Clara Tauson betragtes som favorit til titlen ved juniorernes Australian Open, som for Holger Vitus Nødskov Rune primært er en læreproces i den videre udvikling

Når både Clara Tauson og Holger Vitus Nødskov Rune søndag spiller deres første kamp ved juniorernes udgave af Grand Slam turneringen Australian Open, knytter de største forventninger sig til førstnævnte, som fik den bedst tænkelige optakt, da hun vandt titlen ved Grade 1 turneringen i Traralgon.

ITF Junior Traralgon: Video med matchbold og sejrstale af Clara Tauson

Deltagerfeltet ved Australian Open er næsten identiske med turneringen i Traralgon, som var det naturlige valg for de fleste som optakt, og da Clara både vandt denne turnering og er seedet 1, er det naturligt at stille berettigede forventninger om, at hun også opnår et godt resultat i Melbourne.

Clara vandt flere store titler i 2018, men ved Grand Slam turneringerne lykkedes det ikke helt at ramme det nødvendige topniveau, og derved tabte hun i 1/8-finalen ved French Open og i 2. runde (R32) ved både Wimbledon og US Open.

Ved turneringen i Traralgon fik Clara dog udbytte af den rutine og erfaring, som hun efterhånden har tilegnet sig, hvilket medvirkede til, at hun i de første kampe, hvor spillet stadig ikke sad lige i skabet, alligevel i var i stand til at finde løsningerne og kæmpe sig ud af de problemer, der især opstod i de første kampe.

Derfor vil det – i modsætning til sidste år – være rimeligt at forvente et stort resultat fra den danske favorit til titlen i Girls singles.

På længere sigt er der i dansk tennis tårnhøje forventninger til, at Clara med sit åbenlyse potentiale har udsigt til en fornem karriere på WTA-touren, og de fuldkommen samme forventninger er der basis for at stille til 15-årige Holger Vitus Nødskov Rune, når det gælder fremtiden på ATP-touren.

Det vil dog være urimeligt at forvente, at Holger allerede som 15-årig vil være i stand til for alvor at spille med om titlen ved Australian Open, da det er velkendt, at den fysiske forskel i forhold til de ældste juniorer spiller en væsentlig større rolle hos drengene.

Holger har dog flere gange vist, at han kan gøre sig gældende mod de bedste juniorer, når han kan spille op til sit eget topniveau og diktere spillet, men der er kontant afregning på grund af modstandernes power, hvis koncentrationen slækkes det mindste.

Det fik Holger at mærke allerede i 1. runde, da han i optakten i Traralgon tabte til 17-årige Nicolas Alvarez Varona (ESP), der er no. 10 på ITFs junior-rangliste, idet Holger i årets første kamp manglede det fornødne mod til at diktere spillet.

Imidlertid fik han rettet op på det, da han fik en ny chance i en consolation-turnering for spillere, som havde tabt i kvalifikationen og i de første runder af hovedturneringen, og efter 5 sejre og spil på højt niveau vandt Holger turneringen, hvor han i finalen vandt over ranglistens no. 16, Valentin Royer (FRA).

ITF Junior Traralgon: Holger vinder consolation – Clara finaleklar

I førnævnte consolation-turnering vandt Holger i 1/8-finalen 4-6, 6-4, [10-6] over no. 43 Dominic Stephan Stricker (SUI), og når Holger søndag spiller sin første kamp ved Australian Open møder han igen den 16-årige schweizer, som uden tvivl vil være opsat på at få revanche.

Hvis det lykkes for Holger at gentage sejren, venter formentlig en endnu større udfordring, da modstanderen i 2. runde kan blive 2. seedede Bu Yunchaokete (CHN), der er no. 5 på ranglisten. Kineseren fylder i øvrigt 17 år lørdag, hvilket er dagen før end han i 1. runde møder no. 76 Tristan Schoolkate (AUS), der har fået et wildcard.

Slipper Holger helskindet igennem de første runder, er der ingen grund til at sætte begrænsninger for hans muligheder videre i turneringen, hvor det dog først og fremmest handler om at opnå erfaring gennem kampe på højeste niveau som led i den videre udvikling i retning mod opfyldelsen slutmålet, som i al beskedenhed er at blive Verdens bedste.
Holger er næppe selv enig i denne vurdering, idet han uden tvivl tror på, at han kan vinde turneringen.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Privat – Holger sammen med Denis Shapovalov, der lørdag møder Novak Djokovic i 3. runde ved Australian Open.

Efter ankomsten til Melbourne mødte Holger et par af de spillere, som han ser op til.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Privat – Holger sammen med Fernando Verdasco, der kort tid efter servede dobbeltfejl på matchbold mod Marin Cilic

Alle juniorkampe kan følges på Eurosport Player, og derudover bliver både Holgers og Claras kampe vist på Eurosport 2, når Holger som nævnt møder Stricker, og Clara i sin første kamp møder 15-årige Anastasia Berezov (AUS), der er no. 176 og er med på et wildcard.

Holger Vitus Nødskov Rune, Christian Lerby
Foto: Aneke Rune – Holger Rune og Christian Lerby ved turnering i Pretoria 2018

Holger og Clara er ikke de eneste med dansk statsborgerskab i juniorturneringen, idet 17-årige Christian Lerby, der er søn af en kendt tidligere fodboldspiller fra 80’ernes dynamithold, også deltager.
Christian spiller under hollandsk flag, og han kommer søndag på en svær opgave i 1. runde, hvor han møder ranglistens no. 28, Jiri Lehecka (CZE), der ligesom Clara Tauson hos pigerne blev vinder af turneringen i Traralgon hos drengene.

Eric Vanshelboim
Foto: Sportsfotograf.com. – Eric Vanshelboim

Endnu en spiller med tæt tilknytning til Danmark er den 17-årige ukrainer, Eric Vanshelboim, der er opvokset i Danmark og spiller tennis for KB, og han kommer i aktion allerede lørdag, hvor han i den sidste kamp på court 22 møder 11. seedede Valentin Royer (FRA), der var Holgers finalemodstander i consolation-finalen i Traralgon.

Da alle kampe kan følges på Eurosport Player, kan denne kamp formentlig følges ved 6-7 tiden lørdag morgen dansk tid.

Eric er no. 62 på junior-ranglisten, hvor Christian Lerby er no. 70 og Holger no. 30.
Clara er no. 4, og hun kan ved at vinde turneringen overtage 1. pladsen fra den 17-årige vinder af sidste års Junior Masters, Clara Burel (FRA), der fik wildcard til de voksnes udgave af Australian Open, hvor hun i 1. runde (R128) tabte 5-7, 2-6 til Carla Suarez Navarro (ESP).

 

Forrige artikelAustralian Open 2019: Wozniacki taber battle royal
Næste artikelLørdag 19. januar: Løchte på ESP2 inden Venus og Halep på ESP 1
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.