Landets største klubber er fortsat placeret i og omkring hovedstaden, men den traditionelle fortælling om en sport i opløsning i Jylland er i store træk fortid. Det understreger den seneste medlemsfremgang i dansk tennis, hvor flere jyske klubber går frem. En af dem er Vejle Tennisklub, der tilmed har skabt sig en profil som eliteklub.

Er forhånden rusten, så er der bestemt en realistisk chance for, at den sejler hele vejen fra tennisbanerne og direkte ind på den fodboldbane, der har lagt græs til mange historiske bedrifter for byens stolthed, Vejle Boldklub. Nok er tennisklubben inde i en positiv gænge, men fodbold er og bliver den østjyske kystbys DNA. Senest symboliseret ved klubbens overlevelse som oprykker i landets bedste række fodboldrække.

Når det er sagt, så har udviklingen taget fart de senere år på de tilstødende tennisbaner. For lidt mere end 10 år siden fik man klubbens første indendørshal med to baner, der inden længe bliver suppleret af yderligere to. Et meget godt billede på, hvilken efterspørgsel klubben har på banekapacitet som følge af stødt stigende medlemstal. Det fortæller klubbens nye cheftræner, Johannes Park Skak.

Vi oplever stor interesse for tennis fra både nye medlemmer, sponsorer og Vejle Kommune. Især kommunen har jeg siden min start i klubben oplevet som en aktiv og støttende partner, fortæller Johannes Park Skak.

Selvom Johannes Park Skak er relativ ny i klubben, hvor han kom til fra en anden solstrålehistorie i jysk tennis, Øster Bording, så har han fra sidelinjen oplevet, hvad der fungerer og har været med til at udvikle den østjyske tennisklub.

Klubben har i en længere årrække investeret i at have dygtige trænere på holdtræning, så klubben i 2020 havde over 120 medlemmer på træning. Fundamentet til at lave Jyllands bedste juniorafdeling er på plads, hvilket også er en mine primære arbejdsopgaver i klubben, fortæller Johannes Park Skak.

Udvikling skal fortsættes

I et geografisk område, hvor tennis ikke i sig selv bliver en prioritet, har hårdt arbejde i klubben været fundamentet for den aktuelt positive spiral. Derfor har man i klubben ambitioner om den kommende tid at bygge lag på i det, der gerne skulle udvikle sig til at blive et jysk centrum for elitetennis.

I forhold til jeg er klubbens eneste fuldtidsansatte har vi meget store armbevægelser. Vi har i øjeblikket fem store projekter. Vitamin Well World Tennis Tour i uge 30, opførelse af en ny tennishal og en ambitiøs elitesatsning på både dame- og herrefronten. Derudover vil vi skabe Jyllands største og bedste juniorafdeling og vigtigst en klub, hvor der er plads til alle, forklarer Johannes Park Skak.

I indendørssæsonen har Vejle allerede stukket næsen frem i det fine selskab. En del af de profiler, der de senere år har sat Give på Danmarkskortet er i indendørssæsonen opstillet for Vejle.

Vi har et meget velfungerende samarbejde. Især mig gode forhold til Gives sportschef Lars Baes gør samarbejdet nemt. Udover udveksling af spillere arbejder klubberne Vejle, ØBG og Give sammen på juniorfronten på flere måder, fortæller Johannes Park Skak.

Den første tid i Vejle har været dobbelt for den nye cheftræner. På den ene side har entusiasmen og energien været motiverende. De aktuelle forhold med kun to indendørsbaner har været hæmmende for udvikling, hvilket skaber naturlig frustration.

International turnering

I samarbejde med kommunen, Trekantsområdet og Dansk Tennis Forbund er det lykkedes klubben at rejse 300.000 kroner til en af de første internationale seniorturneringer i Danmark i syv år. En måde at få Vejle på det internationale landkort, men også en måde at give unge håbefulde tennistalenter med dansk pas en unik mulighed for international erfaring. Klubben har ingen intention om at tjene penge på turneringen, men med en by med en international profil, så giver det god mening at investere i internationale begivenheder. For selve klubben er events og begivenheder elementer, der skal være med til at udvikle klubben mod de ambitiøse mål.

I 2023 skal vi gerne være over 500 medlemmer. Kortsigtet skal vores dame- og herrehold gerne i Elitedivisionen og vores U18 piger skal spille med om DM-guld, udtaler Johannes Park Skak.

De mange ambitioner bliver ikke til uden regninger. Derfor har man sideløbende med udviklingen også fokus på at finansiere klubbens drift via en række forskellige kanaler.

Udover kommunen har vi en god opbakning fra det private erhvervsliv. Derudover har vi et konstant fokus på at finde midler via fondsansøgninger og andre kanaler, beretter Johannes Park Skak.

Selvom kontrakten aktuelt fortæller, at det er Vejle Tennisklub der er arbejdsgiveren, så ved Johannes Park Skak med sin solide erfaring fra tennis, at intet kommer af udelukkende at gå solo. Tennis er for skrøbelig en sport i Danmark til at bekrige hinanden. Derfor ser han et udvidet samarbejde med flere jyske klubber som en af nøglerne til at kunne fortsætte de positive tendenser. Ikke kun i Vejle, men i hele Jylland.

Helt konkret drømmer han om, at man via et bredt samarbejde kan bringe Ungdomsmesterskaberne i tennis til Jylland. På den måde vil Vejles store og talentfulde juniorafdeling kunne dyste om Danske mesterskaber på hjemmebane. Og hvem ved, måske vinde en DM-guldmedalje præcis som klubbens berømte fodboldhold, der senest vandt mesterskabet i 1984.

Forrige artikelTennisavisen – Juni 2021
Næste artikelRang- og Entrylister uge 26->: Clara Tauson et enkelt “rigtigt afbud” fra OL. Holger Rune på vej mod dansk ATP-førertrøje
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.