Sofia Nami Samavati sikrede efter sejr 1. singlen dansk sejr sammen med Johanne Christine Svendsen i doublen, hvorved Danmark undgik sidstepladsen i Group A

Inden Danmarks Billie Jean King Cup hold spillede sin første kamp  i  Antalya med et afbudsramt hold, som var reduceret til 3 unge debutanter, var der ikke de helt store forventninger til, at Danmark kunne blande sig i striden om oprykning fra Group I Europe Africa.

Derfor gjaldt det om at fremhæve de lyspunkter og succes-oplevelser, som holdet trods de svære odds har opnået mod de øvrige hold i Group A, hvor samtlige modstandere har været væsentligt højere rangeret end danskerne, hvor 22-årige no. 484 Sofia Nami Samavati i samtlige kampe har haft uriasposten som 1. single.

I det første opgør mod Tyrkiet var det i sig selv en lille succes, at Sofia formåede at presse ranglistens no. 224 Opek Oz, der var på hjemmebane, ud i 3 sæt, og det kan endvidere betegnes som en lille succes, at teenagerne 16-årige Rebecca Munk Mortensen og 17-årige Johanne Christina Svendsen vandt doublen, selvom den var uden betydning for selv resultatet, idet Johanne i den første kamp blev besejret i 2. singlen.

Johanne fik dagen efter en lidt større succesoplevelse, da hun i opgøret mod Serbien bragte Danmark foran 1-0 i 2. singlen, og selvom Sofia derefter ikke kunne stille meget op i 1. singlen, var Danmark sikret en afgørende kamp i doublen, hvor holdkaptajnen fastholdt den konstellation, som havde vundet over Tyrkiet, men den serbiske double var dog for stor en mundfuld for teenage-pigerne, idet Serbien med en sikker sejr sikrede den samlede 2-1 sejr.
Mandags-trænere kan så efterfølgende diskutere, om holdkaptajnen burde have ladet Sofia spille doublen, men det bliver aldrig opklaret, om det havde ændret resultatet.

I den 3. kamp mod puljens formodede stærkeste hold Ungarn var mulighederne for dansk sejr så mikroskopiske, at holdkaptajnen klogt valgte at lade Johanne sidder over i single, hvorved hun kunne fastholde den selvtillid, som sejren mod Serbien havde givet, og derfor blev Rebecca sat ind i 2. singlen, hvor hun som ventet var uden chance mod ranglistens no. 140 Reka Luca Jani.
Sofia var ligeledes chanceløst mod Ungarns 1. single, no. 82 Panna Udvardy, og i doublen kunne Johanne og Sofia heller ikke true Ungarn, som forventet vandt opgøret 3-0.

BJKC Group I: Johanne vinder single mod Serbien. Forventet nederlag mod Ungarn

Derfor blev den sidste puljekamp mod Estland Skærtorsdag helt som ventet afgørende for, om Danmark slutter sidst eller næstsidst i Group A, og hvis en tenniskamp afgøres efter et enkelt sæt, ville Estland have vundet en storsejr 6-1, 6-1, 6-3, da både Johanne i 2. singlen mod no. 984 Maileen Nuudi og Sofia i 1. singlen mod no. 420 Elena Malygina blot vandt et enkelt parti i 1. sæt, og i doublen mod Nuudi og Katriin Saar fik Johanne og Sofia 3 point i 1. sæt.

Johanne var langt bedre med i 2. sæt, hvor hun efter et break til hver fulgte med til 3-3, men hun blev derefter brudt til 3-5, og selvom hun derefter brød tilbage til 4-5, blev hun efterfølgende brudt igen på den 3. lettiske matchbold, som sikrede Letland sejren 6-1, 6-4.

Derfor så det for alvor sort ud, da Sofia i 1. singlen var bagud efter 1. sæt, men både i 2. og 3. sæt overtog Sofia fulkommen kontrollen med kampen, som hun derved vandt 1-6, 6-2, 6-2 og udlignede til 1-1 i opgøret, hvis afslutning ses i opslaget herunder fra DTF.

I den afgørende double vandt Estland med Maileen Nuudi og Katrin Saar som nævnt 1. sæt 6-3 over Johanne og Sofia, som dog fik vendt opgøret til danske sejr 3-6, 6-3, 6-4, og derved henvises Estland til sidstepladsen i Group A.

I opslaget herover fra DTF ses afslutningen af kampen, og der lyder anerkendende bemærkninger fra holdkaptajnen.

i nedenstående pressemeddelelse er opgøret udførligt omtalt suppleret med et interview med de glade vindere.

Sejren betyder, at Danmark på lørdag formentlig spiller en altafgørende kamp om at undgå nedrykning mod Georgien, som er helt uden sejre i Group B.
Langt ude i teorien kan Georgien dog med sejr i den sidste puljekamp henvise Bulgarien til sidstepladsen, hvis Sverige samtidig vinder over puljens tophold Slovenien, der er ubesejret efter de første 4 kampe.
Forventninger er derfor, at Sverige slutter næstsidst foran Georgien, og derfor møder Estland efter al sandsynlighed Sverige i den anden nedrykningskamp lørdag.

Med mindre der sker store overraskelser i de sidste puljekampe Langfredag, forventes at både Ungarn og Slovenien som puljevindere rykker op, mens no. 2 i de 2 puljer spiller om den tredje oprykningsplads.

No. 2 i Group A findes i fredagens opgør mellem Serbien og Tyrkiet, og i Group B bliver vinderen af opgøret mellem Kroatien og Østrig no. 2.

Forrige artikelATP Masters Monte Carlo: Holger Rune havde Casper Ruud på krogen men gav slip
Næste artikelPadelshoppen.com: Portræt af Danmarks største padelbutik
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.