Efter en anspændt start mod no. 75 på ATP-ranglisten fandt Holger Rune storspillet frem og pressede kampen i "sudden death" og 2 matchbolde

17-årige Holger Vitus Nødskov Rune fik en enestående chance for at konkurrere på den helt store scene, da han afløste Matteo Berettini i den sidste puljekamp mod ATP-ranglistens no. 75 Corentin Moutet ved Ultimate Tennis Showdown (UTS), som afvikles efter et utraditionelt format, som Tennisavisen omtalte herunder.

Ultimate Tennis Showdown: Holger Rune afløser Berrettini på lørdag mod Moutet

Kampen havde ganske vist ikke afgørende betydning for den 21-årige franskmands muligheder for at kvalificere sig til søndagens Final 4, selvom han havde vundet 4-0 over både Dustin Brown og Alexei Popyrin i gruppespillet, men 1-3 nederlag til både Benoit Paire, Richard Gasquet og David Goffin samt 2-3 efter “sudden-death” mod Stefanos Tsitsipas forhindrede, at han kunne nå videre.

Holger var en smule anspændt fra starten af kampens første 10-minutters periode (quarter), hvor han fulgte en god mulighed efter en kort returnering op ved at sende bolden i nettet, og en efterfølgende slagduel endte med endnu en dansk fejl til 0-2 trods gode førsteserver.
Den franske dominans fortsatte, indtil Holger ved 1-5 afsluttede en duel med en cross vinder, efter at Moutet var presset i bund i baghåndssiden, og Holger fik desuden reduceret til 4-5, men Moutet lagde igen afstand til 8-4, da Holger først undlod at smashe på et lob, der dumpede ned på baglinjen, og derefter sendte en servereturnering i nettet.

Holger bevarede dog kontakten med en vinder til 5-8 og en fransk retur i nettet til 6-8, hvorefter han spillede UTS kortet “Steal serve”, som blev udnyttet til fulde med en servevinder og efterfølgende vinder på tværs fremme ved nettet til 8-8.

Ved 9-9 tog Holgers træner og coach Lars Christensen en timeout, hvor Holger blev mindet om at holde sig tæt på baglinjen – også når han er under pres – og holde “2-1 spillet” i gang mod hjørnerne.
Der var også ros til Holger med bemærkningen: “You are playing very well now – except when you are making mistakes!!“, hvilket gav anledning til morskab hos kommentatorerne.
Budskabet om at komme tæt på baglinjen blev gentaget, og Lars opfordrede desuden til ikke at forhaste sig ved serven.

Moutet benyttede derefter UTS kortet “Steal serve”, hvilket blev udnyttet til at bringe sig foran 11-9 efter fejl fra Holger direkte på begge servereturneringer.
Herefter benyttede Holger UTS kortet “Winners count X3”, men i det første forsøg var det i stedet Moutet, der sluttede med en vinder til 12-9 med kun 1 minut tilbage af perioden.
Moutet forhindrede Holger i at udligne med en 3-points vinder, da han sendte den næste serveretur ud af banen til 12-10, hvorefter han selv spillede “Winners count X3” kortet med 30 sekunder tilbage.
Med en fremragende returnering på 1. serven efterfulgt af en vinder reducerede Holger til 11-12 og med 5 sekunder tilbage udnyttede Holger den sidste chance for at udligne, da Moutet sendte bolden over baglinjen, så der skulle spilles et afgørende point, hvor Holger var få millimeter fra at “stjæle” sættet med et serve-es, men i stedet sluttede perioden med, at Holger sendte en bold over baglinjen til fransk 1-0 føring.

I 2. quarter kom Holger igen bagud fra start, og efter 3 minutter førte Moutet 6-1 og kort efter var stillingen 9-3, hvor Holger dog fik reduceret til 9-5, da han anvendte “Steal serve” kortet, og med 4 minutter tilbage havde Holger reduceret yderligere til 7-10 efter en duel, hvor Moutet flere gange returnerede bolde, som i en juniorkamp ville være vundet, men et afsluttende smash kunne franskmanden dog ikke hente.
Holger kom derefter på 8-10, men et par gode serve bragte atter Moutet i teten ved 12-8, hvorefter Holger spillede “Winners count X3”, men en returvinder til 13-9 forhindrede, at Holger for alvor fik kontakt med 2 minutter tilbage.

Moutet forsøgte derefter at overliste Holger med en uventet underhåndsserv, som kunne betyde 3 point, da han benyttede “Winners count X3”, men Holger opdagede det i tide og reducerede til 10-13, men Moutet bevarede forspringet resten af perioden, som endte 17-12.

I 3. quarter kom Holger foran 2-0, men Moutet bragte sig derefter foran 4-2, men en returnering direkte i fødderne samt en fransk dobbeltfejl bragte balance ved 4-4, og Holger holdt derefter begge server til 6-4, hvorefter Holger afsluttede en af kampens bedste dueller med en vinder til 7-4, og føringen blev udbygget til 8-4 efter endnu en sublim duel, som Holger afgjorde med et smash.
Først ved 9-4 vandt Moutet igen et point til 5-9, og da han derefter benyttede “Winners count X3” kortet, lykkedes det at overrumple Holger, som ikke nåede at reagere på en ny fransk underhåndsserv, men heldigvis for Holger rørte serven nettet og skulle spilles om.
Der gik dog lidt “hat og briller” i foretagenet, da Moutet sendte en sjusket underhåndsserv i bunden af nettet, og han fortsatte med underhånden på 2. serven, hvor Holger brændte en oplagt mulighed for at kommer yderligere foran.
Næste serv var ligeledes med underhånden, men Holger var opmærksom og lagde returneringen forbi franskmanden til 10-6.

Efter en time-out med 3½ minut tilbage, hvor Lars Christensen roste Holgers spil og igen mindede om at holde sig tæt på baglinjen, servede Holger sig yderligere foran 12-6, og med “Steal serve” og 2 server mere blev stillingen 14-6, og sættet var dermed reelt afgjort, hvilket prægede franskmandens spil resten af perioden, som Holger vandt 20-8.

Interviewet i pausen inden 4. periode er efterfølgende slået op på Holgers Instagram, hvor antallet af følgere er forøget med et par hundrede i løbet af weekenden, og Holger var langt bedre tilfreds med sit spil, hvor der blev slået mere igennem på boldene, og han fremhævede især, at han havde bemærket, at hans mor opfordrede ham til at steppe mere ind på sin forhånd, hvilket han derfor ville fortsætte med.

I 4. quarter fortsatte Holger den aggressive stil og bragte sig hurtigt foran 3-1, og han bevarede forspringet med en inside-out forhåndsvinder til 4-2, hvorefter han holdt begge sine server efter yderligere et par sublime vindere til 6-2.
Moutet reducerede derefter til 4-6, hvorefter Lars Christensen i en timeout midt i perioden igen mindede om at rykke tæt på baglinjen og – hvis muligt – steppe ind i banen og være offensiv, og hvis der ikke er muligt, holdes boldene i gang med loop’s og dybt i banen, og hvis modstanderen spiller offensivt, bevares positionen tæt ved baglinjen, så duellerne holdes i gang, indtil der byder sig en muligheder, som han kan gå efter.

Time-out’en var samtidig en tiltrængt mulighed for at få pustet ud, og Holger udbyggede føringen til 9-5 efter at have anvendt “Steal serve” kortet.
Moutet forsøgte at bringe balance ved at anvende “Winners count 3”, hvilket var tæt på at lykkes i første forsøg, hvor Holger dog nåede at få ketsjeren på en cross, og da Moutet derefter igen forsøgte sig med en underhåndsserv, var Holger forberedt og bevarede derved forspringet ved 10-6 et par minutter før tid.
Holger fortsatte de offensive takter og kom afgørende foran 12-6 med et smash og en servevinder halvandet minut før tid, og Holger vandt sættet efter overbevisende spil 15-7.

I den afsluttende “sudden death” indledte Holger med at holde serv til 1-0, hvorved han havde matchbold i franskmandens serv, hvor Moutet ikke slap overtaget i pointet, som blev afsluttet med et smash, som betød fransk matchbold i Holgers serv, men et smash skaffede Holger endnu en matchbold, hvor Holger under en længere duel kom under pres efter en kort bold undervejs, og Moutet holdt fast i overtaget og afsluttede duellen med endnu en smash-vinder, der betød 2. matchbold til franskmanden.

Holger satte derefter førsteserven, som Moutet returnerede, hvorefter Holgers næste bold blev for lang, og dermed sluttede den både velspillede og underholdende kamp med fransk sejr 13-12, 17-12, 8-20, 7-15, 3-2 efter en indsats, som igen bekræfter, at Holger har forudsætningerne for at gøre sig gældende mod spillere på top 100 niveau.
Statistikken fra kampen viser, at Holger leverede 20 vindere mod franskmandens 10, og antallet af fejl var 20 til Holger og 16 til Moutet, der satte 64 procent af førsteserverne mod Holgers 67 procent.

Herunder 8 minutters højdepunkter fra kampen.

På arrangørernes facebook herunder er der en række billeder fra lørdagens kampe, heriblandt et billede med Benoit Paire, der på et tidspunkt skiftede sportsgren ved at heade til bolden.

Paire viste desuden sine evner som showman i klippet herunder, hvor han tilsyneladende misser et oplagt smash.

Trods de underholdende indslag lykkedes det dog ikke for Paire at kvalificere sig til Final 4, som blev indledt med nedenstående kampe, hvor Matteo Berrettini efter “suddan death” vandt 24-8, 12-14, 16-12, 10-13, 3-2 over Richard Gasquet, hvorimod Stefanos Tsitsipas fortsatte sin dominans med 3-0 sejr over David Goffin, der dog fik fremtvunget et ekstra afgørende point i 3. periode, inden Tsitsipas havde sikret sejren 15-11, 13-11, 13-12

Finalen mellem Tsitsipas og Berettini blev indledt kl. 22, hvor Tsitsipas fortsatte med at styre begivenhederne og opbyggede en komfortabel føring, indtil Berettini fik fuldt udbytte af “Winners count X3” kortet med en vinder ved nettet efterfulgt af et es, og efterfølgende lagde han yderligere afstand, da han vandt begge server med “Steal serve” kortet.
Tsitsipas fik dog udlignet til 15-15 kort før tid, men Berretini sikrede sig alligevel den første quarter, da han vandt periodens sidste point.

I 2. quarter førte Tsitsipas 10-4, da der manglede 4 minutter, men igen udnyttede Berrettinni “Winners count X3” kortet til at hale ind på Tsitsipas, hvis far og coach Apostolos Tsitsipas derefter tog en timeout, men selvom han benyttede “Winners count X3”, fik Berrettini udlignet til 11-11 halvandet minut før tid, og med et es bragte han sig for første gang i perioden foran, og han fastholdt føringen resten af perioden, som han afsluttede med endnu et es til 15-12, hvorved han førte 2-0 efter at have “stjålet” begge de første quaters.

Tsitsipas virkede rystet i starten af 3. quarter, hvor han hurtigt kom bagud 0-4, men han fik dog udlignet til 4-4, da han omsider selv fik succes med “Winners count X3”.
Faderen tog derefter ved 5-5 endnu en timeout, som blev fulgt op af 2 sikre point til 7-5, og han fastholdt føringen til 10-8, hvor Berrettini igen var tæt på at vinde 3 point med “Winners count X3”, men et forsøg på at lægge en flugtning på tværs endte i nettet.
Lige før tiden løb ud havde Berrettini mulighed for at tvinge perioden ud i et afgørende point, men en dobbeltfejl betød, at Tsitsipas vandt perioden 14-12 og reducerede til 1-2 efter 3 quarters.

Da Tsitsipas i 4. quarter havde bragt sig foran 6-2, valgte Berrettinis coach Vincenzo Santopadre at tage en timeout, men Berrettini genoptog spillet med en mislykket stopbold og endnu en fejl, hvorefter Tsitsipas bragte sig foran 12-2 med under 3 minutter tilbage.
Berettini fik dog reduceret til 6-12, hvilket fremkaldte en græsk timeout med opfordring til at være aggressiv, og 2 servevindere bragte Tsitsipas yderligere foran 14-6, inden perioden sluttede 15-8 og 2-2 efter 4 quaters, hvorved finalen måtte afgøres i “sudden death”.

Tsitsipas skaffede sig straks matchbold med et es, men en baghånd i nettet gav italiensk matchbold, som blev afværget, hvorefter Berrettini på mirakuløs vis afværgede den næste græske matchbold ved at lægge en sublim flugtning på tværs, da Tsitsipas havde en stor mulighed for at passere italieneren ved nettet.
På den næste matchbold afsluttede Berettinni kampen med en cross vinder fra en presset situation i forhåndshjørnet, og han vandt således finalen 16-15, 15-12, 12-14, 8-15, 3-2.

Herunder samtlige resultater fra UTS, som er afviklet med kampe både lørdag og søndag de seneste 5 weekends.

14. juni
Popyrin vs. Benchetrit 3-1
Berrettini vs. Brown 3-1
Lopez vs. Pouille 3-1
Gasquet vs. Goffin 3-1
Tsitsipas vs. Paire 3-1
15. juni
Benchetrit vs. Pouille 3-2
Paire vs. Brown 3-1
Berrettini vs. Goffin 3-1
Popyrin vs. Lopez 3-1
Tsitsipas vs. Gasquet 3-2
20. juni
Paire vs. Moutet 3-1
Goffin vs. Popyrin 4-0
Tsitsipas vs. Brown 3-1
Lopez vs. Berrettini 4-0
Gasquet vs. Thiem 3-1
21. juni
Moutet vs. Popyrin 4-0
Berrettini vs. Paire 4-0
Gasquet vs. Brown 4-0
Goffin vs. Lopez 3-2
Thiem vs. Tsitsipas 3-1
27. juni
Moutet vs. Brown 4-0
Popyrin vs. Paire 4-0
Berrettini vs. Gasquet 4-0
Tsitsipas vs. Lopez 3-2
Thiem vs. Goffin 3-1
28. juni
Gasquet vs. Moutet 3-1
Thiem vs. Berrettini 3-1
Goffin vs. Benchetrit 3-1
Lopez vs. Paire 3-1
Tsitsipas vs. Popyrin 3-1
4-juli
Benchetrit vs. Paire 3-1
Brown vs. Lopez 3-1
Gasquet vs. Popyrin 3-1
Goffin vs. Moutet 3-1
Tsitsipas vs. Berrettini 3-2
5. juli
Benchetrit vs. Brown 3-1
Tsitsipas vs. Moutet 3-2
Berrettini vs. Popyrin 4-0 
Gasquet vs. Lopez 3-2 
Goffin vs. Paire 3-1 
11. juli
Moutet vs. Rune 3-2
Brown vs. Popyrin 3-2. 
Tsitsipas vs. Goffin 4-0
Gasquet vs. Paire 3-1
Lopez vs. Benchetrit 3-1
12. juli
Semifinaler
Berrettini vs. Gasquet 3-2
Tsitsipas vs. Goffin 3-0Finale: Berrettini vs. Tsitsipas 3-2

 

Forrige artikelEn besked til far: ”Du er IKKE min tennistræner”
Næste artikelHolger Rune i kamp for Danmark mod Sverige
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.