Efter 3-sæts sejre i kvalifikationen var Holger Rune flyvende, da han i 1. runde uddelte "briller" til no. 119 Bernabe Zapata Miralles, og spillet nåede nye højder, da han vandt i 3 sæt over no. 24 Lorenzo Sonega

18-årige Holger Vitus Nødskov Rune har valgt at satse helhjertet på at indfri målsætningen for indeværende sæson, hvor han både forsøger at kvalificere sig til Next Gen Finals i Milan i midten af november  og slutte året i top 100.
Derfor fravalgte han i sidste uge at spille Davis Cup for Danmark, som dog uden både Holger og Mikael Torpegaard på holdet vandt en sikker 4-1 sejr over Thailand i Kolding.

I stedet deltog Holger i en ATP Challenger 125 i Szczecin i Polen, hvor han leverede en solid præstation i de 2 første runder – ikke mindst da han i 1/8-finalen vandt en suveræn sejr 6-1, 6-1 over 35 årige no. 74 Pablo Andujar (ESP).

Challenger Szczecin: Efter solid 1. runde mod japaner gav Holger Rune 2. seedede med “spanskrøret”

I kvartfinalen fandt Holger dog aldrig de samme takter, da han mødte 4. seedede no. 114 Kamil Majchrzak (POL), som ugen forinden havde vundet over Holger i 3 sæt i en kamp, hvor Holger var langt under det niveau, som 2 uger i træk forinden havde indbragt ATP Challenger titler i San Marino og Verona samt sikret en 1. runde kamp mod Novak Djokovic ved US Open efter 3 sejre i kvalifikationen.

I det 2. møde med Kamil Majchrzak fandt Holger heller ikke sit bedste spil frem, og polakken behøvede denne gang kun 2 sæt for at sende Holger ud af turneringen. og derved måtte Holger nøjes med 25 point til ATP-ranglisten.

Til gengæld fik Holger mulighed for at nå frem til Metz i Frankrig, hvor han var tilmeldt kvalifikationen ved ATP 250 turneringen Moselle Open, hvor han i 1. kvalrunde i søndags var på hælene i 1. runde mod 32-årige no. 227 Thomas Fabbiano (ITA), men han fik dog kontrol over kampen, som han vandt 3-6, 6-3, 6-4.

I kvalfinalen mødte Holger den tidligere top 20 spiller, 37-årige no. 109 Philipp Kohlschreiber, der gav Holger kamp til stregen, og tyskeren havde mulighed for at serve kampen hjem ved 5-3 i 3. sæt, men Holger udviste både vinderinstinkt og sejrsvilje, hvorved han både brød tyskerens serv 2 gange i træk, og han afsluttede kampen med et rent serveparti til 5-7, 6-3, 7-5.

Da de 4 vindere af kvalifikationen skulle indplaceres, skulle Holger møde 22-årige no. 72 Alexei Popyrin (AUS), som oprindelig skulle have mødt no. 59 Pedro Martinez Portero (ESP), der dog trak sig fra turneringen med en skade i venstre håndled.
Dagen før kampen mod Holger, som ofte har trænet på Mourtoglou Tennis Academy sammen med Popyrin, meldte australieren afbud, som var begrundet med en skadet tå, og først få timer inden kampen blev det bekræftet, at den højst rangerede tilbageværende finalist fra kvalifikationen, 24-årige no. 119 Bernabe Zapata Miralles (ESP) blev Holgers modstander i 1. runde.

Holger indledte kampen med at bryde modstanderens serv ved 15-40, hvorefter spanieren havde en enkelt mulighed for at bryde tilbage, men Holger vandt alligevel partiet, da han udnyttede sin 4. fordel.
Zapata Miralles førte derefter 40-15 i sit eget serveparti, men Holger bevarede kontakten og udlignede til 40-40, hvorefter han i 2 forsøg igen brød modstanderens serv til 3-0.

Efter et rent danske parti til 4-0, havde Holger igen break-muligheder ved 15-40, og selvom Zapata Miralles afværgede begge, blev han alligevel brudt til 0-5 efter yderligere 2 danske break-muligheder, hvorefter Holger efter 40-0 vandt 1. sæt på den 2. sætbold til 6-0.

Efter 3-0 var spanieren nærmest statist i resten af sættet, hvor han blev stadig mere modløs, mens Holger diskede op med sprudlende spil af høj klasse, og det ændrede sig ikke i resten af kampen, efter at spanieren både i pausen inden 2. sæt og ved det første sidebytte blev masseret på det ene lår.

Efter et rent break til 1-0 vandt Holger sit eget serveparti rent til 2-0, og han brød igen til 3-0 ved 30-40, og det blev 4-0 efter endnu et rent dansk serveparti.
Herefter havde spanieren et par muligheder for at pynte på resultatet, men han blev alligevel brud på den 3. danske mulighed i partiet til 5-0, og Holger gjorde arbejdet færdigt, da han holdt serv efter 40-30 og uddelte et par “briller” og vandt 6-0, 6-0, i den hidtil hurtigste kamp i turneringens historie.

Nogle har efterfølgende fremført, at Holger vandt på en billig baggrund, i stedet for at anerkende at sejren først og fremmest er Holgers fortjeneste, fordi han aldrig lod spanieren vise, hvad han dur til.
“Lad ham lige vise, at han kan vinde over spillere fra top 30”, lød en anden kommentar, som dog må have glemt, at Holger faktisk har besejret Benoit Paire, da han var i top 30, men den sejr er også forsøgt bortforklaret med, at Paire var umotiveret.

Holger fik dog mulighed for at forsøge at vinde endnu en kamp mod en top 30 spiller, da han i 1/8-finalen onsdag mødte 26-årige Lorenzo Sonego (ITA), er er no. 24 på ATP-ranglisten og seedet 5 i turneringen.

Bag talienerens flotte rangering er bl.a. sejre ved ATP Masters i Rom over både Gael Monfils, Dominc Thiem og Andrey Rublev, og han pressede i samme turnering Novak Djokovic ud i 3 sæt.
Desuden nåede han finalen ved ATP 250 i Eastbourne og ved Wimbledon nåede han 1/8-finalen, hvor han blev besejret af Roger Federer.
Ved ATP Masters i Cincinnati for en måned siden vandt han sæt i 1/8-finalen mod Stefanos Tsitsipas. efter at han forinden havde vundet i 2 sæt over Holgers jævnaldrende spanske komet Carlos Alcaraz Garfia og Tommy Paul (USA).

Sonego viste sig da også at være bundsolid i kampen mod Holger, som i 1. sæt aldrig for alvor kunne true italieneren i dennes servepartier, selvom Holger i flere af partierne fulgte med til 40-40, og han var altid med mindst til 30-40.
Til gengæld vandt Holger sine egne servepartier problemfrit, idet Sonego i Holger første 4 servepartier kun vandt 2 point i alt.
Ved 4-5 kom Holger dog bagud 0-30 efter en dobbeltfejl, men 4 vundne point i træk sikrede dog udligning til 5-5, og efter endnu et rent serveparti ved 5-6, sikrede Holger udligning til 6-6.
Når point ikke blev vundet direkte efter serven, vandt Holger langt de flest dueller, og hans dominans i sættet bevirkede, at liveodds, som inden kampen var klart i Sonegos favør, pludselig havde Holger som favorit til at vinde kampen.

Da 1. sæt skulle afgøres i tiebreak fik Sonego det første minibreak til 2-1, da Holger blev en smule overmodig og forsøgte sig med en “tweener”, selvom der var tid nok til et “normalt” slag, men Holger svarede igen og brød tilbage til 2-3 og bragte sig foran 4-3 i egen serv.
I den næste italienske serv opstod en duel, hvor Holger bevarede disciplinen i duellen, men en dyb bold fra Sonego fremtvang en fejl, som forhindrede et nyt dansk minibreak, og den næste mulighed blev heller ikke udnyttet, da Holger returnerede en 2. serv i nettet.
I stedet kom Holger i problemer, da en fejl i den næste duel efter 2. serven betød 2 italienske sætbolde.
Den første blev afværget med et es, hvorefter Sonego stadig havde sætbold i egen serv, men en italiensk fejl efter 2. serven holdt Holger inde i sættet ved 6-6.
Sonego vandt det næste point i egen serv, og han havde derved endnu en sætbold, da serven skiftede til Holger, der havde overtaget i den efterfølgende duel, hvor han fulgte med frem til nettet, da Sonego blev presset i bund i forhåndshjørnet, men med en super forhånd på tværs blev Holger passeret, og Sonego “stjal” derved 1. sæt fra Holger.

Den ærgerlige afslutning fik dog ikke Holger til at miste modet, og han fortsatte med at have fuldt fokus på opgaven.
Alligevel kom Holger i problemer, da Sonego holdt sig inde i Holgers serveparti ved 1-1, selvom Holger både førte 30-0 og 40-30, og italieneren havde 2 gange break-mulighed, som Holger begge gange fjernede med et es, hvorefter han holdt serven til 2-1.

I de efterfølgende partier var der ingen sprækker i servepartierne fra nogen af spillerne, indtil Sonego ved 4-5 servede for at holde sig inde i sættet, idet Holger fulgte med til 30-30, hvor han med et passer-slag sikrede sin første sætbold, som dog blev afværget med en italiensk vinder.
Endnu et passer-slag gav dansk sætbold, som blev fjernet med et es, men en italiensk fejl i næste duel betød 3. sætbold, hvor Holger med en dyb bold pressede Sonego til en fejl, som sikrede Holger sættet 6-4.

Jævnbyrdigheden fortsatte i 3. sæt, hvor der stadig ikke var sprækker i egne servepartier fra to bundsolide kombattanter, men da Sonego servede ved 3-4, fik Holger sættets første break-mulighed efter en italiensk fejl til 30-40.
En dyb bold fra Holger blev dog dømt ude til stor dansk utilfredshed, og i stedet havde Sonego efterfølgende selv en fordel, da Holger ikke nåede helt frem til en skarp stopbold.
En italiensk fejl på 2. bolden og endnu en fejl i den efterfølgende duel betød endnu en break-mulighed til Holger, der denne gang nåede frem til en stopbold og afgjorde partiet til 5-3, og han kunne derefter serve for kampen.

Selvom Holger hidtil i sættet kun havde afgivet 3 point i alt, er situationen altid væsentligt sværere, når der serves for en sejr, som kan sikre karrierens hidtil flotteste skalp, og det var præcis, hvad der skete, idet 1. serverne udeblev, og desuden var en bold via netkanten medvirkende til, at Sonego med en vinder havde break-muligheder ved 15-40, og efter en dansk fejl brød Sonego tilbage til 4-5.

Presset lå dog mest på Sonego, da han servede for at holde sig inde i kampen, og efter 2 italienske fejl var stillingen 0-30.
Holger blev derefter presset til en fejl, men en italiensk fejl på 2. bolden efterfølgende betød 2 matchbolde til Holger, der dog blev presset til fejl på italienerens 2. bold, men en fejl på 2. bolden efter den næste serv sikrede Holger karrierens største sejr 6-7(6), 6-4, 6-4.

Dermed tager Holger endnu et skridt op ad ranglisten, hvor han på liverankingen er no 124.
Skemaet herunder viser mulige point og rangering afhængig af, hvor langt Holger når i turneringen.
Reelt kan Holger dog med god ret allerede betragtes som etableret top 100-spiller idet han på live Race-listen, som omfatter turneringer i indeværende sæson, er no. 65, og han ville være ca. 50 pladser højere rangeret, hvis mange af spillerne ikke blev holdt kunstigt inde i top 100 på grund af fastfrosne point, som fortsat bibeholdes, selvom det er mere end 52 uger siden, at ATP-touren blev genoptaget.

ATP 250 Metz

I kvartfinalen møder Holger på fredag den 2. seedede 30-årige no. 16 Pablo Carreno Busta (ESP), der i 1/8-finalen vandt 7-5, 6-2 over Sveriges Mikael Ymer.
Da Holgers 2 første runder i hovedturneringen er afviklet på Court 1, hvor der ikke produceres signal til TV, har TV 2 Sport X ikke haft mulighed for at vise Holgers kampe, men det er svært at forestille sig, at kampen mod Carreno Busta i kvartfinalen ikke spilles på Center Court, hvor den kan følges på dansk TV.

Forrige artikelTurneringer uge 38: Rune ATP i Metz samt Torpegaard og Løchte i Challengers
Næste artikelGryden koger i Give
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.