Holger Vitus Nødskov Rune har flere sæsoner været dominerende i årgang 2003. Søndag cementerede han dette ved at blive Europamester med seks suveræne sejre over U14 eliten

14-årige Holger Vitus Nødskov Rune satte kronen på værket, da han søndag på bedste Roger Federer vis demonstrerede, at der i øjeblikket hverken er nogen over eller ved siden af blandt den Europæiske U14 elite.

De fleste Danske medier havde naturligt nok størst fokus på Caroline Wozniacki, der for femte gang i 2017 var i en WTA-finale, og for en gangs skyld havde de samme medier også et velfortjent fokus på 14-årige Clara Tauson, da hun vandt Guldmedalje ved European Youth Olympic Festival (EYOF).

Samme medieopmærksomhed var der af uforklarlige årsager ikke, da Claras klubkammerat i HIK blev Europamester i U14, selvom Dansk Tennis Forbund på deres Facebookside gjorde tydeligt opmærksom på triumfen med denne statusopdatering

Holgers triumf er særlig bemærkelsesværdig, da EM-titlen blev sikret i konkurrence med hele den Europæiske U14 Elite, og det skete i så suveræn en stil, at det for alvor blev slået fast, at ingen andre U14 spillere i Europa er på samme niveau som den talentfulde HIK’er, som ikke har lagt skjul på, at hans ambitioner er at blive en “Legende” – ligesom hans store forbillede Roger Federer.

I “role of Honor” med Wilander, Edberg, Djokovic m.fl.

Selvom man endnu ikke – som 14-årig – kan kaldes en “Legende”, kunne man alligevel godt få den opfattelse, at det for Holger forekom “legende” let, da han fejede al modstand til side i samtlige 6 kampe – også i finalen mod 2. seedede Hamad Medjedovic (SRB), der blev besejret 6-2, 6-1.

Imidlertid ligger der flere års meget dedikeret og målrettet arbejde forud, og det belønnes nu med en titel, som skriver Holger ind i tennis-annalerne – “roll of Honor” – på linje med spillere som Mats Wilander, Stefan Edberg, Niklas Kulti, Thomas Enqvist, Thomas Johansson, Tommy Robredo, Richard Gasquet, Novak Djokovic, Grigor Dimitrov og andre store velkendte navne, som ligeledes har vundet U14 EM.
Også hos pigerne optræder flere “Legender” – f.eks. Steffi Graf (2 gange), Monica Seles og Martina Hingis – så Holger er i et imponerende flot selskab blandt spillere, hvoraf mange senere har fået en glorværdig karriere.

På forsiden af Tennis Europe – http://www.tenniseurope.org/news_item.aspx?id=113612 – nævnes, at det var særligt imponerende, at Holger kunne vinde uden at afgive sæt, ikke mindst i betragtning af, at han undervejs vandt over to formstærke seedede spillere i både kvartfinale og semifinalen – Jack Pinnington-Jones (GBR) og Aristarkh Safonov (RUS).
Finalen blev betegnet som en kortvarig oplevelse for Hamad Medjedovic, da Holger “came out firing and never let up throughout“.

Holger Vitus Nødskov Rune, Dasha Lopatatskaya
Tennis Europe – Vindere EM U14, Holger Vitus Nødskov Rune og Dasha Lopatatskaya

Taktisk, teknisk og mentalt disciplineret præstation

Ikke mindst i semifinalen demonstrerede Holger taktisk overblik mod Safonov, der med sin gode teknik og sikkerhed er berygtet for at drive modstandere til vanvid med mange toppede bolde dybt i banen, hvilket kunne friste til at bruge en masse energi på at forsøge at “mase” sig igennem.
I stedet valgte Holger den mere enkle løsning at benytte sine gode og solide grundslag, og derved brugte han meget få kræfter i kampen, og i stedet blev Russeren “drevet til vanvid”.
Denne kamp kan genses på denne optagelse hos YouTube, hvis man scroller lidt ind I optagelsen.

Derfor havde Holger super energi til finalen, selvom han i modstætning til Serberen også havde haft 2 doubler udover singlen dagen før.
Holger er blevet rost under turneringen for sin “coolness” på banen, og mange har spurgt hvordan han kan bevare roen, hvilket han i nedenstående videoclip til Tennis Europe’s Instagram inden finalen indrømmede ikke altid har været tilfældet, da han som mindre kunne blive “meget vred” (very angry).
Han røbede sin taktik før finalen, hvor han ville spille offensivt og gå til nettet.

Finalen blev uhyre velspillet af Holger mod Hamad, som slår enormt hårdt og server vanvittig godt og præcist. Desuden er han hurtig på bolden, som man ikke skal regne med at se igen, hvis man placerer den for kort i banen.
Selvom cifrene var overbevisende, var mange partier lige til 40-40, men Holger spillede klogt og gennemtænkt på de afgørende bolde, og han holdt et imponerende fokus ved at vælge de rigtige slag på afgørende tidspunkter, hvilket er ekstra imponerende i betragtning af, at den mentale faktor altid vil spille en rolle, når der er tale om en finale.

Hvis man på YouTube søger på “European Junior Championship, U14, Most” dukker flere optagelser op fra EM-stævnet, men i skrivende stund er der ikke gemt en optagelse fra finalen, som blev spillet 30.7.2017 på Centrecourt.

Efterfølgende er finalen også tilgængelig på Youtube på linket herunder

Holger er i besiddelse af en teknisk formåen, som ikke begrænser hans muligheder under en kamp, idet han både kan serve, flugte, spille kontra, være offensiv og spille spille bolden tidligt, og desuden har han en god defensiv, og derfor er han ekstra svær at besejre, når han samtidig formår at holde hovedet koldt og bevare fokus.

Disse egenskaber har ved deltagelse i en række ITF turneringer mod væsentlig ældre og fysisk stærkere spillere bragt Holger i top 500 på ITFs rangliste efter blot 14 turneringer.

Kun en enkelt spiller fra Holgers årgang 2003 er rangeret højere, no. 377 Xiaofei Wang (CHN) 30 point foran Holger efter 21 turneringer.

Selvom Holger således allerede flere gange havde bevist, at han er årgangens bedste i Europa, generede det ham en smule, at han i 2017 ikke havde vundet nogen titler, inden han for et par uger siden vandt UM U14.

Ganske vist kunne ingen af de øvrige deltagere ved UM stille meget op mod Holger, men han var alligevel meget glad for igen at opleve følelsen af at vinde en turnering.

Den følelse oplevede han således igen, og denne gang var det en helt særlig oplevelse, da det var den hidtil største pokal, som blev overrakt, mens den Danske Nationalmelodi blev spillet.

Som tidligere omtalt var der også Bronzemedalje til Danmark, da Holger og Elmer Møller nåede semifinalen i double.

Velfortjent sommerferie inden finalespil for TK Sparta

Egentlig var planen, at Holger skulle deltage ved senior DM og derefter en ITF-turnering, men i stedet belønnes han nu med en velfortjent sommerferie med “is og havvand”, indtil næste stop bliver holdkamp og finalespil for TK Sparta i Prag, som har få Holger med på holdet.
Klubben har tradition for at hente top juniornavne udefra, og da Tjekkerne altid har gode spillere, venter der sikkert nogle gode kampe og en sjov træningsuge sidst i august.

Tilføjelse 3. august

Holger fortæller i denne video om den fantastiske følelse det var at vinde denne turnering, som er årets største. Nøglen til sejr var at bevare roen og spille offensivt.
På spørgsmålet om hans næste mål, svarede han at det er at vinde en ITF-turnering.
Holger betegnede det som en stor følelse at spille for Danmark, og stå med pokalen til tonerne af nationalmelodien.

 

 

Forrige artikelDagens kampe mandag 31. juli: Maria Sharapova spiller 1. runde mandag nat
Næste artikelTE U14 Waiblingen: Richard Biagiotti i double-finale med Mexicaner
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.