Spillet fungerede ikke optimalt i 1. sæt, hvor boldsikre Ann Li dominerede, og i 2. sæt blev en dansk føring sat overstyr med hjælp af fejldomme, som fremkaldte store frustrationer, inden Clara Tauson overtog kommandoen og vandt sikkert

Efter at 18-årige Clara Tauson havde vist skræmmende styrke i den første kamp ved WTA 250 turneringen Courmayeur Ladies Open 2021 i Italien, dalede kvaliteten mærkbart i den næste kamp, hvor det dog alligevel blev til en stensikker dansk sejr.

WTA 250 Courmayeur: Trods fejlbehæftet start er Clara Tauson stensikkert i kvartfinalen

I fredagens kvartfinale var en nødvendig forudsætning for endnu en sejr, at Clara kunne løfte sit niveau yderligere, da hun mødte 21-årige Ann Li (USA), der havde tanket masser af selvtillid i sidste uge, da hun vandt titlen ved WTA 250 i Tenerife.

Clara kunne have fået en drømmestart, da Li kom bagud både 0-30 og 15-40 i kampens første serveparti, men et es og en lang returnering på 2. serven forhindrede et dansk break i første omgang, men en fejl fra Li gav Clara en ny stor mulighed, da Li blev presset til en kort bold, som Clara sendte i nettet, og det lykkedes for Li at vinde servepartiet, da Clara misbrugte en stor chance for at afgøre bolden ved nettet.

I fortsættelsen af sættet var den afgørende forskel, at Li var den mest stabile i duellerne, hvilket blev afgørende for udfaldet, da Clara blev brudt til 2-4 efter både 0-30 og 15-40.
Li holdt derefter serv til 5-2 efter 40-15, ikke mindst som følge af flere danske fejl i partiet.

Da Li servede for 1. sæt førte hun 40-0, men efter en dobbeltfejl på den første sætbold fremprovokerede Clara en fejl efter en skarp servereturnering, og hun udlignede til 40-40 efter endnu en fremprovokeret amerikansk fejl, men Li lukkede sættet med 2 servevindere til 6-3.

I 2. sæt havde Li break-mulighed ved 1-1 30-40, efter at Clara 2 gange i træk tidligt i duellen gik efter at afgøre bolden, men efter et par fejl fra Li og en dansk vinder vandt Clara alligevel partiet, og i stedet kom Li selv under pres efter en returvinder til 0-30, og efter en 2. bold i nettet på en kvalificeret servereturnering til 15-40, endte den næste slagudveksling med en fejl fra Li til dansk føring 3-1.

De seneste partier tyde desuden på, at Clara var ved at få momentum i kampen, men i hendes næste serveparti blev Li lukket tilbage i sættet med et rent break, som blev indledt med en longline baghånd vinder fra Li, og det blev 0-30, da Clara efter en kort returnering af serven sendte bolden for langt – til stor irritation for hende selv.

Irritationen ændredes til stor frustration efter den næste duel, idet Clara var stoppet op efter serven, som tydeligt var for lang, men da det ikke blev dømt, var hun i ubalance fra fortsættelsen af duellen, som endte med en stor dansk fejl til 0-40.
Dommeren havde set, at begge spillerne var stoppet, men da hun ikke var sikker, kunne hun ikke dømme bolden ude, selvom Clara forsøgte at forklare hende, at årsagen til at begge stoppede op selvfølgelig skyldtes, at bolden var ude.
Efter en længere diskussion, hvor dommeren fastholdt, at dommen ikke kunne ændres, fordi de dømmer efter, hvad de ser, og ikke efter spillernes reaktion, endte den næste duel med endnu en dansk fejl, som bar præg af at være påvirket af frustrationerne som følge af den oplagte fejldom.

Derved skiftede momentum igen tilbage til Li, som udlignede til 3-3 efter et rent serveparti, og først efter 9 vundne point i træk til Li lykkedes det for Clara at vinde et point, da hun i sit næste serveparti udlignede til 15-15 med en cross vinder fra baghånden, men efter en ny dansk fejl blev stillingen 15-30, og senere i partiet havde Li en break-mulighed, da hun pressede Clara til en fejl dybt nede i forhåndshjørnet.
I den efterfølgende duel var Clara en smule heldig, da en longline baghånd ramte netkanten og forlængede den igangværende slagudveksling, som afsluttedes med en fejl fra Li, som derefter returnerede den næste serv i nettet, inden Clara reddede partiet hjem med en servevinder.

Li holdt derefter serv til 4-4 efter 40-0 og 40-30, og Clara holdt ligeledes serv til 5-4, selvom Li indhentede 30-0, da hun udlignede til 30-30 med en longline vinder fra forhånden, og Clara havde svært ved at skjule frustrationerne, og i bestræbelserne på at sunde sig og genfinde fuldt fokus, blev hun afbrudt i påbegyndelsen af servebevægelsen af dommeren, som uddelte en advarsel for at overskride tidsgrænsen.

Clara lagde ikke skjul på, at hun følte sig uretfærdigt behandlet “all the time”, men hun vendte utilfredsheden konstruktivt, da hun straks efter fyrede et es ned i T’et, og i den efterfølgende duel blev alle frustrationerne overført til ketsjeren, som trykkede bolden rundt i hjørnerne, hvor Li de første 3 gange formåede at sende boldene retur, men på den næste bold dybt i forhånden blev trykket så voldsomt, at Li blev presset til at sende bolden i nettet.

Dette momentumskift fulgte med videre, da Li servede ved 4-5 for at blive i sættet, idet hun efter en dobbeltfejl kom under yderligere pres ved 0-30.
Ganske vist fik Li reduceret til 15-30 med en servevinder, men Clara havde for alvor slået turboen til, og hun fortsatte med at presse Li ud i hjørnerne, så hun satte sig på halen efter endnu en fejl fremprovokeret af Claras bombardement til 15-40.
Li kom dog på benene igen, men da 2. bolden efter servereturneringen havnede i nettet, vandt Clara sættet 6-4.

Derfor måtte kampen afgøres i 3. sæt, hvor Clara bevarede overtaget, og vinderkursen blev for alvor stukket ud, da Clara indledte med en ren vinder til 0-15 på servereturneringen, da Li servede ved 1-2, og det blev 0-30, da den næste returnering lidt heldigt “kravlede” over netkanten.
I den næste duel fortsatte Clara det tempofyldte spil, som fremkaldte en fejl fra Li til 0-40, og efter endnu en amerikansk fejl brød Clara rent til 3-1.

Da Li ved 2-5 servede for at bevare chancen for at blive i kampen, udlignede Clara efter 30-0, da hun først fremprovokerede en fejl efter 2 bolde tæt på amerikanerens baglinje, og Li blev derefter igen sendt rundt i hjørnerne, indtil en fejl sikrede 30-30.
En vinder på 2. bolden efter en effektiv 1. serv gav dog Li en fordel ved 40-30, men Clara fortsatte sit stabile spil og udlignede efter endnu en fejl fra Li, og det samme gentog sig i næste duel, hvorved Clara havde matchbold, og det blev alle gode gange 3, da endnu en fejl fra Li sikrede Clara sejren 3-6, 6-4, 6-2.

Kampen var endnu et eksempel på, at Clara besidder et vinderinstinkt, så hun formår at grave de fornødne mentale resurser frem, selvom spillet ikke fungerede optimalt i de 2 første sæt, og desuden formåede hun at anvende frustrationerne over dommerkendelserne til at løfte spillet betragteligt.

WTA 250 Courmayeur 2021
Photo: Francesco Peluso / Courmayeur Ladies Open  – Ludmilla Samsonova

Dermed er Clara i semifinalen, hvor hun lørdag kl. 1600  kan følges på TV 2 Sport X, når hun møder 22-årige no. 42 Ludmilla Samsonova (RUS), som Clara tidligere i år vandt over 6-3, 6-3 på gruset ved WTA 250 i Charleston.
Samsonova vandt i sin kvartfinale 6-1, 6-2 over no. 125 Anna Kalinskaya (RUS).

WTA 250 Courmayeur 2021
Photo: Francesco Peluso / Courmayeur Ladies Open – Donna Vekic

I den anden semifinale, som kan følges på TV 2 Play, mødes no. 101 Donna Vekic (CRO) og 7. seedede no. 54 Jasmine Paolini (ITA).
Vekic vandt i kvartfinalen 6-4, 6-4 over no. 114 Xin Yu Wang (CHN), og Paolini vandt 6-4, 7-6(4) over 10. seedede no. 76 Dayana Yastremska (UKR).

WTA 250 Courmayeur 2021
Photo: Francesco Peluso / Courmayeur Ladies Open – Jasmine Paolini

 

Forrige artikelChallenger Brest: Tidligt break og frustrationer efter fejldom blev fatale for Holger Rune
Næste artikelWTA 250 Courmayeur: Clara Tauson sled sig fri af “bombekrater” og svarede med 4 “raketter”
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.