HIK Tennis er i en rivende udvikling i disse år og har opnået rigtig flotte resultater på både senior og juniorsiden. Den sportslige succes kulminerede i slutningen af sommeren 2014, hvor klubbens Dame og Herre seniorer spillede sig op i den bedste række i Elitedivisionen i Dansk Tennis Forbunds holdturnering udendørs. HIK har ikke været repræsenteret i Elitedivisionen i en årrække, så dette resultat må siges at være et sportsligt gennembrud for klubben.

Men det er ikke kun seniorerne, der klarer sig godt. Det er nemlig blevet til ikke mindre end 5 guldmedaljer og en bronzemedalje under medaljespillet for DH juniorer. HIK vandt guld i rækkerne U10 piger, U10 drenge, U12 piger, U12 drenge og U18 piger og fik bronze i U14 piger. Derudover vandt 5 hold guld og to hold sølv i holdturneringen i Sjællands Tennis Union samt et enkelt guldhold i KTU holdturnering.

“Den fælles passion har vi med, når vi træner. Det udtrykkes til træningen ved, at når vi har noget modstand på banen og overvinder den, så fejrer vi den ved at gå op til nettet og give en ”high five”. Derved løfter vi hinanden og skaber en fælles følelse.” -Mogens Friis

Resultatet må også siges at være helt unikt og måske også historisk flot. Det flotte resultat er også blevet bemærket af klubbens sponsor SAXO bank, der har inviteret alle 92 spillere og forældre samt trænerne, der har været med til at skabe resultatet til en stor fest. Gentofte kommune der også støtter HIK er også repræsenteret ved bogmesteren Hans Toft.

Men hvad er det, der har gjort, at HIK har fået en så stor sportslig succes lige nu? Tilbage i 2012 ansatte klubben Mortensen Christensen som sportschef for at styrke strukturen omkring tennisafdelingens aktiviteter med eliten, bredden og ungdommen. Senior- og junior eliten er under Morten kun vokset og der er skabt stor sportslig succes.

Men resultaterne er ikke kun Mortens fortjeneste, da HIK har et meget stærkt trænerteam bestående af trænere som Tine Scheuer-Larsen, Dean Pedersen, Christian Saceanu, Sfreja Ivona Sfreja, Charlotte Mogensen og Mogens Friis samt en lang række andre trænere.
Mogens Friis har også haft stor betydning for klubbens udvikling og mange medaljer, da han har haft ansvaret for Tennisskolen. Vi har spurgt Mogens ind til, hvorfor HIK har haft den sportslige succes i år.

Hvad er årsagen til, at I har haft en så stor succes i år?

Den skyldes rigtig mange ting. Vi er rigtig mange dygtige trænere, der er mange engagerede forældre som er meget aktive i forskellige udvalg. Jeg holder hvert år nogle samlinger for forældrene som jeg kalder for ”Aktive forældre”. Ved disse samlinger, påtager alle hver især en række opgaver. Vi har blandt andet nogen turneringsansvarlige, så har vi en gruppe der har arbejdet på at rejse penge til forskellige aktiviteter og så en meget vigtig gruppe, der er med til at skabe sociale events for børnene. Det har alt i alt været med til at skabe den succes vi skal fejre i SAXO bank på tirsdag.

Hvilken rolle har trænerne haft?

Der hvor jeg synes vi er lykkes rigtig godt som trænere, er ved at vise lysten til tennis igennem vores egen passion til sporten, så det bliver en fælles positiv oplevelse trænerne og børnene imellem. Den fælles passion har vi med, når vi træner. Det udtrykkes til træningen ved, at når vi har noget modstand på banen og overvinder den, så fejrer vi den ved at gå op til nettet og give en ”high five”. Derved løfter vi hinanden og skaber en fælles følelse.

Hvordan arbejder I med børnene på banerne?

Vi har indført en HIK regel og den går ud på, at når man har spillet et spil, hvor den ene har tabt og den anden vundet, så skal de gå op til nettet og tale om kampen. Det er så vinderen, der skal fortælle, hvad ham eller hende der tabte gjorde godt og eventuelt komme med et godt råd. Det der så sker er, at den der lige har tabt får lysten og glimtet tilbage i øjnene efter at blive anerkendt. Det at anerkende hinanden er utrolig vigtigt, da det giver spillerne fornyet energi. Det er specielt vigtigt i en individuel sport som tennis.
Et andet område vi har været rigtig gode til igennem de sidste par år er ved at klæde de helt små spillere rigtig på igennem meget minitennis. Vi har haft meget fokus på double, da det bygger på samarbejde og hvis man taber, så har man en at dele det med. Vi prøver generelt at ruste vores juniorer godt inden de skal ud og spille turneringer, så de får en god start fra første turnering.

Har jeres faciliteter indvirkning på jeres succes?

Helt sikker. Jeg har tidligere arbejdet i en klub, hvor der kun var to baner til rådighed og nogen gange var jeg i en hal, hvor jeg arbejdet alene. Det er helt anderledelse her I HIK, da vi er mange trænere samtidig på banerne og det giver mulighed for at udveksle ideer med ens kollegaer. Det giver en utrolig positiv synergi og vidensdeling trænerne imellem. Det er også muligt at køre træningen sammen og rykke børnene frem og tilbage på de forskellige baner alt efter, hvad der trænes.

Har børnene faste trænere?

Jeg tror det er meget vigtigt, at børnene ikke kun har en træner, men har forskellige trænere. Jeg tror, at vi som trænere har meget forskellige måder at formidle på, så jeg tror nogle trænere bedre kan formidle en forhånd end andre. Det at man er flere trænere, der kan sige tingene på forskellige måder gør, at vi fanger flere børns interesse. Det kræver selvfølgelig, at trænerne er rimelig enig om teknikken eller hvad det nu er der skal formidles.

Hvordan udvælger I de børn, der får mere træning?

Vi prøver at udtage de børn, der brænder for tennis. Dem der virkelig vil tennis prøver vi at give nogle flere tilbud. Vores tilgang til sporten er, at man skal spille tennis og bare bliver underholdt. Der har været en tendens til, at tennis bare bliver en underholdningsindustri, hvor træneren bare står og underholder børnene. Vores fokus er at udvikle spillere, der skal ud og spille forskellige turneringer i forhold til niveau.

Hvem træner de forskellige spillergrupper?

Vores fokus er at skabe kvalitetstræning for alle målgrupper i HIK. I de andre klubber jeg har været i som cheftræner, så har jeg stået med de ældre og bedste spillere i klubben. Det har vi vendt lidt på hoved i HIK ved at ansætte erfarne og kvalificerede trænere til at træne de helt små. Det tror jeg vi vinder rigtig meget på på den lange bane, da børnene får den optimale træning fra starten. Det ruster børnene langt bedre og fra starten kan trænerne være med ude og hjælpe dem godt i gang med individuelle- og holdturneringer. Det har vist sig at være et rigtig godt valg.

HIK Tennis har helt sikkert fået genskabt sit tidligere sportslige niveau og det bliver spændende at følge klubbens udvikling i de kommende år. Dansk Tennis har nemlig brug for klubber, der har succes, så de individuelle og hold turneringerne kan få både mere brede samt et højre niveau end der er i dag.

 

Forrige artikelU14 Gøteborg: Den er god nok denne gang. Olga Helmi i semifinale
Næste artikelIPTL – Mladenovic erstatter Bouchard
Bo Mortensen
Bo Mortensen er specialiseret i tennis og fysisktræning. Han har igennem de sidste 15 år arbejdet som tennistræner, skribent og coach.