ITF Junior Porte Alegro: Topresultat af Clara Tauson trods finale-nederlag

Clara Tauson og Leylah Annie Fernandez
Foto: Gabriel Heusi / Heusi Action
Clara Tauson opnåede sit hidtil største junior-resultat i Grade A finale med niveau-mæssige udsving

For begge de to 15-årige finalister – danske Clara Tauson og Leylah Annie Fernandez fra Canada – ved den 35. udgave af Grade A turneringen Campeonato Internacional Juvenil de Tenis de Porto Alegre var det formentlig den største finale, de nogensinde har stået i, selvom begge trods deres unge alder allerede har præsteret flere glimrende resultater.

Finalen kunne følges på youtube, hvor den fortsat kan genses på dette link – https://www.youtube.com/watch?v=EV2S7u9VZOY, og for mange af de danskere, der primært har set kampe med Caroline Wozniacki og de øvrige spillere på WTA-touren, var det formentlig første gang, at de havde mulighed for at få et indtryk af den niveau-mæssige forskel på nogle af de bedste juniorer og WTA-toppen.

Begge pigerne viste i perioder af kampen, at de mestrer spillet på et meget højt niveau, men det var også tydeligt, at den helt specielle situation – at stå i så stor en finale – havde indflydelse på spillernes præstation, som havde flere udsving undervejs, vekslende mellem flotte dueller og flere nervebetonede enkle fejl.

I første sæt holdt de begge serv, indtil det lykkedes Clara at bryde til 3-2, og hun blev straks brudt tilbage efter et fejlbehæftet serveparti.
I det “psykologiske” 7. parti fik Clara hele 4 muligheder for at genetablere forspringet, bl.a. hjulpet af et par canadiske dobbeltfejl, men da et par gode muligheder ikke blev udnyttet, vandt canadieren 4 partier i træk og vandt sættet 6-3.

Clara Tauson
Foto: Gabriel Heusi / Heusi Action

I 2. sæt indledte Clara med at holde egen serv, og derefter brød hun modstanderens serv til 2-0, men ligesom i 1. sæt blev hun straks brudt tilbage, da hun efter dobbeltfejl og slagflugtning i nettet kom ned 0-40 og blev brudt blankt.

Clara fik dog denne gang – i modsætning til 1. sæt – genetableret forspringet, da hun brød til 3-1 ved 15-40, og hun var godt på vej til at holde serv med et es til 30-0 i det næste parti, hvor hun havde 2 muligheder for at bringe sig på 4-1, men bl.a. en dobbeltfejl bidrog til, at Fernandez brød tilbage til 2-3.

I canadierens næste serveparti havde Clara igen et par chancer for endnu et break, men canadieren fik i stedet udlignet til 3-3, hvorefter Clara omsider vandt sit eget parti rent til 4-3, men Fernandez fik efter et overbevisende serveparti udlignet til 4-4.

Derefter blev Clara brudt i sit serveparti, som var præget en flere enkle fejl afsluttet med en dobbeltfejl, og canadieren kunne derefter serve for kampen, men Clara brød i stedet tilbage fra 15-40 og udlignede til 5-5, men da Clara igen fik brudt sin serv, fik Fernandez endnu en chance for at serve kampen hjem ved 6-5.

Med et es til 30-0 var Fernandez tæt på at lukke kampen, men en dobbeltfejl og en mislykket forhånd bragte balance ved 30-30, men en bold udover baglinjen gav 1. canadiske matchbold, som dog blev misbrugt med endnu en dobbeltfejl, og den tredje dobbeltfejl i partiet betød, at Clara fik chancen for at udligne, men Fernandez spillede sig i stedet frem til endnu en matchbold, som Clara afværgede med modigt spil, hvor hun udspillede sin modstander, og efter endnu en duel, hvor Clara udviste mod, spillede hun sig frem til et vinderoplæg, som blev udnyttet til udligning til 6-6, og sættet måtte derfor afgøres i tiebreak.

Clara fulgte med til 4-4 i tiebreaken, hvor en dansk dobbeltfejl udløste en kommentar, der trods manglende forståelse af sproget hos kommentatoren ved livestreamingen på youtube, nærmest lød som “critico”, og situationen blev endnu mere “kritisk”, da Clara i den næste boldudveksling endte med at sende bolden for langt, så Fernandez stod med 2 nye matchbolde ved 6-4.
Canadierens serv ramte derefter netkanten, og da der spilles med “noLet”, blev Claras retur temmelig akavet og endte udenfor banen, og dermed sluttede kampen med sejr til Fernandez 6-3, 7-6(4).

Clara Tauson
Foto: Gabriel Heusi / Heusi Action – Præmieoverrækkelse i double

Clara kan trods nederlaget se tilbage på en fremragende uge, og Dansk Tennis Forbund betegner i en pressemeddelelse Claras resultat som det hidtil bedste nogensinde i hendes karriere.
Sportschef Jens Anker Buus Andersen citeres for denne melding:
Det er meget imponerende, at hun dominerer en grade A-turnering i Brasilien i både single og double som kun 15-årig. Det er det største resultat af en dansk junior, siden Caroline Wozniacki var ungdomsspiller. Clara fortsætter dermed ad den sti, som hun allerede var på.”

Som det antydes i Tennisavisens referat herover, var finalen langt fra det niveau, som Clara i flere tilfælde ellers har præsteret, og den vurdering – samt Sportschefens betragtninger – stemmer meget godt overens med den korte opdatering, som Tennisavisen efterfølgende har modtaget fra teamet omkring Clara.

Det har været en yderst lærerig tur med hårdt arbejde under svære og anderledes forhold, hvor fokus har været at tage et skridt ad gangen i udviklingen, hvilket gjorde at tingene faldt i hak i Porto Alegre – efter en tidlig exit ved en Grade 1 i forrige uge.

Mange gode doublekampe kulminerede med titlen lørdag, og kampene i single var udfordrende for “hele tennis pakken”.
Det erkendes, at spillet i finalen kvalitetsmæssigt desværre ikke levede op til præstationerne resten af ugen, da den mentale tank var godt brugt, og selvom Clara i løbet af finalen ikke udnyttede de mange muligheder, er det overordnede indtryk alligevel, at det alt i alt har været en rigtig god uge.

Der er næppe tvivl om, at både Clara og Fernandez også i fremtiden vil opleve at stå i store finaler, og her vil den opnåede erfaring fra Porto Alegre helt sikker bevirke, at de mentalt vil være bedre rustet næste gang.

Resultaterne betyder samtidig, at Clara tager et gevaldigt hop på IFTs junior-rangliste, hvor hun lige nu er no. 65 med 386,25 point.
Finalepladsen udløser 180 point i single, men da kun de 6 bedste resultater tæller, skal modregnes 30 point fra Orange Bowl sidste år.
Der skal dog ikke modregnes point i double, hvor optjente point tæller 25 procent, og derfor optjener Clara yderligere (180/4) 45 point, og sammenlagt vil hun dermed – i henhold til den højere matematik – lande på (386,25 – 30 + 180 + 45) 581,25 point, hvilket på den nuværende rangliste svarer til en rangering som no. 23.

Det forlyder dog, at optjente point om ca. en måned konverteres til en fremtidig point-struktur, hvor finalepladsen i en Grade A giver 300 point og double-titlen giver 375, og i så fald vil Clara formentlig avancere yderligere.
Under alle omstændigheder vil hun uden problemer være direkte kvalificeret til hovedturneringen ved French Open, og da Clara har fået masser af kamprutine på grus i Brasilien, kan der være grund til optimisme inden French Open.