Holger Rune var gennem hele kampen mod no. 30 Aslan Karatsev i teten, men alligevel opstod spænding om udfaldet, inden Holger afgjorde kampen med rent break i 3. sæt

Da spilleprogrammet for tirsdagens kampe ved ATP 1000 Rolex Monte-Carlo Masters blev offentliggjort var 3. kamp på Court Rainer III et gensyn med ranglistens no. 1 Novak Djokovic, der mødte den 22-årige Spanier Alejandro Davidovich Fokina.

Derfor var det oplagt for TV 2 at placere netop den kamp på TV 2 Sport X, men da 3. kamp på Court Des Princes var mellem 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune og ranglistens no. 30 Aslan Karatsev, blev den førstnævnte kamp henvist til TV 2 Play, hvis der blev sammenfald mellem de 2 kampe.

Der var dog en god sandsynlighed for, at de 2 første kampe på Court Des Princes kunne blive hurtigt overstået, da 16. seedede Lorenzo Sonega og Ilya Ivashka var overstået på halvanden time, og i den næste kamp var det rimeligt at forvente, at 10. seedede Taylor Fritz, der forleden vandt titlen ved Indian Wells, hurtigt kunne spille sig videre, da han mødte den lokale no.  424 Lucas Catarina, der på ingen måde havde en skræmmende resultatliste, som bl.a. omfatter et nederlag 5-7, 1-6 til Mikael Torpegaard i kvalifikationen til ATP Challenger i Lille.

Alligevel var den upåagtede Catarina tæt på en vaskeægte sensation mod Fritz, der med stor besvær vandt 6-7(6), 7-6(5), 6-4 efter 2 timer 40 minutter.

Forsinkelsen betød tidsmæssigt sammenfald mellem de førstnævnte kampe, og derfor gik mange seere uden tvivl glip af en vaskeægte sensation, da Fokina i løbet af knap 3 timer sendte Djokovic ud af turneringen med cifrene 6-3, 6-7(5), 6-1, hvilket af ATP Tour herunder betegnes som spanierens største sejr i karrieren.

Hvis Holger kunne vinde sin kamp mod Karatsev, ville en sådan sejr af mange få samme betegnelsen – karrierens største sejr – selvom der blandt bookmakerne var bred enighed om, at Holger var favorit til at vinde kampen.

I betragtning af at Karatsev for et par måneder siden vandt over Holger ved ATP 250 i Marseille i 2 sæt, og han tidligere på året var rangeret som no. 14 på ATP-ranglisten, vil mange formentlig være overrasket over odds-sætternes vurdering, som uden tvivl skyldes, at der er store forventninger til, at Holger står på tærsklen til for alvor at slå igennem på ATP-touren.

Kampens forløb afslørede hurtigt, at forudsigelsen om dansk sejr i høj grad var velbegrundet, da Holger efter en fokuseret indsats vandt sine 4 første servepartier relativt sikkert, idet Karatsev blot vandt 4 point i danskerens servepartier, hvorimod han selv blev brudt til 0-2, og Holger havde desuden en break-mulighed 4-0, men Karatsev reddede dog servepartiet og holdt liv i håbet om at bryde tilbage.

Da Holger ved 5-3 servede for 1. sæt, fulgte Karatsev først en skarp returnering op med en vinder modsat, og i den efterfølgende slagudveksling sendte han fra en presset position i forhånden en cross vinder afsted, så Holger for første gang i sættet var presset ved 0-30.
Efter en servevinder til 15-30 fulgte en længere duel, hvor Holger til sidst slicede en baghånd i nettet, så Karatsev havde 2 muligheder for at bryde tilbage, men han behøvede blot en enkelt, som han fik foræret med en dansk dobbeltfejl.

Det overtag, som Holger havde haft fra begyndelsen, var ved at forsvinde, da han blev lidt for passiv og henholdende uden samme tryk i boldene, så Karatsev ikke for alvor blev presset i sine næste servepartier, men Holger vandt dog sin egen serv til 6-5 ved 40-15, hvorefter sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor Holger omsider igen turde trykke igennem, hvilket straks gave pote, idet Holger vandt tiebreak’en så overbevisende som 7-1.

I 2. sæt var Holger for alvor på sejrskurs, da han – efter at havde reddet 3 break-muligheder ved 1-2 – brød Karasev’s serv til 3-2 efter 15-40, og efter et sikkert dansk serveparti til 4-2 havde Holger – efter en mislykket stopbold fra Karatsev – en break-mulighed til at bringe sig afgørende foran 5-2, men Karatsev afværgede faren med en feberredning ved nettet, hvorefter han vandt servepartiet til 3-4.

En skarp servereturnering fra Karatsev pressede derefter Holger til en fejl og 0-15, og efter en dansk servevinder til 15-15, kom Holger under pres efter en slagudveksling, hvor Holger overlod initiativet til Karatsev, der afsluttede med en cross vinder fra forhånden tæt på linjen, og presset øgedes markant, da Holger med solen i øjnene og forstyrrelse af vindpust kom bagud 15-40 med en dobbeltfejl.
Et es fjernede dog den første break-mulighed, men en efterfølgende kort bold via netkanten blev udnyttet af Karatsev til at bryde tilbage til 4-4 til tydelig dansk frustration.

Momentum i sættet var tydeligvis ved at tippe over til fordel for Karatsev, der dirigerede spillet, da han holdt serv til 5-4, og da Holger servede for at blive inde i sættet overlod han fortsat initiativet til Karatsev, mens Holger i stedet for at have fuldt fokus på sin tennis gik og diskuterede med sin lejr, og koncentrationen var helt væk, da han sendte en oplagt vinder-mulighed udenfor banen til 0-30, og da han derefter sendte en forhånd lang udenfor banen, var han pludselig nede med 3 sætbolde.

Den første blev reddet efter en uventet underhåndsserv, som blev fulgt op med et passerslag, men på den næste servereturnering endte en baghånd, der blev slået ude af balance, udenfor banen, hvorved Holger ligeså meget tabte sættet til sig selv som til Karatsev, der dog fortjener anerkendelse for at udnytte sine muligheder, da Holger havde mistet det fulde fokus.

Et toilet-break inden 3. sæt blev tilsyneladende udnyttet til at genfinde koncentrationen, og selvom Holger virkede mentalt ude af balance i slutningen af 2. sæt, fastholdt liveodds-sætterne Holger som den sandsynligste vinder af kampen, hvilket igen var velbegrundet, idet Holger genfandt sit fokus, da han indledte sættet med et break ved 15-40, hvorefter han selv afværgede 2 break-muligheder og bragte sig foran 2-0.

I de efterfølgende danske servepartier fik Karatsev ingen muligheder for at bryde tilbage, og efter et rent serveparti til 5-3, blev Karatsev brudt rent, hvorved Holger – trods bump undervejs – vandt nogenlunde komfortabelt 7-6(1), 4-6, 6-3.

Masters Monte Carlo 2022
Tennistv

Under alle omstændigheder er der grund til at kippe med Dannebrog, når en dansk teenager er i stand til – og endda forventes – at vinde over en top 30 spiller, selvom der tydeligvis er ting, der kan forbedres, ikke mindst på det mentale område, så Holger i højere grad formår at bevare fokus og det høje topniveau, som han i store dele af denne og tidligere kampe har vist, at han besidder.

Det får han under alle omstændigheder brug for, når han onsdag i 1/8-finalen ved 1230-1300 tiden for 3. gang i karrieren møder den norske stjerne, 4. seedede Casper Ruud, som sidste år vandt 6-2, 6-1 over Holger i 1. runde i Monte Carlo, og få måneder senere vandt nordmanden 6-0, 6-2 i Båstad.

Sejren betyder, at Holger er meget tæt på top 70, og skulle sensationen indtræffe i form af sejr mod Casper Ruud, er der ikke langt til top 60, og desuden kan man i så fald få mindst 500 kr. retur ved at sætte en hund på dansk sejr.

Forrige artikelBJKC Group I: Sofia presser Tyrkiets bedste i 3 sæt. Danmark vinder bonus-double
Næste artikelBJKC Group I: Johanne vinder single mod Serbien. Forventet nederlag mod Ungarn
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.