-baghånd, som kandiderer til turneringens bedste slag, afværgede Holger matchbolden med en longline vinder til 9-9.

Rublev fik endnu en matchbold, da førsteserven igen banede vejen for det næste point, hvorefter Rublevs returnering af en velplaceret andenserv ramte netkanten og trillede ned på Holgers banehalvdel og sikrede Rublev sejren 6-3, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6(9) på den mest bitre måde, som kan tænkes, hvilket Rublev var helt bevidst om, da han lige efter afslutningen af kampen gav Holger en krammer

2023 Getty Images – Andrey Rublev og Holger Vitus Nødskov Rune

Nederlaget kan anskues fra 2 synsvinker, hvor den negative/kritiske må være, at Holger burde være i stand til at hæve sit bundniveau samt udnytte, at han havde kampen i sin hule hånd, da han havde mulighed for at serve kampen hjem ved 5-3 i 5. sæt, og igen da han havde en stor føring i den afsluttende match-tiebreak, og desuden havde Holger muligheden på en af sine matchbolde ved 5-4.

Den positive synsvinkel er dog, at alene den omstændighed at Holger faktisk havde mulighederne for at vinde mod en klassespiller som Rublev, selvom Holger i store dele af kampen selv var langt fra sit eget topniveau, i sig selv bekræfter Holgers potentiale til fremover at vinde både Grand Slams og nå helt til tops.

Patrick Mouratoglou udtrykker da også herunder sin beundring over Holgers fremskridt samt det mod, entusiasme og energi, som han udstråler, og han forudser ligeledes store resultater i fremtiden.

Holgers ukuelige optimisme kommer til udtryk i nedenstående melding, hvor Holger bebuder et bedre resultat næste år, og han fremhæver Australian Open som en af sine favoritter.

Næste opgave for Holger bliver på hjemmebane 3-4. februar, når Danmark i Hillerød møder Indien i Davis Cup Group I Play-offs i Hillerød, hvor holdkaptajn Frederik Løchte Nielsen – helt som ventet – endvidere har udtaget August Holmgren, Elmer Møller, Johannes Ingildsen og Christian Sigsgaard.

Umiddelbart derefter ser Holgers kalender således ud:
Uge 6: ATP 250 Montpellier
Uge 7: ATP 500 Rotterdam
Uge 8: ATP 250 Marseille
Uge 9: ATP 500 Dubai eller Acapulco
Uge 10-11: ATP 1000 Indian Wells
Uge 12-13: ATP 1000 Miami

Det må dog forventes, at Holger ikke deltager i samtlige turneringer, og i så fald fravælges en eller begge ATP 250 turneringer formentlig, så der bliver tid til både restitution og videreudvikling.

Nederlaget til Rublev forhindrede det med spænding forventede revancheopgør mod turneringens storfavorit Novak Djokovic, som Rublev derfor i stedet fik “fornøjelsen” at møde i kvartfinalen, hvor serberen buldrede videre og vandt endnu en overbevisende sejr i 3 sæt 6-1, 6-2, 6-4.

Paradoksalt er det eneste sæt, som Djokovic har tabt hidtil i turneringen, i 2. runde mod den 27-årige franske kvalspiller no. 191 Enzo Couacaud, der vandt 2. sæt 7-5 i tiebreak, men i de 3 øvrige sæt vandt franskmanden blot i alt 3 partier, og han indkasserede et æg (0-6) i 4. sæt, og det samme skete for Roberto Carballes Baena (ESP) i 1. runde, da Djokovic vandt 6-3, 6-4, 6-0.

Grigor Dimitrov (BUL) fulgte godt med i 1. sæt i 3. runde, inden Djokovic vandt 7-6(7), 6-3, 6-4, men i 1/8-finalen var der ingen nåde, da hjemmebane-håbet Alex de Minaur blev tromlet over 6-2, 6-1, 6-2.

I semifinalen er Djokovic – om muligt – endnu større favorit, når han møder useedede no. 35 Tommy Paul (USA), der i kvartfinalen vandt 7-6(6), 6-3, 5-7, 6-4 over sin landsmand no. 92 Ben Shelton.
Begge havde udnyttet, at både 2. seedede Casper Ruud og 8. seedede Taylor Fritz var sendt ud af turneringen i deres 1/4-del af lodtrækningen, men Paul havde dog undervejs vundet over seedede spillere, idet han i en 5-sæts gyser i 2. runde vandt 6-2, 2-6, 6-7(4), 6-4, 6-4 over 32. seedede Alejandro Davidovich Fokina (ESP), og i 1/8-finalen vandt han 6-2, 4-6, 6-2, 7-5 over 24. seedee Roberto Bautista Agut (ESP).

I øverste halvdel vandt 4. seedede Stefanos Tsitsipas nøglekampen i 1/8-finalen mod Jannik Sinner 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3, og i kvartfinalen blev Jiri Lehecka (CZE) ikke en større udfordring, da grækeren vandt 6-3, 7-6(2), 6-4.
I semifinalen venter 20. seedede Karen Khachanov, som Tsitsipas har besejret i alle 5 tidligere indbyrdes opgør.
Den mest sandsynlige afslutning efter søndagens finale i Men’s singles er således, at Djokovic står som vinder efter en finale mod Tsitsipas.

I Women’s singles blev semifinalerne afgjort torsdag, hvor US Open vinderen 22. seedede Elena Rybakina vandt 7-6(4), 6-3 over 24. seedede Victoria Azarenka, hvorved hun hindrede, at finalen kunne blive et rent hviderussisk anliggende mellem Azarenka og 5. seedede Aryna Sabalenka, der efterfølgende vandt 7-6(1), 6-2 over useedede no. 46 Magda Linette (POL), som overraskende nåede semifinalen efter sejre 7-6(3), 6-4 over 4. seedede Caroline Garcia i 1/8-finalen og 6-3, 7-5 over 30. seedede Karolina Pliskova i kvartfinalen.

Fornemme resultater af Rebecca Munk Mortensen

I junior-udgaven af Australian Open leverede 17-årige Rebecca Munk Mortensen en vaskeægte sensation, da hun – efter to stensikre 2-sæts sejre i kvalifikationen – vandt med de overbevisende cifre 6-1, 6-2 over 6. seedede no. 14 Mayu Crossley (JPN), der i slutningen af 2022 vandt begge de prestigefyldte juniorturneringer Eddie Herr og Orange Bowl i Florida.

Sejren var dog ikke en enlig svale mod en spiller, der er rangeret væsentligt højere end Rebecca, der er no. 100 på ITF junior-ranglisten, idet Rebecca i 2. runde igen vandt en sikker 2-sæts sejr 6-3, 6-1 over no. 44 Theadora Rabman (USA), der sidste år vandt 2 Grade 2 titler.

I 1/8-finalen mødte Rebecca 9. seedede no. 17 Alina Korneeva, der sidste år vandt 6 junior-titler, hvoraf de 2 var i Grade 1 kategorien.
Det lykkedes ikke for Rebecca at tvinge kampen i 3. sæt, da Korneeva vandt 7-4 i 2. sæts tiebreak og dermed kampen 6-3, 7-6(4).

I en uddybende omtale af kampen herunder fra KB Tennis fremgår, at Rebecca førte 4-2 i tiebreak, men 3 vindere i træk fra modstanderen blev afgørende for udfaldet.

Rebecca deltog sammen med Kristina Sidorova i double-rækken, hvor de i 1. runde vandt 6-2, 6-4 over Onyu Choi (KOR) og Shiho Tsujioka (JPN), og i 1/8-finalen vandt de 6-2, 3-6, [10-7].
Kvartfinalen mod det 5. seedede japanske par Sayaka Ishii og Ena Koike blev ligeledes afgjort efter match-tiebreak, hvor japanerne løb med sejren 6-4, 4-6, [10-7].

Herunder highlights fra Eurosport, der desuden bringer nogle citater fra Rebecca, der har fået yderligere blod på tanden.

Forrige artikelTurneringer uge 4: Holger og Rebecca klar til 2. uge i Australian Open
Næste artikelASICS: GEL-RESOLUTION™ 9 – den ikoniske tennissko er nu endnu bedre
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.