Er det rimeligt, at de fire bedste danske piger i U16 stiller op i en Grade 4 turnering samtidig med, at der afvikles nationale mesterskaber

Det var med stor undren, at undertegnede konstaterede, at fire af Danmarks bedste U16 piger i denne uge er tilmeldt Grade 4 turneringen Leeuwenbergh ITF 4 Junior Championships 2016 i Holland, som afvikles i samme uge som de danske ungdomsmesterskaber i HIK.

Selvom der spilles på et rimeligt godt internationalt niveau i Grade 4, som er næstlaveste kategori hos ITF, er det alligevel overraskende for mig, at de fire piger ikke deltager i U16 ved UM, hvor niveauet hos flere andre danske spillere efter min opfattelse sagtens kan give dem såkaldte “competitive” kampe, og selvom der måske kan være nogle “nemme kampe” undervejs, vil de under alle omstændigheder få kvalificeret modstand i de afgørende runder ved UM.

Derfor har Tennisavisen både kontaktet DTFs sportschef for at få DTFs holdning hertil, og trænere i de involverede klubber er blevet spurgt, hvilke overvejelser der har ligget bag beslutningen om at fravælge UM.

Svaret fra DTF er kort og præcist, at det er helt op til klubberne selv, om det er et krav for spillerne at deltage ved UM.
Sportschefen tager således ikke stilling til, om spillere, der har været udtaget til at repræsentere Danmark, forventes at deltage ved UM.

DTFs Næstformand Thomas Kønigsfeldt, der desuden er Danmarks repræsentant i ITF, som turneringen i Holland hører under, efterlod dog ingen tvivl om sin holdning, da han på DTFs vegne i forbindelse med præmieoverrækkelsen ved UM talte til medaljevinderne, hvoraf han forventede, at flere af dem fremover ville kunne begå sig i international sammenhæng.

Thomas betegnede UM som årets vigtigste arrangement under DTF, og derfor appellerede han kraftigt til medaljetagerne, at de også i fremtiden ville bakke om og deltage ved UM, så de prioriterer deres internationale karriere på en måde, hvor der bliver plads til at deltage ved UM.

Da Tennisavisen efterfølgende talte med Thomas, gav han udtryk for, at prioritering af en Grade 4 turnering fremfor UM ikke burde forekomme, og han mente, at de bedste spillere bør deltage ved UM.
Det blev dog af en af tilhørerne til samtalen påpeget, at der ved fastsættelsen af terminen for UM i så fald skulle tages bedre højde for, at de bedste spilleres egen planlægning ikke kolliderer med UM.

Adam Blicher, Rebekka La Cour Hillingsø, Olga Helmi, Hannah Viller Møller
Foto: Adam Blicher – Rebecca La Cour Hillingsø, Hannah Viller Møller, Olga Helmi ved U16 EM

Mikkel Nørby fra KB har svaret, at Rebecca La Cour Hillingsø, der er no. 495 på ITFs rangliste, har været skadet i længere tid samt haft eksamen osv., og hun er røget lidt ud af ITF regi og mangler at komme op på niveau igen.
Da der er ikke mange andre uger i løbet af sommeren, hvor det kan lade sig gøre, er denne her og næste uge vigtig, tilføjer Mikkel.

Rebecca vandt en ITF-titel i Oslo i februar 2015, og kort efter var hun i finalen i Odense og senere desuden i semifinalen i et par turneringer, og i denne periode viste hun spil af meget høj klasse.
Siden da har resultaterne været svingende med en semifinale i Värnamo som det bedste resultat.

De øvrige spillere er Birkerøds Olga Helmi, der er den højst rangerede dansker som no. 255 og er seedet 2 i Holland, samt HIKs Hannah Viller Møller, der er no. 375 og seedet 7.
Begge har i 2016 vundet Grade 4 titler, og den fjerde af pigerne no. 752 Helena Francati fra Gentofte var i finalen ved Grade 4 turneringen i KB i februar.

Helena Francati, Rebekka La Cour Hillingsø
Foto: STEEN BJERREGAARD – Helena Francati og Rebecca La Cour Hillingsø ved UM inde

Ved turneringen i Värnamo var både Hannah, Olga og Rebecca sammen med Clara Tauson fremme i rent danske semifinaler, hvor Hannah efterfølgende vandt titlen med finalesejr over Clara.

Hvis formålet med turneringen i Holland primært handlede om point til ranglisten, var missionen ikke specielt vellykket, idet både Hannah og Rebecca tabte i 1. runde, mens Olga og Helena tabte i 2. runde.
Bortset fra Helena, som tabte til 5. seedede, tabte de øvrige til lavere rangerede spillere.
Olga og Helena tabte også 1. runde i double, hvor Hannah og Rebecca vandt 2 kampe og holdt deres seedning som no. 4 ved at nå semifinalen, hvor de tabte til 2. seedede Enoia Chiesa og Giulia La Rocca (ITA), som endte med at vinde turneringen.

Da Tennisavisen ikke havde modtaget svar på henvendelsen fra hverken HIK, Gentofte eller Birkerød blev klubberne kontaktet igen, og i forbindelse med finalestævnet ved UM fik Tennisavisen lejlighed til en snak herom med Cheftræner Jonas Svendsen fra Gentofte.

Forinden fortalte Martin Møller, som er far til Hannah, at det netop i sommerferien er en kærkommen lejlighed til – uden for meget fravær fra skolen – at sikre mulighed for at spille det antal turneringer, som er hensigtsmæssigt for at få tilstrækkelig international rutine og opnå point til ranglisten.

Jonas Svendsen svarede på Tennisavisens spørgsmål, om hvilke overvejelser der lå bag beslutningen om, at Helena Francati deltog ved Grade 4 fremfor UM, at det handler om at optjene point til ranglisten.
Til spørgsmålet om den generelle indstilling til at bakke op om nationale arrangementer anførte Jonas, at han mere ser det fra spillerne, som skal være i centrum, og Helena har tidligere vundet UM og været i finaler.

Han påpegede, at der skal være sammenhæng i planlægningen, hvor både indgår turnerings-deltagelse og trænings-perioder, og det er i sidste ende et spørgsmål om prioritering, som han bekræftede, at træneren er med til at træffe.
DTF var dog ikke inddraget i beslutningen for Helena, som ikke har været udtaget til at repræsentere DTF i løbet af sæsonen.

Jonas pointerede, at det vigtigste er at udvikle sig som spiller, og da Tennisavisen påpegede, at der også ville være “competetive” kampe ved UM, hvis de nævnte piger deltog, var svaret at UM ikke giver point til ranglisten, og spillerne i forvejen har mødt hinanden mange gange og stået i finaler, og derfor er vigtigheden heraf ikke lige så vigtig for den enkelte spiller som at deltage i internationale turneringer.

 

Forrige artikelTE U14 Paris: Elmer Møller måtte bøje sig for Sydamerikas bedste
Næste artikelHIK skifter sportschef
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.