Holger Rune satte sig selv under pres fra starten af kampen efter break til Henri Laaksonen, og i 2. sæt medførte en fejldom frustrationer efterfulgt af dobbeltfejl og afgørende break

Da 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune i mandags spillede sin første kamp ved ATP Challenger turneringen Open Brest-Credit Agricole i Frankrig, vandt han 6-3, 6-3 over no. 141 Zdenek Kolar (CZE) i en kamp, der tydede på, at Holger havde fået ladet batterierne op igen efter en tam indsats i de forudgående kampe, hvor energien manglede efter et tætpakket program.

I 1/8-finalen ventede en større udfordring mod den 29-årige finskfødte Henri Laaksonen (SUI), som for en måned siden havde besejret Holger 6-3, 6-4 i kvartfinalen ved ATP Challenger i Orleans i Frankrig, hvor Laaksonen efterfølgende vandt turneringen.

I sidste uge deltog både Laaksonen og Holger i kvalifikationen til ATP 250 i Antwerpen, og i modsætning til Holger, der blot fik en enkelt kamp, vandt Laaksonen begge sine kvalkampe, og i 1. runde af hovedturneringen vandt han desuden 4-6, 6-0, 6-3 over no. 49 Benoit Paire (FRA), inden han i et tæt opgør i 1/8-finalen blev besejret 7-6(5), 6-7(5), 6-3 af 20-årige no. 79 Brandon Nakashima (USA), der netop har kvalificeret sig til Next Gen ATP Finals, som Holger fortsat havde en teoretisk mulighed for at kvalificere sig til, hvis han både kunne vinde over Laaksonen og derefter i kvartfinalen over Nakashima, der torsdag formiddag vandt 6-4, 6-1 i 1/8-finalen mod no. 122 Bernabe Zapata Miralles (ESP).

En afgørende forudsætning for, at Holger kunne trække sig sejrrigt ud af revanche-opgøret var, at han var skarp i sine egne servepartier, da han ikke kunne forvente mange åbninger i modstanderens servepartier, og derfor blev det straks op ad bakke, da Holger allerede i kampens første serveparti skabte problemer for sig selv med en dobbeltfejl til 0-30, efter at han forinden blev fanget i fødderne ved nettet, da et angrebs-slag efter en kort bold manglede skarphed og præcision.

Holger fik dog udlignet til 30-30 efter et par gode server, som blev returneret for langt, men et forsøg på at lægge 2. bolden efter den næste serv på tværs blev modsvaret af en endnu skarpere bold modsat.
Break-muligheden blev afværget med endnu et direkte point efter serven, men i den efterfølgende slagudveksling, satte Laaksonen ekstra tryk i et par slag, hvilket resulterede i en fremprovokeret dansk fejl og endnu en break-mulighed, og i endnu en slagudveksling hvor Holger var spilstyrende, mens Laaksonen blot holdt boldene i spil, mistede Holger tålmodigheden og gik efter at afgøre bolden med en longline baghånd, som blev en anelse bred.

Dette parti afgjorde reelt 1. sæt, idet Laaksonen var yderst effektiv i sine servepartier, hvor 7 serve-esser var en væsentlig årsag til, at Holger ikke formåede at spille sig frem til break-muligheder, selvom han fulgte med til 30-30 eller 40-40 i Laaksonens første 3 servepartier, men en lidt for høj fejlprocent forhindrede dog, at Holger kunne udnytte de få åbninger, der trods alt opstod undervejs.

Til gengæld vandt Holger selv sine efterfølgende 3 servepartier komfortabelt, hvilket især skyldtes velfungerende server, som netop var et fokuspunkt for turneringen.
Desuden fik Holger demonstreret sin evne til at være skarp på “big points”, hvilket var tilfældet, da Holger ved 3-5 kom bagud 0-40, hvor han først udlignede til 40-40 efter et es, en servevinder og vinder på 2. bold efter 3 skarpe server, og derefter afværgede han yderligere 2 break-muligheder direkte efter serven, inden han efter en længere slagudveksling, hvor Holger var spilstyrende. omsider fik sin første fordel i partiet, som han afsluttede med et es.
Løbet for 1. sæt var dog kørt, idet Laaksonen stensikkert holdt serv efter 40-15 og sikrede 1. sæt 6-4.

Et andet fokus-punkt inden kampen var at bevare en god attitude, hvilket Holger formåede gennem hele 1. sæt, og han fortsatte de gode takter i 2. sæt, hvor han ved stillingen 1-1 igen udviste disciplin, da han 3 gange måtte afværge break-muligheder, efter at han forinden ikke udnyttede 4 muligheder for at lukke partiet.
Ved 2-2 blev Laaksonen igen lukket ind i Holgers serveparti efter både 40-15 og endnu en fordel, og endnu en gang måtte Holger afværge break-mulighed, inden han lukkede partiet til 3-2.

I Laaksonens næste serveparti fik Holger for første gang i kampen omsider mulighed for at bryde serven, da han Laaksonen trods 30-0 kom bagud 30-40, men den mulighed blev straks fjernet med es nummer 11 fra Laaksonen, men på den næste servereturnering fremprovokerede Holger en fejl til endnu en break-mulighed, som dog blev effektivt afværget med en skarp serv udad fulgt op af en vinder modsat på 2. bolden.

Holger kom derefter under pres, da han først blev fanget i fødderne ved et netangreb, og det blev 0-30 efter en fejl fra forhånden, men Holgers 5. es i kampen og en duel afsluttet med longline vinder fra forhånden sørgede for udligning til 30-30, hvorefter Laaksonen efter en længere slagudveksling pressede Holger i forhånden og rykkede frem mod nettet, hvor Holger pressede ham til en fejl med en bold i fødderne, hvilket fremkaldt stor applaus fra publikum.

I den næste slagudveksling forsøgte Holger med en longline forhånd i baghåndssiden at afgøre partiet, men bolden var en anelse ude,
En servevinder gav Holger endnu en mulighed for at afgøre partiet, og han fulgte serven op med en ren longline vinder, som en gengivelse af optagelsen viser sad klokkerent på linjen, men bolden blev alligevel dømt ude til stor frustration fra Holger.

Frustrationen over at føle sig bortdømt fik uden tvivl afgørende betydning for fortsættelsen, idet Holger efter en længere diskussion med dommeren servede sin 4. dobbeltfejl, hvorefter han fulgte 2. bolden efter den næste serv op ved nettet, hvor hans flugtning blev hængende på den forkerte side af nettet, hvilket højlydt forstærkede frustrationerne hos Holger.

I stedet for dansk føring 4-3 var Holger således bagud 3-4 med et break, som blev afgørende for resultatet, idet Laaksonen derefter vandt sine efterfølgende servepartier, og han vandt således kampen 6-4, 6-4.

Kampen kan genses herunder.

Det er selvfølgelig en ærgerlig afslutning, når en fejldom får afgørende indflydelse på udfaldet, men linjedommere er også mennesker, der kan begå fejl, og derfor gælder det om at blive bedre til at bruge frustrationerne konstruktivt, hvilket er høje – men nødvendige – krav til en 18-årige ambitiøs tennisspiller.

Nederlaget betyder, at Holger dermed mister muligheden for at kvalificere sig til Next Gen ATP Finals i Milan 9-13. november, men Holger er fortsat indstillet på at optjenes de ranglistepoint, som kan indfri sæsonmålet at slutte året i top 100 på ATP ranglisten, hvor Holger på live-rankingen er no. 119.

Derfor fortsætter Holger til Bergamo i Italien, hvor han er tilmeldt en Challenger 80, og ugen derefter formentlig en Challenger 100 i Roanne i Frankrig, hvilket er samme uge som ATP 250 Stockholm Open, som dog bliver foretrukket, hvis der dukker et tilbud om wildcard op fra turneringsledelsen.

Tennisavisen vil i øvrigt være til stede under Stockholm Open – uanset om Holger deltager.

Stockholm Open
Tennisavisen ved Stockholm Open

Hvis der stadig mangler point til indfrielse af top 100 målet, kan Challenger 100 i Pau i Frankrig være en mulighed i den efterfølgende uge, ellers bliver det en træningsuge.
Senere gælder det Davis Cup, hvor Danmark spiller World Group II Knock-outs mod Marokko i Marrakech 27-28. november.

Forrige artikelWTA 250 Courmayeur: Trods fejlbehæftet start er Clara Tauson stensikkert i kvartfinalen
Næste artikelWTA 250 Courmayeur: Clara Tauson vendte truende nederlag til sikker sejr
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.