Trods sjette 1. runde nederlag i træk er Holger Rune fortsat i top 30, hvorved han er både seedet og oversidder i den første hardcourt turnering i Washington

Selvom 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune siden sejren over Stefanos Tsitsipas i 1/8-finalen ved French Open og nederlaget i kvartfinalen mod Casper Ruud måtte forlade de næste 5 turneringer i træk efter 1. runde, blev muligheden for et kvartfinale opgør mod den jævnaldrende spanske komet Carlos Alcaraz ved denne uges ATP 250 Plava Laguna Croatia Open i Umag betragtet som et realistisk mulighed.

Trods striben af nederlag har Holger bevaret sin ATP-rangering som no. 27, og han avancerede desuden yderligere en plads på liverankingen ved ugens start, selvom han på mandag mister 32 point fra ATP 250 Kitzbühel sidste år.

Turneringer uge 30: Holger Rune mulighed for semifinale mod Carlos Alcaraz

Den fornemme ranglisteplacering bevirkede, at Holger for første gang i karrieren var blandt de 4 øverst rangerede i en ATP 250 turnering, idet han var seedet 3 efter de to finalefavoritter Carlos Alcaraz og Jannik Sinner.
Derfor var der lagt op til, at semifinalerne i Umag kunne blive en forsmag på fremtidens ATP Masters og Grand Slam turneringer med Alcaraz, Sinner, Holger og Lorenzo Musetti som hyppige gengangere i de afgørende runder.

Både Alcaraz og Sinner har begge bevist, at de allerede har opnået en stabilitet, hvor det giver mening at regne dem med i favorit-feltet i de største turneringer, og med finalesejren i sidste uge over Alcaraz ved ATP 500 i Hamborg, bekræftede Musetti efter en halvsløj periode, at han har de fornødne kvaliteter til at kunne blande sig i fremtiden.

Både Musetti og Holger mangler dog fortsat den fornødne stabilitet til allerede på kort sigt at etablere sig i top 10, men talentet hos begge er dog så åbenlyst, at det mest gangbare argument for, at de ikke kommer til at indfri de høje forventninger, skal findes på det mentale plan.

De seneste 6 nederlag i træk antyder, at Holger får brug for netop at have fokus på det mentale, hvilket han selv erkender, og derfor er B.S Christiansen hyret for at hjælpe på det punkt, så Holger bliver bedre til at håndtere de situationer, hvor frustrationerne nogle gange hidtil har haft negativ indflydelse på hans præstationer.

Holgers præstationer i de seneste turneringer – sammenholdt med hans egne betragtninger, som han har fremsat på Instagram – kan godt give det indtryk, at ikke mindst den negative medieomtale efter kvartfinalen mod Casper Ruud har tynget Holger i en grad, så han næsten har haft for meget fokus på at holde aggressionerne nede, fremfor at få vreden og aggressionerne ud på en konstruktiv måde.

Desuden erkender Holger, at medie-polemikken har forstyrret den spilleglæde, som har været en væsentlig drivkraft.
Efterfølgende har Holgers mor – og manager – Aneke Rune ifølge Ekstrabladet givet udtryk for, at set i bagklogskabens klare lys burde græssæsonen være helt sprunget over, da Holger fortsat havde problemer med sin ankel, og det havde også spillet ind, at træner Lars Christensen i samme periode mistede sin mor.

Meget tydede dog på, at turneringen i Umag kunne blive et vendepunkt, hvor den onde spiral kunne brydes, da Holger på papiret havde fået et fornuftig lodtrækning i turneringen, hvor Holger havde udsigt til et par “overkommelige” kampe frem mod semifinalen.

Seedningen som no. 3 betød samtidig, at Holger blev oversidder i 1. runde, og hans modstander i 2. runde, no. 81 Bernabe Zapata Miralles (ESP) forekom ikke at blive en trussel, idet han på ingen måde imponerede, da han i 1. runde havde stort besvær i 1. sæt mod den 16-årige kroat Dino Prizmic, der dog blev skadet og måtte trække sig i 2. sæt, da spanieren førte 6-4, 3-0.

Da Holger sidste år mødte Zapata Miralles ved ATP 250 på hardcourt i Metz i Frankrig, vandt Holger uden problemer 6-0, 6-0, og efter de første 3 partier af kampen i Umag vandt spanieren blot et enkelt point som følge af en dansk dobbeltfejl, hvorimod Holger tilsyneladende havde fundet det tempofyldte spil, hvor han trådte ind i banen og lagde et tryk, som spanieren ikke kunne hamle op med.
Desuden blev fejlprocenten blev holdt nede på et acceptabelt niveau, og Holgers velkendte stopbolde resulterede næsten hver gang i danske point.

Zapata Miralles afværgede en dansk break-mulighed til 0-4, inden han kom på tavlen ved 1-3, og han afværgede yderligere 2 break-muligheder, da han reducerede til 2-4, hvorefter han havde en enkelt muligheder for at bryde tilbage, men Holger vandt sit serveparti, og han sikrede 1. sæt 6-3 i egen serv ved 40-15.

I starten af 2. sæt havde Holger break-muligheder ved 0-40, men den første blev afværget, da Holger sendte returneringen på en 2. serv i nettet, og på den næste måtte spanieren igen ty til 2. serven, som Holger satte i spil, men en dyb 2. bold fremkaldte dansk fejl til 30-40.
Endnu en fejl fra Holger efter 2. bolden bag spanierens 1. serv fjernede den 3. break-mulighed, men en skarp returnering på den næste 2. serv skaffede endnu en break-mulighed, som dog blev afværget med en 1. serv, som Holger returnerede for langt.

I flere af de efterfølgende dueller, blev Holger i modsætning til 1. sæt for passiv og overlod initiativet til spanieren, der med hjælp fra yderligere nogle danske fejl sikrede sig partiet til 1-0, og i de efterfølgende partier havde Holger ikke samme overtag som i 1. sæt, og derved blev spanieren ikke for alvor presset i sine næste servepartier, hvorimod Holger måtte afværge en enkelt break-mulighed, inden han udlignede til 3-3.

Afgørende for sættet – og formentlig også for kampen – blev et katastrofalt dansk serveparti ved 3-4, hvor Holger indledte med at sende 2. bolden efter 1. serven for langt, hvilket dog blev rettet op med en vinder på 2. bolden bag den efterfølgende 2. serv til 15-15, men en dobbeltfejl og en 2. bold i nettet satte Holger under pres ved 15-40, hvor endnu en dobbeltfejl forærede spanieren det afgørende break til 5-3, uden at det gav anledning til synlige frustrationer fra Holger, der tilsyneladende var tilbage i den samme negative spiral, som havde resulteret i 6 nederlag på stribe, og med yderligere 3 fejl i træk lettede Holger opgaven for spanieren, der vandt sættet 6-3 på sin 2. sætbold.

Fra starten af 3. sæt tog Zapata Miralles dirigentstokken i duellerne, hvor Holger lod sig presse langt tilbage, og der kom meget få fejl fra spanieren, der sendte stort set alle bolde retur med stor kvalitet, hvorimod mange dueller blev afgjort med danske fejl, som bidrog til, at Holger blev brudt til både 0-1 og 0-3.
Dog fulgte 2 partier, hvor Holger fandt igen fandt aggressiviteten frem og sendte flere vindere af sted, hvorved han reducerede til 2-3, men efter denne korte opblomstring sørgede spanierens stærke defensiv og nye danske fejl for et rent spansk serveparti til 4-2 og endnu et break ved 15-40 til 5-2, hvorefter Zapata Miralles uden problemer servede sejren i hus 3-6, 6-3, 6-2.

Kampen var et nyt eksempel på, at Holger formår at dominere spillet, når han både bevarer tempo i spillet og holder fejlprocenten på et acceptabelt niveau, men så snart han afgiver initiativet kan langt de fleste spillere i både top 100 og 200 følge med, og derved er Holger selv med til at give dem troen på sejr, og den naturlige følge af en for høj fejlprocent bliver derved, at et markant overtag vendes til endnu et nederlag til en ordinær spiller, som derefter bliver sendt ud i næste runde.

Zapata Miralles mødte i kvartfinalen ranglistens no. 166 Giulio Zeppieri (ITA), der efter 3-sæts sejre over både Gilles Simon (FRA) og Elias Ymer (SWE) i kvalifikationen samt over Pedro Cachin (ARG) og Daniel Elahi Galan (COL) i de første 2 runder af hovedturneringen.
Italieneren vandt derefter 7-5, 6-4 over Zapata Miralles, og i semifinalen pressede han overraskende storfavoritten Carlos Alcaraz i 3 sæt, inden begyndende krampe efter de mange – og lange – kampe hæmmede ham i slutningen af kampen, som Alcaraz vandt 7-5, 4-6, 6-3 efter at have afværget 3 sætbolde i 1. sæt.

I den anden halvdel var der ligeledes en kvalspiller i semifinalen, idet 29-årige no. 136 Franco Agamenone (ITA) efter sejre i kvalifikationen over Filip Horansky (SVK) og Norbert Gombos (SVK), vandt i 3 sæt over Laslo Djere (SRB) i 1. runde og derefter 7-6(8), 2-6, 7-5 i 1/8-finalen over 4. seedede Sebastian Baez (ARG), hvorefter han i kvartfinalen vandt 6-2, 6-1 over no. 151 Marco Cecchinato (ITA), der i 1/8-finalen havde sendt Lorenzo Musetti ud 6-4, 6-3.

Det var således 2 kvalspillere udenfor top 100, der spillede sig frem til semifinalerne sammen med de topseedede favoritter Alcaraz og Sinner, der søndag aften mødes i finalen, idet Agamenone ikke kunne true Sinner, der vandt semifinalen 6-1, 6-3.

Selvom det blev til et nyt skuffende nederlag i den sidste grus-turnering i Umag, viste Holger dog for første gang siden French Open nogle af de takter, som har sikret ham en rangering i top 30, som fremadrettet giver bedre muligheder for en optimal planlægning, idet hans rangering giver direkte adgang til hovedturneringen i de foretrukne turneringer.

Desuden vil Holger ofte være seedet, hvilket vil være tilfældet i den kommende uge, hvor Holger er seedet 9 ved ATP 500 turneringen Citi Open i Washington, hvor de 16 øverst seedede er oversiddere i 1. runde.

Holger møder i 2. runde (R32) vinderen af opgøret mellem no. 88 Peter Gojowczyk (GER) og no. 94 Benoit Paire (FRA), og hvis Holger genfinder sit spil og bryder stimen af nederlag, kan han i 1/8-finalen møde 6. seedede Denis Shapovalov (CAN), der har revanche til gode fra nederlaget i 1. runde ved French Open, hvor Holger efter en suveræn indsats vandt overbevisende 6-3, 6-1, 7-6(4).

Shapovalov og Holger er i øverste 1/4-del, hvor Andrey Rublev er seedet til en semifinale mod 3. seedede Taylor Harry Fritz (USA), der  kan møde 16. seedede Daniel Evans (GBR) i 1/8-finalen og i kvartfinalen 7. seedede Karen Khachanov eller 11. seedede Alex De Minaur (AUS), der i sin første kamp kan møde Jenson Brooksby (USA), som han søndag aften møder i finalen ved ATP 250 i Atlanta.

I nederste halvdel er Hubert Hurkacz (POL) seedet 2 foran 4. seedede Reilly Opelka (USA).
Desuden er Grigor Dimitrov (BUL) og ‘Botic Van De Zandschulp (NED) seedet henholdsvis 5 og 8 i nederste halvdel.

ATP 500 i Washington dækkes af TV 2 Sport X fra mandag.

 

 

 

Forrige artikelPadel: Ny formand vil samarbejde på mange fronter
Næste artikelITF 15K Vejle i billeder
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.