Efter triumfen som U14 Europamester var Holger Vitus Nødskov Runes næste mål at vinde en ITF-turnering, hvilket blev indfriet straks efter i Riga, og han slutter sæsonen med endnu en titel

Emne-overskriften “nye højder” skal opfattes helt bogstaveligt, idet Grade 4 turneringen ITF East Africa Junior Circuit U18 KEN3 i Nairobi blev afviklet i 1800 meters højde, hvilket nemt får boldene til at “flyve” henover banerne, som er et specielt jord/grus underlag, der er tryllet om til tennisbaner ved at male streger ovenpå.

Turneringen i Kenya blev valgt, fordi det er den eneste Grade 4 i december måned, og Holger havde brug for flere turneringskampe, da han havde spillet få kampe siden august, hvor han vandt sin første ITF-titel ved Grade 4 turneringen i Riga.

Holger har ganske vist deltaget i både en Grade A og Grade 2 turnering i Japan i sidste halvdel af oktober, og selvom Holger spillede på sit sædvanlige høje niveau, blev det blev kun til få kampe, hvilket understreger, at forskellen i fysikken spiller en væsentlig rolle hos drengene, hvor Holger på den seneste rangliste er no. 332, og dermed den højst placerede i sin årgang 2003 med 153,75 point.

Selvom Holger fik “japanske smæk” af 17-årige modstandere, var det alligevel en lærerig oplevelse, som det blev nævnt i denne artikel i Ekstrabladet –https://ekstrabladet.dk/sport/anden_sport/tennis/dansk-stortalent-skal-laere-af-japanske-smaek/6912587, men udover kamprutine var det samtidig vurderingen, at Holger havde brug for igen at mærke sejrens sødme.

Det er præcis den følelse, som Holger igen kan stå med, da han både fredag og lørdag atter stod på øverste trin på en sejrs-skammel.

Fredag vandt Holger sammen med 16-årige Eric Vanshelboim finalen i double-rækken, hvor de på vejen mod finalen på intet tidspunkt afgav mere end 2 eller 3 partier pr. sæt, og selve finalen var ikke nogen undtagelse da det 1. seedede par vandt 6-2, 6-3 over 6. seedede Parker Collins Flores (USA)/Thabo Ncube (ZIM).

Holger Vitus Nødskov Rune, Eric Vanshelboim
Foto: Privat – Holger Vitus Nødskov Rune og Eric Vanshelboim vinder double-rækken

Samarbejdet mellem Holger og Eric fungerede så fortrinligt, at de uden tvivl igen vil spille sammen, hvis de en anden gang er med i samme turnering.

Holger og Eric bevarede finalekursen i single

Tennisavisen har ofte omtalt turneringer, hvor Eric deltager, selvom han er ukrainer, men da han er opvokset i Danmark, hvor han spiller i KB, er det naturligt at følge med i hans resultater, som løbende har været opdateret i “Dagens kampe”.

Eric har de seneste måneder vundet flere Grade 5 turneringer samt en enkelt Grade 4 turnering, hvilket har medført et avancement på ranglisten til no. 233, og derfor var han seedet 1 i single, mens Holger var seedet 2, og var der på forhånd lagt op til en finale mellem dem.

Rune Thomsen havde dog inden turneringen advaret mod at være alt for optimistisk på grund af de vanskelige forhold.
Eric klarede sig dog igennem til finalen, selvom han i 3 af kampene måtte bruge 3 sæt, hvilket også var tilfældet i semifinalen mod 14-årige Hamad Medjedovic (SRB), som Eric også havde vundet over i finalen samme sted ugen før.

Enkelte af Tennisavisens læsere husker formentlig, at det netop var Hamad Medjedovic, som Holger besejrede i finalen, da han blev U14 Europamester.

EM U14: Holger suveræn Europamester uden at afgive sæt

Ligesom det var tilfældet ved U14 EM, afgav Holger heller ikke sæt, da han vandt titlen i Nairobi, hvor han indledte med at vinde 6-0, 6-0 over Emmanuel Ishimwe (RWA).
I 1/8-finalen mødte Holger 15-årige 16. seedede Luka Petrovic (GBR), som bliver trænet af Andy Murray’s mor, og derfor havde han selvfølgelig en god baghånd.
Trods de svære forhold bevarede Holger en flot offensiv stil og vandt 6-1, 6-2.

I kvartfinalen mod 16-årige 6. seedede Sina Moghimi (IRI) blev det til endnu en komfortabel sejr 6-0, 6-2, og i semifinalen vandt Holger 6-3, 6-2 over 12. seedede Abdoul Shakur Kabura (BDI).

Finalen mod Eric blev en velspillet kamp af begge, som hele vejen viste både god attitude og respekt for hinanden.
Der blev spillet gode og lange dueller med både tålmodighed og variation.
Holger var på forhånd favorit til at vinde turneringen, og han levede op til dette med sejr 6-3, 6-2.

Imødekommende og taknemmeligt folkefærd i Kenya

Opholdet i Nairobi har været en god oplevelse, og den lokale befolkning beskrives som super imødekommende, søde og taknemmelige, selvom det ikke er fancy og flotte forhold, men små børn drøner rundt med ketsjer i hånden og udviser en glæde, som sjældent ses tilsvarende i Europa.

Ambitioner for 2017 indfriet af Holger

Turneringen blev et perfekt punktum for Holger, der i høj grad fik opfyldt nogle af de store mål for 2017-sæsonen, hvor den største ambition var at vinde Europamesterskabet, hvilket som bekendt lykkedes på overbevisende måde, og efterfølgende blev der større opmærksomhed fra medierne, som fik øjnene op for, at Holger har potentiale til noget stort.

I et TV-interview efter Europamesterskabet fortalte Holger, at hans næste mål for karrieren var at vinde en ITF-turnering, hvilket han som nævnt opnåede kort tid efter i Riga, og med sejren i Nairobi har han således til fulde opnået denne målsætning.

En anden målsætning var at nå top 500 på ITFs rangliste, hvilket han opnåede meget tidligt på sæsonen, og med den seneste titel kan Holger se frem til et avancement på ca. 100 pladser, og efter nytår, når årgang 1999 ikke mere er på ranglisten, vil Holger formentlig starte 2018 med en rangering omkring no. 150.

Juleferien udsættes med træningsophold i Frankrig

Juleferien starter dog ikke lige med det samme for Holger, som tager en uge til Frankrig for at træne hos det franske forbund sammen med de bedste fra årgang 2002.
Hvis han ikke for alvor blev udfordret i alle kampe i Nairobi, venter der til gengæld masser af god kamptræning i Frankrig i den kommende uge.

Under opholdet i Nairobi havde Holger desuden lejlighed til at træne med en 19-årig kenyansk Davis Cup spiller, hvilket er endnu et eksempel på, at Holger har gode kontakter, som nedenstående billede måske er det bedste eksempel på, da Holger fik mulighed for at spille med både Grigor Dimitrov og Novak Djokovic, hvilket formentlig kun kan overgås, hvis han også får lejlighed til at spille med Holgers helt store idol, Roger Federer.

Holger Vitus Nødskov Rune, Grigor Dimitrov, Novak Djokovic
Foto: Aneke Rune

Store udfordringer venter i 2018

I det første kvartal af 2018 er det planen, at Holger spiller 2 turneringer pr. måned, hvorved der er taget højde for det maksimale antal, som er tilladt inden han fylder 15 år 29. april.

Da fysikken som nævnt spiller en langt større rolle hos drengene end hos pigerne, hvor juniorranglisten faktisk toppes af to 14-årige, skal man næppe forvente at Holger kommer til at optræde i Futures foreløbig, men når det med tiden bliver aktuelt, forventes nye regler at gøre overgangen fra junior-tennis en smule nemmere for de bedste juniorer, som hidtil ikke har kunnet overføre point til ATP-ranglisten, hvor de derfor har været henvist til at starte “fra bunden”.

De nye regler forventes at træde i kraft i 2019, hvor point optjent i junior-turneringer i 2018 kan overføres til den nye “Transition Tour”, som Tennisavisen tidligere har omtalt efter et interview med ITFs Præsident David Haggerty i april 2017.

ITF Præsident Haggerty til Tennisavisen: Ny struktur skal sikre levevej for top 750

Alle detaljer er endnu ikke på plads, men det forventes, at flere af de bedste juniorer udskyder tidspunktet, hvor de primært deltager i Futures turneringer, da de som nævnt kan føre point med over, og derfor vil konkurrencen i de højere kategorier, hvor Holger i højere grad forventes at deltage, formentlig blive endnu hårdere end tidligere.

 

Forrige artikelBåde veteranen og opkomlingen slutter sæsonen i finale
Næste artikelTE U14 Göteborg: Semifinale til Caspar Jalili i single og 2. plads med Asger Emil i double
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.