Hurtigere, højere, stærkere – er kendt af de fleste som det officielle motto for de Olympiske Lege. Det var samtidig også fokusområderne en vinterdag, hvor tre ungdomstennisspillere fra Gentofte i alderen 14-18 år mødte op til et par timer med fysiske tests hos PerformHouse.

Det var tennisspillernes ønske at få mere kendskab til deres egen fysiske præstationsevne – nemlig udholdenhed, styrke, hurtighed og kropssammensætning. Alt sammen med henblik på at kunne forbedre og optimere deres daglige træning og dermed præstation på tennisbanen. PerformHouse havde tilrettelagt en testpakke indeholdende forskellige test, der målte udholdenhed, styrke og hurtighed hos tennisspillere.

Fysiske test
Testene blev gennemført ved Stenhus Testcenter, der har det nyeste udstyr til test og veluddannet testpersonale.
Tennisspillerne mødte op i deres sportstøj og havde medbragt både tennissko og løbesko. Forinden havde de fastet i 2 timer, og de havde sørget for at drikke vand forinden, De startede med en måling af deres kropssammensætning på en special vægt med bio impedans. Der blev deres totale vægt, deres muskelmasse, fedtprocent og fedtfrimasse målt. Normalt bestemmes en værdi for hele kroppen, men PerformHouse benytter udstyr, der måler kropssammensætningen i højre og venstre side, samt over- og underkrop. Dermed var det muligt at se forskelle på højre og venstre side i eksempelvis muskelmasse. Testene viste….

Dernæst blev tennisspillernes grebsstyrke målt, hvor de klemte et dynamometer formet som et håndtag. Denne test målte deres maksimale styrke i musklerne i hånden og underarmen (35 muskler ialt), og et stærkt greb er en fordel i tennis. Efter tre forsøg fik tennisspillerne noteret det bedste resultat inden de forsatte til næste test. Denne test skulle måles deres springhøjde. Den blev målt med Counter Movement Jump (CMJ), der viser hvor stor kraftudvikling benene kan producere på kort tid. Igen gennemførte tennisspillerne tre forsøg og det bedste resultat blev noteret.

De fleste fysiske test er generelle og passer til alle atleter, hvilket også var tilfældet med de første test tennisspillerne udførte.

Hurtighedstest
Efterfølgende var tennisspillerne klar til en spilrelateret hurtighedstest med ketsjer. Denne test tilbydes kun af PerformHouse og den er specieludviklet til badmintonspillere og tennisspillere. Den benytter bevægelsesmønstre fra tennisspillet og tester tennisspillerens maksimale bevægelseshastighed på banen under spillignende betingelser. Således kan hurtighed og fodarbejde vurderes.

Testen blev udført på den ene halvdel af en tennisbane, og der var opstillet en skærm ved nettet, som tennisspilleren kiggede mod. I fire hjørner var sensorer opstillet, som registrerede slag. Tennisspilleren startede i midten og skulle ud og ramme de fire hjørnecensorer 12 gange ialt.

Rækkefølgen var randomiseret, og på skærmet blev angivet hvilket hjørne, der skulle rammes. Tennisspilleren vidste ikke hvilket punkt, der skulle rammes næste gang. Alle punkter blev ramt 5 gange. Efter en tilvænningsrunde udførte tennisspillerne tre på hinanden følgende test, hvor det bedste af de tre forsøg blev anvendt som resultatet.

Med efterfølgende fokus på hurtighed og fodarbejde i den daglige træning vil tennisspillerne i en ny test efter nogle måneder få et objektivt vurderbart resultat af deres målrettede træning.

Udholdenhedstest
Sidste test var en direkte udholdenhedstest, VO2max testen, hvor kroppens maksimale iltoptagelse skulle måles. Der var valgt en direkte test, hvor den præcise iltoptagelse bestemmes ved måling og analysering af ind- og udåndingsluften under hele testen. Derfor fik tennisspillerne maske på, som var koblet til måleudstyret. De fik desuden et pulsur på, således den maksimale puls kunne bestemmes i forbindelse med testen. Testen foregik på løbebånd og varede ca. 9-12 min. Efter en kort opvarmning startede testen, og for hvert minut blev hastigheden og/eller hældningen gradvist øget. Ved en øget belastning vil iltoptagelsen stige indtil tennisspillerne ikke længere kan følge med og stopper testen, hvorefter den maksimale iltoptagelse (VO2max) og puls aflæses.

I denne test måles R-værdien, som er forholdet mellem CO2 og VO2. Den er en indikator for at VO2max er nået, og bør være over 1.10 ved testens afslutning. To af tennisspillerne havde en vægtforskel på 20 kg og ender alligevel med samme kondital, selvom deres iltoptagelse er forskellig. Den tredje tennisspiller får målt det højeste kondital af de tre, men er samtidig den eneste, der stopper testen før R-værdien er over 1. Dette indikerer at den maksimale iltoptagelse reelt er højere end den målte, og at tennisspilleren ved næste test bør kunne presse sig selv lidt mere.

Deres VO2max kunne man også have valgt at bestemme ved en indirekte test, hvor de ikke behøvede maske og ikke skulle løbe til udmattelse. En sådan test havde givet et estimat og havde været oplagt at bruge, hvis der havde været tale om en test i deres lokale klub. Udstyret til en direkte test er nemlig så specialiseret og ikke mobilt, at det kræver et testcenter.

Testdagen havde ikke været mere krævende end, at de sagtens kunne træne senere på dagen og dagen efter.

Er du eller din klub interesseret
Så kontakt PerformHouse. Vi har individuelle pakker, og kan også lave klubarrangementer.
Læs mere på performhouse.dk eller ring på 21 44 60 42

Forrige artikelChampions Battle- opfordring
Næste artikelTennisavisen – Maj 2018
Tennisavisen.dk
Tennisavisen.dk er Danmarks største digitale tennisunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen – både fra Danmark og internationalt.