Sofia Nami Samavati har udviklet sig både spillemæssigt og mentalt i Sverige, hvor sidste uges kvartfinale i Göteborg blev fulgt op med en semifinale og styrket selvtillid

19-årige Sofia Nami Samavati forsøgte i sit sidste år som junior i 2018 først og fremmest at få fodfæste på WTA-ranglisten, hvilket som tidligere omtalt i Tennisavisen blev en realitet, da hun i september nåede kvartfinalen i en $15.000 turnering i Badenweiler i Tyskland.

ITF Badenweiler: Sofia Nami Samavati på WTA-ranglisten efter sit bedste resultat

Efter årets udgang blev de optjente WTA-point konverteret til den nye ITF-rangliste, hvor Sofia startede med 23 point, og hun havde en rangering som no. 768, da hun for halvanden måned siden for første gang deltog i en $15.000 turnering (W15) under den nye struktur ved ITF World Tennis Tour i Antalya i Tyrkiet.

I de 2 første uger vandt Sofia begge kampe i kvalifikationen, hvorefter hun i begge turneringer blev sendt ud efter 1. runde.

Efter 3 ugers turnerings-pause deltog Sofia i sidste uge i en W15 turnering i Gøteborg, hvor hun var seedet 2 i kvalifikationen, og hun var oversidder i 1. kvalrunde, hvorefter hendes modstander Darya Lebesheva (BLR) trak sig i kvalfinalen, da Sofia førte 5-0.

Sofia vandt derefter i 1. runde af hovedturneringen 7-5 6-2 over Emma Shasteen (SWE), der havde wildcard, og i 1/8-finalen vandt Sofia 6-4, 5-7, 6-2 over 19-årige Melis Yasar (SWE), der har dansk far, og som nogle formentlig husker var i finalen ved Grade 4 turneringen i KB, da Clara Tauson vandt titlen i 2017.

I kvartfinalen var Sofia tæt på endnu en sejr, da hun mødte 3. seedede Alina Silich (RUS), som dog fik presset kampen i 3 sæt, hvorefter russeren sikrede sejren 4-6, 7-5, 6-2.
Resultatet betød yderligere 12 point til ITF-ranglisten, men da point fra W15 først opdateres med en uges forsinkelse, er de endnu ikke registreret på ranglisten.

Sejre giver som bekendt selvtillid, hvilket kom til udtryk i denne uges W15 turnering i Varberg, hvor Sofia var seedet 1 i kvalifikationen, hvor hun sad over i 1. kvalrunde, og i kvalfinalen blev det til en overbevisende sejr 6-3, 6-2 over Victoria Saldh (SWE).

De gode takter fortsatte i hovedturneringen, hvor Sofia i 1. runde vandt 6-3, 6-1 over Barbora Pokorna (CZE), og 1/8-finalen blev ligeledes vundet med overbevisende cifre 6-1, 6-2 over Anna Popescu (GER).

I kvartfinalen fredag tabte Sofia 1. sæt mod 8. seedede Fanny Ostlund (SWE), der er no. 399 på ITF-ranglisten, men Sofia sluttede kampen i forrygende stil, idet hun vandt 2-6, 6-3, 6-0.

Efter denne sejr gav Sofia denne forklaring på stimen af sejre:
Jeg tror det er en kombination, sejre giver selvfølgelig selvtillid, men jeg har også formået at løfte mit mentale og min tennis på et højere niveau, hvilket har hjulpet mig til at spille rigtigt god og aggressiv tennis på et stabilt plan.

I lørdagens semifinale var modstanderen 23-årige 2. seedede Ekaterina Makrova (RUS), som hverken må forveksles med 30-årige Makarova, som tidliger var no. 8 på WTA-ranglisten, eller en 17-årige juniorspiller med samme navn.

Makarova er no. 18 på den nye ITF-rangliste, hvilket primært skyldes at hun i slutningen af 2018 vandt $15.000 turneringer i Stellenbosch i Sydafrika 3 uger i træk.
I sidste uge deltog russeren i W15-turneringen i Göteborg, hvor Cajsa Wilda Hennemann (SWE) er noteret for at have vundet over russeren 6-4 def., idet hun blev diskvalificeret efter at have ramt en tilskuer, da hun i frustration slog til en bold.

I semifinalen mod Sofia gik tilskuerne dog “ram forbi”, da hun stoppede Sofias sejrsmarch med cifrene 6-1, 6-2.

Resultatet betyder, at Sofia optjener yderligere 30 point til ITF-ranglisten, og når de lægges til de 23 point, som hun har på den nuværende rangliste, samt 12 point fra Göteborg, vil Sofia nå op på 65 point ved den opdatering, som foretages på næste mandag, hvor hun vil opnå en rangering omkring no. 380.

Sofia fremsendte ovenstående billede fra indslåning i sidste uge i Göteborg, og hun tilføjede disse bemærkninger:

Er overordnet tilfreds med de to uger i Sverige. Har spillet rigtig god tennis, særligt i Varberg. Er mega ærgelig over mit nederlag i dag, formåede ikke at spille mit bedste tennis hvilket kostede mig kampen.

Sofia forlader Varberg med et positivt mindset, og hun er top motiveret for resten af grussæsonen, hvor hun ser frem til at spille flere turneringer og forhåbentlig levere gode resultater.
Ambitionen for Sofia er så vidt muligt at kombinere turneringerne, så hun både spiller W15 og W25, hvor der spilles om WTA-point, og hun er indstillet på, at der skal arbejdes på træningsbanen, så de forskellige aspekter i spillet kan optimeres.

Både Elena Jamshidi og Hannah Viller Møller deltog også i turneringen i Varberg, hvor de begge vandt deres kampe i kvalifikationen, hvorefter de blev besejret i 1. runde.

I “Ranglister og Entrylister uge 20” er omtalt de udfordringer, der er forbundet med at få mulighed for at komme ind i turneringer for Hannah, som endnu ikke har en rangering på ITF-ranglisten.

Ranglister og Entrylister uge 20 og følgende uger

Forrige artikelITF Junior Santa Croce Sull: Holger Rune suveræn vinder af Grade 1
Næste artikelKampe uge 21: Torpegaard i French Open kval. Clara og Holger Grade A i Milan
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.