Forventningspresset blev tilsyneladende for stort for Holger Rune, hvis bundniveau var uset lavt i de 2 første sæt mod Casper Ruud, der til gengæld viste storspil mod både Holger og i semifinalen mod Zverev

Da 20-årige Holger Vitus Nødskov Rune for få uger siden vandt over Casper Ruud, der hidtil havde siddet solidt på den nordiske tennis-trone, blev Holger i artiklen herunder udråbt som arvtager til tronen, hvilket både var baseret på de seneste ugers præstationer og den eksplosive udvikling, som Holger har gennemgået det seneste år.

ATP 1000 Rom: Holger Rune Nordens tennis-konge efter vanvittigt comeback mod Casper Ruud

Inden kroningen dog kunne blive en realitet, havde Ruud stadig en mulighed for at forsvare sin position, selvom Holger hele vejen frem mod kvartfinalen mellem de 2 skandinaver ved French Open både var foran Ruud på liverankingen og på racelisten, der alene omfatter point optjent i indeværende sæson.

En norsk sejr ville nemlig betyde, at Ruud fortsat vil være foran Holger, når den nye rangliste opdateres på mandag, hvor Holger dog vil avancere til top 5 på racelisten, med mindre Casper Ruud vinder finalen på søndag.

Bookmakerne og de fleste tennis-eksperter havde inden turneringen betragtet Holger som den nærmeste udfordrer til de 2 største favoritter, Carlos Alcaraz og Novak Djokovic, men da Holger i de første kampe ikke helt spillede op til det forventede niveau, og Ruud samtidig viste stadig større stabilitet i sine kampe, var nordmanden inden kampen alligevel svag favorit hos bookmakerne.

I optakten i Tennisavisen inden kvartfinalen blev desuden udtrykt “bekymring” for, at det store forventningspres, kunne blive Holgers største modstander under kampen mod Ruud.
Bekymringen var ikke et forsøg på at forberede en bortforklaring i tilfælde af norsk sejr, men analysen var alene baseret på Holgers seneste præstationer, hvor hans bundniveau i flere kampe havde været lavere, end man kan forvente af en topspiller med Holgers kvaliteter.
Måske ikke en helt rimelig målestok at anvende for en 20-årig dansk tennisspiller, men i takt med Holgers imponerende rejse mod tennistoppen, er forventningerne – ikke mindst hans egne – steget tilsvarende.

Ifølge meldinger fra Holgers team, blev det især i finalen mod Andrey Rublev ved Masters 1000 i Monte Carlo udstillet, at Holger havde brug for at lægge nye lag på fysikken, hvis han skulle forventes at nå langt i French Open med potentielle 5-sæts kampe, og derfor blev der gjort ekstra meget ud af den fysiske træning i den efterfølgende periode.

Til trods for det formåede Holger alligevel at forsvare sin ATP 250 titel i München, hvor han vandt finalen på ren vilje, efter at han havde været helt ude i tovene i finalen mod Botic Van De Zandschulp, og i kvartfinalen i Rom vandt Holger for 2. gang over Novak Djokovic i en Masters 1000 turnering.

Både i semifinalen i Rom mod Casper Ruud og – ikke mindst – i finalen mod Daniil Medvedev var der dog tydelige tegn på, at nerverne også spillede Holger et puds, idet han i begge opgør virkede anspændt, hvilket medførte en række uprovokerede fejl, hvorved Holger efter halvandet sæt mod Ruud i Rom var på nederlagets rand, inden han dog fik ro over spillet og vendte det truende nederlag til sejr.
I finalen var Holger igen for anspændt, og selvom Holger vandt overbevisende over Medvedev i Monte Carlo, var han for langt fra sit topniveau til at true ham i finalen i Rom.

I de første runder ved French Open fandt Holger stadig ikke sit topniveau, men han vandt dog “pligtsejre” over både Christopher Eubanks i 1. runde, og efter walkover mod Gael Monfils var han på ingen måde truet af no. 227 Genaro Alberto Olivieri i 3. runde.
Flere medier kunne dog berette om, at Holger sideløbende gennemførte træning, som var ligeså fysisk krævende som en kamp, hvilket hos flere har ført til spekulationer om, hvorvidt Holger ville have det fornødne fysiske overskud til de afgørende kampe.

I 1/8-finalen mod Francisco Cerundolo var Holger igen ude i tovene efter en meget ujævn præstation, hvor han – ligesom i finalen i München og semifinalen mod Ruud i Rom – igen vandt på ren vilje, men hvorvidt disse udsving havde sammenhæng med det fysiske eller mentale eller en kombination, kan de færreste udenforstående næppe give en valid forklaring på.

French Open: Forventningspresset kan blive Holgers største modstander mod Casper Ruud

Disse ujævne præstationer var den reelle årsag til førnævnte bekymring, og det skulle vise sig, at de værste anelser var fuldt berettigede, idet Holger i de 2 første sæt i kvartfinalen mod Casper Ruud tilsyneladende var endnu mere lammet af nervøsitet, som medførte et hidtil uset bundniveau hos Holger, der nærmest forærede de første 2 sæt til nordmanden, der fik en masse gratis point, og med sit sædvanlige bundsolide og stabile spil sikrede nordmanden sig ubesværet et forspring på 6-1, 6-2 inden 3. sæt.

Ligesom i opgøret i Rom fik Holger derefter langt bedre styr på nerverne, og han fandt derved et væsentligt højere niveau, hvorved der blev skabt spænding om udfaldet, da Holger brød nordmandens serv til 2-0, og han bevarede et højt stabilt niveau gennem hele sættet, som Holger derved vandt 6-3.

Det er dog ikke uden omkostninger at forære sin modstander 2 sæt, og i 4. sæt fik Holger problemer, da han optimistisk fulgte en 2. serv til nettet, hvor han på nordmandens topspundne returnering i fødderne serverede et vinderoplæg, som Ruud straks udnyttede til 0-30, men efter 2 vindere fra Holgers forhånd var stillingen dog 30-30.
En direkte fejl på 2. bolden gav derefter Ruud den første break-mulighed i sættet, men en norsk fejl afværgede muligheden, hvorefter Holger selv fik chancen for at afgøre partiet, men et lidt for satset forsøg på en vinder i en presset situation holdt Ruud inde i partiet, hvor nordmanden med en direkte returvinder på Holgers 2. serv skaffede endnu en norsk break-mulighed.

Efter en længere slagudveksling mistede Ruud først tålmodigheden og forsøgte sig med en stopbold, som Holger dog havde nemt ved at nå frem til og slå væk,
I den næste duel var Holger en anelse passiv, hvorimod Ruud tog initiativet og skaffede sig en ny break-mulighed med en vinder fra forhånden, hvorefter Holger efter en kort duel lagde en stopbold i nettet og sikrede Ruud et break til 3-1 i nøglepartiet, hvor Holger stort set ikke fik 1. serven i spil.

Da Holger derefter ikke udnyttede mulighederne efter en norsk dobbeltfejl til 0-30, og en dansk longline vinder, der banede vejen for danske break-muligheder ved 15-40, faldt de berømte små marginaler i begge de nævnte partier ud til norsk fordel, og i resten af sættet var Ruud fortsat bundsolid, og efter at Holger havde afværget 2 matchbolde og reducerede til 3-5, udnyttede Ruud sin 2. matchbold efter 40-0 i egen serv til en velfortjent sejr med cifrene 6-1, 6-2, 3-6, 6-3.

Det var tydeligt for alle, at Holger især i de 2 første sæt var alt for langt fra sit topniveau, og han var – ifølge et kryptisk svar i et efterfølgende interview – selv klar over årsagen, som han dog ville drøfte med sit team.

Efter en række svingende præstationer i de første måneder af året var teamet tilsyneladende nået til den erkendelse, at et setup med både Lars Christensen og Patrick Mouratoglou i spillerboksen ikke var optimalt, og i starten af grus-sæsonen blev det meldt ud, at Mouratoglou midlertidigt var med Holger en periode, hvorefter Lars ville være tilbage i både Rom og ved French Open.
Imidlertid blev planerne ændret, så Mouratoglou fortsat var hos Holger i både Rom og ved French Open, mens Lars fortsat var tilknyttet teamet, som han var i jævnlig telefonisk kontakt med.

Hvorvidt førnævnte kryptiske svar er en antydning af, at der kommer til at ske ændringer i team’et skal være usagt, da parterne af naturlige årsager ikke ønsker at udtale sig herom på forhånd, men der er under alle omstændigheder brug for, at Holger fremover i tilsvarende situationer kan finde en vej til at være i bedre mental balance, så han kan toppræstere mere kontinuerligt, når det virkelig gælder.
Det ubesvarede spørgsmål er derfor, om Holger fortsat vælger at have Mouratoglou ved sin side, eller Lars Christensen igen overtager hovedansvaret som cheftræner, eller Holger vælger helt andre muligheder.

Lars Christensen. Træner for Holger Rune
Foto: Sportsfotograf.com – Lars Christensen og Holger Vitus Nødskov Rune

Casper Ruud har efter en dårlig start på sæsonen fundet topformen på det helt rigtige tidspunkt, og derved forhindrede han, at Holger ligesom i Rom kunne levere et nyt comeback, idet nordmanden i 4. sæt spillede op til sit absolut bedste, og det samme var tilfældet i semifinalen fredag, hvor han efter en nærmest fejlfri indsats vandt 6-3, 6-4, 6-0 over 22. seedede Alexander Zverev.

Tyskeren havde i løbet af turneringen vist gode takter, men i de 2 første sæt mod Casper Ruud, greb nordmanden på de vigtige point initiativet, mens Zverev et par gange misbrugte store chancer, som kunne have sikret større spænding om udfaldet, men i 3. sæt var energien tilsyneladende sluppet op hos tyskeren, mens Ruud fortsatte i sit højeste gear kampen ud.

Forinden mødtes Carlos Alcaraz og Novak Djokovic i den første semifinale, der af de fleste blev betragtet som den “moralske finale”, som efter de 2 første sæt tegnede til at blive en af de episke opgør, som vil blive husket i flere generationer fremover på grund af et ekstremt højt niveau med den ene lækkerbisken efter den anden.

Desværre fik Alcaraz ved stillingen 1-1 i 3. sæt problemer, da læggen i højre ben pludselig spændte op som følge af kramper, der var så voldsomme, at spanieren valgte at få behandling med det samme, selvom det bevirkede, at han måtte afgive partiet til 1-2, da reglerne ikke tillader, at der gives behandling for kramper før sidebytte.

Alcaraz gennemførte derefter kampen for halv kraft, og han kunne derved ikke forhindre, at Djokovic uden problemer vandt kampen 6-3, 5-7, 6-1, 6-1, og han vil være oplagt favorit til at vinde sin 23. Grand Slam titel, hvorved han i så fald bliver den mest vindende nogensinde på herresiden.

Casper Ruud var chanceløs, da Nadal sidste år vandt 6-3, 6-3, 6-0 i finalen, og han kunne heller ikke stille meget op i finalen ved US Open, hvor han dog vandt et enkelt sæt, da Carlos Alcaraz vandt 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3.

Hvis Ruud imidlertid finder samme niveau som i 4. sæt mod Holger og i det meste af kampen mod Zverev, kan en norsk overraskelse dog ikke udelukkes på forhånd, men betegnelsen “sensation” vil dog i så fald være mest dækkende.

Finalen kan følges på både 6’eren og Eurosport 1 søndag kl. 15:00.

Lørdag kl. 15:00 på samme kanaler vises finalen i Women’s singles mellem forhånds-favoritten 1. seedede Iga Swiatek og ranglistens no. 43 Karolina Muchova, der i semifinalen mod 2. seedede Aryna Sabalenka var bagud 2-5 i 3. sæt, inden hun efter et gigantisk comeback vandt marathon-dysten 7-6(5), 6-7(5), 7-5.

Swiatek blev presset en smule i 2. sæt i semifinalen mod Beatriz Haddad Maia, men i de øvrige kampe vandt hun stensikre sejre, bl.a. 6-4, 6-2 over stortalentet Coco Gauff, der trods mange år i WTA-toppen fortsat er teenager, indtil hun fylder 20 år 13. marts 2024.

Holgers næste turnering bliver på græs ved ATP 500 Queens i London, som bliver den eneste turnering inden Wimbledon.

Det er fortsat ikke 100 procent afklaret, hvem der viser Wimbledon i Danmark, men ifølge turneringens hjemmeside, viser Eurosport kampe fra Wimbledon i Europa bortset fra Frankrig, og Discovery bekræfter overfor Tennisavisen, at de forsøger at opnå “non-eksklusive” rettigheder i Danmark, hvor Wimbledon ligeledes forventes at blive vist hos DR, der dog oplyser, at aftalen ikke er helt på plads endnu.

 

Forrige artikelMestrene er i knæ
Næste artikelTurneringer uge 24: Clara bliver på gruset mens andre er på græs. M25 og J60 i Aarhus samt TE i Birkerød
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.